Kamaszkorunk sosemvolt magazinja: Rookie

Vigyázat, nagyon addiktív dolgot fogok most ajánlani. Aki így is úgy érzi, hogy túl sokat olvas a neten, az jobb, ha ide se néz.

A Rookie (jelentése: zöldfülű, kezdő) egy hihetetlenül intelligens, minőségi, jól megírt, humoros webmagazin fiataloknak, főként lányoknak, és az egyik személyes kedvencem az egész neten. Az alapító és főszerkesztő az a Tavi Gevinson, aki a maga 11 évével egyedülálló módon tört be a blogvilágba – 13 évesen már a divathét vendége volt. Közben változtak az idők, Tavi egyre inkább az írás felé fordult (most 16 éves), és tavaly szeptemberben egy remek stábbal kiegészülve elindította a Rookie-t.

A Rookie minden, ami egy alternatív, igényes kamaszlány vágyhat, az egyedi stílusa szerintem hihetetlenül jópofa és tökös egyszerre. Hétköznaponként napi 3 új cikk kerül fel, és minden hónapban egy adott témát járnak körül – olvasói kérdésekre válaszolnak (olyan vendégszerzőkkel, mint Jon Hamm vagy Paul Rudd), könyveket, filmeket és zenéket ajánlanak, és komolyan beleássák magukat a súlyosabb témákba is (étkezési zavarok, pubertás, stb.) Ez persze nem akadályoz meg senkit abban, hogy jóval a kamaszkor után is élvezze a cikkeket és profitáljon a tanácsokból. :) Nyelvgyakorlásnak sem utolsó, nagyon jó stílusban írják a szövegeket, tényleg nyomtatásba illő a színvonal.

A májusi közponi téma a Hatalom, a cikkek pedig többek között: önbizalomnövelés (hogyan beszéljek nyilvánosság előtt?), dohányzásról való leszokás,  videojátékok, divat-inspiráció a 80-as évek tinifilmjeiből, hogyan kell nemet mondani. Nem is húzom tovább az időt, menjetek olvasni. :)

Kategória: Ajánló, Weblap

Hozzászólások

  • mondta

   Ugyan már, rám se volt érvényes semmi, amiről Veres Pali bácsi írt, mégis elolvastam, mert érdekelt, és sokat tanultam belőle, főleg arról, hogy nincs “hülye kérdés”, és hogy lehet mindenkinek úgy válaszolni, hogy az értékes legyen, és ne földbe döngölje.
   A dohányzós cikk nem azért van, mert minden fiatal dohányzik, hanem hogy aki igen, az hiteles, megbízható forrásból, a saját szintjén olvashasson a problémáról. Tizenöt, sőt, harminc éve is dohányoztak a fiatalok, és lehet, hogy szerettek volna az ő célcsoportjuknak szánt anyagok között olvasni ilyenről is. Attól, hogy nem volt ilyen cikk, még nem nem létezett a jelenség.

   • l2njpy mondta

    De mindig arra reflektál a sajtó, a média, a népszerű pszichológusok, tanácsadó-megmondóemberek, amilyen probléma ugyebár létezik. Pl. bármilyen gonoszul hangzik, nem hiszem, hogy a háborúban kiadott magazinok arról szóltak volna, hogyan fogyózzunk, és mit tegyen egy anorexiás.

    Szóval nyilván most már probléma, hogy a tinédszerek egy része oly mértékben dohányzik, hogy le is akar szokni. És lehet, hogy 10-15 éve is dohányoztak, de az más káposzta volt. Én 2000-ben érettségiztem (ami lehet, hogy nem ma volt, de nem is oly rég), és igen, volt aki cigizett…..bulikban meg tanárbosszantásként szünetben a mosdóban, de pl. utcán senki nem mert, mert nálunk olyan szigor volt, hogy akit ilyenen rajtakaptak, az mehetett a gimiből.

 1. mezitlabaparkban mondta

  Erre reagálnom kell… Rágugliztam a kiscsajra, és szerintem egyszerűen nevetséges, ahogy ez a pici lány (a 11-13 éves képeire értem) azzal a nagymama fejével magára borítja anyuci ruhásszekrényét azzal a céllal, hogy ő most hú de menő… Mégis hol a határ stílusosság és ízléstelenség között?? Miért akar mindenáron felnőni? Ilyen korban még a Minnie Mouse-os póló kell hogy menő legyen, nem a nagyi gyöngysora… Elnézést a Tavi-rajongóktól, de szerintem ez visszataszító. (kül. 25 vagyok, és visszasírom azt az időt, amikor a 12 éveseknek még a copfos Britney volt a példakép…)

