Nagyon szeretem a kókuszt, nyáron intravénás kókuszfagyin élek, kommersz csokikból kivételesen le lehet kenyerezni Bountyval és Raffaellóval is. Érdekes módon a kókuszos testápolók meg ilyesmik nem mozgatnak meg – egyrészt mű-szag, másrészt nem lehet megenni. Na ugye. Hogy miért nem sütöttem még soha kókuszos muffint? Fogalmam sincs – hiba volt! Improvizáltam egy kókuszos-csokis muffint: nagyon finom, gyors, hülyebiztos. Legközelebb viszont muszáj lesz étcsokidarabokkal felturbózni, az nekem még hiányzik, most nem volt itthon (ritka alkalom). Kókusztejet soha nem használtam még, szerintetek ha a sima tej helyett azt lötykölök bele, jobb lesz nekem? :)
Hozzávalók 12 darabhoz
- 15 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 egész tojás
- 1/2 tasak sütőpor
- 15 dkg liszt
- kakaópor, kókuszreszelék (nem mértem, meglódítottam a zacskót, de irányadónak legyen mondjuk 2-2 evőkanál)
- pár evőkanál tej
A sütőt bekapcsoltam 180°C-ra, pont addigra melegedett be, mire kikanalaztam a formába a tésztát. Egy nagy tálban a vajat, cukrokat, sütport, tojást, kakaóport, kókuszreszeléket összekevertem, a végén hozzáadtam a lisztet, kevés tejjel lazítottam a tésztát, aztán a papírkapszlis muffinsütőbe kanalaztam a masszát, kb. 3/4 magasságig. A tetejükre még kis kupac kókuszsipkát szórtam, szépen megpirult sütés közben. 20 perc alatt megsült, de érdemes tűpróbát végezni.
Szia Via!
Már többször volt kommentelhetnékem, végül ezen recept kapcsán regisztráltam. Nyáron volt egy csúfos kudarcom holmi citromos muffinnal. Azt hittem, nem tudok muffint sütni, fel is adtam egy időre (pedig egyszer korábban már sikerült). Ezt a receptet már megjelenése óta készültem elkészíteni, tegnap végre sikerült is. Tökéletes lett és nagyon finom!!! :-) Köszönöm!
Nagyon örülök, hogy sikerült! :)
Jah és még annyit, hogy pont ilyen papírkapszliban sütöttem én is….. :D Éljen a karácsony :D
Anyutól kaptam. :)) Örülök, hogy így bejött a recept! ♥
Lassan ott tartok, hogy erről az oldalról sütök-főzök, ha épp nem a saját receptjeim közül választok. :) Így hát ezt is meg kellett sütnöm. Tökéletes lett a recept alapján, a plusz adalék kb. 8-9 dkg étcsoki lett. Nekem a kókuszsapi nem lett száraz 20 perc alatt épp hogy picit megpirult-illatozott, és ez a sütési idő pont a megfelelő volt arra, hogy a csoki még órákkal később is olvadós volt benne. Nyamiii :)) Via, legközelebb NE hagyd ki!!! ;) A recept sikeréhez még annyit, hogy a nagy “muffinNEMrajongó” csak úgy falta… :D
Egyetlen baj vele, hogy túl gyorsan elfogyott… :)
Most se direkt hagytam ki, hanem nem volt itthon. :))
Az előző hsz-omnál azt akartam írni, hogy 24 fok ALATT dermed a kókuszolaj zsírrá. Szűzből, szépségápoláshoz az Akomát, szagtalanból sütés-főzéshez a Barcot használom. (Ha nekem is szabad ennyi reklámot, eddigi tapasztalataim alapján ez a legtutibb szűz kókuszolaj: https://koidrogeria.hu/termek/kokuszolaj_500_ml_cocos_nucifera.html)
Megsütöttem a muffint, fincsi lett, bár nem kókuszos, csak annyiban, hogy vaj helyett (szagtalan) kókuszzsír van benne :] Menetközben jöttem rá, hogy nincs otthon kókuszreszelék, így diós müzli került bele helyette (meg egy kis étcsoki), a tetejére is ezt szórtam + csokit. Így is jó lett :]
Igen, most mi is körberágcsáljuk a papírt. :-)
Fogalmam sincs, hasonló állaga volt a tésztának, mint mindig is szokott… :-(
Jártatok már úgy, hogy a muffin beleragad a papírba?
