ninaanya írta:

[...] A másik gyerek játékok rendszerezése, pontról pontra. Olvastam itt, hogy dobozokba teszik, de kéne jó sok ötlet és kivitelezési tipp. Egyedül a könyvei vannak rendben /3 éves/, Barbie-k, plüssök, társasok, kézműves cuccok, ceruzák, festékek, matricák, ragasztók stb., apró játékok mcdonálds-osok és kis állatfigurák és icikepicike barátok? Mindezt hogyan? Segítség!

Nagyon jó kis téma, rendesen megihletett, annyira, hogy egy több részes cikksorozat terve született meg a fejemben. Rengeteg képpel, konkrét ötletekkel és megoldásokkal lesznek tele, ezért is darabolom több részre, hogy ne kelljen sokat várnotok egy őrült nagy cikkre, inkább elosztom több kezelhetőbb kicsire. [Mivel nem írtam meg még semmit előre, és csütörtökön elutazom, a folytatás leghamarabb az augusztus 24-ei héten várható! Türelmeteket előre is köszönöm!]

Disclaimer: Nincs gyerekem, így gyakorlati tapasztalatom sincs a gyerekszoba berendezését és rendben tartását illetően, hacsak az nem számít, hogy én magam is éltem egyszer gyerekszobában. :) Szóval egyrészt a régi dolgokból fogok meríteni (főleg a Barbie-s témánál! :)), másrészt meg elképzeltem, hogy én hogy csinálnám a jelenlegi tapasztalataim birtokában. Aztán hogy ez gyakorlatban beválik-e, majd megmondjátok Ti! :)

Kezdjük is az elején, és akik ismerik a FlyLady rendszert, szerintem tudják is, hogy mivel fogunk kezdeni. :)

Lomtalanítás

A kupit nem lehet rendszerezni, akármennyi doboza és kosara is van az embernek. Ezért muszáj lesz egy-két dologtól megválni, attól függően, mennyire dzsungel a szoba. A kevesebb tárgyat egyrészt könnyebb tisztán tartani (és porszívózásnál is jobb látni a szőnyeget, mint ösvényt rugdosni a plüssök között), másrészt – ezt külföldi FlyLady-s anyukák tapasztalatai alapján írom – a gyerekek jobban reagálnak a kevés, jól látható játékra, állítólag a túl sok frusztrálja őket. A lomtalanításba lehetőleg vonjuk be a gyereket, meséljük el neki, hogy hova kerülnek a régi játékok (más gyerekekhez, akik nagyon fognak nekik örülni, stb. – óvodák, karácsonykor Mikulásgyár és Cipősdoboz projekt, alapítványok, de akár a freecycle-ön keresztül is kereshetünk nekik új gazdát).
Nagyon szeretett játékot vagy mütyürt semmiképpen ne dobjunk ki akkor se, ha szerintünk értéktelen vacak. Valamiért szereti, és fontos neki, ezt jobb tiszteletben tartani. Egyébként a rendszerezés szokásos alapelvei érvényesek itt is: ha nincs rá szükség, nem használják, nem játszanak vele, vagy elromlott, tönkrement, jelentős alkatrésze hiányzik, javíthatatlan, vagy annyira mocskos, hogy tisztítani se érdemes, akkor jobb megválni tőle. Természetesen ha másnak már nem tud örömet szerezni a játék, mert olyan állapotban van, akkor a kukában a helye. Ne akarj mindennel egy nap alatt végezni! A 15 perces etapok itt is remekül működnek!

De miből is lehet kevesebb?

Plüssállatok

Ha több helyet foglalnak el a plüsik az ágyban, mint a gyerek, az már nem jó, szegény jobban tud aludni, ha kényelmes helye van, és nem a különböző aligátorok és zebrák határozzák meg a gerincformáját. Ha dísznek vannak, vagy esetleg egy gyűjtemény részei, akkor bánjunk is velük úgy, legyenek rendszeresen mosva, mert annak nincs sok értelme, hogy valaminek a tetején bambulnak és fogják a port.

Íróeszközök

Itt főleg kidobásra szánt cuccokat lehet találni: beszáradt filceket, fogásra nem alkalmas mini ceruzákat, radírmorzsát, miszlikre tört zsírkrétát. (Bár ezekből lehet olvasztani még multikolor újat is!) A jó állapotban levő, de nem használt dolgokat (n-edik papírvágó olló, festékkészlet, vonalzó, ecset vagy írólapcsomag, esetleg régi – pl. elsős vonalas -, de üres füzetek) általában szívesen fogadják az ovik és az iskolák, de azért kérdezzünk rá, hogy kell-e nekik.

Ruhák

A gyerekeknél is probléma lehet a túlcsorduló ruhásszekrény. Még ha van (vagy tervben van) kisebb tesó, akinek jók lesznek a kinőtt cuccok, akkor se a jelenlegiekkel egyben tartsuk őket. Minden, ami szép és használható, de kinőtte a kisember, mehet zsákba, a rongynak vagy portörlőnek való zoknikat és egyebeket pedig ne a gyerekszobában őrizzük.

Műalkotások

Mindenképpen őrizzük meg az emlékezetes műveket (pl. anyák napi ajándékok), legyen minden évből bőven példa, de nem kell minden filcvonást megtartani. A papír-dolgokat dobjuk a szelektív gyűjtőbe! Hogy mi legyen azokkal, amiket nem dobunk ki, arról majd később írok. :)

Könyv

Mielőtt szívrohamot kapnátok, most egyedül mondom azt, hogy ne szórjátok ki! Viszont ha van mód – és hely -, csak a gyerkőc(ök) korának megfelelő könyvek legyenek a gyerekszobában. Szuperjó az Egri csillagok meg az Abigél is, de ha picike a gyerekszoba és 5 éves a gyerek, inkább ne ott foglalja a helyet.

Minden egyéb

Hasonló elven (nem-szép-nem-kell) lehet kiszórni az egyéb mittymüttyöket is. Ezen kívül a gyerek szobája nem (sem) lomtár, úgyhogy lehetőleg ne itt tartsuk a vasalódeszkát, a varrógépet vagy a szobabiciklit, és semmilyen más olyan dolgot sem, amit a szülők használnak, és nem a gyerek.

A folytatásban arról írok majd, hogy ami marad, az hova kerüljön! :)

A cikksorozat további részei: