Egy ideje leszoktam a tojásfestésről, mert kettőnknek teljesen felesleges, errefelé locsolók se járnak, meg általában nem is itthon töltjük a Húsvétot, viszont biztos, hogy amikor majd lesz gyerekünk, újra díszítünk tojást, mert az jó móka meg szép is. :) Ez a bejegyzés magamnak is szól, ugyanis ide a rozsdás bökőt, hogy öt éven belül marhára szükségem lesz egy ilyen bejegyzésre, és ha nem írom össze most, hát nem fogom megtalálni sehol a festéklistát. :)

A Babble.com szülős-gyerekes blogján találtam ezt a jó kis útmutatót a természetes festékekkel készült színes tojásokra. Nekem igazából nem is annyira a természetesség miatt tetszenek — semmi bajom a tojásfestékekkel –, hanem mert annyira szép pasztellszínűek lettek… :) Le is fotózták lépésről-lépésre a festést, nézzétek meg, ide most csak a recepteket fordítottam le, hogy meglegyen.

Rózsaszín: 4 csésze darabolt-pucolt cékla, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 1 liter víz. Hozzávalókat felforralni, fedő nélkül 30 percig “főzni”, aztán leszűrni. A folyadékba bele kell tenni a nyers tojásokat, 12 percig főzni, majd további 20 percig állni hagyni, hogy megfogja a festék. Időnként meg kell keverni.

Sárga: 4 evőkanál őrölt kurkuma, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 1 liter víz. Hozzávalókat összekeverni, felforralni, 30 percig főzni. A lehűtött folyadékba bele kell mártani a főtt tojásokat, halvány sárgához rövid ideig, élénk sárgához benne lehet hagyni őket egész éjszakára.

Zöld: 6 csésze durván összevágott spenót, 1 teáskanál őrölt kurkuma, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 1 liter víz. Felforralni és 30 percig főzni, mint az előzőekben. Szűrés után ugyanúgy bele kell mártani a tojásokat, mint a sárga festéknél, minél tovább marad benne, annál zöldesebb lesz.

Barna: 1 liter nagyon erős, lefőzött fekete kávé, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só. Egy tálban össze kell keverni a hozzávalókat, aztán mártogathatjuk a tojást, ha éjszakára benne hagyjuk, ezzel is sötétebb színű lesz.

Kék: Egy kis fej lilakáposzta durván felaprítva, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 1 liter víz. Elkészítése ugyanaz, mint a céklásnál (rózsaszín), a használatához viszont elég csak mártogatni/bennehagyni éjszakára, mint a többinél.

Színkeverés: Lehet más színeket is kihozni a festékekből, ha a tojást előbb az egyik színbe mártjuk, hagyjuk megszáradni, majd egy másikba mártjuk. narancssárga = rózsaszín + sárga, lila = rózsaszín + kék.

A kékek a kedvenceim! A sötétebb színben tovább hagyták ázni a tojást, a világos színűt pedig épp csak belemártották a festékbe. Csak ebből a kettőből irtó jól nézne ki egy tál, és ha még a harisnyás-növényrászorítós technikával is megspékeljük, gyönyörű dekoráció lehet belőle.