Mit eszünk ma, drágám? – Menütervezés 5 lépésben

Miért jó a menütervezés? Nem kell hétköznap kapkodva kitalálni, hogy mit is együnk, hogy aztán a végén az üres hűtő láttán arra döbbenjünk rá, hogy megint valami drága ételt kell rendelni. Egyszer kell boltba menni és megvenni a szükséges alapanyagokat. Ezzel időt és pénzt is spórolunk, hiszen csak azt vesszük meg, ami a listán van, nem megyünk vissza többször más-más dolgokért, amiket kifelejtettünk, és így nem veszünk felesleges dolgokat sem. Jól hangzik? Nem olyan nehéz megvalósítani. :)

1. Írd össze, milyen ételeket szoktál enni!

Nyiss egy Word doksit, és írd össze, hogy miket szoktál főzni. Össze-vissza, ahogy eszedbe jut, írd fel az ételek nevét. Ha ezzel megvagy, csoportosítsd (Wordben cut & paste) ételtípusok szerint, például leves, saláta, desszert, főétel, kisétkezés/nass, stb. Később bővítheted ezt a listát, ha eszedbe jut valami, vagy megszeretsz/megtanulsz egy új ételt. Ez lesz a kiindulópont.

2. Állítsd össze a heti menüt!

Új dokumentumban (lehet Excel is) készíts egy táblázatot, ami 5 sor és 8 oszlop. Az első sor és oszlop a neveket tartalmazza, függőlegesen: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, nasi; vízszintesen pedig a hét napjait. Az előbbi összesítés alapján töltsd ki a táblázatot! Néhány hét gyakorlat után már elég lesz, ha csak az ebédet és/vagy vacsorát töltöd ki, a többi étkezésre egy idő után alapból tudsz készülni, csak a bevásárlólistára ne felejtsd el felírni a reggelik hozzávalóit. :)

3. Írj profi bevásárlólistát!

Ha megvan a menüterved, nézz ki a konyhába egy jegyzettömbbel és papírral a kezedben, és írd fel, mi az a hozzávaló, amire szükséged lesz, de nincs otthon. Egyelőre csak össze-vissza írd fel, ami eszedbe jut. Ha ez megvan, gondold át, hogy honnan kell őket beszerezni (pl. hentes, pék, zöldséges, hipermarket, stb.), és boltok szerint csoportosítsd őket, így nem marad ki semmi sem. Wordben is készíthetsz egy üres bevásárlólistát, amin felsorolod mindegyik bolttípust, ahova jársz, mellette pedig hagyj üres helyet, ahova írhatsz. Tarts belőle néhány nyomtatott példányt a konyhában, és ha valami elfogy, a megfelelő helyre írd be, így figyelemmel lehet kísérni, mikor hova kell betérni. (A mi bevásárlólistánkon szerepel a drogéria és az állatkereskedés is.)
Ha csak egy helyre jársz, akkor a bevásárlólistádat próbáld meg úgy összeírni, hogy a termékek olyan sorrendben legyenek, mint ahogy a polcok/szekciók vannak a boltban. Például ha a bejárat mellett vannak a zöldségek, akkor a sor elejére írd fel az uborkát, ha a végén vannak az italok, akkor az ásványvíz legyen az utolsó. Így nem fogsz fel-alá rohangálni a boltban, mint egy mérgezett egér.

4. Élvezd a menüdet!

Ha mindent megvettél, a következő héten könnyű dolgod lesz, csak meg kell főznöd a korábban kitalált dolgokat. Nem kell viszont szigorúan ragaszkodnod a menühöz! Az egészben az a lényeg, hogy legyen meg előre egy sor étel ötlete és a hozzávalóik, így nem kell kapkodnod, ha eljön a vacsi ideje, de ettől függetlenül nyugodtan lehet úgy sakkozni, ahogy jól esik, mert mindig lehet, hogy közbejön valami program, és aznap csak a kevésbé időigényes ételre lesz idő, vagy egyszerűen nincs kedved megenni aznap azt, amit előre kitaláltál akkorra. Csak arra figyelj, hogy az előre megvett dolgok ne járjanak le, és ne halaszd a végtelenségig az elkészítést. Hogy ne kelljen kidobni semmit (akkor nem lenne értelme a spórolásnak, amit a menütervezéssel elértél…), ne told el több nappal a különböző fogásokat, maximum cserélj ki két egymást követő napot vagy például hozz előre egy olyan ételt, ami frissen elkészíthető, és a fagyasztott alapú étel (főzelék, stb.) akkor kibír még két napot.

