FlyLady Program – 1. nap

sinklogo.pngEljött az első nap. Lassan fogunk haladni, mert nem az a lényeg, hogy egyszerre mindent megcsináljunk, aztán kiégjünk, és jó időre elmenjen a kedvünk az egésztől.  Mostantól nem lesz kampányszerű takarítás, nem lesz olyan, hogy megvárod, amíg a gyerekek már rajzolnak az asztalon levő porrétegbe, és csak akkor állsz neki takarítani, de akkor két napig.

A mai tennivaló:

 • Fényesítsd ki a mosogatót!

Ha nagyon ramaty állapotban van, akkor elsőre kicsit jobban megdolgozol vele, de utána már csak szintentartás lesz, és nem kell mindig elvégezni azt, hogy:

 1. Vedd ki a koszos edényeket a mosogatóból.
 2. Rakd be lefolyódugót, nyomj egy kevés Domestost – vagy hipót vagy más fertőtlenítőt, amit használsz – a mosogató aljára, aztán jó forró vízzel engedd csurig. (Ha kétrészes a mosogatód, akkor egyszerre csak az egyiket csináld meg.)
 3. Hagyd állni egy órát, ha ez letelt, gumikesztyűvel vagy egy hosszú csipesszel nyúlj be és kapd ki a dugót.
 4. Öblítsd ki tiszta vízzel alaposan a mosogatót, hogy ne maradjon a vegyszerből benne.
 5. Ezután valamilyen súrolószerrel (pl. Cif, szódabikarbóna) dörzsöld ki a mosogatót, aztán öblítsd ki jól.
 6. Fogj egy nemhasználatos kést, és kapirgáld körbe a mosdó peremét, mintha csak koszt szednél ki a körmöd alól.
 7. Tisztítsd így körbe a csaptelepet is, itt egy régi fogkefe segítségét is igénybe veheted.
 8. Fogj egy kis papírtörlőkendőt, tegyél rá ablaktisztítót (pl. Clin, vagy egy kevés ecet), és töröld csillogóra a mosogatót.
 9. Ezután minden mosogatás után töröld szárazra a konyharuhával a mosogatót is, így nem lesz vízcseppes.

A fentebbi listát tényleg csak elég egyszer megcsinálni, ezután esténként a nagy mosogatás után elég lesz majd simán a súrolós-fényezős-szárazra törlős menetrendet megcsinálni – úgyis látni fogod, mennyire van szüksége a mosogatódnak ahhoz, hogy csillogjon.

Miért jó, hogy ezt csinálom?

 • Viszonylag gyors sikerélményt nyújt, ami nagyon-nagyon fontos ahhoz, hogy ne bizonytalanodjunk el az előttünk álló feladathalmaztól.
 • Az egész konyha jobban néz ki attól, hogy csillog a mosogató, akkor is, ha tényleg nem csináltál meg ennél többet. (Egyébként meg “terjed” a tisztaság, majd meglátod. :)) Minden szobának van egy “csillogó mosogató”-ja, ami azonnal feldobja az egész helyiséget, a hálószobában pl. ez lesz majd az ágy.
 • Jobban indul a reggel, ha tiszta mosogató mosolyog rád. :)

SZERK. (2010. szeptember 28.): Már több, mint egy éve, hogy megírtam ezt a bejegyzést, és azóta rengeteg embertől hallottam, hogy “Jó, kifényesítem a mosogatót, de mi van, ha utána a férjem/a gyerek/én eszik/iszik valamit, és belerakja a szennyest? Akkor most cs*sszem le, hogy elrontotta a mosogatómat, és mosogasson el?” A tiszta mosogató nem arról szól, hogy legyen tiszta, mert az jó. Ne a szépségéért legyen tiszta, hanem a funkcionalitása miatt — azért, hogy az újabb szennyest legyen hova rakni, és ne a konyhapulton halmozódjon. Azért mosogass el minden este, hogy ne adódjon össze a mosogatnivaló annyira, hogy másnap neki se akarj kezdeni. Nem azért takarítasz, hogy másnap fenéken csússzon a Lakáskultúra fotósa a tiszta parkettádon. (Ha igen, gratu, szólj, hogy melyik lapszámot vegyük meg! :)) Ha a vécét kisikálod, valószínűleg azon sincs kaki-pisi embargó. Azért sikálod ki gyakran, hogy ne gázmaszkkal kelljen csinálnod háromhavonta. A lakásod továbbra is lakás, benne van a nevében: laksz benne. A program nem arról szól, hogy meg kell felelned a tisztaságmániás belső hangodnak/anyósodnak/barátnődnek/védőnőnek, hanem arról, hogy lelkiismeretfurdalás, bűntudat és gyomorgörcs nélkül LAKHASS az otthonodban. :)

[Kérlek, ne másold át az írásomat más blogokba, fórumokba, honlapokra! Nagyon sok munkám van benne, és nem szeretném, ha máshol is visszaköszönnének az írásaim. Ha tetszik a bejegyzés, és szeretnéd megosztani másokkal, küldd el nekik az oldalam linkjét! Köszönöm! ]

Opt In Image
30 napos rutinkiépítő tréning
Kis lépések a nagy változás felé

Nagyon szeretnék ott lenni mindenkinél és személyesen válaszolni, noszogatni, szurkolni rendrakás, takarítás, szortírozás, időbeosztás, zónázás közben. Amíg a klónozógépre várunk, e-mailben tudok segíteni neked, ami majdnem olyan jó, mintha élőben ott lennék! 30 nap alatt segítek kiépíteni neked egy olyan rendszert, ami számodra logikus, és a te napjaidnak ad keretet.

Kiváncsi vagy, hogyan?

Iratkozz fel az Urban:Eve ingyenes Motivációs Hírlevelére!

Mi fog történni? A feliratkozást követő első hétfőtől 1 hónapon keresztül minden reggel kapni fogsz egy e-mailt az adott naphoz tartozó bejegyzés linkjével és egy kis szurkolással, kiegészítő anyagokkal, hogy könnyebben menjen a rutinkiépítés. Az e-mailes tréning nagy segítség lehet kezdőknek (vagy újrakezdőknek) a program elsajátításában. A listáról bármikor leiratkozhatsz, ha nem szeretnél több levelet kapni.

Kategória: Lomtalanítás, Otthon, Rendszerezés, Takarítás

Hozzászólások

   • Lillu mondta

    Szia Via! kürólbrlül 2 évvel ezelőtt raktál ki egy linket a Facebookra, hogy büszke vagy az egyik lvasódra, hogy a maradj talpon-ban (azt hiszem) megemlítette a zónázást. Akkor én mint egyetemista-kollégista, egy ágynyi felületárt felelős csitri felháborodtam, hogy hogy lehet valakinek ennyire fontos a takarítás.. most, hogy háztartásom van, és 3 fiúra és magamra takarítok (sajnos még nem a gyerkőcök:(), 10-12 óra munka mellett, mindent értek és köszönöm, hogy akkor nem torkoltál le, hanem kedvsen válaszoltál. Így most kaptam erőt hogy a kedves, okos lány tanácsait követve könnyebb legyen az életem :) Üdv, Lilla

   • mondta

    Szia!

    Igazán nagyon szívesen. ♥ A lányt Ibolyának hívják, és néha ide is szokott kommentelni! Azóta személyesen is találkoztunk, ha megint összefutok vele, elmesélem ezt neki.

    Kitartás, jó munkát, és ha bármi kérdésed lenne, írj bátran!

 1. mondta

  arwen: csillogni tényleg nem fog, de tiszta azért még lehet ;) A sok kajamaradék meg minden… azért legalább valami cif-félével töröld át!

  uran: örülök, hogy megjött a kedved! Néha nagyon nehéz angolul követni, mert azért csapong rendesen, szóval ez most nem csak “fordítás”, hanem tényleg egybegyúrom, átdolgozom, szerkesztem, + hozzáírom azt, amit a 2 év “gyakorlás” alatt kitapasztaltam saját magamon. Anyukádnak szerintem egyelőre legyen példa a Te lakásod, aztán úgyis meg fogja kérdezni, hogy mi történt! :) De Te ismered, hogy milyen, ha gondolod, megoszthatod vele a linket.

