Költözés praktikusan és stresszmentesen

Költözni nem könnyű dolog, akár két utcára vagy három városnyira, akár egyik kontinensről a másikra költözik az ember. Az egész életünket felpakoljuk a hátunkra, mint egy nagy teherbírású csiga, és elindulunk egy új helyre, ami – remélhetőleg – nemsokára igazi otthonunk lesz. A berendezkedés és a költözés folyamatait is megkönnyíthetjük, ha praktikusan csomagolunk és alkalmazunk néhány trükköt.

A költözés nagyon alkalmas arra, hogy megszabaduljunk a felesleges cuccoktól, így a csomagolás során mindenképp érdemes rendezni egy nagy szortírozást, hogy a felesleges, nemkívánatos dolgokat ne vigyük magunkkal feleslegesen – ha jelentős holmitól szabadulunk meg, még pénzt is spórolhatunk, hiszen kevesebb holminak kevesebb hely kell a teherautóban is, és így a cuccunk súlya is kisebb lesz. A lomtalanítás részletes menetéről itt írtam, ez most is érvényes – röviden: ami nem kell, nem tetszik, vagy tönkrement, nem jön Veled! A továbbiakban arról írok, hogy mi legyen azokkal, amik maradnak. :)

Hozzávalók

A költözésnek is vannak hozzávalói, ezek azok a kellékek, amik a csomagoláshoz kellenek.

 • dobozok: kartondobozokat árulnak is, de én eddig mindig tudtam ingyen kuncsorogni a DM-ből vagy nagyobb üzletekből, ahol egyébként kidobnák őket. Ha már nem kellenek, természetesen a szelektív gyűjtőben a helyük. A dobozok ne legyenek túl nagyok, mert nehéz lesz megemelni őket, ha súlyos tárgyakkal (pl. könyvekkel) vannak tele. A hűtődoboz helyett tehát inkább egy mikrohullámú sütő méretében érdemes gondolkodni. Dobozokba csomagolhatsz mindenféle nehéz vagy nagyméretű tárgyat (könyveket, konyhai eszközöket, játékokat).
 • újságpapír: a dobozokba helykitöltőnek kell, a törékeny tárgyak (vázák, étkészlet, stb.) köré. Laza gombócba gyűrve a leghatásosabb.
 • erős, széles ragasztószalag: a dobozok lezárására. Legyen több tekercs, egyrészt mert fogyóeszköz, másrészt ha többen csomagoltok, akkor jusson mindenkinek, ne kelljen sorba állni érte.
 • olló: a szalag és egyebek vagdosásához, ebből is legyen több. Legyen egy központi helyük, hogy ne kavarodjanak el – az ollók képesek mindig akkor elbújni, amikor a legnagyobb szükség van rájuk.
 • szemetes zsák: a legnagyobb (90-120 literes), vastag, fekete színű a legjobb a költözéshez. Puha, nem nehéz holmikat érdemes beléjük csomagolni: ruhákat, plüssállatokat, párnákat, takarókat, illetve egy-egy pár cipőt is elbírnak (a cipők mindig legyenek külön zacskóba is becsomagolva, ne koszolják össze a többi dolgot és egymást!)
 • madzag: a zsákok szájának összekötéséhez.

Csomagolás

Ha van rá lehetőséged, az összepakolást kis lépésekben csináld: minden nap, amikor van időd, pakolj el valamit – egy polcot, egy fél szekrényt, stb. Egyszerre tényleg őrült nagy feladat, és minél nagyobb a lakás, illetve minél többen vagytok, annál nagyob meló a pakolás. Amint biztosra tudod, hogy mikor fogtok költözni, elkezdheted csomagolni a kevésbé fontos dolgokat. Közben természetesen kis lépésekben kezdd el a lakást is kitakarítani, hogy a potenciális vevőnek megjöjjön a kedve a beköltözéshez (vagy ha már megvan az új lakó, akkor is illik rendes állapotban átadni a lakást).

Csomag-azonosítás

Ha költöztél már, tudod, hogy milyen kipakolni – azt se tudod, mi hol van, és vagy kipakolsz mindent egyszerre és kupleráj van a lakás közepén, vagy hónapokig dobozokból éltek és semmit se találtok. Ezen tud egy kicsit könnyíteni, ha már a csomagolásnál előre gondolkozol. Kétféle lehetőség is van, ezeket természetesen ötvözni is lehet.

