Ha impresszív, de pofon egyszerű falatokat szeretnétek készíteni, próbáljátok ki ezt az egyszerű croissant-t. Nem kell hozzá más, csak leveles tészta, lehetőleg olyan, ami előre ki van nyújtva. Éjszaka érdemes kivenni a fagyasztóból és áttenni a hűtőbe, hogy reggel azonnal lehessen dolgozni vele.
Melegítsd elő a sütőt annyi fokosra, ahányat a levelestészta doboza ír (nekem 200°C volt). A lapo(ka)t a lehető legegyszerűbben vágd négyzetesre, átlója mentén pedig minden négyzetből vágj egy-egy háromszöget. A háromszög hosszabbik végének közepére tegyél tölteléket (édes esetén egy harmad vagy egy fél kocka csokit, sós esetén egy darabka sajtot), tekerd fel, majd formálj kiflit belőle. Sütőpapírra sorakoztasd fel a kis félholdakat, a végén kend le őket egy felvert tojással. A sósok tetejére szórhatsz még reszelt sajtot, magokat (tökmagot, szezámmagot, mákot…). Mehetnek a sütőbe, és ha szép piros a tetejük, készen is vannak (kb. 10 perc). Gyors villásreggelihez vagy vendégvárónak is tökéletes!
Én az Aldi levelestésztájából készítettem őket, hat lap volt benne, egy lapból négy háromszög lett, így 24 kis kiflicském lett, a felét szezámos-sajtosnak, a másik felét étcsokisnak készítettem el. A variációk lehetősége szinte végtelen, kerülhet bele aszalt paradicsom, olívabogyóval kevert kéksajt, mozzarella, vagy az édes oldalon fehércsoki, ízesített csoki, sűrű dzsem…
A csokis verzió ötlete Nigellától, közvetve Zizitől származik, a sósat pedig miou-nál kóstoltam először. :)
kérdés: olyat csinálhatok-e vele, hogy egy éjszakát a hűtőben lakik összetekergetve-töltelékkel a hasában?
Szerintem igen, nem fog megkelni. Majd számolj be, hogy hogy sikerült!
Én ma készítem el, aztán egy része a fagyasztóba kerül, hogy hétköznap is rájárhassunk: étcsokisat és bazsalikomos-mozzarellásat készítek.
Szerintem felesleges visszafagyasztani néhány napért, meg nem is biztos, hogy jót tesz a leveles-vajas tésztának, ha ki-be fagyasztjátok. A sok vaj miatt napok múlva is omlós lesz, mikróban egy kicsit megmelegítitek és kész. :)
Szia Via! Ezt gyorsan ki is próbáltam, nagyon ízlett páromnak is :) Étcsokist és fehércsokisat csináltam :) A fehércsokinsak egyébként nagyon hasonlított az íze a bolti pezsgőkrémeshez… :)
Egészségetekre! :) Én még olyan boltit nem ettem, péksütiből maximum kakaós csigát szoktam vásárolni. :D De azt is csak a frissen sült részlegből, ami már fóliában ül egy polcon, azt kerülöm. :) Ez a croissant se az egészséges konyha magasiskolája, de legalább tudom, mi kerül bele. :D
Szia, engem a pezsgőkrémes croissant tölteléke érdekelne. Tudnál segíteni?
Szia! Még sosem hallottam ilyenről. Meggúgliztam, ezt a pezsgőkrém receptet találtam: https://www.webcukraszda.hu/edesseg_search.php?id=812