Lángos

Sosem féltem a kelt tésztáktól, igazából az egyik kedvenc műfajom, mert annyira szép a megkelt tészta, nagyon szeretek vele dolgozni. :) A képlet is viszonylag egyszerű, ha a folyadék víz, akkor pizzatészta lesz belőle, ha tej, akkor lángos, ha meg a tej mellé tojássárgája is megy bele, akkor kész a fánk. Pár hete az egyik tiltben mutattam a lángosomat, a kommentek között kértétek a receptet, úgyhogy íme, de semmi spanyolviaszos nincs benne. :)

Hozzávalók kb. 3 nagyon éhes embernek

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss vagy 1 tasak porélesztő
  • kevés cukor
  • csipet só
  • a sütéshez olaj
  • a tetejére reszelt sajt, tejföl, fokhagyma

A lisztet, élesztőt, tejet, cukrot, sót beleborítom a robotgép táljába, dagasztókarral kidolgoztatom. Semmi nem fog a falára ragadni, szép ruganyos tésztává áll össze. Letakarva hagyom duplájára kelni. Egy serpenyőben olajat melegítek, kb. öklömnyi darabokat kiveszek a tésztából, és kézzel széthúzogatom őket. Kisebb adag nyers tésztába lehet félbetört virslit is csomagolni, az lesz a chocapic virslislángos. Szép narancssárgára kell sütni mindkét oldalukat, papírral kibélelt tányéron pedig le lehet csepegtetni őket, bár ha elég meleg az olaj, szerencsére nem áznak annyit, hogy tocsogjanak.

Néhány gerezd fokhagymát sóval és pár csepp olívaolajjal kikeverek, az lesz a kenőke (mi a hivatalos neve?). Utána mehet rá sajt meg tejföl, ki hogy szereti – én úgy, hogy a sajt kicsit ráolvad, úgyhogy az megy alulra. :)

Hozzászólások

  1. írta:

    Én kézzel csinálom, meg sem próbáltam még gépre bízni… van valami furcsa örömérzet számomra abban, ahogy összeáll a kezem alatt a tészta :D Az én receptem is hasonló, icipicit tér csak el. A párom odavan érte ^^ és tök jó, mert ezek egyáltalán nem olyanok, mint a lángososnál kapható vékony és olajtól tocsogó izék, ezekben tényleg van anyag.
    De hogy tudod ilyen szépen ekkorára húzgálni? *.*

SZÓLJ HOZZÁ!