Színkódolás

Minden helyiség kapjon egy színt – például piros a konyha, kék a nappali, zöld a hálószoba, lila a gyerekszoba, narancssárga a fürdőszoba, stb., ahogy számodra a legegyértelműbb -, és ezeket a színeket valamilyen módon, nagy méretben, jól láthatóan tűntesd fel az adott csomagon. Színes szalagokat is köthetsz rájuk, vagy egy vastag kihúzófilccel rajzolhatsz egy színes sávot a dobozokra, esetleg a madzagra ráfűzhetsz egy papírcetlit, amit adott színnel jelöltél. Amikor megérkeztek az új helyre, a szobák ajtófélfájának tetejére ragassz celluxszal egy papírt, amin a saját színe szerepel, így a rakodómunkásoknak vagy a barátoknak sem kell folyton kérdezgetnie, hogy “ez hova megy?”. A piros doboz a konyhába (amin lóg, hogy ő a piros), a kékek a nappaliba, és így tovább. Ez abban is segít, hogy ha keresel valamit, tudni fogod, hogy körülbelül hol lehet – például a fondükészleted nem a narancssárga (fürdőszoba) dobozban leledzik. Egy helyen lesz így minden, ami oda való, és átlátod azt is, hogy mennyit kell még kipakolni, hogy az adott szoba rendbe jöjjön. Ha ezt a módszert használod, a költözés hozzávalóihoz írd még hozzá, hogy kellenek színkódoló filcek és szalagok!

Számkódolás

Amikor elkezdesz csomagolni, elsőként nyilvánvalóan azt csomagolod be, ami nem fontos – ha nyáron költöztök, ide kerülhet például a korcsolya, a télikabát, vagy bármi olyan holmi, amit megtartotok, de nem kell aktuálisan. Ahogy szépen haladsz a csomagolással, az elsőre írd rá, hogy egy, a másodikra azt, hogy kettő (vagy papírcetlit ragassz rá, vagy a dobozra írd). A legvégére a fontos dolgok maradnak, így amikor megérkeztek az új lakásba, tudni fogod, hogy a kicsomagolásnál érdemes a minél nagyobb számmal jelzett csomagot kibontani először, hiszen abban vannak a hasznosabb dolgok.

Ha nagyon precíz vagy, akkor egy lapon vezetheted is, hogy körülbelül mik kerültek hányas számú csomagba. Ha pedig még precízebb vagy, számítógépben vezeted, hogy “kereshető” legyen. De ez már tényleg felesleges pepecselés. :D Bőven elég, ha körülbelül tudod, hogy miben mennyire fontos holmik vannak, ezt pedig már a számok önmagukban biztosítják.

Túlélőcsomag

Amikor megérkeztek az új helyre, az első ott töltött éjszaka előtt valószínűleg nem sok időd lesz kipakolni. Ezért nagyon fontos, hogy összeállíts egy “költöző-csomagot”, amiben minden megtalálható, ami az első estén kellhet. Ezeket a holmikat ne pakold a többi közé!

 • tisztító eszközök: ha felújítás vagy festés után érkeztek az új lakásba, akkor szükség lesz egy seprűre, egy lapátra, és egy felmosóra. Ezen kívül nagyon fontos, hogy fertőtlenítsd a konyhát, fürdőszobát és a vécét, ha voltak előző tulajok is, mert nem tudhatod, hogy ők mennyire voltak rendesek és takarítottak ki maguk után. Egy pár gumikesztyűt, néhány súrolókefét vagy szivacsot és tisztítószert is tegyél be!
 • alap konyhafelszerelés: mindenkinek csomagolj egy poharat, egy lapos tányért, egy nagyobb, öblös tányért (egy 3-4 decis műzlis tálból levest, de akár tésztát, főzeléket is lehet enni!), evőeszközt. Legyen elöl szalvéta, egy konyharuha, mosogatószivacs, mosogatószer, és néhány alap főzőedény: egy serpenyő és egy lapát, egy kislábos és egy jó kés.
 • ennivaló: amúgy is fáradtak lesztek, mire megérkeztek, ne kelljen még kaján is gondolkodni. Készíts össze egy vekni kenyeret, egy üveg lekvárt, nem gyorsan romlandó ételt (pl. kolbász, szalámi, tömlős sajt, vajkrém), néhány paradicsomot, paprikát, hogy egy kis szendvicset össze tudj ütni. De az sem gond, ha pizzát rendeltek – ilyenkor belefér és nagyon jól fog esni, hogy nem kell főzőcskézni. :)
 • tisztálkodás és alvás: hogy minél hamarabb ki tudjatok dőlni, legyen kéznél mindenkinek a fogkeféje, egy tubus fogkrém, néhány tekercs WC-papír, szappan, tusfürdő, sampon & balzsam, testápoló, másnap munkába rohanó uraknak borotva és kellékei, fürdőszobakilépő (ne a hideg kőre kelljen lépnetek!), mindenkinek egy-egy törölköző plusz egy kéztörlő, a napi, kötelező gyógyszerek, és természetesen az ágynemű, huzattal együtt. Ha van alvósjátéka a gyerkőcnek, azt se pakoljuk a többi játékkal együtt! Másnapra csomagolj mindenkinek egy váltás ruhát, tiszta fehérneművel együtt.
 • egyebek: legyenek elöl a mobiltöltők és a laptop meg a laptoptöltő, ha azonnal munkába kell állni másnap.