  • mondta

   Nem hiszem, hogy fel akarna nőni, őt egyszerűen ez érdekelte. Ha rólunk készült volna 11-13 évesen ennyi kép, mi is szörnyülködnénk magunkon visszamenőleg. :)
   Én 12 évesen amúgy a halott nagypapám ingeit hordtam. Naésakkor! Szerintem egész korrekt felnőtt lett belőlem. :D

  • mondta

   A mostani cikkeit olvasva egy intelligens lányról van szó, aki helyén kezeli a dolgokat. Én is 13 évesen készítettem az első honlapomat, és Mozartot se koravénezte le senki, amikor 6-7 évesen azt csinálta, amit. Ha neki ez belülről jön és nem ráerőltetik, akkor miért ne csinálhatná? :)

 2. Bb.Sophie mondta

  Nem ismerem a blogját, talán az ELLE-ben olvastam róla korábban egy cikket. Ez az a kislány aki 13 évesen úgy néz ki mint a nagymamám? :/ Őszre van festve a haja, szódásüveg-szemüveget hord és hosszú kardigánokat… Aláírom, h egy korán érő zseni, de rossz ránézni és elképzelni h egy kislány van az egész alatt…

  • mondta

   Most így néz ki (jobb alsó):

   Szerintem semmi gáz vele, egy 16 éves ilyen kell, hogy legyen. :) A média persze, hogy a “nagymamás” képeit nyomja újra és újra, mert az a szenzáció. :))

   Nem védeni akarom, csak az érem több oldalát megmutatni, hogy értsétek, nekem nem azok alapján szimpatikus, ami Nektek elsőre lejön róla, hanem a többi miatt.

   • Bb.Sophie mondta

    Ja az más, így már mindjárt nem olyan ijesztő a szitu. :) A kislány az nézzen ki kislánynak.

    A “tini-bloggerkedésről” nincs véleményem, se pro, se kontra. :)

 3. Saxana mondta

  Én csak azt nem értem, hogy minden kiskamasznak vannak fura korszakai (mint te a nagypapád ingeivel), van aki pár hónapig góthnak képzeli magát, valaki vintage-girl-nek, ez valamilyen szinten “kell” a normális fejlődéshez, de hogy jön az egészhez a divathét meg hogy mindenféle divatgurunak kiáltsanak ki egy 12éves kislányt, aki nagymamája gyöngysorát hordja?:) Szerintem egy gyereknek se tesz jót, ha a ‘fejlődési állomásai’ közszemlére, nagyító alá vannak téve, még akkor se, ha tudja ezt kezelni, és normális ember lesz, ahogy első ránézésre ő is. Persze van abban ráció, amit írsz, hogyha érdekli, akkor csinálja, de én ezt egy gyerek keretein belül tartanám normálisnak, mármint ha szereti írni, írjon az iskolaújságba, ha szereti a divatot, készítsen képeket a barátnőivel, és ne az egész világnak kürtölje szét magát. Persze, az internet, meg a miegymás, hjajj… a 20évemmel mintha egy teljesen más univerzumban lettem volna gyerek:)

  • mondta

   Én is írtam iskolaújságba, és ha lett volna lehetőségem netre írni, netre írtam volna (mint ahogy most is teszem, és tettem az elmúlt 12-13 évben). Szerintem tök egyedi, amit csinál, ezt nyilván más is észrevette, és amellett, hogy hogy öltözik, jól tud fogalmazni, okos meglátásai és mindenek felett normális szülei vannak. Azért nem a “média” neveli ám fel ilyenkor sem. ;)
   De most miért is beszélünk valamiről, ami nem történt meg? Sok minden lehetett volna, de azon kár aggódni, mert nem lett.

   Debrecenben az Andragógus Szakhéten pont erről beszélgettünk. Arra jutottunk, hogy nem a net a hibás, nem a Facebook a hibás. Mindenkinek ott van az értékrendje, amit otthonról hoz, amit a szüleitől kap, és azt a net se tudja felülírni. Nem beszélhetünk arról, hogy “Az Internet” elrontja a gyereket, mert a gyerek nem egyedül megy fel “Az Internetre” elkanászodni, hanem van mögötte egy család, egy világlátás, amit nem tud kikerülni. És amennyiben nincs, akkor net nélkül is belekeveredne ebbe-abba.
   Mielőtt megkapnám, hogy pofa befog, mert nincs gyerekem, elmondom, hogy szülőkkel együtt jutottunk erre a végkövetkeztetésre. :)

 4. rainbowchild mondta

  Kérlek Via ne sértődj meg, mert nem megbántani szeretnélek ezzel, de szerintem rettenetesen erős túlzás Tavival és Mozarttal párhuzamba vonnod magad. Pont azért szeretünk sokan, mert szomszédlány vagy. Ne próbálj több lenni, mert ezzel pont azt veszted el, amivel sikeres lettél, és amiben nagyon jó vagy. Kérlek ne bántódj meg, mert nem bántó szándékkal írtam!

