A második zónalista teendőinek összeírása

Maradnak a rutinok, napi feladat, és folytatjuk a zónateendők összeírását. A második zóna már teljes öt nappal működik minden hónapban, ide lehet pakolni valami embereset – például a konyhát.

Íme az én listám:

2. zóna – Konyha

 • Pókok kilakoltatása
 • Kamrapolcok rendbeszedése
 • Fiókok rendbeszedése
 • Konyhaszekrényajtók letörlése
 • Hűtő letörlése kívülről (ajtó & teteje)
 • Hűtő kitörlése & lejárt cuccok kiszórása
 • Főzőlap letörlése
 • Sütő kitisztítása
 • Mikró kitisztítása
 • Szagelszívó kitisztítása
 • Edényszárító kiecetezése
 • Munkafelületek alapos letisztítása
 • Ajtó & villanykapcsoló letörlése
 • Szakácskönyvpolc portalanítása
 • Asztalterítő mosása
 • Porszívózás
 • Felmosás
 • Kuka kimosása

Azért jó, hogy erre már 5 napunk lesz. :D

[Kérlek, ne másold át az írásomat más blogokba, fórumokba, honlapokra! Nagyon sok munkám van benne, és nem szeretném, ha máshol is visszaköszönnének az írásaim. Ha tetszik a bejegyzés, és szeretnéd megosztani másokkal, küldd el nekik az oldalam linkjét! Köszönöm! ]

Kategória: Lomtalanítás, Otthon, Rendszerezés, Takarítás

Hozzászólások

 1. Vippa mondta

  Szép, jó reggelt!
  Köszi a tegnapi tanácsokat. Valójában a plüssöknek már van helye, megbeszéltem az oviban, hogy beviszem, belekerül az ajándékos zsákba, és majd a szülinapos “húz” belőle. Lesz gyereknap is stb. Most nincs itthon a kisebbik, őt még megvárom, de azt találtam ki, hogy mondjuk részletekben adjuk oda. Megmondom nekik, hogy válasszanak ki mondjuk fejenként 3 db-ot, amit odaadunk. Az már 6, ami eltűnik.! :-) És igazán nincs annyira sok. Muzsi, lehet, hogy én is keresek vmi kisebb kosarat, amit kinevezünk erre, és amíg abban elfér, okés. Igaz, ők az ágyukon akarják az összeset. :-) Valahogy nagyon emlékeztetnek vkire, aki szintén nem fért el az ágyában az állatoktól! :-P A gyerekekkel azért nehéz, mert pl. egy Mekis, randa rákot szívfájdalom nélkül akár ki is dobnék, erre a kicsinek most az a kedvence. Kemény műanyag része is van, nem finom, puha, mégis…

  Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nálam már a reggeli rutin része lett az is, hogy megnézem az aznapi bejegyzést. Függő lettem! :-)

 2. Doryy mondta

  Sziasztok!
  Kicsit kezdtem elveszni az utóbbi napokban. Kb. a mappánál elvesztettem a fonalat. A gyerekek eléggé lebetegedtek, lázasak folyton, vagy csak nyafiznak. Aztán szerencsére muzsi hozzászólása megnyugtatott, hogy ő még kicsit vár a zónázással. Mondjuk én azt nem bírom megvárni, mert szeretném már csinálni, csak egy kis betegségmentes időszak már jólesne.
  Na, de adós vagyok egy beszámolóval a gőztisztítós géppel kapcsolatban. Most hirtelen nem is tudom ki kérdezte, de biztos mindenkit érdekel. :D :D
  Termékbemutató gyanánt volt nálunk ez a gép. Ahogy a tévében lehet látni, fugát pucol meg mindenféle csodára képes. Hát, a fugát tényleg jól kipucolta, pedig hát úgy két éve rá se néztem. Elég világos a fuga, seperc alatt összekoszolódik. Egy forgó kefe tisztítja a fugát és közben nyomatja rá a gőzt. Na, de egy ilyen drága gép nélkül is meg lehet csinálni a fugatisztítást, bár nyilván kissé fárasztó és sokáig tart. Viszont a sütőmből nem bírtam kipucolni az odaégett cukormázat, ami kicsöpögött és totál odaégett a sütő aljára. Ráadásul azóta sikáltam mindennel, meg már sütöttem is vele azóta vagy háromszor, úgyhogy jól oda volt gyógyulva. Kb. 5 perc alatt leszedte a gőzzel és közben dörzsölte mosogatószivaccsal. Szóval ez tuti jó volt. A zsírt is leszedi, nem lesz homályos és főleg nem kell zsíroldó meg sikamika ezerrel.

