Zsebmelegítők

Nagyon-nagyon hideg jön holnap este, az alapos felöltözést nem is mondom, mert tudjátok, a termoszban hurcolt meleg teát igen, mert hasznos, és van még egy ötlet, amit akár még ma este meg tudtok csinálni az egész családnak: a zsebmelegítő. Tenyérbe illő, filcből vagy flannelből készült mini párnákról van szó, amikben száraz rizs van, és mikrohullámú sütőben 30 másodperc alatt fel lehet forrósítani indulás előtt. A formája lehet sima négyzetes, szív alakú, gyerekeknek pedig akár szörnyes is. Zsebben jó sokáig megőrzi a meleget, és be lehet dugni a kezünket, ha átfagynánk. Fejenként kettőt kell varrni (mindkét zsebbe egyet-egyet). Az okostelefonoknak is nagyon árt a hideg, a meleg zseb megvédi őket is a páralecsapódástól, márpedig fagyban még fontosabb egy működő telefon…

Vigyázzatok magatokra, és ha az utcán aludni készülő embert láttok, hívjátok a Menhely Alapítvány éjjel-nappal üzemelő diszpécserszolgálatát! +36-1-338-41-86

Kategória: Kreatív

Hozzászólások

 1. l2njpy mondta

  Aranyos .

  Tényleg hideg van, és tény, hogy vigyáznunk kell a hajléktalanokra, utcán részegen lecsücsülő tinédzserekre, egyedülálló idős emberekre, és persze magunkra is, de…én enyhén szólva túlzásnak érzem azt a pánikot, amit a tévé, újságok, net és a hivatalos szervek sugároznak a hideg miatt,mert az hogy mínusz 10, 15 fok van, és még netán havazna is, az azért nem oly hatalmas döbbenet Magyarországon. Úgy csinálnak, mintha mínusz 40 lenne és teszem azt, 3 hete havazna. Végül is tél van, télen meg hideg van és hó. :-)))

  • mondta

   Ha lenne like-gomb, azt nyomnám, így viszont írnom kell :)
   Persze, szokatlan az eddigi 0 fokhoz képest a -15, meg a semmiféle hóhoz képest a 10-15 cm (az országnak csak kicsi részére mondanak 30 cm-t). De azért nehogy már ez legyen a rendkívüli….

   VISZONT témához: nagyon aranyos ez az ötlet! Régóta szeretnék valami kézmelegítőt ajándékozni a húgomnak. Egyszer láttam egy drogériában egy olyat, ami zselés volt. Akkor (nem is értem miért) nem vettem, és azóta vadászom…. Valaki nem tudja, hogy hol lehet kapni?

   • l2njpy mondta

    Nekem van olyan! Szív alakú, és jól melegít, kb. 30-40 percig adja a meleget, én a templomba pl. mindig magammal hordom. Karácsonyra kaptam, de tudom, hogy a Lidl-Aldi valamelyikéből származik.

    Én bizony szeretem a hideget, még ezt is! Milliószor jobban, mint a nyári, fülledt, gusztustalan meleget, amikor már nem tudok mit fel/levenni, amikor az ájulás környékez, mert lüktet az agyam, csorog rajtam a víz, dagad kezem-lábam, nem lehet jól aludni és mivel az irodámban nyáron nem ritka a 35 fok feletti hőmérséklet, dolgozni is kegyetlen. Szóval éljen a tél!!!!!!!

   • smartalex mondta

    Sajnos tényleg rendkívüli, mert -15 fok az egy magyar embernek már kissé durva, elvégre nem Szibériában élünk. Én már kisiskolás voltam, mikor anno volt az a híresen kemény tél, és az iskolákban országos hószünetet rendeltek el. Persze az akkor kisgyerekként nagyon kalandos dolognak tűnt…..De igenis fontos, hogy mindenki öltözzön fel baromi melegen, mert sokan hajlamosak ezt elbagatellizálni (pl kedves férjem), és akkor jön a csúnya megfázás és egyebek. És az egy dolog, hogy nekünk lehet max fél-1 órát kell kint lennünk a hidegben, de gondoljatok arra is, akinek nincs más választása, egész nap kint kell lennie a -15-ben, nem tud bemenni megmelegedni egy hangulatos kávézóba, nem várja otthon a meleg fűtőtest, meg takaró. És pont ezért szeretem Viát, hogy nem csak a női témákat ajánlgatja szemellenzősen, mintha másról sem szólna a világ, hanem igen, erre is felhívja a figyelmünket, amiről persze tudunk, de hajlamosak vagyunk inkább tudomást se venni róla….