 2. Doryy mondta

  Jelentem a mai feladatot sikeresen végrehajtottam. :) A domestos-os áztatás sokkal szebb eredményt ért el nálam, mint mikor csak simán kisikálom Cif-fel, pedig nem szokott azért mocskos lenni.
  Már nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a következő feladat. Kicsit úgy érzem magam, mint a gyerekek, hogy várják a következő feladatot, amitől olyan felnőttesnek érezhetik magukat. :))
  Nem tudom a későbbiekben hogy lesz, az angol változatot pedig meg sem akarom nézni, mert ez látatlanban is jobb lesz. De a mai mosogatópucolós feladat után úgy látom (és nem bánom, mert mindig tanul az ember), hogy még jót is tesz, hogy ennyire részletesen leírod, hogy mit hogyan kell csinálni.

 3. mondta

  Ági: Az ecet nagyon jó, én lefolyótisztítónak szoktam, hogy fél zacskó szódabikarbóna, rá egy jó 3 dl ecet, hagyom zubogni tíz percet, addig vizet forralok, aztán rázúdítom az egészet, és tiszta is. Irtózom azoktól a lefolyótisztítóktól, amikre ilyenek vannak írva, hogy ne lélegezzük be meg hasonlók… Brr.

  Doryy: Köszi a visszajelzést! Örülök, hogy nem tartod szájbarágósnak. :) Várlak vissza holnap! ;)

 4. arwen mondta

  via: ilyenek nincsenek hogy kajamaradék… minden este vacsora után elmosogatok és ha koszos, akkor a mosogatót is áttörlöm. így ez ma este is meglesz, semmi extra.
  de káár, már örültem hogy tanulok valamit, sebaj, majd holnap.

  ui: annak viszont tök örülnék, ha leírnál ilyen alternatívákat a domestos meg cif helyett, hogy szódabikarbóna+ecet, ezek nagyon hasznosak. én környezetbarát tisztítószereket szoktam venni a boltban, de ez nyilván még jobb lenne, meg főleg olcsóbb. köszi!

 5. mondta

  arwen: ez lényegében a “mosogatót is áttörlöm” lépés, csak nem mindenki tart ott, hogy ez neki egy mozdulat. :) Csináld meg este rendesen, mint szoktad. Te már ennyivel előrébb vagy. :) Ez a program nem agysebészet, nagyon alap dolgokról is szó lesz, lehet, hogy több mindenre azt mondod majd, hogy ezt tudtad és eddig is csináltad, és ez tök jó. De lesz, akinek újdonság lesz. Remélem, azért majd akad egy-két dolog, amit be tudsz építeni a napjaidba. :)

  Fogok írni még alternatív tisztítószerekről, egyet már írtam a citrusokról, hátha abban is találsz hasznosat! :) http://charmed.animehq.hu/blog/2008/03/14/oko-takaritas-citrusokkal/

 6. pkata25 mondta

  na, én ismegcsináltam. bár mivel most költöztünk be a koliba, kicsit bajos volt. :D nincs ugyanis se nem használatos késünk, se régi fogkefénk. :D de cserébe, nem is voltak olyan állapotok, hogy szükség legyen rájuk. :D

  amúgy meg a mosogatót a mosdókagylónkkal helyettesítettem. :) sőt, még a tükröt, meg a piperés polcot is letörölgettem. :) bár nem kis sikerem lett volna, ha kivonulok a közös konyhába suvickolni. :D

  most meg még esedékes egy kis porszívózás a programon kívül fakultatívan. :D

  a ruhásszekrény rendbetételéhez viszont nagyon fűlik a fogam, remélem, lesz valami olyasmi is. ;) :DDD

 7. szilda mondta

  Na akkor most megyek és kezdő lépésnek, megcsinálom… bár ha valaki látná a konyhámat…. tuti nem ezzel kezdene, de használjuk a rendszert:D, mert az működni fog még nekem is…
  A füzetbeírásra is kitérünk majd pontosan? hogy mit kell írni? na a sok kérdés előtt előbb olvasok minden napot… sorry

 8. mondta

  Jövök én is, ma kezdtem:)!
  Mosogató ok, este fényesítek:D

  Via! Nagyon tetszik az egész oldal!!! Nagyon profin össze vannak szedve a dolgok… főleg a “rendszerezésnél” időztem ma;)
  Az igoogle-t használtam eddig is meg több-kevesebb sikerrel a naptárat, de a google reader, és a todoist új volt… eddig;)
  Köszönöm,és én is kíváncsian várom a folytatást!!

 9. GeeDawg2 mondta

  …csak egy óvatos kérés a férfi-kisebbség nevében: én tökre örülnék olyan tanácsoknak is, ami speciálisan nekünk szól. Hogy vegyük észre, hogy poros maradt valami, vagy nincsenek locsolva a virágok, ilyenek. Én ugyanis szeretek segíteni a feleségemnek, mégha nem is tökéletes az ügy… :)

 10. mondta

  Nem kell óvatoskodni a kéréssel. :) Nyugodtan mondd, ha valami nem világos!

  Amikor majd bevezetjük a heti egy óra takarítást, abban lesz portalanítás, és így elvileg semmi nem lesz poros, mert nem várjuk meg, hogy beporosodjon. :) Egyébként én elég jól látom a porréteget, főleg, ha fényes dolgon ücsörög (pl. pianínó, tévé, monitor, stb.). Ha rajzolni tudsz bele, az már rég rossz. :D
  A viráglocsolás az fajtától függ, a kaktuszokat például nem kell locsolni, van olyan növény, ami hetente párszor kér vizet, van, ami minden nap. Általában ha már nagyon száraz a földje, egy kicsit locsolj rá. Nekem olyan virágaim vannak, amik minden nap szeretnek locsolódni, úgyhogy nekem benne van a napi rutinban (vagy este, vagy reggel, mikor van rá időm), hogy meglocsoljam őket. Ha kókad, sárgul, stb., akkor már nagyon haldoklik szegény. Kérdezz rá az illetékesnél, hogy melyik virágot milyen gyakran kell locsolni, aztán próbáld betartani. Nekem is gond van a virágokkal, mert ők nem dobálják a tányérjukat, mint a nyúl, ha éhes, szóval gyakran elfelejtem a locsolást, mert nem “szólnak”. :D

  Egyébként le a kalappal, hogy segítesz a feleségednek. :) (Az én uram is most mosogat, megyek is megköszönni. :))

 11. mondta

  sziasztok:)
  ideértem és már ki is fényesítettem:)..tegnap éjjel olvastam rólatok először…hát mit mondjak, azóta csak kapkodom a fejem….és még nagyon követhetetlennek tűnik, de biztosan megtanulom, mert meg szeretném tanulni…( pl. a zónázásról eddig azt hittem, arra mondják, ha valaki vidékről rendszeresen a fővárosba utazik munkába) :)…én dolgozom egy iskolában , mellette csomó hely- és anyagigényes hobbim is van, a lakás rendszeresen romokban, szóval elindulok…:)

  • mondta

   Szia!

   A zónázás szerintem azt is jelenti eredetileg, amit Te írtál. :) Itt most új területre is használjuk.

   Követhető lesz, hidd el, csak lépésekben haladj, és ne egyszerre az egészet, mert akkor tényleg fejkapkodás lesz a vége. Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj hozzászólást az adott naphoz, látni fogom, és válaszolok, ha tudok! :)

 12. Anyatunde mondta

  Via, nemrég találtam meg a blogodat és azon belül a FlyLady-t.
  Nagyobb részben adaptálhatónak tűnik így 4 gyerekkel (1-9 év), megpróbálom, úgy apránként.
  Köszi, hogy megosztottad velünk.

  Egyébként Anyatunde igaziból Anyatünde, csak ü betűvel nem szerette a Word Press. :)

 13. mondta

  Na ez is valami csoda. Nálunk olyan kemény a víz, hogy slaggal lehet járdát betonozni :-). Így már meg se kíséreltem a mosogató csaptelepét vízkőoldani. Minimum trotil szükségeltetett hozzá. Szerencsére az előzőekből tanulva, ma már nincs rozsdamentes mosogatóm, a gránitőrleményes meg nem annyira hisztis. Barátnőm zseniális ötlete, miszerint tegyél ecetet vattára és hagyd a csaptelepen egy éjszakát……hm. A kísérlet csúfos kudarcot vallott. Simán lemarta az aranyozást a csaptelepről.
  De ha nem adok esélyt rá, hogy vízköves legyen? Ma már mániákusan minden használat után szárazra törlöm a csaptelepet, és környékét. Hiszen a kezedet is megtörlöd ha vizes, nem? Ez se tart tovább.