  Természetesen ezzel is mindent lehet tisztítani, pókhálót leszedni, klotyót gőzzel tisztítani, kádat, nem ezeréves vízkövet (csak olyan szintentartásképpen). Lehet vele padlószőnyeget is gőzölni. Tegnap kétszer porszívóztunk mielőtt volt a bemutató. Tök koszos lett a rongy. Szerencsére ez nem érdekel, mert jövőhéten megy rá a laminált parketta. :)) Amúgy azt is lehet vele takarítani, nem lesz tőle semmi baja. Ja, meg a műbőr garnitáráról is szedett le koszt, amit előző nap sikáltam át. Amúgy nem forró, tehát nem veszélyes gép. Kár, hogy piszok-piszok drága. Bár azért annyival nem lenne nagyobb könnyebbség, ha úgy jól belegondolok.

  uff, szóltam. :)

  Ja, ilyen fly lady jellegű felmosót lehet kapni a Diegoban is kb. 1700Ft-ért (nem kell hozzá vödör, csak rongy levesz, kimos, visszatesz), meg a Viledának is van, az nagyon drága, 5 ezren biztosan felül van, csak elfelejtettem pontosan mennyi.. Mondjuk egyiket sem próbltam, de az olcsóbbikat kipróbálom, ha kész a parketta. Max ha nem jó a rongy, akkor varrok rá mikroszálasat vagy mittudomén milyet. :)

 3. Debyand mondta

  Jó reggelt!
  Én ugye még nem zónázok, örülök, ha a rutin, és a napi feladat megy, még bele kell jönnöm…
  De ma a 15 perc szortírozáson már túl vagyok, a tegnap vett tisztítószereknek kellett helyet csinálnom a fürdőszoba-szekrényben, legalább 12 üres/majdnem üres régi flakont dobtam ki, nem is gondoltam, hogy ennyi van…
  Kocsi műszerfalát meg reggel lepucoltam, míg szállítottuk a gyerekeket suliba/oviba. :)
  Nehezítésként ma Örs fiam névnapja van, viszek pogácsát az oviba ebéd utánra, most kel a tésztája…

 4. mondta

  Sziasztok!
  Bevallom töredelmesen, hogy engem egy kicsit frusztrál az, hogy sok minden nincs kipipálva a kontroll-mappámban:( Ma reggel is nagy sóhajtások közepette vettem elő… Persze lehet, hogy nem kellene annyi mindent beleírnom:D

  Más kérdés: van valamilyen környezetbarát házipraktikátok a WC-kagyló fertőtlenítésére? Már nagyjából mindent kiváltottam ilyenre, de a fránya Domestostól még mindig nem váltam meg.

  Debyand! Isten éltesse a névnapost!

 5. Debyand mondta

  Wc tisztításra nincs jó ötletem, talán a dm-nek vannak leginkább hatékony, de környezetbarát tisztítói, ott kéne körülnézni.
  Most néztem meg, hogy milyen felmosóról beszéltek, pont ma láttam ilyet a Lidl-ben is, kb 1700 Ft volt, még sosem próbáltam, csak a hagyományosabb mop van itthon.
  Egyébként ilyen speciális Flylady-s termékeket itt nálunk hol lehet vásárolni?
  Ja, és még egy kérdés, portörlésre mit használtok?

