A végtelenül hosszú nyuszikás-répatortás vicc volt annak idején a húgom kedvence, úgyhogy kívülről tudom, hogy „van a tetején maci? van a kezében gitár?” stb. fordulatokat. Ennek a tortának nincs gitározó maci a tetején, de nem is hiányzik róla, van helyette csoki. :) A receptet egy Facebook csoport>ba Móni hozta be valamikor tavaly (SZERK 2021: a csoport már nem létezik), Viki közreműködésével került hozzám. A mértékegységeket „magyarítottam” és kicsit variáltam a sütőporral, mert lusta kreatív vagyok. Lehet szögletes tepsiben készíteni és kockákra vágni, kerek tortaformában sütni és szeletelni (én most így csináltam Ádám utó-szülinapjára), de szerintem tökéletesen megfelelő az alapanyag egy jó kis muffinhoz is, legközelebb kipróbálom úgy. :) Nagyon finom torta, nem érződik benne a répa, szóval semmi ijesztő nincs benne, és elkészíteni sem bonyolult! :)
Hozzávalók
- 15 dkg liszt (lehet sima, Graham – amit akarsz)
- 5 dkg kókuszreszelék
- 7 dkg durvára tört dó
- 16 dkg reszelt répa (kb. két kicsi szál)
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl étolaj
- 3 tojás sárgája
- 3 tojás fehérje
- 1/2 zacskó sütőpor
- A tetejére: 10 dkg étcsoki
A tojásfehérjét felverem, a többi hozzávalót összekeverem, majd lassan beleforgatom a masszába a fehérjét. 180°C-os sütőben 35 percig sütöm a nekem szimpatikus formában. :) A tetejére a csokimázhoz az étcsokit egy kis tálkába tördeltem, alacsony fokozaton pár perc alatt felolvasztottam a mikróban (nem gőzfürdőztem), majd a tortára öntöttem és elegyengettem. Szegény csokinak nem volt ideje megszilárdulni, a nép szeletelést követelt.
vacska mondta
Sziasztok! Nekem egy fűszeres tésztájú, sajtkrémes receptem van (a sógornőm tanulta Norvégiában), leírom, hátha valakinek ez a változat tetszik.
Tészta:
4 tojás
2,75 dl (kb. 25 dkg) cukor (ebből 1,5 dl barnacukor, ha van)
3 dl (kb. 20 dkg) liszt
1 púpos kávéskanál (kk) sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1/2 kk só
1 csomag vaníliáscukor
2 kk őrölt fahéj
1 kk gyömbér
1/2 kk szerecsendió
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1/2 kk kardamom
1,5 dl olaj
4,5 dl reszelt sárgarépa (kb. 30-35 dkg)
10 dkg durvára aprított mandula vagy dió
A tojásokat a cukorral habosra kikeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, majd a tojásos, cukros keverékhez adjuk és robotgéppel összekeverjük. Végül fakanállal belekeverjük a tésztába az olajat, a sárgarépát és a mandulát, vagy diót.
A tésztát kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral, vagy alufóliával bélelt tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 190°C-on 45-50 percig sütjük, a 40. perctől alufóliával le kell takarni a tetejét, hogy ne égjen meg. (Légkeveréses sütőben elég 150°C-on sütni és nem kell letakarni.)
Krém:
200 gr natúr krémsajt (pl. Philadelphia, Mascarpone)
123 gr porcukor
30 gr puha vaj
1 csomag vaníliáscukor
2 kávéskanál citromlé
Robotgéppel összekeverjük a hozzávalókat és ha a tészta kihűlt, a tetejére kenjük a krémet.
Lora mondta
Megsütöttem a tortát, és azt kell mondjam, tényleg nem lehet kivárni míg megdermed a csoki. :D
Via mondta
:)) Egészségetekre!
Szie mondta
Via, köszi! Muffin lett, csoki- és egyéb bevonat nélkül, és fenséges. :)
(A szomszédok gondolom nem örültek ennyire, mert éjjel fél egykor álltam neki diót törni, de úgy éreztem, a 3 napos fogfájás és a mai (ill. most már tegnapi) érzéstelenítés nélküli gyökérkezelés után igazán megérdemlem, hogy reggelire répatorta-muffint egyek a kávé mellé. :)) De azért bocsi kedves lakótársak! :) )
Via mondta
Ha viszel át nekik, lehet, hogy megenyhülnek. :)) Maradt még egyáltalán? :D
Ritus mondta
Sziasztok!