Jó költözést!

Kategória: Lomtalanítás, Otthon, Rendszerezés

Hozzászólások

 1. mondta

  könyveknél nálunk az vált be, hogy doboz helyett sima csíkos szatyor, összekötve úgy, hogy maradjon füle, és körberagasztva vastag celluxszal (hogyírjákezt)

  ez így egy kicsit több fordulás, viszont egyik családtagommal sem fordult elő, h valami túl nehéz, ami a dobozokkal gyakori, viszont füllel könnyebb vinni. (plusz ha nem rögtön viszi át az ember az új lakásba – nekünk volt kb két hónap, amíg már nem a régiben, még nem az újban – és papírdobozban jobban féltettem volna a könyveket egy nedves pincében, a nejlonzacskó eggyel megnyugtatóbb)

 2. mondta

  két oldalon a közepét, mint az ajándékcsomagon a szalag :)
  és általában a tetején is úgy csomózzuk össze a füleket, h a csomón is legyen ragasztó, biztos ami tuti

  meg mondjuk csalni ezzel is lehet, mondjuk ha messzire kellett vinni, akkor belepakoltuk kerekes bevásárlóizébe. banyatank, nemtom, hogy hívják :)

 3. zeugma mondta

  Mai élmény és tanulsága. A lépcsőházban összefutottam az új lakókkal, akik néhány emelettel fölénk költöznek épp. Ott szenvedtek, hogy a kombinált hűtő befér-e a személyliftbe (nem fért be), mi meg mondtuk nekik, hogy van ám teherlift is. Nem is tudták. De sajnos azt is el kellett mondanunk, hogy azt a közös képviselő csak külön kérésre kapcsolja be, ráadásul előző nap kell szólni, ha szükségünk van a liftre, mert a hölgy napközben nincs otthon.

  Tanulság: költözés előtt faggassuk ki a szomszédokat, hogy mit kell tudni az új lakásról, társasház esetén pedig keressük meg a közös képviselőt, hátha szolgálhat fontos infókkal. (Mondjuk nekem evidensnek tűnik, hogy meg sem veszek egy lakást addig, amíg a szomszédokkal meg a házmesterrel nem beszéltem, de nem vagyunk egyformák.) Ugyanez igaz albérletre is.

   • zeugma mondta

    Nem, felvitték az erős emberek kézben a hatodikra, ahogy a többi bútort is. Gondolom, jól megkérték az árát. Sajnáltam a fiatal párt, mert mondták, hogy a költöztetők csak mára vannak felbérelve, szóval nem várhat holnapig… Pech.

    A kényszer nagy úr. Előző költözésünk házon belül, egyik lépcsőházból a másikba történt. Költöztetőket nem akartunk megfizetni (most komolyan, egy lépcsőháznyi távolságért?), a segítő rokonok kifáradtak a bútoroktól, ezért az egyéb holmi ránk csajokra maradt. Éjszaka, az egybefüggő pincefolyosón oda-vissza ingázva hordtam át az összes könyvet, jegyzetet és konyhai eszközt az egyik lakásból a másikba. A hirtelen költözés miatt nem volt elég dobozunk, ezért a cipeléshez egy műanyag gyümölcsös ládát meg egy csővázas túrahátizsákot használtam. Jó, hogy nem látott senki :-)

   • mondta

    Jaj, ez a “megkérték az árát” ismerős. Nekem a nagymamám még akkor halt meg, amikor még albérletben laktunk. A lakását el kellett adni, ki kellett pakolni, úgyhogy felhozattuk a bútorokat Budapestre egy raktárba, és ott várták, hogy beköltözhessenek hozzánk (nagyi lakást elad, hitel felvesz, saját lakást megvesz). Nem hoztak olyan sok mindent a kedves költöztetők (néhány bútor tényleg, a legdurvább a pianino volt, egyébként ilyen, hogy pehelsúlyú fotelágy, két hokedli, stb., én is fel tudtam volna hozni!), első emeleten lakunk, van lift.
    46 ezer Ft volt, azt hittem, hogy elájulok… Most még jó darabig nem kell költöztető, de ha bárki tud valami normális céget Budapesten, akkor árulja el, mert hátha kellhet ismerősnek, és én most nem tudok ajánlani senkit.