 6. mondta

  Vippa: Köszönöm szépen a kattintást! ♥

  Debyand: a FlyLady cuccokat neten keresztül rendeltem, máshogy nem is lehet. Portörlésre is az ő strucctollból készült tollseprűit használom, varázslatosak, és annyira mókás velük takarítani, mint egy francia szobalány, olyannak érzem magam tőle. :D

 7. Vippa mondta

  Muzsi! Bocs, hogy itt (elnézést mindenkitől), de az oldaladra lépve még mindig leáll az összes weblapom. Épp most kéne lecserélni a fiamnak a forgószékét, mert az övé kicsiknek való, múltkor felborult vele.. A Tiétek milyen típusú, jó íróasztalhoz? Mert akkor én szívesen megszabadítalak tőle! :-)
  A Lidl-ben kapható csak időszakos, amikor a spec. akciók vannak. Ez teleszkópos nyelű lapos felmosó, amihez mindenféle felmosófejre tehető “rongy” van most, padlóra, parkettára, és száraz(!) is. Anyu kipróbálta, és még aznap felhívott, hogy gyorsan vegyek még kettőt. 499,-Ft a sepckó, és 799.-/2db a sima. Nálunk a szekrény alá csak azzal férek be. Ha vki kipróbálná, gyorsan menjen, amíg még van. Különben várhat a köv. ilyen akcióra. :-)

 8. Skippo mondta

  Sziasztok! Nekem is már a reggeli rutin része, hogy olvasom a blogot, meg a hozzászólásokat. Sajnálnám, hogyha vége a programnak, megszűnne ez a trécselés. :( Tényleg egy fórum kellene. De nem tudom Via szeretné-e ezzel elcsúfítani a blogját. Sajna mostanában elcsúsztam. Holnap kirándulás, még van egy csomó varrniavalóm. Az előszobában csak a táskákat rendeztem el. Erre a zónázásra még én sem vagyok lelkileg felkészülve. Adok még magamnak 1-2 hetet, hogy a rutinok tényleg rutinból menjenek. Akkora SHE vagyok, hogy még most is lazsálok olykor, meg tologatom a dolgokat. De rajta vagyok, mégha lassabban is megy. Tényleg nem tegnap kezdtem a laza életmódot. Rendesen rögzült. :D A programba be fogom venni a rossz szokásaimról való leszokást is. Hátha apró lépésenként azokon is tudnék változtatni. Olykor nekiesek az arcomnak, ha kirügyezek, s jobban elcsúfítom, mint eleve. Pedig már nem vagyok bakfis, s mégis… :( Meg stresszesebb időkben a körmeim sem kímélem. Felnőtt nőnél ez már necces. Valamint láttam valami FACE nevű financial, pénzügyi opuszt is flyladynél. Még nem olvastam el, csak leszedtem, hogyha időm engedi megvizslassam. Remélem valami használható pénzügyi program. Bár épp pénzügyileg elég távol állunk az USÁtól. Egy kis spórolás rám férne. Megint nem voltunk nyaralni, segyébként is ezer éve… Szeretném, ha jövőre másképp lenne. Meg egy kis tartalék se jönne rosszul. Sajnos ki vagyunk centizve mindig… Legalább a törekvés megvan bennem. Hátha előbb-utóbb eredmény is lesz. Meglepően kitartó vagyok most. :D Végülis 14 év füstölés után a cigiről is le tudtam szokni. Mindenkinek kitartást kívánhatok csak!

 9. mondta

  Fel fogok telepíteni egy fórumot a tárhelyemre, csak nekünk, oké? :)

  Skippo: A FACE eléggé arra megy rá, hogy hitelkártyás tartozásaid vannak, stb. stb., de hátha találsz benne érdekes dolgokat, amiket tudsz haszosítani. Nekem nem mondott újdonságot. Az amcsiknak az is újszerű, hogy “ne költs többet, mint amennyit keresel”, mert annyira mások pénzét költik, hogy nehéz nekik felfogni olyanokat, hogy nem vehetsz meg mindent, amit akarsz, és nem kaphatsz meg mindent azonnal, amit kinézel. Nem csoda, hogy kipukkant a hitellufi, csak közben ciki, hogy az egész világ szív rajta, nem csak őket éri a válság…

