sinklogo.pngEljött az első nap. Lassan fogunk haladni, mert nem az a lényeg, hogy egyszerre mindent megcsináljunk, aztán kiégjünk, és jó időre elmenjen a kedvünk az egésztől.  Mostantól nem lesz kampányszerű takarítás, nem lesz olyan, hogy megvárod, amíg a gyerekek már rajzolnak az asztalon levő porrétegbe, és csak akkor állsz neki takarítani, de akkor két napig.

A mai tennivaló:

 • Fényesítsd ki a mosogatót!

Ha nagyon ramaty állapotban van, akkor elsőre kicsit jobban megdolgozol vele, de utána már csak szintentartás lesz, és nem kell mindig elvégezni azt, hogy:

 1. Vedd ki a koszos edényeket a mosogatóból.
 2. Rakd be lefolyódugót, nyomj egy kevés Domestost – vagy hipót vagy más fertőtlenítőt, amit használsz – a mosogató aljára, aztán jó forró vízzel engedd csurig. (Ha kétrészes a mosogatód, akkor egyszerre csak az egyiket csináld meg.)
 3. Hagyd állni egy órát, ha ez letelt, gumikesztyűvel vagy egy hosszú csipesszel nyúlj be és kapd ki a dugót.
 4. Öblítsd ki tiszta vízzel alaposan a mosogatót, hogy ne maradjon a vegyszerből benne.
 5. Ezután valamilyen súrolószerrel (pl. Cif, szódabikarbóna) dörzsöld ki a mosogatót, aztán öblítsd ki jól.
 6. Fogj egy nemhasználatos kést, és kapirgáld körbe a mosdó peremét, mintha csak koszt szednél ki a körmöd alól.
 7. Tisztítsd így körbe a csaptelepet is, itt egy régi fogkefe segítségét is igénybe veheted.
 8. Fogj egy kis papírtörlőkendőt, tegyél rá ablaktisztítót (pl. Clin, vagy egy kevés ecet), és töröld csillogóra a mosogatót.
 9. Ezután minden mosogatás után töröld szárazra a konyharuhával a mosogatót is, így nem lesz vízcseppes.

A fentebbi listát tényleg csak elég egyszer megcsinálni, ezután esténként a nagy mosogatás után elég lesz majd simán a súrolós-fényezős-szárazra törlős menetrendet megcsinálni – úgyis látni fogod, mennyire van szüksége a mosogatódnak ahhoz, hogy csillogjon.

Miért jó, hogy ezt csinálom?

 • Viszonylag gyors sikerélményt nyújt, ami nagyon-nagyon fontos ahhoz, hogy ne bizonytalanodjunk el az előttünk álló feladathalmaztól.
 • Az egész konyha jobban néz ki attól, hogy csillog a mosogató, akkor is, ha tényleg nem csináltál meg ennél többet. (Egyébként meg “terjed” a tisztaság, majd meglátod. :)) Minden szobának van egy “csillogó mosogató”-ja, ami azonnal feldobja az egész helyiséget, a hálószobában pl. ez lesz majd az ágy.
 • Jobban indul a reggel, ha tiszta mosogató mosolyog rád. :)

SZERK. (2010. szeptember 28.): Már több, mint egy éve, hogy megírtam ezt a bejegyzést, és azóta rengeteg embertől hallottam, hogy “Jó, kifényesítem a mosogatót, de mi van, ha utána a férjem/a gyerek/én eszik/iszik valamit, és belerakja a szennyest? Akkor most cs*sszem le, hogy elrontotta a mosogatómat, és mosogasson el?” A tiszta mosogató nem arról szól, hogy legyen tiszta, mert az jó. Ne a szépségéért legyen tiszta, hanem a funkcionalitása miatt — azért, hogy az újabb szennyest legyen hova rakni, és ne a konyhapulton halmozódjon. Azért mosogass el minden este, hogy ne adódjon össze a mosogatnivaló annyira, hogy másnap neki se akarj kezdeni. Nem azért takarítasz, hogy másnap fenéken csússzon a Lakáskultúra fotósa a tiszta parkettádon. (Ha igen, gratu, szólj, hogy melyik lapszámot vegyük meg! :)) Ha a vécét kisikálod, valószínűleg azon sincs kaki-pisi embargó. Azért sikálod ki gyakran, hogy ne gázmaszkkal kelljen csinálnod háromhavonta. A lakásod továbbra is lakás, benne van a nevében: laksz benne. A program nem arról szól, hogy meg kell felelned a tisztaságmániás belső hangodnak/anyósodnak/barátnődnek/védőnőnek, hanem arról, hogy lelkiismeretfurdalás, bűntudat és gyomorgörcs nélkül LAKHASS az otthonodban. :)

[Kérlek, ne másold át az írásomat más blogokba, fórumokba, honlapokra! Nagyon sok munkám van benne, és nem szeretném, ha máshol is visszaköszönnének az írásaim. Ha tetszik a bejegyzés, és szeretnéd megosztani másokkal, küldd el nekik az oldalam linkjét! Köszönöm! ]