 14. Anyatunde mondta

  via, tényleg át kell gondolni, hogy mi és hogyan csinálható a flylady-ből több kisgyerek mellett.
  én pl. azon vettem észre magam, hogy eltelt 2 hét és még a programban ott toporogtam, hogy “fényesítsd ki a mosogatót!” :)
  (mindenféle fennforgás – főleg gyerekbetegségek – volt közben.)

  “programon” kívül természetesen vezettem a háztartást. ;)

  Az tetszik, hogy – érzésem szerint – 1-1 ilyen “fennforgás” után vissza lehet kapcsolódni az egészbe. (Vagy ha úgy tetszik, 2 fennforgás között flylady-zek. ;)) )
  Meg az a filozófiája is, hogy a legkisebb, amit előremozdítottam itthon, az is számít.

  Csak hogy a mennyiségeket érzékeltessem: napi 2-3 adag mosás, teregetés, 2-3 menet mosogatógép (Na jó, a 3 inkább hétvégén, vagy ha hét közben sütök is.). Minden estére újratermelődő tiszta (hajtogatni való) ruha halmok. Ha többet vannak itthon, akkor a 2 nagy gyerekemmel elrakatom a sajátjukat, meg van, hogy hajtogatják is, de suli idején jobb ha én elrakom, mielőtt a most 14 hónapos legkisebb kipakolja a ruháskosarat.

  (Egy bizonyos kortól a babák kedvenc szórakozása a pakolás. Az enyémnek még jobban megy a ki, mint a bepakolás.)

 15. mondta

  Természetesen, nagyon köszönöm, ha linkelsz!

  Most másik gépről írok, a hét elején tönkrement az alaplapom, és magával rántotta a vincsinek azt a részét, amin a munkáim vannak, de ha ma sikerül feltámasztani (szurkoljatok…!), akkor a hétvégén szeretnék a bloggal is foglalkozni, nagyon hiányzik, és Ti is hiányoztok! ♥

 16. ahama mondta

  Kedves Via ,

  Hadd köszönjem meg mégegyszer, hogy meghonosítottad nálunk ezt a programot. Pár hónapja ,igaz, hogy erősen személyre szabva és váltakozó intenzitással, de folyamatosan jelen van a mindennapjainkban és jelentős pozitív változást hozott.

  Az évvégi lazulásban meg egy kis etimológia :)P is beugrott: a fly ugye legyet (is) jelent. A lady meg hölgy. Tehát légyhölgy. Vagy inkább :Légy hölgy !

  BÚÉK!

 17. AandikaAMom mondta

  Szia Via!

  Tökéletes időpontban találtam rá a blogodra, a flylady-re, a mamamiról sikerült idekeverednem, még szombaton. Nagyon vártam a mát, jelentem, ázik a mosogató:D remélem kitart a lelkesedés végig, köszi a magyarítást:D
  kétrészes a mosogatóm de egyszerre kell megcsinálnom, kihasználom, hogy csak egy gyerek van, fürdetés után nem egyszerű a helyzet de meg akartam csinálni ma az egészet:P remélem nem lesz semmi probléma ebből:D

 18. cfthn mondta

  Szia Via!

  Most kezdünk a párommal… gondoltam már az elején beszervezem, hadd szokja. Mosogató tiszta – én citromsavval pucoltam, azt használom vízkőoldónak.
  http://www.zoldbolt.hu/termek/citromsav-500g
  Az ecethez hasonló a mechanizmusa, de nem büdös pl. vízforraló vízkőmentesítésénél.

  Volna azonban kérdésem. A mosogató körül a szilikon tisztítható valahogy? És a szegélyléc a fal mellett, ill. annak a ragasztása? Vagy csak a letép, tisztít, újraragaszt / cseréli az egészet megoldás van?

  Köszi!

 19. bobori94 mondta

  Helló Via!
  Azért írok, hogy tudd, hogy a cikkeid nem csak anyukáknak vagy “háziasszonyoknak” hasznosak, hanem a fiatalabbaknak is:). Én például a 16 éves fejemmel képtelen vagyok két napnál hosszabb ideig rendet tartani a szobámban… Aztán pedig 1 napig lomolhatok, port törölgethetek satöbbi… Szóval úgy gondoltam, belefogok ebbe a Flylady-módszerbe, úgy látom másoknak is bejött. Annyi szerencsém van, hogy nekem egyelőre csak a saját szobámmal van gondom, a mosogatófényesítést meghagyom anyának:)
  Ja és az a cikked is nagyon tetszett, hogy milyen kaját vigyünk magunkkal suliba/munkába. Eszembe se jutott volna, hogy ennyi mindent lehet, és kezdtem már ráunni a szalámis zsömlére:)
  További sok sikert a bloghoz:)

 20. Lisboa mondta

  Szia Via!

  Végre! Végre! Végre!
  Nem is tudod, milyen régóta keresek “szájbarágós” (korábban írta valaki) weblapot ilyen témában!!!
  Sajnos a lakásunkban a rend ismeretlen fogalom… vagy 1000%-ban rend van, vagy -1000%-ban. És ez egy 13 hós kislány mellett szégyenem. De mostanában kezdek rájönni, hogy sohasem késő változtatni, és elkezdeni JÓL élni. Első pillantásra megtetszett a weblapod, és, habár nem ma, mert ma elutazunk, de mikor visszajöttünk, kezdem a kiképzést VELED. Talán egyszer végre nem ülök a kupi közepén, mert nem tudom, mit kezdjek el, hol kezdjem, hogyan csináljam… Szóval köszönöm! Majd írom, hol tartok!:)

 21. bobori94 mondta

  Na, újra nekifutok. Sikerült beleesnem abba a hibába, hogy egyszerre túl sok mindent akartam, és semmi se jött össze. (És ezt nem csak a flyladyre értem.) Ilyenkor, suliidőben mindent kéne csinálnom és semmire sincs időm. Ha van néhány tipped az időbeosztást illetően, nagyon szívesen meghallgatom :D Tudni kell rólam, hogy szuper halogató vagyok, és képtelen vagyok összpontosítani. Pl. amikor nagyon kéne tanulni, elkezdek babrálni a ceruzámmal, és egyszer csak azon kapom magam, hogy már fél órája firkálgatok a füzetembe. :)
  Szóval bármilyen tanácsot szívesen veszek :)
  Nagyon köszi

 22. mondta

  Írtam régen egy vizsgaidőszakosat, ami mindenféle tanulásra alkhalmazható, hátha még nem olvastad: http://charmed.animehq.hu/blog/2008/06/01/12-tipp-a-vizsgaidoszakra/
  Az idő elrohanást pedig a legjobban az időzítővel lehet elkerülni. Vagy öt percre beállítod, hogy addig megnézed a netet és nem tovább, vagy a tanulási időt pöttyögöd be rajta (pl. 30 perc), és akkor egyhuzamban csak tanulsz, de mivel tudod, hogy egyszer lejár, jobban motivál, mintha nem lenne fény az alagút végén. :)

 23. sporijuca mondta

  Szia!
  Vajszínű gránit mosogatóra van valami ötleted esetleg? “Megörököltem”, de utálom, lehetetlen tisztán tartani szerintem. Minden elszínezi percek alatt és kisgyerek mellett sokszor nincs időm azonnal kimosni..
  Most pl. sikáltam 10 percig CIF-fel de szinte semmi eredmény. Nem valami szép… Amikor beköltöztünk még koszossabb volt (előző tulaj id szenvedett vele gondolom..) akkor pár óra és pár áztatás alatt leküzdöttem róla a koszt. De olyan jó volna, ha egyszerűbben is lehetne.
  Amúgy szuper az oldal, gratulálok! :)
  Juca

  • mondta

   Szia Juca! Üdv a blogon. :)
   Nem tudom, mennyire használsz “durva” tisztítószereket, de esetleg egy zsíroldós vagy Cillit Bang-es támadást nem próbáltál még? Sajnos gyakorlati tapasztalatom nincs ilyenben, mindig csak fém mosogatóval volt dolgom, amivel viszonylag könnyen elbánok. Szóval ha nem árt a gránitodnak, én megpróbálnám ezekkel az erősebb cuccokkal alaposan kitisztítani, aztán már csak szinten kell tartani.
   Az elszíneződés pontosan mitől, hogyan történik? Esetleg azt is megpróbálhatod, hogy amikor beteszel egy kajás tányért, először a nagyját bekotrod ugye a kukába, ha még van rajta kaja, a többit pedig azonnal öblítsd le, és akkor lefolyik a lefolyón a trutyi nagy része, és később még ha be is áztatod, talán nem színezi össze annyira a gránitot. Nekem a paradicsomos cuccok szoktak szép rózsaszín vizet csinálni, de az az acélt nem bántja. :)
   Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem, azért valamennyire tudod hasznosítani.