 10. Skippo mondta

  Szia Via!
  Köszi, majd megnézem. De tényleg gáz ez, s terjed. Nálunk is sokan belestek ebbe. Mi “csak” kocsirészletet, meg lakáshitelt fizetünk. De a kocsié végre lejár! :D Már az egy nagy fellélegzés lesz. Ami marad, így remélem, mégha nem sok is, az megy valami tartalékolásos alapba. Bár nemtom mire lejár – akár csak pár hónap alatt is – mennyit fog az érni. Bár ha kiskockázatú, forintosba rakom is, többet kamatozik, mint itthon a párna alatt. :D Sajna most nincs mit oda rakni…

 11. Maczy mondta

  Jó estét!

  Hát a táskapakolás megvolt, mert ma jöttünk haza a nyaralásból :D viszont eddig szokásommal ellentétben fullosan ki van pakolva minden. Ez jó. Valamint mikor benyitottam a házba a szokásos “anyám, mi van itt?!” helyett az volt a benyomásom, hogy “hejj, micsoda rend :)”

  A nyaralásból kifolyólag kicsit elmaradtam a kontrollmappával, miegyébbel, de a mosogató fényes :) illetve egy dögunalmas tannapon összeírtam a kajákat, amiket főzni szoktam, meg azokból is egy párat, amit a közeljövőben mindenképp szeretnék, de még sosem csináltam, és meg is fogom tervezni a heti menüt, még hétfő reggel előtt :)
  Illetve csináltam egy 15 perces declutter és egy hotspotos listát, a lakás minden pontjáról, mert rájöttem, hogy jobban átlátom, mit is akarok declutterni, ha nem reggel gondolkodom el rajta, hogy hm, ma micsinájjak? :) meg így mindig csak a fő helyek hotspotjait tüntetem el, pedig nem csak ott vannak.

  Zónáknál először örültem, hogy de jó, nekem igazából az előszoba-nappali-ebédlő az egy helység, de aztán rájöttem, hogy van egy szép nagy teraszunk, amire mindent pöpecül felhord a szél :) szóval nem nyerek túl sokat a kis lakással. De hát evvan.

  Na, írom a kontrollbigyót tovább, és még egyszer köszi!

 12. kriszi mondta

  Én meg jól megcsúsztam a zónázással, majd ma pótlok, de melóban épp határidős napok voltak/vannak, erre még jól megnéztem a Capa-kiállítást is csütörtökön, tegnap meg kimerült a takarítási vágyam, hogy hazacipeltem egy gőzölős felmosót (nem tudom a rendes nevét) kipróbálásra. Na majd ma. De én csalhatok is, mert a bejárat, étkező és konyha egy légtér, mondjuk jó nagy, de ha ma megvan a padló normális feltakarítása meg a bejárati ajtó lemosása, akkor a többire mondhatom, az a konyha rész ;) Mivel az előzsobafal általam összerakva hetek óta áll a sarokban, a zembernek kéne felfúrni, így annak rendezésével nincs gondom. De háhá, jön a kutyára dér vagy mifene, jön az anyám, én már jeleztem, ha kedd estig nem kerülnek fel a karnisok és az előszobafal, én nem leszek itthon, anyós és vej küzdjön meg egymással. ;)
  Maczy, tapasztalatokat majd összevetjük legkésőbb mézesezésen, addigra már nagyon flottul kell(ene) mennie a dolognak :) (Bár az előttem álló hónap az év szokásos egyik legrosszabbja – a másik az április -, szóval lehet, örülök majd, a rutin megy, de a remény hal meg utoljára.

 13. mondta

  vippa, ilyen a szék: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/S29817063
  asszem le kell cserélni a dizájnt, mást nem tudok elképzelni, oly sokatoknak fagy :( pedig nemszépek az eredeti sablonok…
  najó, feltettem egy másikat, témába vágót nemigen találtam. ötlet, milyen kulcsszóra érdemes keresni?

  skippo, gratulálok a cigiről leszokáshoz, nagy eredmény!

