Annyira aranyosak ezek a kosárkák, plusz nagyon jól variálhatók. Valami különlegesebbet akartam Húsvétra, úgyhogy azt álmodtam meg, 2 rúd rétest sütök csak (túrósak lettek), és a maradék réteslapból töltött kosárka lesz. Sokkal jobb a réteslap, mint a levelestészta, mert persze utóbbi eszméletlen finom és omlós és isteni, de zsíros, megterhelő (az epém kiteszi a fehér zászlót), és ha nem is igazi vajból van, csak transzzsírsavas növényi valamiből, akkor aztán még csak nem is igazi. A réteslap meg szinte ott sincs, tésztának tészta, ropog, finom, de könnyebben beleilleszthető az átlag hétköznapi menübe.
4 réteslapból kijött 12 kosárka, egy teflonos muffintepsit használtam hozzájuk. A 4 réteslapot egymásra tettem, és 3×4-es beosztásban feldaraboltam 12 kupacnyi kis téglalapra — minden mélyedésbe jutott tehát 4 téglalap. Ezeket elrendezgettem úgy, hogy körbe kilógjanak, meg egymást is fedjék, és a 180°C-ra előmelegített sütőben néhány percig elősütöttem csak a kosarakat magukban, hogy ne legyenek szottyosak a tölteléktől. A töltelék bármilyen maradék ragu vagy szósz lehet, nálam most a paradicsomos X tészta gombás verziója volt, de lehet cukkinis-tejszínes, mehet bele mindenféle sajt, padlizsán, kukorica, csilisbab, bolognai-fanok is kipróbálhatják. Sőt, még édes töltelékkel (túróval, gyümölccsel) is készülhet, akkor réteskosarak lesznek belőlük. :) Bulira, piknikre tök jól néznek ki. A ragut belekanalaztam a kosarakba, mindegyik kapott egy-egy kocka mozzarellát (egy gombócot 12-be vágva pont jutott mindenhova), aztán ment vissza a sütőbe az egész, amíg el nem kezdett pirulni a sajt. Sütés után pár percet pihent, könnyen ki lehetett emelni a formából. Párolt rizzsel és káposztasalátával ettük, másnap pedig melegítve is szuper volt, szóval csomagolt ebédként is megállja a helyét. Próbáljátok ki, és kísérletezzetek! :)
Az a legjobb az egészben, hogy a réteslapból is, és a leveles tésztából is remek kajaverziókat lehet összehozni. Kinek mi jön be.
Ráadásul akármilyen, nekünk tetsző töltelékkel, extra finom ételeket lehet az asztalra, vagy a csomagolt ebédre varázsolni, rövid időn belül. Lehet édes és sós is, kinek mi tetszik.
Nekem a réteslap jön be :)
Bejönne nekem a leveles tészta is minden nap, nincs baj vele, nagyon is finom, csak hát az összetétele miatt ritkítottuk a randijainkat. :)
Mekkora ötlet ez, sose jutott volna eszembe magamtól, úgyhogy köszönöm szépen, ki fogom próbálni mindenképpen! puszi érte (mást úgyse tudnék csak így küldeni :))
És mondd csak, másnapra nem ázott el a réteslap a tölteléktől? Én is készítettem már hasonlót (emlékeim szerint talán nem sütöttem elő – régen volt már), de arra határozottan emlékszem, hogy “plöttyedt” lett a réteslap a következő napon, nem volt gusztusos …
Nem, gondolom az elősütés miatt. Ugyanolyan volt az állaga, mint frissen. Arra is figyelj, hogy ne legyen nagyon leves a szósz, az enyémben direkt elfőztem, sokkal sűrűbbre, mintha tésztára tettem volna.
Nagyon jópofák. Úgy néznek ki, mint azok a nagyon csinos házias muffinok, amit barna papírba csomagolva lehet venni a sarki pékségben, csak itt a papírt is meg lehet enni. :)