A recept isteni, én felturbóztam csokidarabokkal, és almareszelékkel, köszi Via! :-)
De… nem vagyok kezdő, és a muffinpapír is ikeás (Drömmar), nem valami kínai vacak…és mégis.. a muffinok beletapadtak a papírba :-o Nem lehet őket kiszedni, csak nagy veszteséggel. Láttatok már ilyet?!
Igen, ezzel mondjuk pont nem, de korábban volt már, amit a papírból kellett kirágcsálni. Fogalmam sincs, mi okozza, talán túl nedves a tészta?
Nekem a “nem-illatosom” bioboltból van, ha jól emlékszem 1780Ft/kg áron, kozmetikai célokra biztosan megfelel…csak az az illat!:-)
…Kakaóvajat használt már valaki?
Én azt is szoktam, szintén a fenti helyről. :) A kakaóvaj inkább nyáron jó, mert sokkal keményebb, nehezebben olvad, mint a kókusz, télen a hideg bőrön nagyon türelemjáték elmaszálni. De persze lehet pl olajjal lágyítani, így könnyebben kenhető lesz, csak arra kell vigyázni, hogy az olaj semleges vagy harmonizáló illatú legyen. Másrészt magában nekem nagyon erősen csoki-illatú, már nem esik jól. Viszont egy élmény a nyári napozás előtt, hogy csak a kezembe veszem a tömböt, végighúzom a bőrömön, és pont annyi olvad le belőle, amennyire szükség van. ^.^
Köszönöm!:-)
Hol veszel extra szűz kókuszolajat&milyen árkategória?
Nekem kókuszzsír van otthon, aminek hasonlóak a tulajdonságai-de teljesen illatmentes. Hajpakolásnak és testápolónak használom én is.
Bár nem engem kérdeztél (ha szabad ennyit reklámozni) én itt veszem, és nagyon szeretem:
https://bionom.hu/biobolt/kozmetikumok/testapolas/testvajak/kokuszolaj-kokuszzsir.html?evp=162
:)
Bocsi, de szerintem ennél jóval olcsóbb az a COCO24 márkanevű kókuszolaj, ami 1íl-es vödröcskében 1750,- pl. a Sparban. Teljesentiszta, bár illata nincs, mert izgalmas is lenne a kókuszillatú sül husi pl. Szerintem ez is teljesen jó kozmetikai célokra is.
Semmi baj, szerintem is olcsóbb :)
Egyrészt én legalább felerészben az illata miatt szeretek kenekedni vele. Másrészt ha már annyi pénzt dugdosok a multik zsebébe olyan dolgokért, amikből nagy mennyiségeket használok, és nincs keret tudatosabban vásárolni, itt legalább megengedem magamnak az évi 2 max 3 tégelyt, ami nekem kitart. Harmadrészt tudjuk, hogy Sparos extraszűz, hidegen sajtolt sajátmárkás olivaolaj és pl. az Igazi Oliva (https://www.urban-eve.hu/2011/09/22/egy-poharka-iberia-pomazon-olivaolajkostolon-jartam/), vagy helyi, családi gazdaságból származó olaj íze és minősége között mekkora különbség lehet :) Ez itt sincs másként szerintem, bár a Sparosat még nem próbáltam.
Mindenesetre mindkettő egy lehetőség, ki-ki eldönti a saját preferenciái alapján, hogy melyikkel él :)
A múltkor valami indiai jellegű kajára vágytam. Improvizáltam valamit kókusztejből és csirkehusiból. Azt tapasztaltam, hogy a kókusztejet csak a végén kellett volna hozzáadni, mivel a főzéstől elvesztette kicsit az ízét.