  én tegnap nagyon sikeres voltam, mivel a gyermek nem nyígott egész nap. kipakoltam a kocsit, és mivel a westendre mentünk moziba, ki is takaríttatuk – nem megyünk oda többet, olyan utálatosak voltak! és amióta tulajt cseréltek, jóval drágább is lett…

  kontrollmappa nekem is alakul, azzal töltök talán a legtöbb időt, nem is olyan egyértelmű, mit meg hogy akarok. úgy csináltam, hogy minden naphoz, a bal oldalra (az előző nap hátoldalához) tettem be még egy lapot, és azon gyűjtöm az ötleteket. a tervezésszervezéshez pl betettem egy papírt a bevásárlólistának. meg hogy miket is kéne megtervezni. karácsonyi ajándékok pl :) a szerdához, hogy mit nem kéne tovább halogatnom. ilyesmi.

 14. Linda mondta

  S.O.S.!!! Via, vagy Bárki! A sütő ragyogóvá varázsolására milyen ötleteket tudtok adni? Eléggé elhanyagoltam szegényt, pedig sokat használom. Nem mondom, hogy a 3év alatt nem lett kitakarítva, de ritkán, és nem elég alaposan. Szörnyen néz ki. Eddig nem annyira zavart, mert nem volt szem előtt, de költözéskor olyan helyre fog kerülni, hogy az előtérből belépőt szemből köszönti. Jó lenne, ha csillogna.

 15. Linda mondta

  Elsősorban az ajtaját kellene átlátszóvá varázsolni, de ha már átlátszik, akkor a belsejét is. Múlt héten, mikor kezdtem a flylady programot, a rácsot is áztattam a mosogatóban, meg ugyanúgy elsúroltam. Még van mit koptatni róla, de az már elviselhető. Maga a tűzhelyem (ahogy a sütő is) beépített, fele villany, fele gáz, és fekete üveg (vagy miből vannak ezek?) a főzőlap. A gázrózsákkal is mindig bajban vagyok.:(

 16. messfighter mondta

  Ha nem látsz át a sütőajtón, akkor ott nem lesz elég a mikroszálas. A hideg zsíroldó viszont nagyon szépen lehozza. Én több fajtát kipróbáltam, a legjobb az Ultra márkájú volt, simán verte a méregdrága agyonreklámozott márkákat. Középkék flakon, narancs címkével. Sajna jó ideje nem látom a boltokban. Most a sima mezei Coop-os hideg zsíroldót használom, 5 perc alatt mindent leszed. Én rendszeresen áttöröltem a sütőt mosószeres kendővel, azt hittem tiszta. Aztán egyszer befújtam hideg zsíroldóval, na akkor ért nagy meglepi…

 17. PottomPanna mondta

  A szagelszívót hogyan lehet jól megtakarítani??? Nekem ötletem sincs. Az ok, hogy a szűrőt ki fogom cserélni, de utána, hogy tartsam tisztán? És a körülötte lévő részt, amire letapadt a zsíros cucc? Minden főzés után áttörlöm a tűzhelyt, a csempét, és az elszívó környékét is Clin-nel, de marad rajta lerakódás így is.

 18. Oromporkolt mondta

  Sziasztok! Tegnap találkoztam a Fl programmal, nagyon tetszik! A szagelszívó rácsának takarításához szeretnék megosztani Veletek egy módszert! (régen volt ez a beszélgetés itt, de hátha olvassa még valaki)
  Forró vizet kel engedni egy akkora lavórba, amibe beleférnek a rácsok, vagy a kádba. Ahogy zubog a víz, bele kell szórni kb egy csészényi mosószódát (én mosópor helyett is ezt használom). Beletesszük egyszerűen a rácsokat, és pár percig hagyjuk állni. Utána forró vízzel átzuhanyozzuk és kész, gyönyörűen csillog, minden zsírt leold a mosószóda! És egyáltalán nem környezetszennyező, meg egészségkárosító, mint a hideg zsíroldó…

