Inspiráció 3.: Martha Stewart

Martha Stewart (lánykori nevén Kostyra) az amerikai háziasszonyok példaképe. Kiadványai (otthon- és életmód- magazinok, szakácskönyvek) és termékei (kreatív kellékek, lakberendezési tárgyak, konyhai eszközök, étkészletek) az Államok teljes területén kaphatók, tévéműsorát több csatorna is sugározza. Ő az ideális otthonteremtő, aki trükkjeivel és ötleteivel generációkat tanított meg a háztartás és a főzés rejtelmeire. Karrierje úgy kezdődött, hogy férjével ketten felújították a birtokukat, amikor is Martha rájött, hogy szeret átalakítani, lakberendezni. Ezután tartott egy fogadást az ismerőseinek, ahol olyan jól sikerült ételeket szolgált fel, hogy az egyik vendég, aki nem mellesleg könyvkiadó volt, megkérte, hogy készítsen egy szakácskönyvet a felszolgált ételek alapján. Innentől kezdve egyenes út vezetett a sikerhez és Martha mára iparmágnás lett. Cége, melynek neve Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO), számtalan terméket forgalmaz és ontja magából a jobbnál jobb publikációkat. Martha tévéműsora (The Martha Stewart Show) olyan hírességeket lát vendégül, mint Anne Hathaway vagy Kate Walsh. A hírességekkel együtt főzőcskéznek, varrnak, mosnak ablakot, és mindenki úgy jár Marthához, mintha haza menne. Azon kívül, hogy nyilvánvalóan irdatlan mennyiségű pénz van ebben az üzletben, Martha zseniális sziporkái nem csak a pocsolya túloldalán élők számára elérhetőek, üzemeltet ugyanis egy honlapot, amin milliónyi ötlet és recept található bárki számára.

A MarthaStewart.com naponta szolgál új recepttel, kreatív ötlettel és rendrakási tippel. Külön szekciót kaptak az ünnepek, és egy saját aloldalt az esküvők is, ahol hasznos ötletekkel várják a menyasszonyokat, ezen kívül pedig rengeteg nyomtatható táblázat és gyűjtemény van sütireceptektől különböző foltok házi tisztítási módszereig. Az ingyenes regisztráció után feliratkozhatunk a hírlevelekre, melyben a legújabb ötletekről írnak, saját online gyűjtőfüzetünkbe pedig le is menthetjük a kedvenc recepteket, ötleteket. És bár Martha sem szentírás, nagyon sok ötlete használható és olyan, amire az ember nem gondolt. Például az az ötlet, hogy ha a kiégett izzó beletörik a foglalatba (jártam már így, speciel a régi albérletünkben kettő is felrobbant, mert rossz volt az áramellátás), és nem lehet kiszedni az üvegszilánkok miatt, egy félbevágott nyers krumplit kell a vágott felével lefelé óvatosan beleilleszteni a szilánkokba, és akkor ha már stabil, annál fogva ki lehet tekerni az égőt. Utána persze ki kell dobni az egészet, az üvegszilánkos krumpli nem jó fogás. :) Az ilyen apró ötleteket Martha úgy nevezi, hogy “Good Things”, és fő újságjának, a Martha Stewart Livingnek minden hónapban van egy állandó rovata, ahol újabb és újabb ötletek jelennek meg. Külön könyvek is megjelentek, melyek csak ezeket a trükköket tartalmazzák, és bár nyilván felesleges beszerezni ezt azoknak, akik rendszeres vásárlói az újságoknak, nekem, aki nem ott élek, jó kis összefoglalónak bizonyultak a könyvek, és megérte őket megvenni. Megint csak AbeBooks, $1 plusz postaköltség volt mindegyik: Good Things, Good Things for Organizing, Simple Home Solutions. Fogok belőlük scannelni, mert például az az ötlet, hogy hogyan kell gumis lepedőt laposra összehajtogatni, nekem is újdonság volt. :) Íme két ötlet, gyerkőcös, de majd írok nem gyerkőcösökről is, csak most ezekbe futottam bele:

Hogyan kössük le a gyereket a hosszú kocsiúton?
Hozzávalók
– egy kocsi
– tetszőleges számú gyerek (kocsi méretétől függ)
– textilből készült rekeszes cipőtartó (egyébként ilyet szerintem házilag is lehet készíteni)
– gyerek(ek) kedvenc cuccai

Hogyan maradjon csöndben a gyerek? Csendes könyv
Hozzávalók
– egy gyerek, aki nem akar nyugton maradni
– különböző színű filcanyag
– tépőzárak
A lapozhatós könyvben a négy évszak jelenik meg, tavasszal virágokat, nyáron napocskát, halakat, ősszel falevelet, sünit, télen hóembert, hópelyheket lehet pakolászni tetszés szerinti helyre.

Kategória: Kreatív, Mentorok

Hozzászólások

  1. Ildus mondta

    A Tv Paprikán ment “Martha Stewart konyhája” c.műsor,sajnos én nem tudtam figyelemmel követni ,most próbálom beszereztetni az egyik ismerősömmel,hátha fent van a neten és letudja tölteni nekem a részeket.Nagyon kiváncsi vagyok rá,mert már sokat hallottam erről az asszonyról,milyen híres.

  2. eri mondta

    Szia Via! Ez a rekeszes ‘cipotarto’ oltari jo otlet, nagyon megtetszett! Aztan megneztem Martha honlapjat, koszi az ajanlast, nagyon hasznos es inspiralo. Beraktam a kedvencek koze. Meg a BBC Good Food-ot is. Elkezdtelek elolrol olvasni, mert nem akartam kihagyni semmit.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)