Most toltam be a sütőbe, annyit változtattam, hogy barna nádcukorral, olívával csináltam, a tetejére pedig a német rokonoktól kapott Muffin glazúr kerül majd és csoki díszek. Soha nem csináltam még répatorta sütit, nagyon izgulok, hogy milyen lesz :)
gyorgyi mondta
Szia Via!
Ezt megsütöm, az biztos!
Kb. mekkora a massza térfogata? Vagy mekkora legyen az a négyszögletes tepsi? Mekkora a tortaforma? Esetleg egy átlagos őzgerincbe belefér? De az is jó, ha megmondod, milyen vastagon volt a tésztád a tortaformában.
köszi!
Via mondta
Viki 20×30-as tepsiben sütötte, én 28 centis kerek formában. Nem tudom, az őzgerinc mit szól hozzá, lehet, hogy sok lesz bele, de akkor meg max. csinálsz pár muffint is. :)
gyorgyi mondta
Megsütöttem, szuper lett, hipp-hopp eltűnt. Csupaszon ettük csoki meg minden nélkül, de legközelebb lehet, hogy kettévágom, és megkenem baracklekvárral.
A répaíz miatt aggódóknak üzenem: aki nem tudja hogy mi van benne, az a kókuszt fogja kiérezni belőle.
Köszi Via, eddig minden recepted nagyon bevált!
corazonatomico mondta
Nahát, tegnap délután ennek hatására én is sütöttem répatortát! :D Ami itthon van jelleggel tojás nélkül, tejjel. Kakaóval, körtével és némi szezámmaggal megtámogatva, nagyon finom lett, köszi az inspirációt!
Barka mondta
Sziasztok!
Íme egy másik répatorta recept, úgy kaptam a gazdájától, hogy ez a világ legjobbja. Majd eldönti, aki elkészíti, nekünk bejött.
4 tojás, 3 dl kristálycukor, 2 teáskanál szódabikarbóna, 3 dl liszt, 1 teáskanál só,1 teáskanál vaníliás cukor, 1,5 dl olaj, 4-5 reszelt répa. Ezekből kikeverjük a tésztát, 190 fokon kb. 50 perc. Krém: 5 dkg vaj, 10 dkg krémsajt (natúr), 1 teáskanál vaníliás cukor, 12 dkg porcukor. Ezeket kikeverjük. A tetejére kenjük. Ízlés szerint dekoráljuk, sztem a narancssárga színű dekorcukor a legjobb rá van egy marcipán nyuszi répákkal. Hmmmm….
Andibandy73 mondta
Nagyon szeretem a répatortát, jól hangzik ez a recept, biztos ki fogom próbálni!
Az én sajtos krém receptem: 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 10 dkg vaníliás krémtúró, 1 citrom héja és ízlés szerint leve (ki mennyire szereti savanykásabban).
Timi mondta
Nem is tudom, hogy szeretem-e a répatortát (még sosem ettem répás sütit), de ettől összeszaladt a nyál a számban, nagyon jól néz ki!
zeugma mondta
Egy olyan répás édesség, amiben érződik a répa: sárgarépagolyó! Finomra reszelt sárgarépát kb. ugyanannyi darált háztartási keksszel összegyúrunk, bele némi citromlé (vagy reszelt citromhéj, de akkor kellhet egy kevés víz is, hogy összeálljon), meg cukor, aztán golyókat formálunk belőle, és beleforgatjuk, amibe jólesik (kókusz, csokiforgács, színes tortadara…). Nálunk amúgy is népszerűek a sütés nélkül készülő édességek, de sárgarépagolyó nélkül egyenesen nem lehet családi partit rendezni :-) Még szerencse, hogy majdnem olyan gyorsan elkészül, mint ahogy elfogy.
