Csokis kanalat készíteni egyszerű és nem túl drága, lehet csinálni egyszerűen, bonyolultan, letisztultan, pepecselősen, így ideális gasztroajándék lehet karácsonyra, de egy közös forrócsokizásnál is jól mutat az asztalon.

Használata egyszerű: forró italba keverjük bele, hogy elolvadjon a csoki. Ez lehet kakaó (még csokisabb lesz tőle), kávé (igazi mokkánk lesz), vagy tej (enyhén csokis íz).

3 féleképpen készíthetünk csokis kanalat. Vagy belemártjuk a kanalat az olvasztott csokiba (így csak egészen vékony réteg képződik rajta), vagy óvatosan beleöntjük a mélyedésbe az olvasztott csokit (közepes mennyiség), vagy pedig bonbonkészítőbe öntünk csokoládét, és abba állítjuk a kanalat. Bonbonkészítő formát például itt találtok. Az egyik recept szerint kb. egy bögre csokipasztillából 24 kanalat lehet kidekorálni.

Az ízekkel is lehet kombinálni, tehetünk még az olvadt csokiba mindenféle aromát, de a tetejét is megszórhatjuk színes cukrokkal, ezüst cukorgyönggyel (ez fehér csokin nagyon szép!), kókuszreszeléket, ellentétes színű csokicsíkokat.

A kanál mindenképpen jó hőtűrő műanyagból vagy fából készült kanál legyen, esetleg egy szép antik darab, ami önmagában is ajándék.

Ha elkészült, sütőpapírra fektetve hagyjuk kihűlni, ne tegyük rögtön hűtőbe, különben kicsapódik a cukor. Celofánba csomagolva szép masnival átkötve kedves ajándék, például egy szép pohár mellé csomagolva.