A menütervezés nagyon sok mindenben segít: tudatosabban vásárolsz (és pénzt spórolsz), nem kell gondolkodnod és vészhelyzetben a vércukrodat csapkodó gyorssegélyeket enned. Könnyebb odafigyelni az étkezésedre és okosan dönteni, ráadásul — nem tudom, más hogy van vele, de nekem nagyon működik — ad egy biztonságérzetet is, hogy ki van találva és be is van vásárolva a következő hétre minden, szóval megnyugodhatok. :)
2014 2. hetének kihívása: Írd össze a menütöket!
Első lépésként gyűjtsd össze azokat az ételeket, amelyeket enni szoktál — a menütervezésről itt írtam bővebben. Hogy ne csak a szokásos rutin legyen, válassz néhány olyan fogást is, amit már régóta tervezel elkészíteni. Találj ki reggeliket, nassolnivalókat is! Inspirációnak nézz körül a Pinteresten, gasztroblogokon, vagy akár az én receptjeim között is. :) Bevásárlás előtt feltétlenül nézz körül a hűtőben, a fagyasztóban (ott bújkálnak a kincsek!), és a kamrában — a készletből is inspirálódhatsz, főleg, ha van olyan hozzávaló, ami hamarosan lejár, és el kéne fogyasztani.
Ha tetszik, és szeretnéd megosztani másokkal, kérlek csak a bejegyzésre mutató linket tedd ki a saját honlapodra! Köszönöm szépen! Kereskedelmi forgalomba nem hozható. Ötlet és kivitelezés ©2014 Farkas Lívia. Minden jog fenntartva!Ha megvan a listád, a jegyzeteid alapján állítsd össze a következő hét étrendjét. Ehhez készítettem egy nyomtatható jegyzetlapot. :) Felülre írhatod a dátumot (pl. 2014. január 13-19.), azután jöhet hétfőtől vasárnapig a menü. Minden napra 3 sor jutott, ha akarod, a napi három főétkezést is vezetheted ott. Jegyezd fel azt is, ha nem otthon eszel, vagy a maradékot fogyasztjátok (mert előre főztél, vagy többet sikerült, mint tervezted). A jobb oszlop egy bevásárlólista: a menüdet átnézdve gondold végig, hogy mindezen fogások elkészítéséhez mit kell venned. A lap a Personal (M-es) méretű gyűrűs kalendáriumokba is lefűzhető.
Egymás inspirálására leírhatjátok a kommentben a következő heti menütöket, ha már kitaláltátok. :)
evebecsi mondta
Köszönöm a kihívást! Már régóta terveztem, hogy nekilátok valami hasonlónak, de most bele is vetettem magam :) Mondjuk én csak kétnaponta főzök, mert kevés időm jut rá a sok más teendő mellett (egy éves csajszi, háztartás, suli, vállalkozás stb.).
A menü:
H: töltött paprika
Sze: Zöldbab főzelék (férj pörit is kap mellé)
P: Rakott karfiol (husimentesen)
V: Brassói
evebecsi mondta
Férj mit vett a brassóihoz? Darált húst! :D
Asszem fasírtot csinálok inkább…. :)
Beke Kitti mondta
Kreatívabbak elkészíthetik az alábbi ötletet:
https://robbygurlscreations.blogspot.hu/2011/04/robins-menu-board-part-iii.html
Nekem személy szerint nagyon tetszik,biztos,hogy egyszer megcsinálom :) Egyszerűen zseniális.A lényege,hogy egy mágneses naptáron tervezi meg a heti menüt.Különböző színek ábrázolják a különböző kategóriákat (pl. reggeli,csirke,mexikói,desszert stb.),és mindegyik színhez tartozik egy recept cím és a recept leírása.Mágnesekkel tudja cserélgetni a recept címeket,a dátumot jelző papírokat.Alul pedig szintén csoportosítva a receptek leírásai találhatók (az új receptek kipróbálásához,vagy ha netán elfelejtenél egy-egy régebbit :))
stecs mondta
Éppen jókor jött az inspiráció. A múlt héten döntöttem el, hogy elég a „kajakáoszból”, tervezni fogom!