 2. kkrita mondta

  Tisztelem Benned,Via, hogy így figyelsz másokra. Csatlakozva az előttem szólókhoz, én is úgy gondolom, akkor kellene meglepődni, és ekkora hűhót csapni a médiában, ha júliusban várnánk ilyen hideget és ennyi havat :-)
  Nagyon jók ezek a zsebmelegítők, én anyukámank fogok készíteni, ő még kesztyűt sem hord!

 3. Krikri mondta

  Ez nagyon jó ötlet. Azt hiszem én egy nagyobb méretűt fogok csinálni a kisfiamnak, hogy amikor ilyen hideg van legyen ami melegíti a kocsiban, még be nem melegszik az autó. Azok a szörnyesek nagyon jópofák.

  Tél: én is emlékszem gyerekkoromból sokkal nagyobb havazásokra és hidegekre is. Akkoriban (nem volt olyan régen) ez nem ment csodaszámban. Viszont nem is volt annyi segítségre szoruló ember mint manapság. Több a hajléktalan és a szegény ember akinek nem telik tüzelőre, bármi nemű fűtésre.

 4. Kassz mondta

  jujj de jó:)
  délután úgyis készültem kreatívboltba, veszek filcet is és este legyártok egy párat, nagyon tuti:)))

  tél: egyetértek, egy kid hideg nem a világ vége, én nyárpárti vagyok egyébként, de ha már tél van legalább hó legyen (mára ígérték de nem úgy néz ki mintha havazni akarna:( )

 5. mondta

  Jó ez a rizses ötlet! Nekem szerencsére nem kell sokat kinn lennem mostanság. Van egy csillag alakú és egy kesztyű alakú zselésem, egy jótékonysági vásáron vettem kb. 100 forintért a kettőt :) A zseléssel az a gond, hogy vizet kell forralni, és 10-15 percig benne melegíteni őket, habár azután tényleg 40 percig meleg, de még tovább langyos… A rizses verzió nem tudom meddig tartja a hőt?

 6. nogara mondta

  Én annyira nem bánom, hogy jön a hideg – kiöli a bacikat, no meg inkább most jöjjön, mint hét hét múlva, mikorra már garantáltan kirügyezik egy rakás dolog, ami aztán szépen lefagyna és csökkenne a későbbi termés… Ez már most is necces, rengeteg rügyet láttam már a múlthéten is :C
  Az viszont igaz, hogy fokozott figyelmet kell szentelnünk egymásra, mert már elszoktunk a hidegtől (pedig úgy 10-15 éve még naggggyon hideg telek voltak, de gyerekként ez nem nagyon hatott meg) és emiatt nagyon sokan felelőtlenek/tehetetlenek, mint fentebb írta valaki, így bizonyos emberek kimondottan veszélyes helyzetbe tudnak kerülni ezáltal. Nem igazán járok el bulizni (a tipikus egyetemisták ellenpéldája vagyok :D), de olyankor rossz látni az alulöltözött és nemtörődöm lánykákat is… :/

 7. mondta

  Ne haragudjatok, de nem érzem úgy, hogy túlzó vagy paranoid lennék azért, mert írtam egy melegítő ötletet, és kitettem egy menhely telefonszámát. Könnyen beszélünk mi a fűtött szobából és a kocsiból! Igen, tél van, igen, télen hideg van. Nyáron is meleg szokott lenni, igazán megszokhatta volna mindenki — akkor ne is osszanak vizet a hőségben? És amikor télen olyan az idő, ne tegyünk ki magokat a madaraknak – a “kis hülyék” megoldhatnák maguktól is, igazán rájöhettek volna, hogy télen nincs kaja? Ennél sajnos empatikusabb vagyok, az embereket illetően pláne. Én is látok rendszeresen kapualjban alvó embereket, és igenis telefonálok, ha eljön az ideje. Világvége-pánikban lennék emiatt? Lehet. Ez legyen a legnagyobb hibám.

