Plöttyedt, nem elég édes, vizes, megdögleni készülő, vagy amúgy tökéletes eperből is remek az epres morzsa, vagyis az “apple crumble” helyett “eper crumble”. A gyümölcsön túl abban is különbözik a múltkori almás recepttől, hogy a morzsában zabpehely is van – nagyon finom és ropogós lett így a végeredmény; az ötlet Rachel Allentől származik, és szerintem sokkal jobb így. Amúgy pedig éljen a kerámiatálka, ami kezelhetővé és fotogénné teszi az amúgy zombi-kinézetű kajákat!
Hozzávalók 8 kicsi vagy 4 nagy adaghoz
A morzsához:
- 15 dkg finomliszt
- 7,5 dkg hideg vaj
- 2 evőkanál zabpehely
- 3 evőkanál porcukor
- 0,5 kg eper
- nagyon kevés cukor (ízlés szerint, ha nem elég édes az eper)
- a tálaláshoz joghurt, tejszínhab vagy vanília fagyi
A sütőt előmelegítem 180°C-ra. Az eperpucolással kezdem, az a “legfárasztóbb” feladat: kicsumázom, megmosom és negyedelem őket, majd mindegyik tálkát durván 3/4-ig megtöltöm velük. (Tálka nélkül is tökéletesen működik egyébként, egy mélyebb, közepes tepsiben.) A lisztet és a hideg vajat elmorzsolom, hogy zsemlemorzsaszerű állaga legyen – ez a feladat jól delegálható az arra járó kuktáknak, amíg mi eprezünk. A morzsába belekeverem a cukrot és a zabpelyhet. Készen vagyunk, jöhet az összeállítás! Az epreket egy csipet cukorral meg lehet szórni, ha igénylik, majd rákanalazhatjuk a morzsát – nekem 2-3 púpos evőkanálnyi jutott mindegyikre, szépen befedte őket. Addig kell sütni, amíg szép barna lesz a teteje. Állítólag fagyival vagy tejszínhabbal az igazi, de én szeretek spórolni a kalóriákkal, natúr joghurttal is mennyei volt.
Gyorsan megvan, előre elkészíthető, és nem kell hozzá sokáig fűteni a konyhát. Muszáj lesz majd őszibarackosan is kipróbálnom. Meg málnásan. Meg meggyesen…
Ez vajon működik zabpehely nélkül is? :)) Pont olyan eprem van ami csak erre lenne jó.
Persze, kevésbé lesz ropogós, de úgy is finom!
nagyon tetszik ez a recept biztos meg csinálom. nekem nincs szuflé formám ezért egy strapabíró bögrét fogok használni. a múltkori mindent bele tojást is abban készítettem.
Tökéletes lesz az is! :)
Nyam,nyam…jól néz ki! Meg is fogom csinálni hétvégén. Nekem vannak ilyen formácskáim, de még nem használtam, azonban most majd ‘felavatom’ :)
Én még régebben az IKEA-ban vettem ilyen formácskákat, azt hiszem még kapható – kb 500.- darabja.
Óó, hát mostmár tényleg vennem kell ilyen formácskákat, olyan régóta akarok. :))
jajjdejólnézki :)
én a butlers-ben láttam szép tálkát, de nem valami olcsó, úgyhogy elkezdtem fokozatosan gyűjteni. eddig egynél járok :D de ha arra járok, veszek egyet legközelebb is!
neked hány tálkányi lett ebből? csak hogy tudjam, hányszor kell még arra járnom! addig viszont az egy szem tálkát mártogatós, vagy pástétom tálalására használom, ezt a sütit pedig megsütöm tepsiben :)
8 tálkám volt, úgyhogy 8-ba osztottam mindent, utólag lemértem, hogy az egy kiló eperből mennyi maradt, így jött ki a fél kiló. :)) A morzsa lehet, hogy tízre is elég lett volna, ha spórolósabb vagyok, de jó volt így.
köszi! megyek is holnap epret venni és megcsinálom a tepsis változatot!
Kipróbáltam epres-banános, mikrós változatban. Kinézetre teljesen más végeredményt kaptam. :D Az íze viszont isteni! :)
Az íz a lényeg. :)) Jó étvágyat!
Én is megpróbálkozom vele, bár én azt hiszem, mikrozni fogom, remélem, úgyis jó lesz. :)
Azt megkérdezhetem, hogy ezeket a szép tálikákat hol vetted? Szeretném ma kipróbálni a receptet, de szükség lenne ilyen cuki tálakra:)
Pyrex márkájúak, és egy Match-os pontgyűjtős akció keretében szereztem be őket. Egyébként szuflétálka a hivatalos neve, angolul ramekin, nagyobb konyhaüzletekben, webshopokban kapható másféle márkáktól is. Ezek szerintem nagyon szépek például.
Nagyon köszönöm az infot! Már rá is vetettem magam a netes keresésre:)
Úúúú… Ma úgy és kapok epret, hétvégén megcsinálom :3
Én a plöttyedt és korai eperből mindig sima turmixot csinálok. Ha “kalóriákra figyelős” időszakom van, édesítőszerrel is jó.
Majd ezt is kipróbálom egyszerű, gyors hétvégi desszertként.