Kókusztej helyett: egy bögre tejet felforralok és beleáztatok fél csomag kókuszreszeléket, lefedem, megvárom, hogy kihűljön és teaszűrőn leszűröm. Sütibe, indiai kajákba ideális :)
és megtaláltam a másik bountysat is: https://90naposdietareceptek.blogspot.hu/2012/09/bountys-kifli.html
UUUUh, tegnap én is kókuszos finomságot ettem, egy pudingot, aminek a receptjét egy blogon találtam. Ne tévesszen meg a honlap neve, akad rajta finomság bőven, itt például az én új kedvenceim: a kókuszos-csokis és a kókusz puding: https://90naposdietareceptek.blogspot.hu/2012/10/hazi-puding.html
A muffint mint műfajt nem szeretem, a kókuszra meg sajnos allergiás vagyok, így ezt a receptet nem nekem találta ki az élet.
Viszont Via stílusa továbbra is szenzációs! :-)
Kókuszos, hmmm… Akár meg is barátkozhatnánk… Elsőre mégis inkább egy karamelles muffinra szavaznék, a második tepsi lehetne kókuszos. És a kókuszos tejbegríz, Te Jó Ég, ki kell próbálni!
szerintem érdemes kipróbálni a kókusztej kiváltását tejjel úgy, hogy előtte beleáztatsz kókuszreszeléket. Így zúdítod a muffintésztába. Sima tejjel talán kevésbé lesz ízes.
Pont ezt akartam írni – így szoktam én is :)
Szia Via, írtad, hogy “Érdekes módon a kókuszos testápolók meg ilyesmik nem mozgatnak meg – egyrészt mű-szag, másrészt nem lehet megenni.”
Próbáltad a valódi szűz kókuszolajat testápolóként? Mert az valódi, fincsi kókuszillat, és ehető :] Imádja a bőröm, és napi 1-2 evőkanállal remekül erősíti az immunrendszert. Ilyenkor 24 fok felett megdermed, de kézhőmérsékleten olvad, és mivel ehető, ideális masszázsolaj (is).
A muffint kipróbálom :]
Igen, igen, igen, a natúr kókuszvaj az egyik legfinomabb test-és arcápoló! (a másik a makadámiadió-olaj) :) Imádom, könnyen olvad, könnyen beszívódik és isteni az illata is ^.^
Szia Via!
Én rengeteg muffint sütök, sokszor reggel hatra, mire felkelnek a gyerekek, mert akkor a fiam is biztos reggelizik. A kicsi még pizsamában támolyog a konyhába, a csokis változattal a világvégére is el lehetne csalogatni. Ez is olyan süti, ami rizslisztes változatban is kiválóan működik. (A nagy és a középső lányom lisztérzékeny, ezért minden receptet átvariálok.) Szerintem muffint sütni bármiből lehet, az alapreceptben kell a lisztet csökkenteni ha mákot, diót, őrölt mandulát, kókuszt vagy valami lisztszerűt teszek bele, a tejet ha lekvárt, vagy joghurtot. Szoktam mézeskalács fűszerkeverékeset is sütni cukor helyett mézzel, isteni illat lesz tőle a lakásban.
Ha ennyire kókuszos vagy, próbáld ki a tejbegrízt, vagy tejberizst is kókusztejjel. Rendes tej helyett kókusztejet bele. Isteni
Úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú!!!!
Na ugye hogy ugye! :-)
nekem is meghoztad hozzá a kedvem :) viszont én többször jártam úgy, hogy a tetejére szórt kókusz nem csak hogy megpirult de olyan szinten megszáradt hogy egyáltalán nem volt élvezetes és inkább le is szedtem róla… én csinálok valamit rosszul?
wow ki fogom probalni. az alap muffin is isteni :-DDD