Avagy fuckup with marmelade. :) Mohánál láttam a receptet, és már egy ideje terveztem, hogy kipróbálom, de a karácsonyi sütimérgezés miatt a mai napig vártam vele. Nagyon könnyű és egyszerű tészta (nyilván sokat számít, hogy a KitchenAid megint elvégzi helyettem a munka dandárját), szerintem még gyakran megfordul nálunk, uzsonnára, vendégvárónak, piknkikre, kirándulásra is tökéletes. Nagyon finom, puha, omlós a tésztája, egyáltalán nem fojtó, mint azok a bukták, amikor csak azért nyeljük a tésztát, hogy végre elérjük azt a kevéske lekvárt a közepén… :)
Hozzávalók:
- 50 dkg feles liszt (fele rétesliszt, fele finomliszt)
- 7 dkg porcukor (kb. 2,5 evőkanál)
- 2,5 dkg friss élesztő (egy fél kocka)
- 3,5 dl langyos tej
- 1 dl étolaj
- 1 egész tojás
- 3 csipet só
- tölteléknek lekvár (valamilyen nem túl folyós)
- kenéshez olaj
A hozzávalókat sorrendben beleborítom a dagasztótálba, tehát: lisztek, a közepükbe csinálok egy kis mélyedést, ide jön a porcukor, a morzsolt élesztő, rá a langyos tej. Hagyom egy kicsit felfutni. Azután mehet bele az olaj, a tojás, a só, és kezdődhet a dagasztás. Az elején egy nagyon folyós, ijesztő tészta lesz az eredmény, de amint minden liszt beledolgozódik, már jobb lesz – tényleg nokedlitésztára emlékeztet, Egy spatulával elválasztottam az edény falától a tésztát (és a dagasztókarról is ezzel szedtem le), megemelgettem, alatta-mellette beliszteztem az edényt, majd a tetejét is megszórtam, és egy órán át hagytam növögetni.
Mikor megnőtt, lisztezett deszkán szétnyomkodtam téglalap alakúra, és felvágtam. A sütőt bemelegítettem 190°C-ra és egy közepes tepsit kibéleltem sütőpapírral. Az eredeti recept harmincakárhány darabról írt, amikor először ennyire felvágtam a tésztát (négy sor, 8 oszlop), akkor annyira aprók lettek a tésztadarabok, hogy amikor az első kettőbe próbáltam a lekvárt tenni, akkor nagyon idióta kis kupacok születtek – franken-bukta – úgyhogy néhány után feladtam, összegyúrtam a maradék tésztát, újra kinyújtottam és nagyobb darabokba vágtam – a négy sor maradt, de csak 5 oszlop lett. Így már jobban boldogultam a töltéssel. Mindegyik téglalapocska közepére tettem egy teáskanál lekvárt – szilvalekvárt használtam, de nem a sűrűt, hanem kicsit folyósabbat, sűrűm nem volt semmilyen fajtából -, aztán balról-jobbról ráhajtottam a tészta felét, hajtással lefelé pedig a sütőpapíros tepsibe tettem, szépen egymás mellé. A végén ecsettel vékonyan megolajoztam a tetejüket, és mentek is a sütőbe, amíg pirosra nem sültek. Vigyázat, forró a közepén a lekvár! :)
Nekem kb. 20 darab kicsike, 2-3 falatos buktácskám lett, de pont jó ez a méret.
Luna mondta
Szia Via!
Az jutott eszembe, hogy tök jó lenne, ha a receptek meg lennének címkézve, mert ha majd egyszer lesz egy saját és nagy konyhám, akkor tök jó lenne, ha csak úgy gombnyomásra kilistázódnának. Ha valami elkerülte a figyelmemet, és már van ilyen, akkor bocsi!
Via mondta
Ilyenre gondoltál? :) https://www.urban-eve.hu/bejegyzesgyujtemenyek/receptek/
Egyébként saját kategóriájuk is van: https://www.urban-eve.hu/category/recept/
Luna mondta
Igen, ismét felülmúltad a vágyaimat. :) Én azt a bilétás bigyót kerestem, amilyen itt a gomba,vega.
https://www.urban-eve.hu/2012/12/10/20701/
Via mondta
A címkék jobb oldalon a Zónázós blokk alatt találhatók, ott az a szürke rész, felül vannak a fülek, ott kék a biléta, rákattintasz, és ott van mindenféle (csak a leggyakrabban használtak). :) ————>
tomted mondta
…kipróbáltam, finom lett nagyon!!!!!!!!! :-)
lilikontos mondta
Nagyon-nagyon guszta :) Imádom a receptjeidet! Legjobban a sóska tetszett meg a kenyered :) Előbbi visszahozta a gyerekkoromat, utóbbit pedig egyszer kénytelen leszek kipróbálni.. De persze a buktát is ;)
Via mondta
Köszönöm szépen! :)
Frances mondta
De jó! Még sosem sütöttem buktát, néha nagymamámnál eszem; az övé nagyon finom. Bukta – van egy retró napközis fílingje :)
Most látom, hogy bejegyzések száma: 554, a szülinapi lesz az 555? :D
Via mondta
Nem terveztem, hogy így legyen, de lehet, hogy a szülinapi lesz, igen. :) Jó kis véletlen.