5. Tartsd fenn az állapotot!

A továbbiakban elég hetente néhány percet rászánni a procedúrára (mondjuk vasárnap délutánonként). Tudatos menütervezéssel figyelemmel kísérheted és ellenőrizheted a család (vagy saját magad) tápanyagbevitelét. Ha előre átlátsz egy hetet, nem lesz háromszor pizza a vacsora figyelmetlenségből. Az előző heti menüket őrizd meg (virtuálisan úgyse foglal sok helyet), később ötletadónak jó lesz, például egy év múlva megnézni, hogy ezen a nyáron mit főztél, mihez volt kedvetek.
Az 1. pontban létrehozott listádat pedig mindig bővítheted azokkal az ételekkel, amiket kipróbálás után “felvettél a menüre”. A heti menüt ki is nyomtathatod, és egy mágnessel kitűzheted a hűtőre, így mindenki tudja, miféle finomságra számíthat aznap (vagy a közeljövőben).

Jó étvágyat! :)

SZERK. 2010. november 09.: Itt letölthető menütervező jegyzetlapot is találsz!

Kategória: Gasztro, Otthon, Rendszerezés

Hozzászólások

 1. mondta

  Ötletadónak rá lehet pillantani az ebédfutáros cégek honlapjára,hogy miféle kaják is vannak.
  Sokszor mikor gondolkodom mi legyen,leblokkol az agyam és mindenféle étel kiesik belőle.
  Ami itt meg megtetszik,meg is tudom csinálni-fel lehet írni ama bizonyos word-be.
  Az biztos hogy ez az egyik legkritikusabb terület a háztartásban.

 2. zaziebaba mondta

  Én úgy csinálom, hogy átgondoltam, miket szeretünk enni, és ehhez mik azok az alapanyagok, amik jó, ha vannak itthon. Erről írtam egy listát (aszerint csoportosítva, hogy mit hol tartunk, tehát hűtő, mélyhűtő, kamra, egyéb, de ez ízlés kérdése), és a listán lévő dolgokat három csoportra osztottam: a. csoport amik tényleg mindig legyenek itthon, ha nincsenek, akkor meg azonnal be kell szerezni (ilyen nálunk a tej, kenyér, tojás, csirkemell, darált hús, zöldborsó, spagetti pl. – igyekeztem úgy csinálni, hogy ezekből már össze lehessen állítani 4-5 féle ételt), b. csoport, amit azért a következő nagybevárláskor érdemes pótolni (ilyen a kukorica, csirkemáj, joghurt, tejföl, másféle tészta…), és c. csoport, amik finomak és ha épp eszünkbe jut és van rá keret, akkor vesszük meg (pl. olivabogyó, olajos magvak, étcsoki, tenger gyümölcsei). Ebből csináltam egy szép táblázatot úgy, hogy legyen minden oszlop után egy oszlopnyi “jelölőnégyzet”, kinyomtattam, és a jelölőnégyzeteket leragasztottam egy csík celluxszal. Van egy táblaíró filcem, ezzel mindig kipipálom, ha veszünk valamit, ha meg elfogy valami, azt egyszerűen nedves zsepivel letörlöm és így sokkal egyszerűbb bevásárlólistát írni, mint gondolkodni mindig (mert felírni nem mindig tudtam rögtön, mert általában főzés közben fogytak el a dolgok, és akkor szottyos a kezem, az agyam meg rövid, hogy ebéd után is emlékezzek). Szóval ez is egy módszer.
  (Hú, de régi bejegyzés :) )