  Nekünk is fontos felkészülni a hidegre, mert nem mindig vagyunk 10-15 percre egy fűtött szobától vagy üzlethelyiségtől. Ha a semmi közepén éppen nem jön a villamos vagy a busz (márpedig lássuk be, ennek egyre több az esélye), akkor marhára nem mindegy, hogy plusz negyed órát kell ácsorogni a mínusz tízben. Én legalábbis nem vagyok pingvin. Szóval igenis viszek magammal termoszban meleg italt, ha utcára megyek a következő pár napban. Legfeljebb nem lesz rá szükség.

  • Krikri mondta

   Szerintem senki nem akarja ezt elbagatellizálni és senki sem mondja, hogy bárki is paranoiás lenne azért mert felkészül a hidegre. Szerintem a többiek csak azt furcsállják, hogy úgy zengik be a hideget mintha valami mediterrán országban élnénk, ahol még sosem esett hó.
   A baj az, hogy régen volt utoljára igazi kemény telünk és az emberek elszoktak már tőle ezért kell felhívni a a figyelmüket. Meg ahogy már írtam sokkal több ember szorul segítségre és ha mi nem segítünk egymásnak akkor sajnos senki nem fog.
   A madaraknak én mindig teszek ki magokat és az embereknek is segítek amikor csak tudok. És viszek termoszban meleg teát is. A telefonszámot elmentettem a telefonomban és ha szükséges hívni fogom őket.

   • mondta

    A média lehet, hogy túloz (szokása), én tényleg csak a tényekből indulok ki (nem a Tényekből :D): -10 fok alatt életveszélyes odakinn aludni, márpedig sok helyen már nappal is ennyi van. Nálunk éppen -11. Szóval ezért írtam, amiket írtam. :)

    Egyébként ekkora hideg, mint amire most számítanak, tényleg rég nem volt. Legutóbb 2 éves voltam, amikor volt, szóval nem baj, hogy felelevenítik a dolgokat, mert bevallom őszintén, akkoriban nem az ilyesmivel voltam elfoglalva. :D

   • Krikri mondta

    Akkoriban én egy éves lehettem… Úgyhogy valószínűleg engem sem foglalkoztatott különösebben. :)
    Reggel nálunk -15 fok volt. Hát én már nullánál is meg akarok fagyni, nem is tudom elképzelni, hogy milyen lehet ilyen időben (és nem ilyen időben is) kint tölteni az éjszakát.
    A média talán tényleg túl sokat foglalkozik vele, de inkább így, minthogy nincs semmi beharangozás és aztán tényleg csak pislog az ember a fél méteres hóban az arcára fagyott könnyel.
    Amúgy azt is észrevettem, hogy bármennyire is volt korábban ugyanígy beharangozva a hideg meg a hó a legváratlanabbul, az önkormányzatokat érte mert soha nincsenek rendesen felkészülve a hóeltakarításra meg a többi dologra.

   • Krikri mondta

    Írtam egy hosszabbat, de nem jelent meg. :(
    A lényeg, hogy szerintem inkább zengjék be így, mint csak néhány mondatban megjegyezzék, hogy jön a tél. Sajnos szerintem még így is sok embert fog váratlanul élni. A hókotrókat biztosan… :)
    Azt pedig, hogy ilyen hidegben, hogy lehet kibírni az éjszakát az utcákon, el sem tudom képzelni. És most szépen megbecsülöm amim van, mert néha bele sem gondolok, hogy milyen jó is nekem.
    1987-ben volt utoljára ilyen hideg. Én mint egy valamire való egyéves tojtam az egészre akkoriban.:)

   • mondta

    Akkor egyet értünk. Én is valamire való kétéves voltam akkoriban. :) Víz nem volt, az áramot kikapcsolták, anyu meg imádkozott, hogy gáz maradjon, hogy fűteni tudjon.

