Gyerekszobai rendszerezés – 1. rész

ninaanya írta:

[…] A másik gyerek játékok rendszerezése, pontról pontra. Olvastam itt, hogy dobozokba teszik, de kéne jó sok ötlet és kivitelezési tipp. Egyedül a könyvei vannak rendben /3 éves/, Barbie-k, plüssök, társasok, kézműves cuccok, ceruzák, festékek, matricák, ragasztók stb., apró játékok mcdonálds-osok és kis állatfigurák és icikepicike barátok? Mindezt hogyan? Segítség!

Nagyon jó kis téma, rendesen megihletett, annyira, hogy egy több részes cikksorozat terve született meg a fejemben. Rengeteg képpel, konkrét ötletekkel és megoldásokkal lesznek tele, ezért is darabolom több részre, hogy ne kelljen sokat várnotok egy őrült nagy cikkre, inkább elosztom több kezelhetőbb kicsire. [Mivel nem írtam meg még semmit előre, és csütörtökön elutazom, a folytatás leghamarabb az augusztus 24-ei héten várható! Türelmeteket előre is köszönöm!]

Disclaimer: Nincs gyerekem, így gyakorlati tapasztalatom sincs a gyerekszoba berendezését és rendben tartását illetően, hacsak az nem számít, hogy én magam is éltem egyszer gyerekszobában. :) Szóval egyrészt a régi dolgokból fogok meríteni (főleg a Barbie-s témánál! :)), másrészt meg elképzeltem, hogy én hogy csinálnám a jelenlegi tapasztalataim birtokában. Aztán hogy ez gyakorlatban beválik-e, majd megmondjátok Ti! :)

Kezdjük is az elején, és akik ismerik a FlyLady rendszert, szerintem tudják is, hogy mivel fogunk kezdeni. :)

Lomtalanítás

A kupit nem lehet rendszerezni, akármennyi doboza és kosara is van az embernek. Ezért muszáj lesz egy-két dologtól megválni, attól függően, mennyire dzsungel a szoba. A kevesebb tárgyat egyrészt könnyebb tisztán tartani (és porszívózásnál is jobb látni a szőnyeget, mint ösvényt rugdosni a plüssök között), másrészt – ezt külföldi FlyLady-s anyukák tapasztalatai alapján írom – a gyerekek jobban reagálnak a kevés, jól látható játékra, állítólag a túl sok frusztrálja őket. A lomtalanításba lehetőleg vonjuk be a gyereket, meséljük el neki, hogy hova kerülnek a régi játékok (más gyerekekhez, akik nagyon fognak nekik örülni, stb. – óvodák, karácsonykor Mikulásgyár és Cipősdoboz projekt, alapítványok, de akár a freecycle-ön keresztül is kereshetünk nekik új gazdát).
Nagyon szeretett játékot vagy mütyürt semmiképpen ne dobjunk ki akkor se, ha szerintünk értéktelen vacak. Valamiért szereti, és fontos neki, ezt jobb tiszteletben tartani. Egyébként a rendszerezés szokásos alapelvei érvényesek itt is: ha nincs rá szükség, nem használják, nem játszanak vele, vagy elromlott, tönkrement, jelentős alkatrésze hiányzik, javíthatatlan, vagy annyira mocskos, hogy tisztítani se érdemes, akkor jobb megválni tőle. Természetesen ha másnak már nem tud örömet szerezni a játék, mert olyan állapotban van, akkor a kukában a helye. Ne akarj mindennel egy nap alatt végezni! A 15 perces etapok itt is remekül működnek!

De miből is lehet kevesebb?

Plüssállatok

Ha több helyet foglalnak el a plüsik az ágyban, mint a gyerek, az már nem jó, szegény jobban tud aludni, ha kényelmes helye van, és nem a különböző aligátorok és zebrák határozzák meg a gerincformáját. Ha dísznek vannak, vagy esetleg egy gyűjtemény részei, akkor bánjunk is velük úgy, legyenek rendszeresen mosva, mert annak nincs sok értelme, hogy valaminek a tetején bambulnak és fogják a port.

Íróeszközök

Itt főleg kidobásra szánt cuccokat lehet találni: beszáradt filceket, fogásra nem alkalmas mini ceruzákat, radírmorzsát, miszlikre tört zsírkrétát. (Bár ezekből lehet olvasztani még multikolor újat is!) A jó állapotban levő, de nem használt dolgokat (n-edik papírvágó olló, festékkészlet, vonalzó, ecset vagy írólapcsomag, esetleg régi – pl. elsős vonalas -, de üres füzetek) általában szívesen fogadják az ovik és az iskolák, de azért kérdezzünk rá, hogy kell-e nekik.

Ruhák

A gyerekeknél is probléma lehet a túlcsorduló ruhásszekrény. Még ha van (vagy tervben van) kisebb tesó, akinek jók lesznek a kinőtt cuccok, akkor se a jelenlegiekkel egyben tartsuk őket. Minden, ami szép és használható, de kinőtte a kisember, mehet zsákba, a rongynak vagy portörlőnek való zoknikat és egyebeket pedig ne a gyerekszobában őrizzük.

