Ha sütire vágysz, méghozzá azonnal, ezzel a gyors recepttel készíthetsz magadnak egyet. Öt perc múlva eheted is, komolyan. :) Biztos sokan ismerik már, de azok kedvéért, akik még nem ismerik, leírom – bizonyára sokszor életmentő lesz majd. ;) A mikrót egyébként nem szeretem főzésre-sütésre használni, de ezzel a recepttel kivételt lehet tenni, tényleg működik, semmilyen speciális beállítás nem szükséges hozzá. Egy sütike egy nagyon éhes vagy két „éppencsak-csokira-vágyom” emberkének elég.
Hozzávalók
- 4 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpos evőkanál édesítetlen kakaópor
- fél teáskanál sütőpor
- 1 egész tojás
- 4 evőkanál tej
- 2 evőkanál étolaj
- babszemnyi vaj
Egy nagy tálban keverem össze a hozzávalókat, mert a végleges bögrében nem lenne helyem mindenre. A tojással, tejjel, étolajjal kezdem, ezekbe beleszitálom a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, kakaóport, sütőport, és alaposan összekeverem. A babszemnyi vajjal kikenek egy nagy bögrét (én a 6 dl-esemet használom, nem lesz akkora, de meg fog nőni, aztán összeesik kicsit), ebbe öntöm bele a masszát. Mikróban maximális fokozaton 3 perc alatt kész. Variálni lehet narancshéjjal, diódarabokkal, csokipasztillával, meggyel, asztalt gyümölccsel fahéjjal, vagy azzal, ami éppen van otthon. :)
Óvatosan megfogva a bögrét (az elején még forró lehet) egy konyharuha segítségével tányérra fordítom a sütit, Ruganyos, piskótára emlékeztető tészta lesz a végeredmény.
Kivi mondta
Jól néz ki, tuti kipróbálom a héten. Tojás nélkül (nincs itthon) érdemes megpróbálni?
Via mondta
Szerintem nem, mert az tartja egyben.
Fancsurka mondta
Én nem tartok itthon cukrozatlan kakaót, instanttal is lehet külön cukor nélkül?
Via mondta
Az instant kakaóval nem lehet sütni-főzni, az arra van kitalálva, hogy ital legyen belőle.
fSzilvi mondta
Nekem nincs mikróm, de most épp a szüleimnél vagyok, és náluk van. Tojás nélkül készítettem el az előbb, picit több tejjel, kakaópor sem volt, de van karob. :)
Nagyon örülök a receptnek, köszi Via!
Zaziebaba, köszi a linket a kávés csokilekvárhoz.
Noahmi mondta
Nagyon király!!!! És nagyon finom!
lumena mondta
Kipróbáltam, itt hűl mellettem a tányéron. Annyira jó, és tényleg működik! Köszi az ötletet, életmentő. :):)
Csoszi mondta
Megcsináltam, depi ellen. Kissé tömör lett, de kell nekem rosszul olvasni hogy mit előbb és mit később? Ízre finom:)
orsoly mondta
Szia, kipróbáltam mikroban is sütőben is, de a mikros az igazi, a sütőben teljesen más lett. Amugy a mikros változatot imádom, akárcsak a blogodat is!:)
Via mondta
Köszi! Örülök, hogy ízlett. :)
orsoly mondta
Jaj, annyira ki szeretnem probalni ezt a sutit, de sajnos nincs mikrom… el lehetne kesziteni ezt sutoben is? de akkor ott meddig sussem?
Via mondta
Ezt így vakon nem tudom megmondani, mert rendes sütőben nem próbáltam, de szerintem tűpróbával tudod ellenőrizni. A 160-180°C az kb. jó lehet neki, és figyeld, hogy mit csinál. Meg fog nőni, és ha már nem fényes a teteje, akkor jó, tűpróbával ellenőrizd, hogy belül sem nyers-e. Ha igen, akkor még süsd egy kicsit.
RAggie mondta
Szia!
El lehet készíteni sütőben is, 160 fokon kb. 9-11 perc. Előmelegített sütőbe teszed be, erős lángon kezded sütni 1-2 percig, aztán közepesre állítod a sütőt szintén 1-2 percre, majd egy picikét lejjebb veszed, de nem takarékra és úgy sütöd tovább. Még így sem sok idő. Valahol egyszer azt olvastam, hogy ezt a mennyiséget 14 perc alatt kell készre sütni, sütőben. Nekem eddig 9-11 perc elég volt hozzá, a 14 percessel nagyon megszikkadt a külseje.
Via mondta
Köszi orsoly nevében is! :)
Gwynvyd mondta
Szia!
Nagyon köszönöm a receptet! Megcsináltam, és imádom! El sem hittem, hogy ilyen gyorsan kész, és meg nem mondanám róla, hogy mikrós süti :D Tökéletes vizsgaidőszakra, amikor nincs idő főzőcskézni. :)
Lenne egy kérdésem: szerinted, ha dupla adagot csinálok, és egy közepes tálkába teszem, akkor mennyi ideig süssem? Maradhat a három perc, vagy így már több kell neki, hogy átsüljön? Mikróban csak melegíteni szoktam, így egyáltalán nem értek hozzá…
Előre is köszönöm a válaszod! :)
Via mondta
Szia! Én is csak melegíteni szoktam a mikróban, és ebből még nem csináltam dupla adagot, úgyhogy csak tippelek. :) Próbáld 4-5 percig sütni, és figyeld. Én a rendes sütikhez hasonlóan tűpróbával ellenőrizném, hogy jó-e, és ha nem, mehet be fél percre. Ha még mindig nem jó, akkor még fél percre. Aztán a végén összeadod, hogy mennyit volt benn, és legközelebb eleve annyira állítod be. :)
zaziebaba mondta
Muszáj volt kipróbálnom, mert nem hittem el, hogy így lehet sütit csinálni, de tényleg, és nagyon finom volt :) Ezzel ettük: https://www.nosalty.hu/kaves_csokilekvar_recept_30313
Via mondta
De jó! Egészségetekre! :)
Bogca mondta
Én is bögrében csinálom és vaj nélkül, ha legalább 3 decis a bögre, akkor nem fog kifolyni. És először összekeverem a száraz dolgokat, aztán a nedveseket bele. Nagyon szeretem, dió is mehet bele, meg minden ami van otthon. :)
muzsi19 mondta
én darabolok bele pár kocka csokit is, nem használok vajat, és teszek bele egy evőkanál lekvárt is. ja és sütőport sem teszek bele, úgy is működik!
és. kár másik tálban kevergetni. a nedveseket rakom először a bögrébe, aztán a szárazakat, és úgy keverem össze. mondjuk így úgy kell kivakarni, az igaz :D nade ha gyorsat akarok, nem cifrázom :D
Via mondta
Nem akartam a bögrében erősen kavarni, nehogy kifröcsekeljen. Inkább elmosok egy tálat pluszban, mint hogy ki kelljen festeni a konyhát. :) A mosogatnivaló bögréstül mindenestül így is két perc volt. :)
greenberry mondta
Hú, én ilyet már annyiszor csináltam. Csomószor kakaó helyet diót teszek bele és úgy is nagyon finom baracklekvárral. Mindig nagy sikere van:) Ha nagyobb tálban csinálom és leöntöm csokival simán el tudom adni csokitortának:D Azt meg már nem kell tudniuk, hogy 10 perces munka volt:P