   • zeugma mondta

    Hát ez tényleg jaj. Nekünk legutóbb szerencsénk volt, jó csapatot fogtunk ki: nem húzták a szájukat a munkától, nem törtek össze semmit, és még humoruk is volt. Mondjuk amikor kiderült, hogy a szekrénysor három eleme öt centi híján nem fog beférni a teherliftbe sem, valószínűleg már inkább kínjukban röhögtek :-)

    Ugye-ugye, vidéki ember hiába venne lapraszerelt szekrényt, IKEA csak a fővárosban van :-)

   • mondta

    Osztán hiába van itt is, ha az embör lánya BKV-val jár… Azért is fizethettük a szállítási költséget. :D CD-tartót meg gurulós széket meg az előszobai padot azért metrón-villamoson hoztuk haza ketten cipekedve, de a kanapéval meg a könyvesszekrénnyel nem bírtunk. :))

   • zeugma mondta

    Na igen. Az élet bonyolult :-)

    Albérletes költözködés egyetemista módra (amikor bútort nem viszel, csak személyes holmit): az ember pár havert összeszed, késő este elköt egy közeli hiperszupermarket elől egy-két bevásárlószekeret, és abban szépen áttolja a cuccait az új helyre. Ha a végén a szekereket visszaviszi, akkor az egész művelet költsége csak az a pár sör, amivel a haverokat meggyőzte, hogy segítsenek. :-)

 4. RFeher mondta

  Szia. nagyon hasznos volt, koszonom.. Mi epp koltozes elott allunk, egyenlore infokat keresek, de a szam, illetve a szinkodolast bevetem. Noverem tobbszor koltozott, nala a dobozok beszamozasa valt be, amit egy fuzetben vezetett a doboz korulbeluli tartalmaval. ez nagyon jo volt, meg 1-2 ev mulva is volt bontatlan doboza. Mikor kibontottak derult ki hogy nehany gyerekholmi is belekerult, amit mar reg nem tudtak hasznalni.. :-)

 5. Luca mondta

  De kár, hogy ezt a színkódolósrendszert nem korábban olvastam. Szuper ötlet,reklámozni fogom:)
  Nagyon jó költöztetőink voltak, eddig kétszer költöztem velük,most ősszel lesz a harmadik,amikor anyukám költözik velük. NOÉ Trans a nevük,írjatok, ha kell telefonszám,de neten is fenn vannak. Nem kapok jutalékot,de tényleg jók:) Két éve költöztem,de a napokban került a kezembe egy kis doboz,ami valahogy elbújt eddig. Találtam benne egy vadiúj botmixert,ami azért volt extra ajándék,mert pont a múlt héten romlott el az előző.:) Erre is jó egy költözés:))

 6. maggomboc mondta

  Nagyon jó cikk, már régebben olvastam, és most, hogy aktuális, fogom is használni.
  Ennyiért még nem írnék, mivel minden cikked szeretem. Amelyiket nem tudom használni, annak a hangulata fontos nekem, mert egy-egy nehezebben induló napnak löketet ad a blogod olvasgatása. Amiért mégis írok, az, hogy kérdésem is lenne, hátha van ötleted:
  Költözünk, de hogy pontosan mikor, még nem fix (VÁRHATÓAN 3 hét múlva kapunk kulcsokat, utána még tapétázás, festés, lamináltpadló lerakás, fürdőtakarítás, konyha-építés és utána). Tegnap elkezdtem pakolni dolgokat, amik már nem kellenek addig, de nem tudom hova tenni a zsákokat/kartonokat. Pince tele, és kicsit dohos, nem akarok minden ruhát ezért újra mosni. A lakás kicsi és két gyerek szedi szét, amit már bepakoltam. Csomagolva nem fér vissza a szekrénybe. Hova tudnám tenni? Hagyjam még a csomagolást? Férj már igencsak türelmetlen, és szeretne kartonokat útra készen látni. Mellesleg én is szeretnék minden nap, amikor megyünk lakást szépíteni egy autónyi cuccot átvinni, hogy később annyival kevesebb legyen (ott lenne hova tenni). De az egész napi munka után esténként nem hiszem, hogy lesz energiám még csomagolni is…. Van tipped erre a helyzetre?