   Többiek? Gránit mosogatóval kinek van tapasztalata? :)

   • Monika Jed mondta

    Szia Via, Juca és a többiek!
    Nekem is gránit mosogatom van amit egyszerűen csak beszórok Vanish ruhafehérítővel, megfűszerezem egy kicsi vízkőoldóval és egy egészen kevés vízzel. Megnézek egy jó filmet kb.. 1-2 órásat, majd leöblítem a mosogatót és ragyog is.

 24. sporijuca mondta

  Szia!
  Köszi, én szeretem a környezetbarát cuccokat alapból, ezért a nagyon durva szerektől idegenkedem, nem is tartok sokfélét. Amiből lehet “békásat” (Frost) veszek. De most tényleg valami kemény jön…:9
  Ami elszínezi: röhej, de vendégek után a poharakból kiöntögetett kóla, a tea, a beáztatott paprikás-zsíros edényből túlcsorduló víz… Tehát semmi extra szerintem… és mégis.

 25. mondta

  A teás bögréket/kancsókat én Ciffel szoktam, de nyilván a gránit porózusabb, azért marad benne jobban. Szerintem megéri egyszer nekiesni valami durvával, aztán szinten tartani a környezetbaráttal, mint egy közepesen durva, nem környezetbaráttal próbálkozni feleslegesen újra meg újra.
  A vendégek utáni cuccokat nincs kedved a vécébe önteni? Úgyis ugyanott végzi… A vécécsészét meg könnyebb tisztítani, sőt, a kóla még vízkőoldó is! :D

 26. kati mondta

  na végre már majdnem két hónap után be tudok lépni és hozzászólni! szóvl én kb. két hónapja találtam erre az oldalra, máshol ajánlották, megnéztem és úgy döntöttem kipróbálom, veszteni valóm nincs alapon. október elsejével indítottam és remekül bevált! köszi Via, hogy ilyen szájbarágósan leírtad, mert bárkit kérdeztemcsak a vállát vonta hogy tart rendet, mert én képtelen voltam rá. két gyerek mellett is jól működik, kíváncsi leszek a harmadik mellet hogy üzemel majd

 27. Dorkateo mondta

  Amikor kicsik voltak a gyerekeim, emlékszem, csak 10 percig voltam képes elviselni a mosogatást, úgyhogy annyit mosogattam és kész. Aztán idővel minden 10 perces mennyiséget elmosogattam és rend volt.
  Majd rájöttem, hogy nekem este már nincs kedvem mosogatni, így nem mosogattam, csak reggel, mert akkor meg volt kedvem (persze otthon voltam GYES-en)
  Szóval kiszűrtem az elviselhetetlen lépéseket (este és 10 percnél hosszabb) s máris jobb kedvem lett.

  Tetszik a program, mert szintén apró lépésekre épít! :)

  • mondta

   Szia! Ügyesen ráéreztél a “titokra”, és jó, hogy figyelted magadat, mi az, amit még elviselsz, és mi az, amit már nem. Ez sokkal egészségesebb hozzáállás, mintha valami kötelezőt erőltetünk magunkra – azt hosszú távon úgysem tudjuk betartani. :) A program többi lépésére is érvényes, hogy szabd az igényeidnek megfelelően. :)

 28. lyra mondta

  Kedves Via!
  4 gyerekkel plusz egy férjjel ülök folyton a kupi tetején,sajnos alapból rendkívül trehány vagyok,de sokszor még az én ingerküszöbömet is eléri a rendetlenség.Egy barátnőm ajánlotta az oldaladat,és nagyon-nagyon köszönöm,h végre valaki nem veszi adottnak,h egy nő tisztaság-és rendmániásan jött a világra,és remekül rendbentartja a környezetét.:)Rájöttem,h a legnagyobb bajom,h a pakolás-takarítás terén nincs bejáratott rutinom,random módon kapkodtam egyik résztől a másikig,”tüzet oltva” mindig.
  Ma új életet kezdek,fogyókúra és FlyLady program.:)Köszönöm!Végre látom a fényt az alagút végén.:)

 29. Vcsigu mondta

  Szia !
  Örülök, hogy megtaláltam az oldaladat. Régóta olvaslak, de a fly lady-t most kezdtem el. Egy halogatás eredményeképp :) Ha már nincs kedvem a dolgom csinálni, akkor hasznosan “szenvedjek”. Megcsináltam a mosogató csili-vilizését. Nagyon szép lett, de nekem máris adódott egy problémám. A mosogatódugók lánca az a gyöngysor jellegű apró bogyók. A szemek közti szakaszok berakódtak mindenféle “csodával”, amit egyenként késsel kipiszkálgatni egy agyrém. Hiába ázott a forró vízben 1 órát, nem segített rajta. Mit lehetne vele kezdeni? Köszi a választ. És kellemes vasárnapot :)

   • Vcsigu mondta

    Köszi. Honnan tudtad, hogy szemüveges vagyok?? :O :D
    Egyébként próbáltam a fogkefét is, mondjuk vízkőoldó nélkül. Megyek leáztatom újra. Még kísérletezek és ha van valami sikerélményem jelentkezem.

   • Vcsigu mondta

    SIKER. Igaz (körömkefe híján) gyökérkefével megdolgoztam a láncot. Előtte tömény ecetben áztattam be, de egy 7 dl-es üveget kellett a medencébe rakni, amire ráraktam az ecetes tálkát. Utána lánc kifeszítése és keresztben jól megdolgoztam, néhol körömmel késsel meg kellett piszkálni. Nem volt egyszerű menet, de megérte, mert nagyon szép. Már is jobb a napom. Köszönöm Néked :) ( és hogy vagy nekünk)

   • mondta

    De aranyos vagy, köszönöm! :)
    Most kb. kéthetente (vagy amikor a konyha zónába érsz) törölgesd le szegényt, és akkor nem lesz ilyen koszos megint soha többet. :)

 30. Odika mondta

  Szia
  Tegnap találtam rá a honlapodra. Két gyermekem van, a “nagy” 3 éves, a pici 1,5. Mellettük főállásban dolgozom, és még férjem is van :-D.
  Tényleg folyton szalad a lakás. Tegnap fél órával hamarabb hazaértem a munkából, így a bölcsi előtt volt fél órám. Azonnal nekiláttam a mosogató előkészítésének, hogy estére csak fényesíteni, kelljen mikor a gyerekek lefekszenek. Mit ne mondjak, eléggé belelkelsültem. Ittam egy kávét közben, amit megmelegítettem a mikroban, ahogy kivettem, láttam, hogy ráférne egy törlés, sec-pec alatt megvolt, lepakoltam a mosogató környékét, de akkor már miért ne az egész pultot? Eddig mindig odatettem mindent, amire azt hittem, lesz még szükségem. Hát rájöttem tegnap, hogy nincs :-D Gyorsan 5 felé dobáltam: kuka, üveg, műanyag, papír, fém. A bölcsi mellett van a szelektív gyűjtő, így a gyerekekkel nagy móka volt bölcsi után ezeket kidobálni. És képzeld a fél órából még maradt 10 percem, így még felsöpörtem és fel is mostam jó erős virág illatú felmosóval (Ajax). Mire hazaértünk a bölcsiből a lányokkal, felszáradt és olyan jó illat volt. Pedig csak a mosogatót készítettem elő.
  Rájöttem, hogy mivel nem úgy álltam neki, hogy most rendberakom egy kicsit a konyhát, hanem csak a mosogatót akartam kiszabadítani, így sokkal egyszerűbb volt a munka :-D
  Mellesleg, este kifényesítettem a mosogatót, reggel olyan jó volt kimenni kávét főzni, mert nálunk a konyhába belépve pont a mosogató tálca van a szembe, és amelett van a kávéfőző.
  Este míg állt benne a domestos, rendbe raktam 3 fiókot a konyhaszekrényben, és fel sem tűnt.

  Lehet, hogy túl lelkes vagyok :-D

  A második program nálam evidens, hiszen mindennap vagy dolgozni megyek, vagy szabadnapokon a lányokkal kisétálunk a piacra.