Én nem főzök minden nap, mert a párom a cégnél eszik, de azért este néha-néha enne ő is főtt ételt. Nekem viszont tényleg oda kellene figyelnem, mert hajlamos vagyok egész nap korpás kekszen élni.
Ráadásul novemberben gyűjtögettem rengeteg receptet a változatosság érdekében, de ezek már el is felejtődtek. A tervezés bevezetésével viszont előre át tudom gondolni, hogy mikor melyiket akarom kipróbálni és így a hozzávalókkal sem lesz gond (általában lusta vagyok lemenni a boltba 1-2 hozzávalóért és akkor marad az üveges bolognai, vagy valami hideg gyorskaja).
Szendvicskrémeket is akarok készíteni vasárnaponként, hogy mindig legyen valami plusz finomság a hűtőben.
Mások heti menüi is jól jönnek.
qjudit mondta
Én mindig két hétre előre próbálok tervezni. A köv. hét.:
H: vasárnapi maradék
K: natúr csirkemell sok-sok salátával
Sz: rakott karfiol csőben sütve
Cs: cukkinikrémleves (nyáron bespájzolt itthoni cukkiniből), túrós palacsinta
P: babfőzelék virslivel
Szo: Stíriai metélt (csak ennyi, mert este vacsorázni megyünk barátokkal)
V: csirkebrassói
Timi mondta
Mi rendeljük a kaját, de köszönöm az emlékeztetőt – ha nem látom meg a cikked, elfelejtettük volna leadni a jövő heti rendelést… :)
luxusrozi mondta
CH-csökkentéssel próbálkozom pár napja, ennek fényében az ötleteim:
– Waldorf-saláta (nem majonézzel)
– sültcékla-saláta pirított csirkemellcsíkokkal
– sóska tükörtojással
– fűszeres paradicsomleves
– székelykáposzta
Via mondta
A CH mennyiségénél sokkal fontosabb a minősége, illetve hogy milyen gyorsan vagy lassan szívódik fel. Teljesen ne vond meg magadtól, mert szükség van rá. Teljes kiőrlésű gabona (durumtészta, t.k. kenyér, stb.), sós vízben főtt krumpli (sóskához) abszólút játszik.
szaloncukorka mondta
Sziasztok! Szerintem nagy segítség ehhez Verő Juli: Hónapok, napok, ételek című könyve. Igaz, nálunk vega menü van, de így is találok benne hasznos recepteket. Minden napra van benne egy ebéd+vacsi javaslat. „Húsosoknak” főleg ajánlom! Az a jó benne, hogy igyekszik idényzöldségekből dolgozni! ;)
Norewa mondta
Ez lesz a harmadik hét, hogy menüt tervezek, de az én jegyzetlapom nem ilyen szép.
Eddig ezeket írtam fel:
Hétfő: hétvégi maradék (a párom anyukájától szoktunk kapni 1-1 adagot hétfői ebéd gyanánt)
Kedd: paprikás krumpli
Szerda: túrós csusza
Csütörtök: sóska, tükörtojás, főtt krumpli
Péntek: currys sült csirke, rizs
Marta16 mondta
Minden nap vegetárius étel, bár nem fözök mindennap. Igyekszünk a szezonalitásra is figyelni, spárgaszezonban spárgavariációk, nyár végén több cukkini, mángold, télen több lencse, paszternák, karórépa, ilyesmi is kerül az asztalra. Heti egy kétszer van hal is, szeretjük is, meg tenger mellett is élünk. Érik a hütöben épp a mai almás heringsaláta :-) Férjem csakran csak egy nagy tál salátát vagy nagy halom gyümölcsöt ebédel, van, hogy munkahelyre is csak gyümölcsöt visz, mert a reggelije tartalmas.