Műalkotások

Mindenképpen őrizzük meg az emlékezetes műveket (pl. anyák napi ajándékok), legyen minden évből bőven példa, de nem kell minden filcvonást megtartani. A papír-dolgokat dobjuk a szelektív gyűjtőbe! Hogy mi legyen azokkal, amiket nem dobunk ki, arról majd később írok. :)

Könyv

Mielőtt szívrohamot kapnátok, most egyedül mondom azt, hogy ne szórjátok ki! Viszont ha van mód – és hely -, csak a gyerkőc(ök) korának megfelelő könyvek legyenek a gyerekszobában. Szuperjó az Egri csillagok meg az Abigél is, de ha picike a gyerekszoba és 5 éves a gyerek, inkább ne ott foglalja a helyet.

Minden egyéb

Hasonló elven (nem-szép-nem-kell) lehet kiszórni az egyéb mittymüttyöket is. Ezen kívül a gyerek szobája nem (sem) lomtár, úgyhogy lehetőleg ne itt tartsuk a vasalódeszkát, a varrógépet vagy a szobabiciklit, és semmilyen más olyan dolgot sem, amit a szülők használnak, és nem a gyerek.

A folytatásban arról írok majd, hogy ami marad, az hova kerüljön! :)

A cikksorozat további részei:

Kategória: Lomtalanítás, Otthon, Rendszerezés

Hozzászólások

 1. tr1n1ty mondta

  Sziasztok! Ez egy nagyon jó téma, sztem minden gyerekest érint és nem utolsó sorban mert ez egy végtelen projekt… Ahogy nő a gyerek, úgy változnak a játékai, érdeklődése stb. szóval folyamatosan szortírozni kell. Én sajnos még mindig nem vagyok egy igazi Flylady-tündér, viszont nagyon kicsi a lakás, a pöttömnek, aki egy 4 éves leány, csak egy 3x3m-es szobafél jut, így aztán minden kreativitásom benne van a rendszerezésben..
  Kb havonta egyszer meg kell ejtenem a rendszerezést a kicsi lánynál, mert hiába a sok különböző hely, a dolgok folyamatosan keverednek. Nagyjából 2-3 havonta pedig (optimális esetben, amikor ő nincs otthon) beszigorítok és kidobom (bocsánat, szép zacsiban kiteszem a kuka mellé) az egyszerjátszott mekis játékokat, az itt-ott becsusszant kínai semmiresejó apróságokat, ill. a sérült játékokat, amik már nem javíthatók v. van belőlük nem sérült verzió is. Tudom, hogy szép dolog bevonni a gyereket, de ebben a korban sajnos még képtelen (az enyém legalábbis) megválni bármitől is, minden kell. :)
  Azért néhány ötletet leírok Ninaanyának, mert látom, h. hasonló a “játékparkunk” :).
  Nekünk van egy komódunk, 4 fiókkal, a felső kettőben ruhák vannak, az alsó 2-ben játékok. A legalsó fiók az apróságoké: apró babácskák, állatkák, kisautók (igen, van, az is :)), duplo elemek. Úgy szortíroztam, hogy cipősdoboz aljakat tettem be, ebből 3 befért, plusz a mellette lévő hely is egy külön rész, és téma szerint ömlesztettem be a játékokat. Egy a baba-apróság, barbie v. babaházas egyéb apró kellékes, egy az autós, egy az állatos (mindegy, h. műanyag v. fa vagy akármi), egy meg a duplós. Így amikor rendet csinálunk, csak a megfelelő helyre kell dobálni az apróságokat.
  A másik fiók a kreatív fiók, ugyanezen az elven felosztva. (Az Ikeában is lehet ilyen fiók felosztókat kapni, de mint említettem cipős vagy bármilyen doboz is megteszi ha erős – én dekoráltam is őket, mikor még ráértem). Szóval itt vannak a gyurmák, festékek, gyöngyök, táblakréták. Gyöngyöket, meg apróságokat (pl. a Pötyi játék szurkálóit) jól el lehet helyezni zárható műanyag dobozokban (kajás). Ez azért is jó, mert amíg kicsi a gyerek, ugye jobban szeretjük, ha felügyelet mellett kreatívkodik és mi kezeljük ezeket a cuccokat.
  Van egy kisasztala székkel, ahol rajzol, efölött van egy polc, aminek van egy alsó drótkosárszerű tartórésze (rá lehet akasztani minden polcra), ott vannak a papírok, kifestők. A rajzos műveket (amik érdemesebbek) egy külön mappában őrizzük. Zsírkrétáknak van egy kb 15x20cm-es fadobozunk (felül nyitott) a kisasztalon tartjuk, ebben ömlesztve csak zsírkréta. Ezenkívül van egy fém kisvödör (ikea virágtartó), amiben a ceruzák és társaik vannak szintén az asztalon.
  Plüssök: néhány nagyobb kedvenc az ágyon lakik, a többi egy külön kis ládában. Társasjátékok egy gyerekmagasságú kispolcon vannak egymás tetején szépen, a kirakósokkal együtt saját dobozukban. Barbik: egy nagyméretű cipősdobozt (apáé) bevontam szép csomagolópapírral és ez is a polcon van benne az összes barbival. Így ha barbizni akar, akkor csak ezt kell kivennie. Nekünk van még babakonyha is, mert a gyermek mindig főz :). Itt létesítettem két ikeás kosárkát, az egyikben vannak a műkaják, a másikban meg az edénykék, evőeszközök. A falon körben polc van, ott vannak a könyvek, ill. a nagyobb babák.
  Hát nálunk vhogy így van, de mint mondtam, ez a rendsezrezés annyira knapp a kevés hely miatt, hogy ugye folyamatosan keveredik és időről időre szét kell válogatnom, mint hamupipőkének. De egyelőre jobb nem jutott eszembe.
  Viszont arra emlékszem, hogy az egésznek az a nyitja, hogy fel kell mérni, “hányféle” cucc van, ill. mi az a játék, amihez esetleg egy másikféle is kapcsolódhat, és azok legyenek egymás közelében. Aztán lehet rendszerezni, helytől függően.
  Na ma nagyon hosszú lettem, ne haragudjatok, csak rákaptam a témára, mert tetszik.
  Én nagyon örülnék, ha más is megosztaná a bevált dolgokat, hogy minél több ötlettel gazdagodhassunk! És persze Via tanácsai MINDIG megszívlelendők!
  Szép napot nektek!