  A vasalással nekem is vannak bajaim. Este szoktam vasalni, mert akkor nincsenek a lányok láb alatt, mert ugye az veszélyes üzem.

  • mondta

   Szia!

   Nagyon örülök, hogy ilyen lelkes vagy! Ha limitálod az idődet, és nem szállsz el (nem lesz a 30 percből hirtelen 60 és 90), akkor semmi baj nem lehet, ha azt a 30 percet csupa szívvel-vidámsággal végigtakarítod. :)
   Gratulálok, nagyon ügyes vagy! :) Sok sikert a többi napra is! :)

 31. mondta

  A múlt héten végigolvastam az egész programot és nagyon tetszik. Valóban úgy néz ki, hogy sikerül a káoszból kirántani a lakást is és saját magunkat is. Talán ez utóbbi sokkal fontosabb. Ezért ma el is kezdem. Még van idő a zónák kialakításához, viszont van egy kérdésem: a zónák közé felvegyem-e a nagy fiam (14 éves) szobáját is, vagy az csak maradjon nyugodtan az Ő feladata továbbra is, annak ellenére, hogy nem vagyok megelégedve vele egyáltalán, de mégsem szeretném helyette csinálni. Sajnos a helyzet az, hogy a lányommal (10 éves) én egy szobában vagyok, ezért még gondolkozom, hogy az majd hogy legyen, hiszen neki is kell feladat. De az időzítés talán segít ezen.

  • mondta

   Szia!

   Ha a fiad kooperatív, akkor beoszthatjátok az ő szobáját is 5 kicsi zónára, azt talán ő is el tudja vállalni. :) Írjatok egy saját zónalistát a szobájához, és ezt osszátok be egy hónapra.
   Semmiképpen ne dolgozz helyette, valamikor meg kell tanulnia, hogy hogyan kell ezt csinálni! Esetleg – megint ismétlem, ha van hozzá kedve! – első alkalommal zónázz vele együtt, mutasd meg, hogy kell letisztítani egy ablakot, porolni, stb. Lehet, hogy még nem tudja, vagy csak figyelt, de nem abból a célból, hogy egyszer ő is elvégezze.

   A kislányoddal is hasonlóan lehet, a közös zónátokban az ő területére eső feladatokban besegíthet. (Saját ágyának rendbetétele, saját játékainak elrakása, stb.) De mindenképp legyen olyan feladat, ami csak az övé, és ezeket utána ne végezd el “jól”. Hadd legyen rá büszke. :)

 32. mondta

  Köszi a választ! A fiam szobáját eddig sem takarítottam már, csak az a gond, hogy egyáltalán nem tetszik ahogy ő takarít, mert ha nekiáll, akkor 10 perc alatt akar végezni vele, és úgy is néz ki. És az viszont nagy kérdés, hogy 14 évesen egyáltalán tudok-e vele erről beszélni. De majd megpróbálom :)

 33. Anna mondta

  Pont így jártam. Két szabadnapom ment rá, hogy összekapjam a lakást. És ez még nem a tökély, csak a fogadóképes.
  Most pedig ünnepélyesen leteszem a nagyesküt, hogy sem a káosz kerülgetésével nem rontom el az életem, sem pedig nagytakarítással az amúgy is kevés szabadságomat.
  Már rég nézegetem ezt a blogot, és nagyon örülök, hogy rátaláltam a Flylady-re. Én egy antiháziasszony vagyok. Valahogy sosem érdekelt a házimunka, igen hatékonyan vontam ki magam alóla anno, és ezt csak akkor bántam meg kicsit, mikor a nyakamba szakadt a saját háztartás, amit a férj mellett azóta egy gyerek is komplikál.
  Na, akkor csapok is a lovak közé, vagyis a mosogatóba, és májustól már együtt zónázunk (remélem).

 34. AgentB mondta

  Kedves Via!
  Nagyon tetszik az oldalad, különösen ez a “lakásrendbetevős” program. Most kezdem, már ázik a mosogató. Egy problémám/kérdésem van csak, ami nálunk sajnos szinte az egész lakásra (legalábbis amennyit albérlőként használunk) kiterjed. Iszonyú rozsdás nálunk a víz, mert matuzsálem panelban szó szerint rohadnak a csövek…Nem nagyon tudunk mit csinálni jelenleg. Sokat nem akarnunk költeni rá, mert nem saját, viszont valahogy meg szeretnék szabadulni a masszív rozsdafoltoktól, ami mindent elszínez. Nem sikerült eddig semmivel teljesen leszedni. :( Próbáltam sokféle cuccal, de nem sok eredménye lett. Van valami tipped, hogy tudnám megoldani? Bár lehet előbb kellett volna írnom, mert a mosogatónál is problémás lesz a dolog…

 35. AgentB mondta

  Köszi a gyors választ. :) Ecetes lötyi (Frosch) van itthon, de nem tudom mennyire lesz ütős, mert a vízkövet is csak kóstolgatta, az ígért oldással ellentétben. Tömény ecetnek meg van egy szaga, de azért kipróbálom, lesz ami lesz – így még nem is hallottam, hogy sóval együtt. :O Még gondolkoztam a kólán, mert valahol azt olvastam, hogy Amcsiban bevett rozsdátlanító anyag. Remélem az olcsóbb is megfelel, nem csak a Coca. :D
  Egyébként egész tűrhető lett a mosogatónk, rozsda ennél nem volt gond, ellenben a vízkő egy része nem jött le, úgyhogy arra majd kell valami brutálisabb módszer – szóval lehet, hogy nekem két napos lesz az első nap, ha ma nem tudom elintézni. :)

 36. gazella mondta

  szia via,
  a mamamin találtam a flyladyre ill. a blogodra – épp jókor, mert már megőrülök, hogy nem bírom gatyába rázni a lakást a 10 hónapos gyerkőc mellett…
  fel is lelkesedtem, jövő héten 1-jén elkezdem a programot :))
  egy kérdés/kérés: össze tudod tenni a teljes programot egy letölthető e-bookba? így talán másnak is könnyebb, bármikor lehet olvasgatni, belepillantani – akkor is, ha a gép nincs bekapcsolva… vagy van ilyen, csak nem találtam…?
  köszi és gratula az oldaladhoz, tökjó :D
  gazella

  • mondta

   Szia!

   Örülök, hogy ide találtál, remélem, megtalálod a számításaidat a programban. :)
   Azért nincs letölthető, összefoglalt formában a program, mert úgy könnyebben terjedhetne a blogtól függetlenül. A honlapot tárhelyestül mindenestül a reklámokból befolyó összegből tartom el, ahhoz meg az kell, hogy az emberek ide látogassanak és esetleg – ha megtetszik nekik a reklám – rá klikkeljenek a bannerekre. Szeretném követni és figyelemmel kísérni a program útját, nem akarom, hogy egyszer csak úgy is meg lehessen szerezni a sok munkával összeírt bejegyzéseket, hogy az ember el se látogat a blogomra, vagy nem is tudja, hogy létezik. Egyébként ha lenne is belőle valaha egy ebook, akkor azt még egy kicsit szeretném pofozgatni, kiegészíteni a plusz tapasztalatokkal, nem csak copy-paste a bejegyzésekre, és ennyi. :) Teljesen nem zárkóztam el tőle, de egyelőre nem szeretném, hogy legyen.
   Magadnak nyugodtan lementheted Wordbe és ki is nyomtathatod, ha megesküszöl, hogy nem teszed fel torrentre vagy adod ki a saját neved alatt. :)))

   • gazella mondta

    ezen már részben túl vagyok – az új zónázós program még hiányzik :) csak kicsit macera volt ;) de becsszó, nem nyúlom le és nem terjesztem :D
    amúgy megértem, t.képp igazad van, de erre is lehet megoldás… pl. csak regisztrációval letölthető és valahogy levédeni, hogy ne lehessen másolni, más gépre áttenni stb. én letölthető mp3-aknál láttam ilyet, hogy csak azon a gépen lehetett hallgatni, ahova letöltöttem.