Régebben, amig itthonról dolgozott, nálunk is egy gyors tésztaétel volt az elsösegély-ebéd, sikeresen visszaszorítottuk azóta egy kicsit.
Menüt tervezni nem igazán szoktunk a hétköznapokban, de vásárolni mindig listával megyünk.
SzilviSz mondta
Sziasztok!
Szia Via!
Főként zugolvasó vagyok, de most szólnék.:))
Jó lenne, ha lenne egy ilyen nap is, mint a tilt, amikor többen beküldené(n)k a heti menüt.
Én is előre tervezek, lehetőleg egy hónapra írom a listát, amikor hónap elején megkapom a párom munkabeosztását. És sokszor ez a legnehezebb..kitalálni, hogy mi legyen a kaja.:) Ugyanis, ha megkérdezem, akkor a gyerekek is azt mondják mindegy (vagyis csak a nagy, mert a kicsi még csak 1 éves), meg a párom is.
Én próbálok figyelni arra, hogy legyen heti 1 főzelék és heti 2 leves és hetente legyen lehetőleg halétel is. De most már szereztem ötleteket a többiektől is, fogok belőlük szemezgetni.:)
Az én menüm:
hétfő: rakott karfiol
kedd: tárkonyos raguleves, baconös csirkemell őzgerincformában sütve, salátával
szerda: borsó főzelék és a maradék husi előző napról, és szerdánként szoktam sütni kekszeket (azok mindennel együtt 20 perc alatt kész vannak:) )
csütörtök: mézes mustáros csirkecomb zöldséges rizzsel
péntek: kentucky csirkeszárny, sült harcsa, amerikai káposztasaláta és a sült burgonya
szombat: hagymakrémleves, milánói sertésborda
vasárnap sosem főzök, maradékot eszünk, csak sütit sütök, most sajttortát előreláthatólag.
Van, hogy kimarad, több készül, mint terveztem, stb, akkor szoktam hét közben is beiktatni maradékos napot.
hoember mondta
Bő egy évig terveztük előre a menüt, aztán az utóbbi 2 hónapban a család összevisszaléte miatt (mindenki összevissza dolgozott) gyakorlatilag képtelenség volt 2 napnál előbbre tervezni. Annak „örömére”, hogy újra álláskereső státuszba léptem, az a terv, hogy következő héttel térünk vissza a tervezéshez, mert én is jobban szerettem átlátni, hogy mikor, mit, merre, hogyan. :)
Nálunk alap, hogy csak a főétkezéseket tervezzük, mert így – a tapasztalat alapján – változatosabban étkezünk. Leves az kell, mert ketten is vagyunk, akiknek nem igazi ebéd az ebéd leves nélkül. :) Próbálok húsmentes napokat is beiktatni, de ha kettőnél több ilyen nap esik egy hétre, akkor a húsosfazék-szekció reklamál (vagy minimum szóvá teszi, hogy mikor lesz megint husi). És sokszor eleve úgy tervezek, hogy dupla adag, és akkor a maradékokat variálva kombináljuk. :)
momszi mondta
Sziasztok!
Via, ez szuper ötlet, pont néhány napja nézegettem a menütervezős bejegyzésedet megint. :)
Lányok (fiúk)! Nektek van valamiféle irányotok, szabályotok stb, ami szerint összeállítjátok a menüt? Pl. heti 3x vega, 2x leves, főzelék.
köszönöm!