  • mondta

   Hát vagy a férj türelmetlenségét kell kilőni, vagy a gyerekek csomagolós kedvét. Melyik könnyebb? :) Szerintem a férj. :)
   Esetleg kompromisszumos megoldás: lakásszépítés alkalmával nem egy full autónyi cuccot viszel át, csak pár dobozt, és esténként is csak annyit pakolsz be, amennyit legközelebb el tudtok vinni, és addig meg csomagolódási veszély nélkül tudjátok kerülgetni. Haladsz is, meg bele se rokkansz. Jobb ötletem nincs. :)

 7. maggomboc mondta

  Köszi Via! Valahogy így próbálkozom akkor:). Férjet próbálom jobb belátásra bírni és a gyerekek kíváncsiságát is más irányba terelgetni (azért ma megpróbálom a nyári ruhákat bezsákolni, és olyan helyen lerakni, ahová csak aludni járnak (nehéz lesz, elég zsúfolt az a szoba).

 8. Noree mondta

  Sziasztok!

  Költözésnél eddig én mindig a Hó-Rukk céget bíztam meg, nagyon rendesek a srácok, 2 srác, 1 kocsi óránként 5000. Tehát 46000ért bőven egész nap ott lennének :) Gyorsan dolgoznak, rendesen. Eddig 3x volt alkalmam őket megbízni, de a következőnél is csak őket hívnám. Dobozolás terén pedig én amúgy is sok cuccot tárolok dobozban :) Nyári cuccok, kis táskák, nagy táskák, nem használt ruhák, papírok, emlékek, stb stb :) ezeket legalább majd nem kell csomagolni és éljen az IKEA, meg a mintás dobozai, nem is csúnya :)

 9. picifanni mondta

  2 hét múlva költözök a páromhoz. Hatalmas segítség volt ez a post, bár itt csak az én cuccaimat kell vinni, nem lesz kis dolog. Holnap kezdem a lomtalanítást, ezt egyébként is minden tavasszal, és ősszel megcsinálom, de most kicsit más lesz, mert sok olyan dolog lesz, amit nem fogok vinni.
  Ikea listát már írtam, vákuumzacsik, és nagy kék szatyor lesz a költözés főszereplője.
  Költöztetni Anyuék fognak, valószínűleg több körös lesz a dolog, mindig viszek Pécsre valamit, ha hazajövök. Első körben a legfontosabb dolgok kerülnek le, aztán idővel a többi.
  A “mit kell összepakolni” lista már megvan, már csak ki kell találni, hogy mikor pakolok, mert minden nap dolgozok a költözésig. Szerintem majd időzìtővel pakolok minden nap fél-egy órát.

 10. yola mondta

  Szuper a cikk, köszönöm szépen a tippeket :) kb. 2 hét múlva új albérletbe költözünk, egy hete tudtuk meg hogy mennünk kell… szeretek otthon betárazni nem romlandó ételekből, wc-papírból, mosó- és tisztítószerekből is – általában akciós terméket vásárolok ilyenkor, így jobban megéri. Kamránk lesz odaát is, de el is kell odáig vinni a cuccokat… amit lehet igyekszünk a hátralévő időben elfogyasztani, főleg a mirelit ételeket, konzerveket. Addig apránként szelektálunk, csomagolunk… nagy takarítást nem fogok beiktatni, amúgy is elég nagy mocsok volt amikor beköltöztünk: fél nap sikáltam a wc-t – az aljáról azóta sem sikerült rendesen eltávolítani a lerakódásokat -, aztán a hűtőt, az ablakokat, a pici konyha is zsíros volt. Az új lakást szerencsére tisztán tartották, figyelnek is rá a tulajok! Amit kell azt fertőtlenítem természetesen, de órákig sikálni nem kell majd semmit, és porcicák sem gurulnak a földön.

 11. Ricsi mondta

  Nagyon jó a cikk, annyit azért hozzátennék a kevésbé rutinos költözőknek, hogy érdemes elgondolkodni egy profi költöztető vagy fuvaros felfogadásán. Többször költöztünk és elég kellemetlen volt 27 körben elszállítani a dolgainkat. A “zutánfutókölcsönző” sem a legegyszerűbb vagy a legolcsóbb megoldás. A legutóbbi költözést a catholding.hu intézte és sikerült fél nap alatt, zökkenőmentesen, a válás szó nélkülözésével lezavarni. Sok sikert mindenkik.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)