   • mondta

    Vannak ilyen technológiák, de én nem vagyok az Apple, és nincs Steve Jobs-nyi pénzem ezeket kidolgozni, mint az iTunesnak. :) Ezeket a módszereket nem a hozzánk hasonló halandóknak találták ki, hanem a pénzüket féltő nagy cégeknek, és ezért nekünk nem is elérhetőek. Egyébként meg minden feltörhető, csak akarni kell. :) Persze lehet jelszavas a pdf, de a jelszót is mellé lehet csomagolni zipben a letöltős oldalon, satöbbi satöbbi.
    Egyelőre marad ez, itt is ingyenes, itt is bárki elolvashatja, nem kell fizetni, nem kell vásárolni, nincs kötelezettség. :)

 37. manitu21 mondta

  Jó volt reggel fényes mosogatóra ébredni :) Nem mintha máskor nem lett volna még ilyen, de ez most más. Attól, hogy kiemelt figyelmet kap, valahogy megnő a jelentősége.
  Via, neked már írtam, de leírom a többieknek is: az időzítő egész különös módon működik! Ha látsz egy nagy kupac cuccot, azt érzed, hogy te jó ég, ennyit képtelen vagyok megcsinálni – és hozzá sem kezdesz. De ha úgy kezdesz neki, hogy csak két perc van rá, megszűnik a nyomás, És nekem két perc alatt megszűnt a kupac is! Vigyázat lányok, az agyunk becsap minket :)
  Legyen szép napotok, élvezzétek a gyereknapot (hiszen minden fölnőtt gyermek volt egyszer – remélem ti emlékeztek rá…)

 38. dorkaborka mondta

  hűű hogy ezt miért nem találtam meg korábban?! ma kezdem is! :) azt hiszem megcsinálom az első 2 napot egyben, és akkor úgy követhetőbb, hogy mindig ott tartok, amit te is írsz épp. tök lelkes lettem, én, az anti-takarító-tálentum… :)

  • mondta

   Hát igen, ennyi az egész, hogy nem tudod, hogy hogy kell. :) Na de majd most! :D Komolyra fordítva a szót, ezt tényleg tanulni kell, de szerencsére bármikor tanulható, csak el kell kezdeni. :)

   Csináld meg most a 2. napot (dél van, elvileg már túl vagy rajta :)), este meg az 1. napot és meg is vagy. :)

 39. ibib mondta

  Sziasztok!
  Egyszer már belebuktam ebbe a programba, ami persze törvényszerű volt: nem is akartam csinálni, így már a rutinépítés alatt kihagytam egy-egy kellemetlenebb feladatot, majd végül mindent.
  Azóta egy csomó dolog megváltozott körülöttem, pl. gyerekem lesz és már nem is dolgozom, úgyhogy van időm és energiám programot építeni. Mert én nem akarok egy lusta, kosz tetején nyugodtan ücsörgő semmirekellő lenni, aki helyett a férje takarít, mert már nem bírja… Ha már egyszer úgy jöttem a világra, hogy zsigerből gyűlölöm a házimunkát, nagy megnyugvás, hogy van remény az ilyenek számára is, mint én. Plusz a gyerekemnek szeretnék mintául szolgálni, hogy neki ne legyen akkora küszködés a rend és a tisztaság fenntartása, mint nekem, de ne is ücsörögjön nyugodtan a babérjain, amíg szalad a lakás és ne kelljen szégyenkeznünk a rend – pontosabban annak hiánya – miatt, ha bárki eljön hozzánk.
  Amit viszont tanultam a belebukásból, az az, hogy a testreszabás, egyéniesítés nagyon fontos! Pl. én reggel vagyok aktív, reggel van türelmem mosogatni, így reggel is fogok mosogatni. :) (Most, hogy már nem dolgozom, meg is tehetem…)
  Kedves Via, minden szempontból nagyon tetszik az oldalad és én is a Life.hu nyomán találtam ide! Gratulálok, csak így tovább!

  • mondta

   Szia! Nagyon szurkolok, hogy most lelkesebben menjen és végig ki tudj tartani! A hozzáállás változtatása a legnagyobb “fegyver”, ne büntetésként éld meg, hanem jutalomként, hogy van hol takarítanod, van kinek, van mit… A sok tárgy is a bőség jele, örülj neki, hogy megengedheted magadnak, hogy van miből szelektálnod! :)
   Sok boldogságot a kisbabádhoz! :)

 40. lin mondta

  LOVE your blog!!!!! Ket napja le sem tudok szallni rola, lehet idozitos cselhez kell folyamodnom vegul… :) Gratulalok es koszi szepen, hihetetlen amiket osszegyujtottel, “bookmark”-olva es ajanlva baratnoknek. Na es persze elso lepes kipipalva. So excited! Yay! :)

 41. Linda mondta

  Sziasztok!
  Én ma kezdem. Gőzöm sincs, hogy fog így kijönni a zónázás, miegymás, de el kell kezdenem és kész!!!
  Elsején tölti a kisfiam a 10hónapot. Na, éppen 10hónapja van káosz. Nekem az a bajom, hogy a rendet is szeretem, takarítani is szeretek, de valahogy mindig beleveszek a dolgokba. Hajlamos vagyok felhalmozni mosatlant, mosni- vasalnivalót (most momentán nincs tiszta kávéscsésze, pedig csak ketten vagyunk), aztán nagy lelkesen nekiállok eltüntetni, de hamar találok valami érdekesebbet. Amióta a kisfiam is közlekedik, rámol, azóta meg ő az én édes kis dologmentőm.:) Épp tegnap kezdtem el, hogy este főzök meg másnapra. Ez nagyon jól jött, laza, nyugis délelőttöm volt. Az már biztos, hogy ez így marad, ehhez alakítom a többi programomat.
  Nagyon tetszik az oldal!
  Nekem indexes fórumon ajánlották anyatársak.:D
  Most hirtelen mindent el akarnék itt olvasni. Lapozgatás közben láttam valami költözős cikket is, de aztán máshova ugrottam, most azt keresem. Tudna valaki segíteni, hol találom? Jövő hónapban költözünk is, jól jönnének az ötletek, mert még életemben nem volt olyan, komplett költözik a család. Jó, igaz, hogy csak a szomszédlakásba cuccolunk át, de akkor is…

 42. mondta

  Hátha érdekel valakit még a gránit mosogató tisztítása… Gumikesztyűt húzok, mosogatószivacs dörzsis részére Flóraszeptet folyatok és kisikálom vele a mosogatót, majd le is öblítem. Amivel nem bír a Flóraszept, az mindig lejön hideg zsíroldóval. 7 éve használom a mosogatót és még mindig gyári állapotban van ;)

 43. Tökcsősz mondta

  Bézs gránit mosogatóm van, mivel én költöztem emberhez, ez már itt várt lelkesen.

  Cillit Bang, és egész rendben lett. Viszont van benne műanyag rács, csúszásgátlónak.. ehelyett kéne valami pofásabb, mert nagyon ronda.. hiába tiszta, akkor is rontja az összképet.

  Valakinek valami ötlet esetleg? És ugyanez igaz a csöpögtetőre is (gusztustalan műanyag, kéne egy a poharaknak, és egy tányéros vegyes is..)

  • mondta

   Csúszásgátlóm nincs, úgyhogy ahhoz nem tudok hozzászólni, de a műanyag gusztustalan csöpögtetőt megértem, nekem is az volt, és utáltam. Most ilyenem van:
   http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/10018194

   Amit szeretek benne: kis konyha miatt limitált a munkafelület, ez mivel “emeletes”, kevesebb helyet foglal, mint a nagy műanyag, és előtte tudok dolgozgatni (zöldségvágás, stb.). És mivel rozsdamentes, frankón meg lehet csillogtatni, mint a mosogatót. :)) A konyhaszekrényemben van neki egy hely, ha épp nincs rajta semmi edény és nem akarom, hogy elöl legyen, be tudom oda tenni, és akkor még több munkafelületem van.