 2. ninaanya mondta

  Sziasztok!
  Viának köszönöm,hogy gyerektelenül is segít nekünk.Akiknek gondja van a rendszerezéssel annak ez tényleg nagyon nagy segítség.Akinek,pedig könnyen megy azt – az a tapasztalatom-,hogy hiába kérdezem,számára annyira kézenfekvő a takarítás és a rendszerezés,hogy nem tudja elmondani csak csinálja.8 napja kezdtem a flyladyt,számomra ez olyan,mint a spanyolviasz,naponta többször foglalom imába Via nevét.

  Trinity:Hálás vagyok,hogy leírtad ezeket,pontosan ilyen kézenfekvő és megvalósítható ötletekre van szükségem,sokat tudok felhasználni belőle.Köszi.
  Bíztam benne,hogy lesznek anyukák akik írnak és segítségemre lesznek.Ceruzák és egyéb írószerek rendszerezésére találtam itt egykét jó képet,igaz inkább iskolásoknak,de azért van köztük felhasználható kicsiknek is hátha segít valakinek http://gyermekszoba.blog.hu/2009/08/28/otletparade_tarolas_es_vilagitas_tanulashoz#more1340058

 3. betti80 mondta

  Rettentően örülök hogy idekeveredtem! és
  Borzasztóan sajnálom, hogy csak most:)
  Két kölök, nagy ház soksoksok játék…
  Azt se tudom hol olvassalak Via :)
  Add ki könyvben, kézikönyvben, újságban!
  Megyek olvasok tovább, ÚJ ötletekre/meglátásokra találtam, ez hiányzott annyira.
  Friss “levegő”

 4. betti80 mondta

  Dehogynem! Sőt félnék is hogy a könyvkiadó fizetőssé tenné az oldalt:)

  Tőke nélkül besétálni és egy szerkesztő elé tenni nagyon naív elképzelés??:)

  Vagy a meskán kis füzetként 1-1 fejezetet “kiadni”?

  (szeretem kézbefogni az olvasnivalót, a kedvenc könyveimet is néha megsimogatom)

  • mondta

   Mindennemű kézzel fogható verzióhoz tőke kell. És ha már könyvet adok ki, akkor azt rendesen akarom – full színes, saját képekkel, fényes papíron, keménykötésben. Nem szeretnék tűzőgéppel összetűzött kis pamfleteket. :) Olyan könyvet szeretnék, amit ahogy írtad is, jó kézbefogni. Egy fénymásolt, gagyi, fekete-fehér vacakkal szerintem a saját munkámat is lebecsülném. Ezenkívül pofátlanságnak tartanám a blog ingyenesen is elérhető tartalmát bármilyen módon fizetőssé tenni – ki akarná megvenni a szóról szóra ugyanazt tartalmazó “füzeteket” ha itt ingyen is elolvashatja? Nem, egy esetleges könyv teljesen új tartalom lenne, amit megérné mindenkinek megvenni.

   A könyvkiadás nagyon nehéz ügy, főleg a válság óta, pedig előtte se volt könnyű. Hidd el, több ismerősöm is foglalkozik könyvkiadással, ismerem belülről a menetet. Nem azért nincs könyvem, mert nem jutott eszembe, hogy legyen. :)
   Ígérem, ha szembe jön velem a lehetőség vagy a mód, nem fogok neki ellenállni.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)