 3. mondta

  nem baj, hogy régi, én figyelek :)
  nekem úgy van, hogy csinálok minden hónapban egy havi táblázatot, egy a4-es lapra, fekvő formátumban, ezt kiragasztottam a konyhaszekrényre. akinek van nem beépített hűtője, oda is mehet, nekem volt, a ragasztás jobban bevált, ha le lehet csak úgy szedni, hát az ember lánya leszedi és elkavarja :D naszóval, ha valami eszembe jut, hogy de rég főztük, vagy olvasom egy szakácskönyvben, akkor rögtön beírom (ha nem fejből fogom készíteni, akkor azt is, hogy honnan a recept). van továbbá egy templatem a bevásárlásra, tematikus címek vannak (tej, hús, zöldségféle…), ezt is kiragasztom, minden bevásárlás után. ha valami elfogy, akkor rögtön felírom, igen, akkor is, ha maszatos vagyok, van egy toll a konyhapulton. bevásárlás előtt pedig átnézem a menütervet, addig a napig, amíg tervezek vásárolni – mostanában kedd-szombaton járok bevásárolni, mert nincs fagyasztóm, aztán visszaállok a heti egyre. a hozzávalókat ilyenkor mégg hozzáírom a listához. ja, a listán fixen rajt vannak azok a dolgok, amiket mindig veszek (tej, kenyér, felvágott, joghurt, sajt).

 4. regimodilany mondta

  Sziasztok! Én most kezdek bele a menütervezésbe, vicces, hogy mióta gondolkodom ezen, már (munkaidőben) egy excel táblázatot is összeállítottam a havi tervezéshez – aztán kiderül, hogy Via erről is írt. :)
  Mi épp arra próbálunk rájönni, hogy hova folyik el a pénz, úgyhogy a menütáblázatba azt is beírom részletesen, ha rendelünk ételt, vagy házon kívül eszünk, nasizunk.
  Színkódolok: a nasi/rendelt kaja/gyorsétterem piros betűs, a szülőktől kapott étel a sárga (semleges, mert pénzbe nem került), az általunk készített pedig lila (ez az “ügyes vagyok” szín, spóroltam is és alkottam is:), a húsmentes étel pedig a zöld betűs.
  Ezek számomra azért fontosak, mert a lila és a zöld szín arányát szeretném növelni a többihez képest. A sárgát nem fogom tudni megszüntetni, mert abból családi botrány lenne :), de a pirosat minimálisra kellene csökkenteni. Ide tartozik az is, hogy a házilag elkészített nasi (sütemények) lila marad, mert bár kevésbé egészséges és diétás, de legalább olcsóbb és tudom, mi került bele. :)

  • mondta

   Jó ez a színkódolás! Mi ugyanezért vezetjük a kajaköltéseket tétel szerint (bolt, étterem, rendelt kaja) a bevétel-kiadás listánkon. Nekünk az jött ki, hogy pénzben nem több a rendelt kaja, de időben jobban megéri, mert bevásárolni, főzni, mosogatni sem kell, és hétközben ez sokat számít nekünk.

 5. regimodilany mondta

  Gondolkodtam már rajta, hogy át kellene állni az ételrendelésre hétközben, mert hétköznap esténként tényleg nincs időm főzőcskézni, viszont, ha munkahelyről kiszaladunk ebédért (kifőzde, gyorséttermek…), az drágább és sokszor színvonalban is alulmúlja a házhozszállítós ételeket. Ami miatt hezitálok: a férjem ételallergiája: borsó, bab, lencse… nehéz biztosra menni az ételválasztásnál, mert nem elég, hogy a tányérján nincs pl. borsó, az is számít, hogy főtt-e azokkal a hozzávalókkal együtt, vagy ugyanabban a kondérban…
  A kis kifőzdékben ezt meg tudják mondani, illetve a hamburgeresnél nem kérdés, hogy látott-e ilyen zöldségeket az étel :D

  • mondta

   Szerintem ha felhívod őket és megkérdezed, hogy mi mivel fő együtt, akkor meg tudják mondani a nagyobb helyen is, hogy adott ételben szerepel-e borsó vagy főzték-e vele együtt. Teljesen szűznek kell lennie a kondérnak, vagy elég, ha elmosogatják egy borsós cucc után? Mert utóbbira több esély van.

   • regimodilany mondta

    Nem kell szűznek lennie :) Igazából nem tudjuk, hogy az utóbbi időben mennyire érzékeny ezekre a dolgokra, de természetesen nem is kísérletezgetünk vele, hogy lesz-e baja, ha megkóstolja a leves levét, amiben borsó is főtt. Gyerekként nagyon heves reakciója volt ezekre az ételekre, azóta nem nagyon kóstolgatta :)
    Lehet, hogy megpróbálunk utánajárni, hogy egy-egy étel pontosan mit tartalmaz, és hogyan készül, sokat segítene:)
    Köszi a tippet!