   • Krikri mondta

    Ez nem hangzik túl jól. :(
    Az a gond, hogy annyira egyértelmű nekünk, hogy oké jön a hideg, majd feljebb kapcsolom a fűtést, bevásárlásnál több élelmet veszek, de valakinek még egy takaróval sem jut több.
    2,5 éves kisfiammal sétáltam pár hete és látott egy hajléktalant aki a padon feküdt. Megkérdezte, hogy nem fázik a bácsi? Mondtam, hogy jól be van takarózva, de lehet hogy fázik. Megkérdezte, hogy “akkor miért nem megy haza a bácsi?” én pedig próbáltam neki neki elmagyarázni, hogy a bácsinak nincs otthona. A végén levonta a következtetést: “De jó, hogy nekünk van otthonunk.”

   • mondta

    Pontosan. Szóval riogassanak csak, ha ettől egy kicsit jobban belegondolunk mások helyzetébe, és megpróbálunk segíteni, miközben megbecsüljük a sajátunkat.

    És igen, igenis mindenki vigyázzon magára! ♥

  • luxusrozi mondta

   A tippjeid nélkül még csak termoszom sem lenne, így viszont ma reggel boldogan szorongattam a forró kulacsomat a mínuszokban.
   Minden közlekedési gubanc ellenére örülni fogok, ha egyszer még sétálhatok hóesésben idén télen. Arra az alkalomra tartogatom a tejeskávét… .)

 8. Lena mondta

  ez nagyon jó ötlet tényleg :):) itthon egyre ritkábbak az ilyen mínuszok, azért csapnak ekkora “hű-hót” körülötte, főleg hogy ideáig a tél igencsak langyi volt… szóval szerintem azért egy ilyen lehűlés előtt nem árt az embereket figyelmeztetni. már csak azért sem, mert amikor néhány centi hó lehullott azt hiszem december közepén, akkor a Hiradóban kb. 3 balesetet mondtak be, ami közvetlenül a havazásra volt visszavezethető! szóval ebből is látszik, hogy azért kell itt a riogatás. és ez tényleg csak pár mm hó volt…
  ilyenkor mindig visszagondolok egyébként, hogy tavaly amikor sevillában laktam, akkor télen a minimum hőmérséklet +15 fok körül volt, és a sevillaiak nagykabátban, öt réteg pulóverben-kardigánban, sapkában és sálban rohangáltak… a szobatársam már 25 fok körül nagykabátot húzott. mi lenne velük ilyen időben? :D

 9. mondta

  Zselés melegítőm nekem is van, valóban kissé körülményes a “felolvasztása” :)
  Ez a rizses tetszik, már csak azért is, mert ha hazaindulok a munkából, akkor is át tudom melegíteni, tudom használni .. ha valaki már kipróbálta, megtapasztalta, akkor kérlek, írjátok meg, hogy kb mennyi ideig tartja a meleget (tudom, függ a mennyiségtől, kinti hőmérséklettől stb :) )

  • mondta

   Én egész nap ezzel “játszottam”, nagyon jó :) (az irodában nincs rendes fűtés, csak a légkondiból fújnak egy kis langyos levegőt, úgyhogy ott is jó volt ez a kis meleg).
   Először nem mertem nagyon megmikrózni, de kb. fél óra múlva, mikor beértem a munkahelyre, és megmutattam kolléganőmnek, még akkor is olyan langyos volt, hogy jól esett az átfagyott kezének. Amúgy az enyém kb. 5×6 cm, és nem töltöttem keményre.

   • nogara mondta

    Apropó lefagyasztás: olyan állapotban pedig lehet, hogy kitűnő “jegelés” zúzódásokra. Mondjuk fogalmam sincs, hogy a rizs mennyire tud lehűlni… viszont egy próbát ez is megér (sajnos jelenleg jobban zavar a szétzúzott lábam, mint a hideg kezem, no meg itt az albiban nincsen mikrónk :C) Hm, remélem, hogy ebben az irányban is használható és akkor multifunkcionálissá is kikiáltható :D

 10. Melinda mondta

  Sziasztok! Kérdésem van: durva szemcsés kősóval lehetne-e ilyen zsebmelegítőt készíteni? És azt hogyan lehetne felmelegíteni? A nagylányomnak szoktam estére sópárnát tenni a füléhez, ha épp kezd beteget játszani, és azzal annyi ideig kínlódom, amíg megmelegítem: kitöltöm edénybe, felmelegítem a tűzhelyen, és utána beletöltöm a zacsiba, majd bekötözöm jó szorosan, majd törülközőbe csavarom… Valami egyszerűbb, gyorsabb módszert??? Plíííz!

