Csokikanál

Csokis kanalat készíteni egyszerű és nem túl drága, lehet csinálni egyszerűen, bonyolultan, letisztultan, pepecselősen, így ideális gasztroajándék lehet karácsonyra, de egy közös forrócsokizásnál is jól mutat az asztalon.

Használata egyszerű: forró italba keverjük bele, hogy elolvadjon a csoki. Ez lehet kakaó (még csokisabb lesz tőle), kávé (igazi mokkánk lesz), vagy tej (enyhén csokis íz).

3 féleképpen készíthetünk csokis kanalat. Vagy belemártjuk a kanalat az olvasztott csokiba (így csak egészen vékony réteg képződik rajta), vagy óvatosan beleöntjük a mélyedésbe az olvasztott csokit (közepes mennyiség), vagy pedig bonbonkészítőbe öntünk csokoládét, és abba állítjuk a kanalat. Bonbonkészítő formát például itt találtok. Az egyik recept szerint kb. egy bögre csokipasztillából 24 kanalat lehet kidekorálni.

Az ízekkel is lehet kombinálni, tehetünk még az olvadt csokiba mindenféle aromát, de a tetejét is megszórhatjuk színes cukrokkal, ezüst cukorgyönggyel (ez fehér csokin nagyon szép!), kókuszreszeléket, ellentétes színű csokicsíkokat.

A kanál mindenképpen jó hőtűrő műanyagból vagy fából készült kanál legyen, esetleg egy szép antik darab, ami önmagában is ajándék.

Ha elkészült, sütőpapírra fektetve hagyjuk kihűlni, ne tegyük rögtön hűtőbe, különben kicsapódik a cukor. Celofánba csomagolva szép masnival átkötve kedves ajándék, például egy szép pohár mellé csomagolva.

Kategória: Gasztro, Karácsony

Hozzászólások

 1. mondta

  Én is ki fogom próbálni! :-) Viszont egy kérdés… Hogy húzol ellentétes színű csokival csíkokat? Tavaly karácsony előtt készítettem mindenféle trüffelt és bonbont, amit keserű csokival vontam be. Erre szerettem volna fehér csoki csíkokat. Felolvasztottam a táblás csokit – és nem sikerült a csíkozás. Száradás után is csak fura, üveges színe volt a fehér csokinak, és igazából a csíkok sem nagyon sikerültek. Ecsettel nem megy, kanálról kéne csurgatni? vagy hogy? :-)

 2. Lidi mondta

  Hosszas gondolkodás után rendeltem bonbonkészítő formát a gasztroshop.hu-ról, köszi a tippet. El is készült több adag citromkrémes bonbon, remekül néznek ki, meg finomak is, holnap celofánba csomagolva tervezem átadni őket. :)

  Nem túl gyors dolog, nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik (többször kell kikenni a kapszlik falát, hogy kiszedéskor ne repedjen be, és ne folyjon ki a krém – ezt persze ki kell kísérletezni), de azt hiszem megérte.

 3. Ankó mondta

  Via, szerinted szilikon jégkockatartót nem lehetne kiönteni csokival? Ebbe lehet, hogy a kanál nem férne bele csak egy pálcika, de így sem tűnik rossznak. Kérdés, hogy kitudom-e szedni a csokit belőle úgy, hogy a mintája ne sérüljön. (Az IKEÁs virágos jégkockatartómat szeretném felhasználni erre a célra :) )

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)