   • mondta

    Mi a http://www.bonappetit.hu -tól rendelünk már hónapok óta, nagyon nagy adagokat adnak (általában felezünk minden dobozt), és árban nagyon jók. Ja, és persze a lényeg: finomak. :) Rendes a diszpécser is, szerintem őket tuti fel lehet hívni ilyen kérdéssel.

 6. Anna mondta

  Nálunk a gyerek allergiás tejfehérjére, ezért vagyok nagyon óvatos a készkajákkal.
  Eddig a legnagyobb gondom az volt, hogy munka után a fáradt és nyűgös másfélévessel nem tudok boltba is menni, pláne nem hazacipelni mindent és mindenkit. Ezért folyamatos állapot volt, hogy alig van otthon valami.
  Most találtam egy abc-t, ami online rendelést házhoz szállít, múltkor onnan hozattam a bevásárlást, és nagyon megtetszett a dolog.

 7. astraaida mondta

  Szerintem ha már van az embernek gyereke, akkor jobb otthon készíteni valami gyorsat és nem rászoktatni a rendelt, vagy mégrosszabb gyors ételekre. Nálunk is előfordulnak, nem tagadom. Reggel héttől minimum 5 – fél hatig munkában és úton vagyok. Kevés értékes időm marad, de igyekszem legalább háromszor hétközben főzni valami gyorsat. Pl káposztás tészta, palacsinta, frankfurti, gulyás, paprikás krumpli, stb. Nálunk bevállt, hogy szoktam otthon tartani lecsót, kb 3 decis üvegben vásárolom egy áruházláncban – egyszerű, olcsó, normális ízű és ami fontos: tökéletes pörkölt vagy gulyásalap. a lecsót ami ugye alapban csak paprika, paradicsom, hagyma, szétturmixolom fél perc alatt és ez rögtön gyorsítja a főzést, mehet a többi alapanyag közé. Tejes burgonyaleves, vagy tejes lencseleves, főzelékek – ezek mind gyors és finom ételek. Ami még fontos, hogy az így megspórolt pénzen lehet aztán valami jó programot szervezni a gyerekkel.

 8. vien mondta

  Én írtam egy listát a kedvelt ételekről, csoportosítva őket fajtánként:leves, főzelék, hús, egytálétel, tészták, sütik és ezeket veszem sorra, mert rájöttem, hogy különben ugyanazokat készíteném mindig. Nagyon hálás vagyok az itt olvasott jó ötletekért is.

  Via! Az életünket könnyebbé teszed a sok kis apró ötlettel, és én, mióta olvasom a blogodat elégedettebben, ezért boldogabban is élek! Köszönöm Neked, és kívánom mindannyiunknak, hogy ez nagyon sokáig így legyen! :)

   • Andru mondta

    Két hónap telt el a cetlim óta. Eredményként egy választ találtam (kb két hét múlva): “Te vagy a kreatív, kincsem :)” Azóta is várom a fejleményt, de nincs. Így én találom ki, én írom a bevásárlólistát is, még jó, hogy havonta csak egyszer. Általában egyszer nagybevásárolunk, akkor megvesszük a “szokásos” dolgokat. Nem cetlizek előre, hanem papír-tollal a kezemben végignézem, hogy a hűtőben, spájzban, szekrényben mi hiányzik/kevés van, és megyünk. Segítségemre van egy fagyasztós lista, amin vezetjük, hogy mi kerül be és ki onnan.

 9. andiebaby mondta

  Nekem a menütervezés egyetlenegy héten sikerült eddig. Vasárnap tervezés (receptfüzetből!), bevásárlás (meglepődés, hogy ha csak alapanyagot veszel, mennyivel több a cipelni való, és mennyivel kevesebb a végösszeg), és aztán három napig főztem, nagyon élveztem, mindenből túl sok lett, így a héten már csak azt ettük. Aztán persze megint borult a rendszer. :) De most megint nekidurálom magam. :) Jó lenne egy nagyobb fagyasztó, akkor direkt mindenből nagy adagot főznék, de ahhoz kell új hűtő. :)

