A karácsonyi menüötletek után egy évvel most összeszedem a szilveszteri vega fogásokat is, hátha tudjátok hasznosítani. :) Először nézzük a népszerű svédasztalos fogásokat, vega verzióban, aztán jöhetnek a spéci szilveszteri alapételek.
Igazából a lakto-ovo vega (tejterméket és tojást eszik) elég jól „kiszolgálható” a szokásos büfémenüvel: a hidegtálak (francia saláta, krumplisaláta, tojássaláta), töltött tojás (nem aszpikos!), pogácsák (nem tepertős! Zizinél van egy remek vegán édesburgonyás), sajtos rúd (a készítésnél fontos, hogy ne zsírral készüljön) teljesen jók. Sonkatekercs-alternatívának ott van a zseniális sajttekercs (kiindulásnak ez a recept jó, természetesen sonka nélkül), de lehet készíteni sajtgolyókat, sajtrolókat, perecet is – alapvetően a sajttal nem lehet mellélőlni. :)
Vegánoknál (tejterméket és tojást sem esznek) a fentieknél a sajt cserélhető vegán sajtra (a Violife és a Follow Your Heart is klassz márkák), plusz bevethető a padlizsánkrém, avokádókrém, hummusz, és mindenféle mártogatós. Vegán tejföllel lehet mindenféle kencét, krumplisalátát is csinálni, létezik vegán majonéz is, szóval egy csomó klasszikus recept működik egy-két cserével. Mártogatni lehet tortillachipset, pirított pitát, vagy hasábokra vágott zöldséget (uborka, sárgarépa, zeller). Szendvicsekhez ajánlom ezt a bejegyzést, 30 recept van benne, a húsosokhoz pedig írtam vega variációkat is.
Meleg ételekből érdemes olyat választani, amit sétálva, egy evőeszközzel is viszonylag egyszerűen lehet fogyasztani. Töltött gomba, zöldséges fasírtgolyók, tekercsek… Különlegességek kedvelői megpróbálkozhatnak a sushival is – a töltelék legyen (tofu)rántotta, avokádó, vagy uborka.
Ami pedig a hagyományos szilveszteri ételeket illeti: disznó és csirke nem játszik, de a lencse igen – lehet leves és főzelék is, akár növényi tejföllel is. Sós tésztából vagy leveles tésztából készülhet „malacka”, vagy négylevelű lóhere. Az éjféli virslifőzéshez nagyon finom vega virslik kaphatók, búza és szója alapú is létezik, különböző fűszerezéssel, de igazából mindegy, hogy melyiket választjuk. Vízben kifőzve, mustárral teljes a retro fíling. :) Lángostésztába vagy leveles tésztába is lehet tekerni, utóbbiból is létezik vegán változat (vaj helyett növényi zsírral).
Képek: foodgawker
pjbijou mondta
Nagyon guszták, én sem vagyok vega, de van egy szuper sajtos-gombás szendvicskrém, amit imádok:
gombát (konzervvel is nagyon finom ;-) hagymával meg kell pirítani, közben sózni, borsozni, szerecsendiót ki ne hagyjátok (nagyon jó barátságban van a gombával is meg a sajttal is, így együtt meg pláne!). Kicsit hagyni kell hűlni (sosincs türelmem kivárni), botmixerrel összemixelni, de nem kell tökéletes simára, maradjon egy kicsit „rusztikus”. A krémsajtot meg simán bele kell keverni a szétmixelt gombába, a meleg gomba miatt könnyen fog menni. Ennyi! Teljes kiőrlésű bagettel mennyei, de bármilyen felkarikázott péksütemény (kifli) megteszi, tetejére még mehet kis kocka sajt, pl. füstölt vagy camembert.
De sima reggelinek is finom :-D
sopronicsaj mondta
Tök jó ötletek, bár én nem vagyok vega. Viszont elég kevés húst eszek, egyszerűen azért, mert nem kívánom. Szóval ezekből szemezgetek én is szilveszterre:) Ja, egy tipp: a sajttekercset (vagyis a sajtot) elég ám a mikróba is berakni kb 2 percre (mikro függő), nem muszáj 20 percig zacsiba melegíteni:) Ugyan az az eredmény, csak gyorsabban:)
Hanni mondta
Szuper ötletek, köszi! :)
Tegnap (tervezés & szervezés FLY-nap) kezdtem el gondolkodni a ballagási bulimon, de egy nagy kérdésbe ütköztem: én vega vagyok, egyedül a családban, és nem akarok húsos kaját (nem akarom, hogy állatokat öljenek a bulimért), szóval faragatlanság vega kajával kínálni a vendégeket vagy mivel ez az én bulim, én döntök a kajáról, és kész?
Mi a véleményetek? Hogy lehetne ezt megoldani?