 11. mondta

  Én még emlékszem 1987-ben erre a zord időre, 10 éves voltam.
  Más világ volt.
  Katonai járművekkel hozták a boltba a zacskós tejet, ami jéggé volt fagyva. No, az felengedve ihatatlanul vizes volt!
  Sokáig nem volt kenyér. Megoldottuk más ételekkel, de akkor is.
  A mai kamionok könnyedén mennek a régen járhatatlannak vélt utakon.
  Áramszünet. Az valszeg most is lesz, de most fél nap alatt visszaáll a régi rend.
  A BKV is leállt sokszor. De elmentem gyalog suliba, ahol alig voltunk páran…
  Nosztalgikus élmény, óóóóriási hó volt mindenütt. Pedig a szüleimnek biztos sok problémát okozott. :)
  A zsebmelegítő zseniális ötlet, ma összedobom vicces formákban. Vajon meddig tartja a hőt ilyen hidegben? :)

 12. kkrita mondta

  El vagyunk kapatva, az biztos. ’89-ben egy közeli faluba 2 nappal a behavazódás után katonai helikopterről dobtak le olajos, mocskos zsákokban kenyeret, s az emberek örültek neki. Kb. 10 évvel később, mikor a falu újra megközelíthetetlen lett a hó miatt, egy vevő reklamált a boltban, amiért nincs hétmagvas reformkenyér…

 13. Susanna mondta

  Nekem Anyukám mesélte, hogy amikor a nővérem kicsi (óvodás) volt, egy téli napon hirtelen annyi hó esett hogy lezárták az utakat, és Anya Hböszörményben ragadt a tanári gyakorlatán. A nővérem óvodában, Apa Pesten dolgozott, Anya pedig addig sírt, hisztizett és zaklatott másokat, míg egy katonai járművet oda nem küldtek, hogy Őt és egy másik kisgyermekes kolléganőjét behozza Debrecenbe. Anya időben ott volt nővéremért az óvodába :)
  Ui: megkérdezhetem hogy a sátras fénykép a holnap tetején honnan van?

  • Zee mondta

   Én pont tegnap keveredtem szóváltásba egy hajléktalannal. Mostanában már nagyon elegem van, hogy még lent a metróban is ott vannak, ha odajönnek hozzám kérni, felvilágosítom, hogy itt ezt nem lehet. Na most ez a tegnapi visszaszólt, hogy még mindig jobb mintha rabolna, mert munka sincs, hisz a románok 100 ft-ért elvállalják helyettük.
   Ilyenkor nem tudok empatikus lenni velük, valószínűleg ők nem véletlen kerültek oda.

   • MsMazsola mondta

    Szerintem kéregetéstől-kellemetlenkedéstől függetlenül megérdemli BÁRKI, hogy ne hagyd megfagyni az utcán, hanem tárcsázd a fent jegyzett telefonszámot és értesítsd azokat, akik érte tudnak menni és elviszik egy melegedőbe. Egy élet vs. két perc telefonköltség. Nem azt kérte Via, hogy hazavidd vagy adj minden szembe jövőnek pénzt.

 14. mondta

  …felénk kevesen vannak….. de én azért oda szoktam adni a reggelim felét az egyiknek… lilára van fagyva a keze és embertelenül remeg, úgy fázik, mikor reggel arra járok…. és nagyon hálásan köszöni, amit kap.. sosem elégedetlenkedik… és mindig kezit csókolommal köszön.. ember.. udvarias… csak nincs hol laknia… :((

 15. anyus mondta

  Az én véleményem az ,hogy sajnos sok olyan ember van a földön aki szemellenzőben jár.Nem lát tovább csak az orráig.
  Ha a földkerekség csak pozitív gondolkodásu emberből állna,talán nem lenne háboru és gyűlölködés stb.Akkor empatikus lenne mindenki a hajléktalannal is.De ez csak álom!
  Ezek után egy kis poénféleség:
  Én is emlékszem 1987 nagyon hideg telére.A buszok is leálltak,pár napig dolgozni sem tudtunk menni……és legnagyobb boldogságunkra,9 hónap múlva megszületett a kisfiunk!