 10. mondta

  Hát jól belebonyolódtam ebbe a tudatos menütervezésbe. Mert hát eddig is megvolt valamilyen szinten a fejemben, de most valahogy nagyon nehéznek tűnik formailag kivitelezni a táblázatot, mert sok mindentől is függ nálam:
  1. bevásárolni a városban szoktam, többnyire vasárnap, de ha el vagyok utazva és későn érek vissza, akkor muszály másik nap megejteni
  2. kicsi a hűtőm, s a fagyasztóm még kisebb, s nem pakolhatomat minden ilyen cuccomat az ismerősökhöz, mert akkor utánuk is kell alkalmazkodnom
  3. egy főre főzők
  4. nem főzők föltétlenül minden nap, csak ha az előző nap nagyon éhes voltam és mindent megettem, ebből következik, hogy nem tudom, hogy írjam be a dolgokat, maradéknak vagy felírom még egyszer ugyan azt az ételt?
  5. azt külön kéne jelezzem, hogy ha hamarabb kell(ene) elkészítenem, mint amelyik napra terveztem, mert pl egy ételt keddre akarom, de keddre már nincs más kajám, és ha akkor, amikor hazaérek nem akarok éhenhalni, amíg elkészül, el kéne készítsem hétfőn..
  6. a hétvégén gyakran vagyok elmenve, vagy ha nem vendég, ezt is figyelembe kell vegyem
  7. nagyon tetszenek az itteni menus dolgok, de nekem a fenntartott hely nagyon kevésnek tünt..
  Ami viszont haladás, hogy tönnyire sikerült beírnom egy excel-be, azokat az ételeket, amiket szoktam készíteni vagy szeretnék. Egyelőre színkődoltam szürkével azokat, amiket mondjuk 2 hete elkészítettem, narancssárgával, amiket erre a hétre szánok, s kékkel fogom jelölni, ha valamit beterveztem, de mégse készült el. Az oszlopokat és sorokat kódoltam (Betű+sorszám), hogy esetleg ezt is jelezzem a menutervben. Amikor majd az új menü készül, ami elkészült, nyílván átszínezem. Az elkészített ételekhez, megjegyzésben oda írtam a dátumot, amikor esedékes volt. Ami az adagokban segíteni szokott, főleg, ha olyasmit készítek, amit nem ismerek, vagy ritkábban főzőm, a Lovefoodhatewaste adag-számolója: http://wales.lovefoodhatewaste.com/portions/everyday
  Szerencse, hogy a mostani ideiglenes menütervet csak én kell értsem, de még nekem is nehezemre esik. Tippeket szívesen fogadok. Szép napot, jó tervezést.

  U.I. menüs kisregény :p

  • mondta

   1. nem baj, ha nem mindig ugyanakkor vásárolsz be
   2. inkább legyen akkor cucc a spájzban, vagy a spájznak csúfolt polcon (mint ahogy nálam is, van 3 polcom, ő a spájz :D) http://www.urban-eve.hu/2008/06/07/szinre-lep-a-kamrapolc/
   3. abból könnyebb duplázni :)
   4. igen, írd fel nyugodtan a maradékot, és másnap valami más levest főzöl elé, vagy másik köret, variálod a salátát, stb.
   5. ezt találd ki magadnak, hogy számodra mi a logikus – én úgy szoktam, hogy a naptár mellett van a menü, mindennapra az van megírva, amit aznap eszünk, de mivel a többi program is ott van, látom rögtön, hogy előre kell-e főzni, vagy elég aznap.
   6. így van, mindig az aktuális hétre tervezel, az aktuális programokhoz idomulva
   7. nyugodtan csináld úgy, ahogy szeretnéd :) én pl. már csak a főételt (ebéd) írom fel, a többi rutinból megy, és elég szóban megbeszélni

   • mondta

    Köszi szépen a gyors reakciót. Tény, hogy valahogy kiokoskodom, hogy hogy legyen a legjobb. Nem akarok ezután se föltátlenül minden nap főzni, mert sokszosr nincs időm rá, vagy mással is kéne haladni, ezért ha két félét főzők, akkor mind a két féle ételt két napig eszem, de van, hogy csak leves van vagy csak főétel. Függ a szezontól, munkától…a hétvégéket pedig van, amikor csak csütörtökön tudom meg, hogy hogyan lesz, mert nem csak tőlem függ a dolog…ebben az esetben talán azt csinálhatnám, hogy felírok néhány ötletet, ha megvalósul ok, ha nem, maradhat más hétvégére vagy a következő hétre…tény, hogy be kell gyakoroljam még jobban ezt a dolgot…de örülök annak, hogy azért már eddig is valamilyen szinten tudatosan csináltam a dolgot, még ha nem is profi szinten….Még jó, hogy szeretek főzni (legtöbbször), s ez legalább nem veszi el a kedvem a tervezéstől!