 44. Tökcsősz mondta

  Ja, még valami. Lévén elkényeztetett miss vagyok, így takarítónénim van, aki kb. 2hetente érkezik, és átnyalja a lakást + kivasalja a párom ingeit. A többi az én dolgom, szóval ezt azért én szép csendesen saját magunkra fogom szabni. És így talán nem fogok elúszni a karácsonyokkal és egyebekkel sem :D

 45. nagycsilla mondta

  Szia Via! Ma végre elkezdtem! :) A mosogató csillog!
  Kicsit előre olvastam, hát a hétfői egy órás gyorstakarítás nekem ennyi idő alatt nem fog összejönni a 130 m2-es házunkban. Amúgy is minden hétfőn takarítok, ma lemértem az időt, durván 2 óra volt, és a port még nem is töröltem le mindenhol. Dehát ez az átka a nagyobb lakásnak/háznak. :(
  Csilla

 46. borsika mondta

  Sziasztok! Tegnap délután ajánlotta a programot édesanyám, és azonnal rávetettem magam a témára (persze késő éjjelig rajta lógtam). Először is gratulálni szeretnék, Via, nagyon érdekes, hasznos cikkeket találtam a blogodon izgalmas tálalásban. Miért van égető szükségem erre a programra? Jelen élethelyzetünkről annyit, hogy nemrég hagytuk el szép hazánkat és költöztünk északabbra gazdasági okokból, az újrakezdés tehát adott. nemrég érkeztünk, és néhány hónap múlva újra költözni fogunk egy másik lakásba, ahogy számtalan esetben megtettük az elmúlt négy évben (13-szor, most számoltam össze, ez lesz majd a 14-ik). Ott tartunk, hogy erre a pár hónapra már minek kipakolni-elpakolni-berendezkedni, hiszen hamarosan kezdhetjük elölről az egészet. Egészen lelombozó ez a gondolat, és jócskán csökkenti az ember tettvágyát. Valamint a legtöbb holminkról azt sem tudjuk éppen, hogy melyik országban/városban rejtőzködik a lomok között, kartondobozokban, és ez valóban megnehezíti a mindennapokat. Ténylegesen eljutottunk oda, hogy most már mégiscsak meg kéne szüntetni a káoszt valahogy magunk körül. Hiszen nem lehet anélkül dolgozni, élni ebben a bizonytalan, számunkra részben ismeretlen világban és tulajdonképpen kiszolgáltatott helyzetben (amibe csöppentünk), hogy legalább az (átmeneti) otthonunkat kézben ne tartsuk, rendezettséget és némi biztonságérzetet nyújtva önmagunknak. Én mindig is elég szétszórt és (mondhatni) rendetlen háziasszony voltam (mentségemre szóljon, főzni pl. istenien tudok :)), és nem igazán zavart a szemmel látható (és egyre burjánzó) rendetlenség mindaddig, amíg tudtam, hogy a szekrények és fiókok mélyén rend és tisztaság van. A férjem pont az ellentétem: Nem érdekli a szekrény mélye, csak ne legyen szem előtt semmi, ami nem oda való, gyorsan rakjuk el, mindegy hogy hova, és nagyjából legyen tisztaság csak úgy szemre, “ahol a papok táncolnak”. Azért az együttélésünk alatt sokat javult a helyzet: én nem hagyok annyi cuccot elöl, ő meg nem hányja be a maradékot össze-vissza a rendezett szekrénybe. :) A jelenlegi otthonunk helyzete azonban odáig fajult, hogy gyakorlatilag a lakás minden egyes négyzetcentimétere hotspot. Nem vicc. Tegnap éjjel átnyálaztam a blogot és előreolvastam a FlyLady programot, és azonnal eldöntöttem, hogy belevágok. Férjem szkeptikus kicsit, de ma este például már elkezdtem a mosogatót, felkértem egy 15 perces menetre, és nem hittem volna, de ebbe belefért: 1. a mosogatás (a déli edényekkel és tányérokkal együtt 8 perc volt!!!), 2. konyhai általános tisztítóval (elfogyott a Domestos) kisikáltam a mosogatómedencét, csapot, peremet, a lefolyó elérhető részeit (kb 3-4 perc lehetett max), 3. letöröltem a pultot tisztítószeres, majd sima vizes szivaccsal (1,5-2 perc), 4. és ráadásként ellenállhatatlan késztetést éreztem, hogy (hamár kezemben a szivacs, a tisztítószer, és ott van tőlem két lépésnyire a huncut) lepucoljam a főzőlapot. Oké, ezzel ráhúztam kb. öt percet a limitre, de nagyon szép lett, olyan rendesnek tűnik az egész konyha annak ellenére, hogy a kis konyhaasztalon azért még kupi van. De majd holnap. :) Nagyon köszi, tényleg látványos és lelkesítő ez az első lépés. Nem éreztem erőszaknak (az időlimit miatt), és az elején tényleg csak a mosogatót akartam megcsinálni, mégis nagyon gyorsan terjedt tova a dolog a konyhában. Kifejezetten kedvem van folytatni, visszaadott valamit a régi tettvágyamból. Azt hiszem, bekészítem a kávét holnap reggelre, hogy csak be kelljen kapcsolni. Ilyet még életemben nem csináltam, most itt az ideje kipróbálni és (ha bejön) új szokásokat kialakítani. (Pont jó lesz a holnapi nyelvvizsga előtt.) :) Viszlát a vizsga után!

   • borsika mondta

    Sziasztok! Szia Via!
    Köszönöm, meglett, noha elég szenya vizsga volt, 3 órán keresztül tartott. A kedvencem az volt, amikor 1 percen keresztül kellett (volna) beszélni a gyerekbántalmazásról. Annyi nyelvtani hibát vétettem, hogy lesült a képemről a bőr. Mindegy, megvan. :)
    Az esti kávé-bekészítésnek annyi hátránya volt, hogy -lefekvés előtt közvetlenül végezve a műveletet- nagyokat szippantottam a dobozból, mivel imádom a kávé illatát. Na, ettől totál felébredtem. :) Nem is bírtam aludni vagy éjfélig, ilyet se csinálok többet. Viszont lehet, hogy pici tégelyben érdemes magammal vinni némi őrölt feketét a melóhelyre, hogy titokban szipuzva felébresszem magam és csökkentsem a kávéfogyasztásomat.
    Domestos+egyebek beszerezve, ma nem lesz kegyelem. Megkapja az áztatást-súrolást a mosogató, úgyis ez a hivatalos első napom, a motivációs hírlevelet követve. :)
    Via, nagyon jó ötlet volt ez a motiválólevél, gratulálok!
    További szép napot nektek! (Illetve estét, de itt csak tízkor kezdődik szürkület.)

 47. borsika mondta

  Dánia. Az éghajlat még a mérsékelt zónába tartozik, de időjárásról nem érdemes beszélni, olyannyira szeszélyes. Gyakorlatilag negyedóránként változhat a ragyogó napsütés és a szürkületig borús, szakadó esős között. Mindez baromi erejű széllel megspékelve, ritkán azért meglep minket egy kis szélcsend (általában vihar előtt). :)
  Ma egész öröm volt felkelni, eddig még nem esett az eső, és gyönyörűen süt a nap. Tiszta csill-vill a mosogató, és ellenállhatatlanul motivál arra, hogy azonnal elmosogassak, amint belekerül a szennyes edény. :)

 48. Rózamari mondta

  Szia, Via, köszönöm a motivációs levelet! Nagyon örülök ennek az összefoglalónak, egyáltalán annak, hogy megcsináltad mindazt, amit nekünk, anyáknak át kellene adni a lányainknak. De valahogy mi sem csináljuk már mindazt, amire anyáink, nagyanyáink esküdtek, sőt meg is tanították nekünk. A mai világban mindez már csak emlék, a lányaink nem ismerik nagyanyáink otthonának illatát, a szekrények, komódok titkait, a konyha melegét, a ropogós ágynemű illatát, a hűvös kamra rendjét, a tiszta padlás izgalmas ládáit, bőröndjeit. Én még ebben nőttem fel. Sok mindent megőriztem, sok mindent feladtam. Ahogy telnek az évek, megint előjött az igény a régi dolgokra, módszerekre bennem. A családom is kérdezgeti, miért kell minden nap itt-ott takarítani, csinosítani. Hát azért, mert ahogy elkezdtem csinálni, előjöttek az emlékek. Szépen felirkáltam, amire elsőre beugrott, és elkezdtem sorrendbe rakni a dolgokat. És működött. Kezdtem szeretni a HOZZÁFOGÁST! Izgalmat jelentett a napi feladat, maga a tudat, hogy csinálom. Hihetetlen, hogy mire fejlődtem pár hét alatt. És érdekes, hogy én is az esti mosogatógép és mosogató elrendezésével kezdtem, meg a gáztűzhely lemosásával. Olyan jó reggel kimenni a konyhába, és ragyog minden… Nos, ezzel csak azt szeretném tudatni, hogy van bennem hajlam és öröm az értelmes módszer alkalmazására, de magamtól már nem tudok továbbfejlődni. Ezért örülök, hogy elém kerültél, a dolgok mindig megmozdulnak, ha valami célt tűzök ki magamnak. Neked megvan az, amire nekem szükségem van, és hihetetlenül ambicionál. Várom az e-maileket. Ölellek szeretettel. :)