Nekrocica mondta
Igyekszem úgy tervezni, hogy legyen legalább egy tésztaétel, egy főzelék, egy zöldséges… nem vagyunk igazán levesesek, így az főleg hangulat-kérdés, viszonylag ritkán kerül tervezve az asztalra. Amit tervezni szoktam még, az a süti :$ bár azt is igyekszem visszaszorítani. Meg párom nagyon húsos, de néha vannak ‘vega napok’, amikor nem eszünk húst.
ederkata mondta
Nekem csak annyi, hogy azért minden héten legyen főzelék, tészta és legalább egyszer húsos étel is. Az arányok (vagyis az, hogy miből lesz 2 napra kaja) a megfőzött adagtól függenek ;)
Via mondta
Heti 7x vega. :D Tészta max. 1-2-szer, mert képesek lennénk minden nap enni, de akkor elunjuk. :) Variálunk, amennyire tudunk, mert nem szeretünk unatkozni. Minél többféle íz van egy étkezésben, annál jobb. És nálunk az édes kaja nem kaja, szóval nincs olyan, hogy leves + császármorzsa, vagy főzelék + palacsinta. Minden étkezéskor kell lennie fehérjének, szénhidrátnak és sok zöldségnek is, különben éhesek maradunk. Jó spéci diétánk van, neki a reflux, nekem az epe+IR, úgyhogy nagyon oda kell figyelnünk, hogy mikor és milyen összetételben eszünk, mert rosszulléteket okozhat mindkettőnknél, ha olyat eszünk, amit nem kéne (vagy nem eszünk időben).
Már csak ezért is gyakran főzök, mert akkor biztosan tudom, mi van az ételben. :))
Mena mondta
Via, nem is tudtam, hogy hasonló cipőben járunk :) Szintén gyomorbajos vagyok, és oda kellene rá figyelnem (reflux + hurut) :) Sajna én világéletemben haidlábon álltam a zöldségekkel, ráadásul a főétkezés a húsétellel egyenlő a fejemben (és így a hasamban is :D), párom ezzel szintén így van, úgyhogy nálunk a húsételek variációi (tésztával, krumplival, mártásokkal, stb) jelentik a menütervezést… A leves szintén nem jellemző. Unalmasak vagyunk e téren :)De persze süti mindig jöhet… igazából a konyházásban szinte csak a sütikészítés jön be nekem :) Legalábbis az éri meg a leginkább. Persze ez szubjektív :)
Egy kérdés: most nem kell perselyezni, vagy csk lemaradt a végéről? Vagy az nem minden kihívásnál van?
Via mondta
Most nem perselyezünk. :)
l2njpy mondta
Mi szombaton, vasárnap főzünk többfélét, az bőven elég egész hétre, így én nem is értem ezt a minden napra külön tervezést. Reggelire való meg mindig van otthon, ahogy zöldség és gyümölcs is.
Via mondta
Összeírunk 7 napi kaját (köztük átfedések, maradékok). Nem aznap kell megfőzni, amikorra fel van írva. :) De természetesen mindenkinek más válik be. Az a legjobb módszer, ami az adott családnak a legjobb.
l2njpy mondta
Hát igen.Én a hétvégi főzést láttam, látom anyától,így nekem nyilván ez a logikus és jól működő megoldás.
Via mondta
Én ha előre főzök nagyobb adagokat, akkor is szeretem leírva látni, hogy biztosan minden napra „jut” fogás. :)
Nekrocica mondta
Én is mindig megtervezem a hétre előre a menüt, mivel mindig pénteken megyünk bevásárolni, úgy szoktam, hogy szombattól csütörtökig vagy péntekig. Minden napra tervezek valamit, de sokszor van, hogy nagy adag lesz, és két napig esszük, akkor ami kaják kimaradtak, azt visszük át következő hétre. Meg mindig este főzünk, amit aztán másnap viszek munkába is, ebédre. A most heti menü:
Zöldborsós aprópecsenye, hasábkrumplival
Lángos
Elősütött fagyasztott csirkemell hasábkrumplival (kiesszük a fagyót)
Gombapörkölt nokedlivel
Lecsó (szintén fagyasztó)
Sajtos-tejfölös csirke
Túrógombóc.