Via mondta
Nem faragatlanság, én sem kínálok húsos kajával senkit. Aki akar húst enni, hoz egy sonkás szendvicset, adok hozzá tányért szívesen. Sok olyan kaja van, amivel jól lehet lakatni a húsevőket is, elég megnézni a svédasztalos kínálatokat, én mindig puffogok, hogy a húsmentes kaják (jó kis tészták, sajtok) előbb fogynak el, pedig a húsevők ehetnének mást is, én meg nem. :D
Ami még a legnormálisabb érv, és ezzel aztán igazán nem vitatkozhat senki, hogy jó háziasszony lévén nem fogsz olyat felszolgálni a kedves vendégeknek, amit nem kóstolsz meg, illetve aminek a készítésében nincs gyakorlatod. Kész passz.
Mi pl. alkoholt se fogyasztunk, nem a vegasággal összefüggésben, hanem csak úgy, úgyhogy nálunk mindig piamentes bulik vannak. Aki inni akar, tudja, hol lehet venni, vegyen nyugodtan. :) Lövésem sincs, hogy melyik sör/bor/akármi a jó, szóval tőlem aztán pláne ne várja senki a hozzáértést. :)
TimTim mondta
Szia!
Nagyon guszta képek, énis vega vagyok, és szeretném kérdezni hol kaphatok vega virslit? Köszi :)
Via mondta
Én bioboltokban veszem, kettő is van a környéken, mindkettőben rendszeresen kapható többféle.
gyongy-szirom mondta
Gyönyörűek és étvágygerjesztőek! Köszi a szendvicses fordítást! Nagy segítség.
Ági, aki főz mondta
Huhh, de jó ötletek.
Ismét olyan szilveszteri buliba megyünk, ahol az egyik srác nem eszik húsféléket. Illetve a lányok is nagy salátások. Úgyhogy megfogadom a tanácsokat. Mondjuk a vega-virslit nem tudnám megenni, de a többi ötlet jöhet.
A szendvicses bejegyzést most nézem meg sokadszorra és még mindig fanasztikusnak találom!
Egyébként a lencsesaláta nekem nagy kedvencem egész évben. Fetával vagy kecskesajttal, sült paprikacsíkokkal… Vagy lehet még főzni korhely levest is: savanyú káposztával, répával, gombával. Nagyon jót tesz a másnapos gyomornak.
Hoztam még egy ötletet: rózsaszín kis malacfej-kekszeimet. https://agifoz.blogspot.com/2010/01/2010.html
Via mondta
A vega virsli nem sokban különbözik az olcsó nem vega virslitől, csak erről nem hazudja senki, hogy húsból van. :))
Cukik a malac sütik!
Édességekről nem írtam, de hát az alap, hogy minden süti vega. :D (Kivéve a hájas tésztát meg a zselatinos tortákat.)
sopronicsaj mondta
Hogy csinálod a lencsesalátát fetával? Én csak a virslis, hagymás verziót ismerem, de azt már unom, a fetát viszont imádom.
Ági, aki főz mondta
Remélem Via nem bánja, ha újabb linkekkel jövök. Nagyon szeretem a lencsét, babot, meg csicseriborsót saláta formátumban enni. Ilyenkor általában konzerv változatot használok mert gyors és egyszerű.
Itt a fetás változat egy másikkal. Igazából csak az összetevőket írtam le, szerintem érdemes kóstolgatni, Sima, barna lencsével, sőt konzerv lencsével is jól működik.
https://agifoz.blogspot.com/2009/12/lencsesalatak.html
Illetve itt is van egy lencsés gyűjtemény, ha sikerült túllépni a malacos receptek okozta sokkon. https://agifoz.blogspot.com/2009/12/buek.html
Via mondta
Dehogy bánom, köszi!
sopronicsaj mondta
Köszi:) Holnap megcsinálom mindkettőt! Nyami:)
Bb.Sophie mondta
Hmm, ezektől még 1 nem vega is kajás lesz. :) Csupa jó ötlet.
Sajnos olyan buliba megyek, ahol a fiúk a húst is hússal eszik, úgyh muszáj abban gondolkodnom. Korlátozzák a kreativitásomat… :P
Nussi mondta
Szuper ötletek! :] Már szerettem volna kérdezni, de mindig kiment a fejemből. Miért lettél vega?
Via mondta
Nem igazán szerettem soha a húst, csak a csirkemellfilét voltam hajlandó megenni, hozzányúlni nem akartam nyersen se, ha volt benne ín vagy csont, hányingerem lett, a piacon a csirkefejektől, disznófejektől mindig elszédültem. Jobbnak láttam nem erőltetni a dolgot. :) De nem vagyok térítős vega, tőlem mindenki azt eszik, amit akar (akár mellettem ülve is, nem érdekel) csak én is hadd egyem, amit én akarok. :)