   • Andru mondta

    Az esetleg nem megoldás számodra, hogy olyan ételt főzöl előre, ami nem nagyon romlandó?
    Amikor előre főzök egy hétre, mert zsúfolt lesz, akkor általában valami pörkölt vagy hasonló (ami nem tejes-tejfölös), meg valami sült husi van benne. Ezek akár napokig is elállnak fagyasztás nélkül. Köretet szinte sosem főzök előre, mert azért fél óra van rá. Először ilyenkor a főzelékféléket esszük meg, vagy a tejfölös levest. Utána meg szépen sorban, ahogy jön.

 11. Anahita mondta

  Sziasztok! :)

  Kedves Via, nagyon élvezem a blogot! Tegnap kallódtam ide “véletlenül” és máris tele vagyok meglepetésekkel. Az egyik, hogy olyan dolgokra adsz választ, amikre nemrég tettem fel magamban a kérdést, a másik, hogy teli vagy olyan ötletekkel, amiket már mi is kitaláltunk, megpróbáltunk! Csakhogy sajnos nem vagyok elég következetes, ezért gyakran elfelejtem alkalmazni. Most úgy érzem új erőre kaptam! KÖSZÖNÖM! Csak volna időm végigolvasni az összes bejegyzést egy szuszra… :D

  Témánál maradva az én egyetlen félszem, hogy elég spontán vagyok, így nem tudom, hogy fogom tudni magam tartani az “előírásokhoz”. Illetve egy kérdés: ha kétlaki az ember – családdal (1 éves gyerekkel), akkor hogy tudom alkalmazni a tervezéseket, ha azt sem tudom, mikor, meddig vagyunk itt és ott?! Kb. 4-6 napig vagyunk az egyik, és ugyanannyi ideig a másik helyen. Ez mind a takarításnál, mind a főzésnél nagyon megnehezíti, az amúgy sem egyszerű hétköznapokat… Ha valaki tud erre is jó ötletet, szívesen venném!

  • mondta

   Szia!

   Oszd be a cikkeket nyugodtan, megvárnak, nem tűnnek el :)

   A kérdésedre válaszul: Nagyon rugalmas napi rutint dolgoznék ki mindkét helyre, és ahol épp vagytok, az lép életbe, és amikor legközelebb ott vagytok, akkor folytatódik. Találjatok ki egy menetrendet, aztán induljatok el azzal, menet közben pedig lehet módosítani a gyakorlati tapasztalatok alapján.

   • Anahita mondta

    Köszi! Pont erre jutottam én is. Úgy látszik egy rugóra jár az agyunk! :D Olyan jó, hogy Rád találtam! Képzeld, még csak 3-4 napja, de már úgy jöttünk el otthonról, hogy csillog “minden” (aminek kell) és egy csomó kritikus területet felszámoltam (a nélkül, hogy elolvastam volna a hozzá tartozó bejegyzést, csak úgy magamtól!). FANTASZTIKUS! Tényleg “terjed a rend és a tisztaság”! :) Úgye ezt majd fenn is tudom tartani?! :)

 12. Blanett mondta

  Sziasztok!
  Új vagyok itt, nemrég kezdtem a Flylady-t. Nekem mindenféle listában (napi rutin, bevásárlás,stb) a Keep nevű alkalmazás jött be. Lehet benne pipálni (és visszapipálni). Én a cetliket, füzeteket rendszeresen elhagyom, a telefont, tabletet kevésbé. :-)

  • mondta

   Köszi a tippet! Letöltöttem a Keepet és nagyszerűen tudom használni a Flylady programban. Bele se kezdtem a kontrollfüzetbe, mert ez tökéletesen helyettesíti, ráadásul az adott időben emlékeztet is. Bele is írtam a napi és heti rutinokat, valamint a zónákhoz kötött feladatokat. Tökéletes a bevásárlólistához is.

   A menütervezés az egyik kedvenc feladatommá vált. Sokkal jobban kontrollálni tudom a bevitt kalóriákat és jobban odafigyelek arra, hogy felhasználjam azt, ami a hűtőben és a kamrában van. Máris változatosabb és egészségesebb lett az étkezésem. Ráadásul kitűztem célul, hogy hetente legalább egy új receptet is kipróbálok a jövőben.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)