 16. l2njpy mondta

  2006-ban is iszonyú hideg volt felénk, vonat is alig járt, 1999-ben meg még suliszünet is volt, és elhalasztották az OKTV-t, pedig csomót tanultam rá, de persze tök jó volt helyette 3 méteres hófalat lapátolni a kocsi körül a hugommal:-) Nagyon élveztük, és ezt most komolyan gondolom. Ez egy pozitív blog, szabadjon örülni a télnek, és igen, akár annak is, hogy van hova hazajönni.

  • mondta

   Nahát, megelőztél! :) Éppen most gondoltam megjegyezni, hogy nem 1987-ben volt utoljára tél.
   A 90-es években Buda dombjain rendszeresen napokra leállt a közlekedés, fél órára laktam az iskolától, és bizony többször volt, hogy haza kellett sétálni. Azért is emlékszem rá ilyen élénken, mert egyszer a pajtikáim iskolatejet öntöttek a csizmámba, és mire hazaértem, belefagyott a bélésébe.
   Rengeteg hasonló kaland esett meg, és volt nemegyszer -10, -12 fokos hideg is. A tél csodálatos, mert nem a barátunk. Tisztelni kell.

   • l2njpy mondta

    Én is “hegyteteji” gimibe jártam a városomban, és ha esett 3 centi hó, már nem tudott felmenni a busz, mentünk gyalog. Meg 1985 tele, februárja is kegyetlen hideg volt, emlékszem, mert akkor született a húgom. Alig tudták hazahozni a kórházból a hófúvás miatt. Egyszer meg szintén hatalmas hófúvásban mentünk haza nagyiékhoz az alföldre, és jég volt, és már alig láttunk, és megpördült az autónk szemben egy fa elé.

  • mondta

   Szabad neki örülni! Megfelelő óvintézkedések és kellő empátia mellett. :) Senki nem mondta, hogy “fúj tél”, csak kitettem egy menhely számát. Nem érzem ezt akkora problémának.

   Abban igazad van, hogy ez egy “pozitív blog”, de a hangsúlyt inkább arra fektetném, hogy ez egy blog. Tehát személyes. És az írójának tegnap olyanja volt, hogy kiírt egy telefonszámot, mert ezt tartotta fontosnak. Nem érzem úgy, hogy ne férne meg itt ez a téma. Optimista vagyok és vidám, de attól még nincs homokban a fejem.

   • l2njpy mondta

    Én sem céloztam semmi ilyesmire, sőt a legelső hozzászolás(om) legelső sora éppen így kezdődött (“Tényleg hideg van, és tény, hogy vigyáznunk kell a hajléktalanokra, utcán részegen lecsücsülő tinédzserekre, egyedülálló idős emberekre, és persze magunkra is”), szóval nem hinném, hogy nem vagyok empatikus, csak így mindemellett örültem a télnek, meg ilyesmi. De tényleg elnézést, ha ez bántó volt, mert én nem találtam bántót a hozzászólásaimban.

   • mondta

    Oké, rendben van. ♥ De ne gondold, hogy megtiltottam az örülést, én is örülök a télnek (meg annak, ami éppen van), a felmelegedés az egyik kedvenc érzésem, mert az valami olyan elemi, amikor visszatér az élet meg a hő a csontjaimba. :) Nyáron amikor sikerül nem hőségben lenni és hűs levegő van, az valahogy nem ilyen, pedig elvileg pont a tükörképe, de mégsem ennyire jó. És ha lesz hó is, annak is örülök, nagyon szeretem a havat. :)