pzs mondta
Nálam sem teljes hétre van terv, hanem hétvége + az utána lévő 2-3-4 hétköznap :)
Szombat: vöröslencse főzelék chilivel, citrommal
Vasárnap: sajtos-tejfölös csirkemell (csirkemell-darabokat tojásba, majd reszelt sajtba forgatom, aztán jénaiba teszem, rá tejföl, és megsütöm) + barnarizs
Hétfő: a szombati ismét :)
Kedd: a vasárnapi ismét :)
Szerda: zabpalacsinta
Csüt.: spagetti bolognai szósszal
ederkata mondta
Én egyedül élek, így minden főétkezést nem vezetek, meg a reggeli mindig tejeskávé és gyümölcs(ök) :)) Ebédet beviszek, kb. 3-félét főzök általában, lehetőleg minden héten van 1x főzelék. A jegyzetlap meg szuper így, hogy
mellette van a bevásárlólista :) Használni fogom, nagyon köszi!. Bár most kb. a következő két hétre már összeírtam a főznivalót.
És jut eszembe: nem csak azért jó, hogy lássam, mit fogok enni, hanem pénzügyileg is jobb. Nem kell állandóan bemennem a boltba, ergo nem veszek felesleges dolgokat…
penguin78 mondta
Nagyon egyetértek, őrült nagy segítség. Két-három éve csinálom, de sajnos van, hogy teljesen hanyagolom, de akkor úgy is érzem, hogy én is szét vagyok esve. Valóban biztonságérzetet ad. Én is úgy kezdtem, hogy összeírtam a lehetséges reggeliket/leveseket stb., és az alapján + mi van otthon, aminek el kell fogynia = 5 perc alatt kész a heti terv. Csak ennél is (mint minden másnál) ott bukok el, hogy vagy nagyon ügyesen csinálom, vagy sehogy. :(
levendula086 mondta
Nagyon jó ötlet, mivel mi minden nap visszük magunkkal a kaját a munkahelyre.
Pár ötlet:
reggeli:
– 1 joghurt, 1 banán, megszórva zabpehellyel
– tk. kenyér/zsemle pici vajjal, sajttal, zöldségekkel
– otthon sütött tk. pogácsa, sajtos rúd, kakós csiga, croissant..stb
– házi készítésű müzli
ebéd:
– zöldségekkel rakott bulgur
– tonhalsaláta
– sült gomba salátával (gomba pici olívaoljba forgatva, sajt a tetejére, be a sütőbe)
– sütőtökkrémleves második fogásnak otthoni tk. mákos pite
– gombapörkölt barna rizzsel
– pita benne zöldségek és tejfölös szósz
vacsora:
– tk. lángos
– gyors pogácsa
– pirítós fokhagymával, zöldségekkel
– cékla-répa-almalé
..stb, a teljesség igénye nélkül:)
Amire én próbálok odafigyelni, hogy minden étkezéshez egyek valami „zöldet”, lehetőleg nyersen. Egy hétre elég nekem egy fejes saláta, egy rukkola/madársali..stb, egy valamilyen csíra, pár szem répa, ubi. Nem kell sok,de sztem sokat számít:)
Jó tervezgetést mkinek! :) (és szépséges hétvégét!)
Sztics mondta
Anno az írásod alapján kezdtem el menüt tervezni és nagyon bejött.
(bár nem minden héten írom le, de mióta vezettem papíron fejben is könnyebb eltervezni és átlátni, nem is szükséges mindig leírni.)
(és nem hétfőtől írom sokszor és van hogy csak 5 napot látok előre programilag is, így azokra tudok biztosan tervezni ebédet is -amiatt is, h pl hányan eszünk itthon)
A most esedékes tervek:
Szombat: gombapaprikás rizzsel
Vasárnap: sült hús tepsis krumplival
Hétfő: Halfasírt zöldséges rizzsel
Kedd: Pirított máj főtt krumplival
Szerda: Sült hal rizzsel
zsoka1 mondta
Nagyon szuper.
Nagyon tetszik a bevasarlo lista mellette.
Nagyon – nagyon szepen koszonom.
A jovo heti menut ez alapjan tervezem.