Timi mondta
Hm! Bár sosem ettem még sárgarépás édességet, de ez olyasminek tűnik, amivel érdemes kezdeni a kísérletezést. A cukrot nagyjából milyen arányban rakjam? Tudom, ízlés dolga is, de csak úgy kiindulásnak. :$ A sütés nélküli dolgok nekem is a barátaim.
zeugma mondta
Timi: Őszintén szólva fogalmam sincs, még sosem mértem le. Engem is bosszantanak az „ízlés szerint” típusú megjelölések a receptekben, de ezt én is úgy tanultam a nagymamámtól, hogy „burításnyi cukorral” :-)
typerhappy: neked mennyi cukorral lett finom? Vagy te sem mérted le? :-)
Timi mondta
Egy burításnyi? Ez aranyos, ezt még nem hallottam. :) Jól van, megpróbálom majd, és jelentek. :)
zeugma mondta
Nálunk ez univerzális mértékegység, majdnem minden receptben szerepel, sőt a mosógépbe is burításnyi mosópor kell. Csak tudni kell, mikor mekkorát kell burítani :-)
Egy barátnőm mesélte, hogy anyukája egy óvoda konyháján volt szakács, és a nagy mennyiségek miatt az univerzális mértékegysége a homokozólapát volt, mindent azzal mért, de otthon is. Ezért barátnőmnek, amikor elköltözött és főzni kezdett, vennie kellett egy ilyen klasszikus régi fajta homokozólapátot, mert minden otthonról hozott recept úgy számolt, hogy „végy másfél lapát lisztet, egy csapott lapát cukrot…” :-)
typerhappy mondta
én is csak úgy ízlésből megszórtam, szerintem úgy 2-3 kanál lehetett.
typerhappy mondta
Hű, ezt gyorsan el is készítettem, volt itthon egy répám, lett belőle egy kis tálnyi golyó, nagyon finom, már meg is ettem a felét. :) Köszi, hogy megosztottad!
typerhappy mondta
A dió érződik benne? Soha nem ettem még répatortát, de tegnap kerestem valamit a neten, és répatortákat hozott elő a kereső, erre itt is, hát muszáj lesz kipróbálnom! :) Az van, hogy magára imádom a diót, de a diós sütiket nem.
Via mondta
Mandulával, mogyoróval is helyettesítheted! :)
Timi99 mondta
Hmm… éhes lettem, de most nem állhatok neki, de ami késik, nem múlik…
LaNina mondta
Hétvégén én is répatortát készítettem :) dió helyett kipróbáltam mákkal, jelentem úgy is nagyon finom :) most nem raktam semmit a tetejére, de én is szoktam sajtos krémmel készíteni valahogy így :) : 50dkg mascarpona, 4 ek joghurt, 15dkg porcukor, 1narancs héja és leve.
Marta16 mondta
‘Nagyon finom torta, nem érződik benne a répa, …’ -de hát az volna benne a lényeg!
Via mondta
Ezt azért írtam, hogy aki be van ijedve attól, hogy zöldségleves ízű tortája lesz, az ne ijedjen meg. :) Ha akarod, kiérzed, ha akarod, nem. :)
Gabi mondta
Nahát, nekem először áprilisban szokott eszembe jutni, hogy répatortát süssek, úgy két héttel húsvét előtt! De végül is, miért ne októberben?
Én a tetejére citromlével kikevert porcukrot kenek. Amikor megszárad, teszek rá kis marcipánrépákat. Egyet úgy, mintha a nyuszi már megette volna a felét. Macerás, de a gyerekek (is) imádják.
BettiB mondta
A sajtos krém engem is érdekel, nagyon jól hangzik.
pommepomme mondta
almond mondta
éljen a répatorta:))
egyszer még általánosban azt vittem a szülinapomon az osztálynak és utána mindig azt kellett vinnem, annyira ízlett mindenkinek!
a tetejére én marcipánt szoktam rakni, de csokival se lehet rossz;)
mango mondta
Nagyon jónak tűnik a recept, hamarosan el is készítem, viszont a férjem, csak a krémmel készülteket preferálja. Jucus, meg tudnád adni a sajtos krém receptjét?
Előre is köszi!
Harcosteknoc mondta
A családban nagyon megosztó dolog ez a répatorta ügy. Mármint nekem tetszik,és ezzel ki is merült. Reménykedtem egy bombabiztos fenséges receptben, amivel megtöröm az ellenállást. Holnap elkészítem, és kiderül továbbra is magányosan egyedül leszek-e…
jucus25 mondta
Finom lehet(ett). Én is répatortát sütöttem hétvégén, méghozzá sajtos krémmel a tetején. A krémre mindig szórok reszelt mandulát is és nagyon dekoratív, de a csoki sem rossz megoldás. :)
Én kapcsos tortaformában sütöm, de legközelebb én is kipróbálom muffin sütőben.