 17. Veronika mondta

  Szerettem volna azért hozzászólni, mert valahogy megmelengette a szívemet, hogy eszedbe jutott kiírni azt a telefonszámot, aztán persze elolvastam a többieket is, és elhűltem, hogy ennyi érzéketlen ember van…
  Én is olyan szerencsés vagyok, hogy bent a házban csak azt veszem észre, hogy gyakrabban kapcsol be a fűtés, hogy ugyanolyan meleg legyen, mint máskor, de azért amikor kint vagyok, mindig eszembe jut, hogy milyen jó, hogy hamarosan bemehetek majd a melegbe.
  Persze, hogy nem baj, ha télen tél van, nyáron meg nyár, de régen a tavaszt azért ünnepelték az emberek, mert az eljövetele azt jelentette, hogy még egy telet túléltek, sőt a korukat is úgy tartották számon, hogy hány telet éltek már meg. Mellesleg ezzel a hajléktalanok is így vannak manapság is, mert hiába enyhe a tél, -3 fokban is meg lehet fagyni, de legalábbis összeszedni egy betegséget, amibe aztán belehalnak.

  Na mindegy, Via, akkor is szép volt tőled, legalább páran elmentettük azt a számot…

  • mondta

   Én nem véltem érzéketlenséget felfedezni senki hozzászólásában sem. Inkább annak adtunk hangot többen is, hogy a média milyen szenzációhajhász és riogató módon adja elő azt, ami elvileg szokványos ezen az éghajlaton, nevezetesen hogy télen hideg és hó van.
   És pont úgy van, ahogy írtad, -3 fokban is meg lehet fagyni. Persze most a hirtelen jött nagyonhideg miatt előkerültek ezek a telefonszámok (és tök jó, hogy Via is kitette ide!!!), de nem szabad elfelejteni később sem, amikor “csak” fagypont körül lesz a hőmérséklet.
   A hajléktalan kérdés meg egy kicsit összetettebb, semmint itt ki tudnánk vesézni. A fűtött szobából tényleg felfoghatatlan, de van, aki inkább az utcán fagy meg, minthogy bemenjen szállóra. Rejtély… de van ilyen….!
   (meg olyan is, aki hónaljig a keleti pu. kukájában turkál, és engem ordít le, hogy nem szorul ő segítségre, amikor oda akartam neki adni a maradék fornettimet)

   • Veronika mondta

    Nem mennek be a szállóra, mert köztük is vannak tolvajok, akik elemelik azt a keveset, amiről azt mondhatják, az övék, nahát. Nem mennek be, mert nem hiszik el, hogy nem fogják túlélni. És ha leordítja a fejeted, esetleg eszedbe juthat az is, hogy milyen előzmények miatt reagál így. Pont azért mondják, hogy a Menhelyt hívd, és ne te magad akard rájuk erőszakolni a segítséget, mert az ott dolgozók tudják, hogy kell velük beszélni.

    Megjegyzem, az, hogy “valószínűleg nem véletlenül kerültek oda”, szerintem tényleg érzéketlen. Meg az is, hogy a média túlreagálja a témát, és ne lepődjünk már meg a hidegen, amikor tél van. Nyáron is mindig el szokták mondani, hogy ne menjél kánikulában a napra, és igyál sokat, ez éppenséggel a média pozitívuma, ellentétben azzal, amikor valami ismert senki magánéletét taglalják. De a dolognak ezt a részét Via már sokkal szebben összefoglalta egy korábbi hozzászólásában, én őszintén szólva azt éreztem kínosnak, hogy neki kell mentegetnie magát, mert némi emberiességet mutatott.

 18. Zee mondta

  Nem akartam hozzászólni mégegyszer és szítani a feszültséget, de már elmondtatok mindennek, így muszáj. Nekem nagyon kellemetlen, amikor egész nap szarrá dolgozom magam és hulla fáradt vagyok, nem tudok leülni a buszon, mert ott alszanak, vagy nem nézhetek ki a fejemből még várom a metrót. Én világ életemben dolgoztam, a fősuli közben (amit én fizettem nem az állam) is, mindösszesen 2 olyan hónap volt mikor nem volt munkám. Sosem kértem semmit senkitől, és mégis engem korlátoznak. Lehet én is többet keresnék ha nem munkával tölteném a napjaimat.
  Inkább egy olyan telefonszámot tartanék fontosnak ahol az állatokat mentik meg a megfagyás elől, mert ők tényleg nem tehetnek róla, hogy hova kerültek.