  • mondta

   Nem sértődök meg, mert igazad van, tényleg félreérthető volt, amit írtam, nekem is felnyomta volna a vérnyomásomat, ha másnál olvasom, szóval megértelek. :-) De a szándékom nem az volt, hogy szobrot állítsak magamnak. Arra akartam kilyukadni, hogy pusztán attól, hogy valaki (nagyon!) fiatalon kezd el valamit, az nem múló rajongás vagy kamaszos hév, amit ki lehet nőni. Van, ami egy későbbi út korai megjelenése — ez a közös bennünk, nem az, hogy zseninek tartom magam. Így érthetőbb?

  • mondta

   Mondhattam volna azt is, hogy Tóth József 5 éves kora óta készült focibírónak/ügyvédnek/tűzoltónak/zöldségesnek/építésznek, és a kezdeti rajongás sosem hagyott alább, és végül meg is valósította az álmát, csak ezekről nem hallani annyit, Mozartról meg a többi “híres emberről” igen. :) De ettől nem tartom magam továbbra sem a blogvilág Mozartjának. :DDD
   De mindenki ismeretségi körében vannak ilyen emberek, nem? Akiknek már nagyon korán megjelent, hogy mivel fognak felnőttként foglalkozni, mert valahogy kiakalult a vonzalom, és túlélt mindent… Szerintem Tavi is ilyen felnőtt lesz majd. Nem mindenki 18 évesen találja ki, hogy mihez kezdjen, van, aki 25, van, aki 40, van aki 3. A lényeg, hogy kitalálja. ♥

 5. Texter mondta

  Hát, így 36 éves, kétgyerekes “nagyi”-ként meg orvosként hozzászólva, nem biztos, hogy szerencsés olyan sztárok hozzászólását lehozni, akik azt mondják, csak azt sajnálják, hogy nem nyomtak elég LSD-t középiskolás korukban…persze tudom én, nem kell álszenteskedni, ..de őszintén szólva mégsem örülnék, ha majd a kamasz lányom ilyesmit olvasna. Nyilván nem ettől kezdene bele a dologba, de…Amúgy meg tetszik, a honlap, egyedi, ötletes, kamaszkoromban nyilván imádtam volna csomó részét.

 6. l2njpy mondta

  “I’m not gonna say don’t do drugs because that’s ridiculous, just don’t take anything that is known as an “epidemic” (crystal meth, Oxycontin). When they tell you in health that they’re addictive, they’re not “just trying to scare you into being a normie,” and it’s not all “government propaganda.”

  Stick with pot, acid and booze and you will have way better memories. When you do acid or shrooms and you think you might be having a bad trip, get a piece of candy and hold your friend’s hand and it will go away. Try not talking for a while, too. If it’s still bad, well, whatever, it will be over in 14 hours.”

  • mondta

   Én ebből úgy veszem ki, hogy az van benne, hogy “ha már nagyon akarsz, valamit, akkor inkább ezeket”. De nem kötelező akarni. Persze megértem, hogy valakinek ez kiveri a biztosítékot, és el is fogadom. ♥
   Nekem túlnyomó többségében tetszik ez a honlap, és szerintem sokat számít a nevelés, nem ez a honlap szándékozza elvégezni helyettem – ellentétes infókat pedig ezer más helyről kap mindenki, ha nem innen, akkor majd máshonnan.
   Én sem drogoztam egyébként soha, és egyáltalán nincs is tervben. Pia és cigi sem. :)

 7. smartalex mondta

  Szerintem is színvonalas ez az oldal, és urambocsá’ nem csukja be a szemét, olyan dolgok előtt sem, amik nem kellemesek. Én a ’90-es években voltak kamasz és már akkor is égető téma volt a cigi, pia és kis mértékben már a drogok is a legátlagosabb tinédzsernél is. Én nem voltam mondjuk jókislány, aki mindenre nemet mond, de azért ismertem a mértéket. Sajnos az iskolánkban az egyik lány belehalt egy kábítószer-túladagolásba. Lehet, ha tudott volna valakivel ilyen nyíltan beszélni erről vagy esetleg egy hasonlóan szemellenző nélküli írást olvasni egy számára hiteles fórumon kortársaktól, akkor nem történik meg a dolog. És azt se mondja nekem senki, hogy egy kamasznak nem baromi fontos az önkifejezés, önmegismerés és az útkeresés.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)