Gyerekszobai rendszerezés 6.: A rend megtartása

A cikksorozat előző részei:

Elvileg már mindennek van helye (ha valamit kihagytam, kérdezzetek!), most már csak az kéne, hogy használjuk is az új szisztémát. :) Ahhoz, hogy rendesen működjön minden, fontos tudni és jelezni is a dobozokon, hogy mi hol lakik, ezért vagy képekkel, vagy feliratokkal jelöljük, hogy melyik kosárban/dobozban mi van, illetve több gyerek esetén még azt is, hogy melyik kié.

Feliratokat készíthetünk Wordben (szép betűtípusokat például a DaFont oldalról tölthettek le!). A képes ikonokhoz a legjobb a Google képkeresőjét használni, például “car + icon” keresőkifejezéssel találunk kisautós képeket, az “icon + building blocks” képei közül pedig választhatunk a legós dobozra.

A renden kívül a szoba tisztasága is nagyon fontos, ebben pedig sokat segít egy kinyomtatott, jó helyen látható napi rutin (akár külön reggeli és esti rutinra bontva), amit a gyerek életkorának megfelelően vagy szöveggel, vagy képpel (vagy akár mindkettővel) illusztrálunk. Ha laminált lapon szerepel a lista, akkor táblafilccel lehet pipálni is a haladást, de egy mágneses táblára tűzve kis mágnesekkel is jelölhetjük, hogy mi van elvégezve. A feladatok is legyenek a gyerkőc életkorához igazítva, ezt pontosan Ti tudjátok, hogy mi az, amiben be tud segíteni (kisautók elpakolás a dobozba, iskolatáska bepakolásra másnapra, szemetes kiürítése, kamaszoknál már jöhet a porszívózás, stb.). A legfontosabb itt is természetesen az, hogy kis lépésekre, kis feladatokra legyen bontva minden, hiszen a “rakj rendet!” sokszor nem értelmezhető és elvégezhető feladat, hiszen nem elég konkrét, ezzel szemben a “szedd fel a könyveket a földről” már igen. A rutinlistán szerepelhet a fogmosás, a fésülködés, vagy akár az esti mese is.

A táblázatokhoz sok jó ötletet találtok az Interneten, elég csak beírni a Google-be, hogy “chore charts“, máris többféle beosztású megoldást láthattok. Magyar példának Virág táblázatát szeretném megmutatni, ő napi és hétvégi rutinra bontotta a gyerekeinek a feladatokat, és bűbájos kis rajzokkal díszítette.

Összegyűjtöttem még pár linket az alábbiakban, amikből bőven lehet ihletet meríteni a saját táblázatotokhoz!

A lényeg az, hogy érthető és elvégezhető legyen, és a saját igényeitekhez legyen igazítva.

A gyerekszobás sorozat ezennel véget ért, remélem, tudtátok hasznosítani. Ha bármi kérdésetek megválaszolatlanul maradt, nyugodtan írjatok hozzászólást!

Kategória: Otthon, Rendszerezés

Visszakövetések

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)