  • smartalex mondta

   Ezek közül az emberek közül sokan önhibájukon kívül kerültek az utcára, nem feltétlenül azért mert nem akarnak dolgozni. Hidd el, borzasztóan nehéz kitörni ebből az ördögi körből! És szerintem az is szomorú egy kicsit, hogy egy cuki kutyus fontosabb nekünk, mint egy embertársunk. Az ő segítségére jóval többen sietnek, mint egy koszos, büdös hajléktalanéra. Sokan átlépnek egy földön fekvő embert, pedig lehet, hogy segítségre szorulna. Egyszer egy barátnőm rosszul lett az utcán, és őt is elintézték azzal, hogy “rohadt drogos”, miközben mentőt kellett volna hívni.

  • Lena mondta

   Egyetértek veled, az állatok is megérdemlik, hogy jobban törődjenek velük ilyenkor, nem csak a hajléktalanok és pontosan azért gondolom ezt, mert az állatok nem értik a miérteket, nem értik miért kell 1 m-es láncon -15 fokban éjjel fagyoskodnia a befagyott vize mellett (ha van neki egyáltalán). de egy hajléktalan tudja, miért került oda ahova, és meg van a lehetősége hogy tegyen ellene.

 19. Lena mondta

  Én eléggé empatikus ember vagyok, de a tűrőképességem nekem is és a családomnak is van. 10 emeletes lakóházban lakunk és mostanában nagyon sok hajléktalan van a környéken, szerintünk pestről jönnek le az új tv-ek miatt… de ki tudja.
  feltépik a lépcsőház ajtaját és befészkelik magukat vagy a liftaknába vagy a szerelőszintre vagy a kukatárolóba. karácsonykor volt az első eset, amikor bevackolták magukat. mielőtt bárki nekem esne, nem ezzel volt a problémánk! ilyen hideg időben nyugodtan aludjanak itt, mi meg is mondtuk nekik, de olyan szinten ittas volt mind a 4, hogy azt se tudták, miről beszélünk. azzal volt a probléma, hogy minden egyes alkalommal telisz*rták, telipisilték és telihányták a lépcsőházat!! egész januárban ez volt, intenzív sz*rszag terjengett az egész lépcsőházban. amikor már harmadszorra szóltunk nekik, hogy húzzanak innen a francba, mert nem tudnak viselkedni, akkor már a rendőrséget hívtuk ki!!!!!! ÉS MÉGEGYSZER mondom, első és második alkalommal is mondtuk nekik, hogy nyugodtan itt aludhatnak, de ne csináljanak ide!!! Mi közöltük velük, de ittas volt mind! Amikor harmadszorra is ideköltöztek és összepiszkították, akkor hívtuk a rendőrséget, mert betelt a pohár.
  Ne haragudjatok, szerintem ezt még a világ legoptimistább embere se tudná toleránsan kezelni. Még egyszer leírom, nekünk azzal volt a bajunk, hogy idecsináltak, minden lehetséges nyílásból. Találkoztam már rendes hajléktalanokkal, akik nem piára költötték az alamizsnát. A bolt előtt kéregettek, vettem nekik kenyeret, tejet szalámit és még a könnye is kicsordult. De nem minden hajléktalan ilyen és akik beköltöztek ők a tökéletes ellenpéldái ennek. A rendőr felajánlotta nekik hogy elviszi őket a hajléktalan szállásra és mondták, hogy oda nem mennek, mert kirabolják őket… ennyi erről.
  Ettől függetlenül persze én is telefonálnék, ha meglátnám őket most a padon aludni.

 20. vadvirag mondta

  Nagyon köszönöm az ötletet, Via! Varrtam egy pár szivecskét a szomszédasszonyomnak, azóta mindig viszi magával, sőt még a férje is kölcsönkéri tőle. :) A szörnyikéket is megvarrtam, 10 darabot, hogy majd elajándékozom, de a picilányom lenyúlta őket. Csoportosítgatja szín szerint, fogak száma szerint :), célba dob velük, és nagyon élvezi. Kell vegyek még filcet, hogy jusson ajándékoznivalónak is. Most sajnálom életemben először, hogy nincs mikrónk… de a legtöbb helyen van, s olyankor megkérem a háziakat, indulás előtt hadd dobjam be az övékbe. :D

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)