 19. Mena mondta

  Szia, Via! Na, idáig is eljutottam, eredetileg ezzel akartam eldicsekedni. Jelentem, letelt a második hét és mondhatom, hogy a konyha tiszta! Na, nem sikerült egy hét alatt mindent megcsinálni, ami rajta volt a listán (pedig átlagban megvolt a napi másfél óra takarítás!), de hát ez az ára annak, hogy igazi nagytakarítás nem volt pár éve! Nem mondom, voltak gusztustalan részei a melónak! :) Amikor a teendőlistát írtam, tele lett az a 17 sor, ami a kontrollmappában hagyva van egy-egy zónának. Igaz, az ebédlőt is a konyhához számoltam, mert csak egy beépített pult választja el a kettőt (bár nagyon szép, boltíves konstrukció :D). Egy-két tétel maradt a listán, amit nem sikerült kipipálni (pl. páraelszívó, amit évek óta nem is használunk, ezért senki nem foglalkozik vele, komolyan úgy átnézünk rajta, hogy nekem is bele kellett vernem a fejem, hogy eszembe jusson felírni a lista végére!), ablak- és párkánypucolásra se maradt idő, a sütőnek is neki kell majd veselkedni újra, mert nem vagyok elégedett az eredménnyel. De letakarítottam olyan polcokat is, amikhez általában nem nyúlunk (még anya sem, azért ez jelent valamit…), pl. a poharaknak csak az első sorát használjuk, de van még mögöttük öt másik, hát meglepődtem, mennyi por, pókháló volt a szekrény mélyén… bevallom, egy csomó cuccot egyszerűen kidobtam, amit anya tuti megtartott volna, de ha valamin ujjnyi vastag porréteg áll és nem is emlékszem, hogy valaha láttam volna használatban, akkor nem hiszem, hogy nagyon hiányozni fog neki! És nem fogom a port tologatni ha nem muszáj… A mikró dzsuvássága is meglepetésként ért, azt szoktam vizes szivaccsal törölgetni időnként, szóval meglepő volt, hogy mégis ennire ráragadt a kosz. És mivel fekete, nem is látszott… A gyógyszeres polc szintén megdöbbentő volt, bár a család többi tagja zúgolódott, amiért hozzányúltam, de legalább kiderült, mennyi mindent felhalmoztak. Volt olyan gyógyszer, bár rendszeresen szedett, amiből 4 doboz is állt, és szerintem ebből háromnak a létezéséről nem tudott a gazdája… meg a vény nélküli fájdalomcsillapítók is, megmondtam aki vesz még egy dobozzal, azzal nem tudom mit csinálok, mert minden fajtából van még egy csomó, stb :)
  Szóval összességében: büszke vagyok magamra! :) Üröm az örömben, hogy nem lettem kész, de inkább a pozitívumokra koncentrálok. Ezt már csak szinten kellene tartani, de az is elég nehéz, ma fél órát pakolásztam, csak hogy úgy fessen, mint ahogy tegnap itthonhagytam… hiába, a család nem változott meg varázsütésre és még mindig nem pakolnak, de én változtam, már kevésbé bosszankodom emiatt, és igyekszem optimistán állni a dolgokhoz :) Holnap nekiállok a fürdőszobáknak is, a lista már félig megvan a teendőkkel, de nyilván itt is lesz olyasmi, ami nem jutott eszembe elsőre.
  Köszönet mindenért, Via! :)
  Ja, még egy kérdés: nálunk a bojler a fürdőszoba sarkába van beépítve. Csak ugye a sarkoknak az a szokásuk, hogy szögletesek, a bojler meg kerek. Milyen eszközzel lehetne a sarkot kitisztítani? Nem férek hozzá, és nincs olyan eszközöm se, amivel be tudnék nyúlni mögé a szűk helyre, ráadásul nagyon erőlködni se merek, nehogy megégessem magam a forró csövekkel. (Elég elbénázott a konstrukció ilyen szempontból.) Hogy tudnám mégis kitakarítani? (Azt el se akarom képzelni, milyen por lehet ott ennyi év után…)

Visszakövetések

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)