Természetes tojásfestési technikák pasztellszínű tojásokhoz

Egy ideje leszoktam a tojásfestésről, mert kettőnknek teljesen felesleges, errefelé locsolók se járnak, meg általában nem is itthon töltjük a Húsvétot, viszont biztos, hogy amikor majd lesz gyerekünk, újra díszítünk tojást, mert az jó móka meg szép is. :) Ez a bejegyzés magamnak is szól, ugyanis ide a rozsdás bökőt, hogy öt éven belül marhára szükségem lesz egy ilyen bejegyzésre, és ha nem írom össze most, hát nem fogom megtalálni sehol a festéklistát. :)

A Babble.com szülős-gyerekes blogján találtam ezt a jó kis útmutatót a természetes festékekkel készült színes tojásokra. Nekem igazából nem is annyira a természetesség miatt tetszenek — semmi bajom a tojásfestékekkel –, hanem mert annyira szép pasztellszínűek lettek… :) Le is fotózták lépésről-lépésre a festést, nézzétek meg, ide most csak a recepteket fordítottam le, hogy meglegyen.

Rózsaszín: 4 csésze darabolt-pucolt cékla, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 1 liter víz. Hozzávalókat felforralni, fedő nélkül 30 percig “főzni”, aztán leszűrni. A folyadékba bele kell tenni a nyers tojásokat, 12 percig főzni, majd további 20 percig állni hagyni, hogy megfogja a festék. Időnként meg kell keverni.

Sárga: 4 evőkanál őrölt kurkuma, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 1 liter víz. Hozzávalókat összekeverni, felforralni, 30 percig főzni. A lehűtött folyadékba bele kell mártani a főtt tojásokat, halvány sárgához rövid ideig, élénk sárgához benne lehet hagyni őket egész éjszakára.

Zöld: 6 csésze durván összevágott spenót, 1 teáskanál őrölt kurkuma, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 1 liter víz. Felforralni és 30 percig főzni, mint az előzőekben. Szűrés után ugyanúgy bele kell mártani a tojásokat, mint a sárga festéknél, minél tovább marad benne, annál zöldesebb lesz.

Barna: 1 liter nagyon erős, lefőzött fekete kávé, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só. Egy tálban össze kell keverni a hozzávalókat, aztán mártogathatjuk a tojást, ha éjszakára benne hagyjuk, ezzel is sötétebb színű lesz.

Kék: Egy kis fej lilakáposzta durván felaprítva, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 1 liter víz. Elkészítése ugyanaz, mint a céklásnál (rózsaszín), a használatához viszont elég csak mártogatni/bennehagyni éjszakára, mint a többinél.

Színkeverés: Lehet más színeket is kihozni a festékekből, ha a tojást előbb az egyik színbe mártjuk, hagyjuk megszáradni, majd egy másikba mártjuk. narancssárga = rózsaszín + sárga, lila = rózsaszín + kék.

A kékek a kedvenceim! A sötétebb színben tovább hagyták ázni a tojást, a világos színűt pedig épp csak belemártották a festékbe. Csak ebből a kettőből irtó jól nézne ki egy tál, és ha még a harisnyás-növényrászorítós technikával is megspékeljük, gyönyörű dekoráció lehet belőle.

Kategória: Húsvét, Kreatív

Hozzászólások

 1. bors mondta

  Nálunk a hagymahéj vált be, de az nagyon.
  Húsvétra mindig összegyűjtünk egy fél szatyorra valót a vörös- és a lilahagyma héjából, két külön fazékban odatesszük főni, és a tojásokat ebben a sűrű (vagy hígabb) cuccban főzzük meg. Gyönyörű árnyalatok születnek mindig: vöröshagymával a barnától a narancson át a sárgáig, a lilahagymával a sötétbordó és egyre halványabb verzói.
  Ha kihűltek a tojások, szalonnabőrrel bedörzsöljük, hogy plusz ragyogást kapjanak.
  100% ehető, és nem tudjuk megunni, olyan szép.

  A cékla és a többi színező nálunk nem jött be, valamiért nem fogták meg a tojásokat.

  Jó kísérletezést mindenkinek!

 2. mondta

  Mi is leszoktunk a tojásfestésről, főleg mivel az egész húsvét másból sem áll, csak utazgatásból. Viszont ezer éve valami húsvéti újságban láttam olyant, hogy a hámozott főtt tojást felmelegített borral festették meg. Tényleg gyönyörű bordó színük lesz, és ha hámozásnál nem repesztjük meg a fehérjét, akkor nem színezi meg a belsejét (mert úgy azért nem olyan guszta. Bár, ha töltött tojást csinálunk belőle, akkor lehet álcázni a dolgot. :) ).

 3. zeugma mondta

  Egyik éven kipróbáltuk a kurkumás festéket – soha-soha többet! Rettentő szaga van, beteríti az egész lakást, napokig lehetetlen tőle megszabadulni, megszállja az elöl felejtett kabátokat, brrr. Ráadásul valamiért a tojást sem fogta meg, de az lehet, hogy a mi hibánk volt.

  A klasszikus vöröshagymás-harisnyás-gazos festegetés viszont nagyszerű móka, és kezdők keze alatt is tűrhető eredmény születik. :-)

 4. mondta

  Nálunk is a hagymahéj a tuti, vörös is és lila is. A harisnyával és levélkékkel gyönyörűségesek a tojások, viszont van még egy talán még egyszerűbb, a márványtojás. A hagymahéjat darabokra vágjuk ollóval, kiterítünk egy papírszalvétát, a közepére teszünk egy maroknyi hagymahéjat, aztán a kupac közepébe a tojást. Majd kis csomagot készítünk belőle, és összekötözzük cérnával. Mehet főni, érdemes a főzővízbe még külön is tenni a hagymahéjból. kb. 20 perc forrás után ki lehet szedni a tojásokat, kicsomagolni, azután szalonnadarabkával vagy olajjal megkenegetni. Szép is, gyors is, természetes is, és ehető is :)

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)