 49. mondta

  Kedves Via!
  Nekem is nagyon tetszik az oldalad. Lenne nekem is pár kérdésem és problémám, amire szeretnék választ kapni.
  1. Szüleimmel lakunk párommal a nagy családi házban, ami kb. 200 m2. Anyukám állandó rendmániás, mégis szinte mindig kupi van otthon, elöl van vmi, mivel van 4 hiperaktívnak mondható öcsém :) (Mondjuk ebből 2 kolis, de ha hazajönnek…) Már kiskoromban megvolt a karácsonyi és húsvéti nagytakarítás ceremónia, amit nem mondom, hogy utáltam, mert utána jó volt, hogy aránylag tisztaság volt, viszont szinte soha nem sikerült 100 %-ra és a jól megérdemelt szünetből is elvett jó pár napot. Ehelyett szeretnék én is ráállni az apró lépésekre, ami a Fly ladyben is van. Van egy olyan sajátos tulajdonságom, amivel szerintem nem csak én küzdök, hogy alapból igényem van a rendre, de lusta is vagyok sokszor, ill. mániákus halogató vagyok én is. Aztán egyszer nekiállok és csodálkozom, h fél óra alatt aránylag rend (az igazán nagy lomtalanításhoz még nem siekrült rávennem magam…) van a szobámban. De ezt megelőzően általában már 3. világháborús állapotok vannak. Tehát én is szeretném elkezdeni a programot. Viszont, nem saját ház (ill. az, de mégsem :)). Anyukámnak eddigis szoktam segíteni, de kevésnek bizonyul, mindig van vmi kacat szanaszét. Szóval első kérdésem a zónákra vonatkozik. Elég nagy a ház és 25 évesen még kicsit nagy falat is számomra szinte 1-ról (na jó, kiskoromban is nem egyszer öcséim helyett kellett rendet raknom…) hirtelen 8 ember körül tegyek rendet. Míg egyébként ez ugye általában 2-vel kezdődik, aztán lesz 3, 4, 5… stb :) Arra gondoltam, hogy a többiek hálószobáit meghagynám nekik, ill. az irodát anyukámnak, ha sikerül megcsinálnom a programot, neki is sokkal könnyebb lesz. Nekem meg mennyivel egyszerűbb lesz ha majd elköltözünk és megint csak 2 ember körül kell rendet tartani :) Nem említettem a hibáim között, hogy nagy és lelkes tervezgető vagyok. Olyan jól ki tudom találni, hogy ezt így meg úgy kell majd csinálni és jó lesz, de sajnos a lelkesedésem és az akaraterőm is hamar alábbhagy. Ezért nem sikerült eddig se azt a fránya 10 kilót leadnom. Na de azt mondom, jobb később, mint soha, megint megpróbálom. A fogyás már kezd alakulni, próbálom apránként kezdeni, mint ahogy ez a program is teszi. Remélem sikerül kitartanom és kialakítani a rutint.
  2. Nálunk a mosogató ugyan sokszor tele van, de hamar el tudok mosogatni (ált. rávenni magam nehéz) és gyakran kitöröljük nagyjából, így az első nappal szerencsére nem lesz gondom. Viszont ami nagy szívfájdalmam (még nem olvastam végig a programot, ezért ha később van róla szó, nem izgulok ezen), hogy a gázon van az a tartó, amin az edény fekszik. nem jut hitrelen eszembe a neve, de mindig ráégnek a dolgok és képtelenség teljesen, fullosan letisztítani, mert csupa zsír is stb. Erre van vmi jó ötleted?
  Bocsi, kicsit hosszúra sikerült, meg lehet, hogy kicsit követhetetlen, amit írok, csak úgy cikáznak a gondolataim :) Holnap hétfő, jó lenne elkezdeni a programot :) Szép vasárnap délutánt!
  Detti

  • mondta

   Szia!

   A privát szobáikban szerintem ne tegyél rendet, meg kell nekik is tanulniuk előbb-utóbb. Talán ha a közös területek szépen rendben lesznek, jobban megjön a kedvük, hogy a saját életterüket is rendben tartsák. :)

   Az időzítő segít a koncentrált munkában, csak addig kell erőt venned magadon, amíg megnyomod a startot. Fontos, hogy ne legyél maximalista, és ne bántsd magad, ha valami nem sikerül úgy, ahogy tervezted! Menni fog, csak légy kitartó.

   A tartóra próbáltad már a hideg zsíroldót? Nagyon jól leszedi az ilyen genya koszokat. Esetleg ha mindig nagyon koszos lesz, egyszer ess neki úgy rendesen, utána pedig a heti takarításnál már kevésbé durva vegyszerrel szinten tudod tartani, csak vedd fel a listádra!

 50. mondta

  Tényleg gondolatolvasó lehetsz, az egyik lényegre rátapintottál: maximalista vagyok és egyszerre lusta :D Az egyik legrosszabb párosítás, állandó lelkiismeret furdalást okoz… De remélem sikerül ezen változtatnom :)
  Elég nagy falat lesz a közös rész is, lehet, hogy a fiúk emeleti folyosóját se veszem bele eleinte (hát ott is nagy kupi szokott lenni…), de meglátom, mennyire telik önerőből :)
  Az időzítős részt hol találom? Vagy ez a 15 perces dolog?
  Egyszerű boltban is be lehet szerezni hideg zsíroldót? A vegyszerekhez annyira még nem értek, bár otthon van jó sok, ilyen feliratút még nem láttam… :)
  Köszönöm az eddigi segítséget!!! :)

 51. Erzsike mondta

  Kedves Via!
  Nagyon-nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra! Hihetetlenül igényes és rendkívül hasznos. Én ugyan már sokadik éve háziasszonykodom, és néhány dolgot a FlyLady szerint csináltam eddig is, bár nem ismertem a programot, de annyira jó, hogy ilyen gondosan össze van rakva minden! “CSAK” csinálni kell… :)
  Mivel épp a napokban történt meg a mosogató kisikálása, én a magam rendbetételével fogom kezdeni: mindjárt kivasalom a hajam, rendbe teszem a szemöldököm és manikűr-pedikűr.
  Vagyis igazából egy kicsit előreszaladtam a pontokban, mivel épp a napokban gondolkodtam rajta, hogy kellene végre valami testmozgás (a munkán kívül, mert az más), és te – illetve ti – adtátok meg az utolsó lökést, hogy el is kezdjem. Igaz, hogy csak kb. 10 perc zumba volt, de ez is nagyon feldobott, és hatalmas lépés ez egy olyan embertől, akit még a sport hírektől is kiver a víz… :)
  Nagyon tetszik egyébként a közvetlen – nem okoskodó, nem modoroskodó – stílusod is, az ember lánya ettől úgy érzi, mintha egy régi barátnőjével beszélgetne éppen. :)
  És a többi barátnőnek is hadd köszönjem meg a hozzászólásokat, azokból is rengeteget lehet tanulni, és -valaki írta már, hogy rendesen feltöltődik energiával ebben a társaságban (nem szó szerinti az idézet) – én is úgy érzem köztetek, hogy kezd visszatérni belém a tettvágy és a fiatalos lendület. Csak nem bírom abbahagyni az olvasást (tudom: időzítő); kb. 11-kor “tévedtem” ide, és már este 7 van… Jó, persze közben főztem meg ilyesmi… Ja, meg zumbáztam!!!!! :)))))
  Még egyszer köszönöm, és gratulálok a kiváló munkához! :)

 52. lonacska mondta

  Szia! Ó, ez a program nagy lehetőség nekem is :)
  Itthon egy másfél éves betyárral, pocakomban egy 6 hónapossal… És persze ház-felújítgatás vége felé. Szóval mindig van/lenne mit csinálni.
  Nagyon lelkes vagyok, hogy majd most, a Te segítségeddel végre megszabadulok a munkától, s mostantól “észrevétlenül” lesz rend és jó hangulat :))) KÖSZÖNÖM! (Majd később azért referálok az eredményekről ;) )
  Egy kérdés a mosogatóhoz: szövetmintás mosogatóval volt már valakinek dolga? Megcsináltam a leírás szerint, de egyáltalán nem lett szebb, talán a szódabikarbóna ez esetben nem a legjobb választás volt. Aztán tegnap megismételtem a vegyszeres fényesítést, ez esetben a kedvenc hiperszuper és vízkőoldós és jóillatú wc-tisztítómmal (Pursue) és így már látható az eredmény :) Uracskám is velem együtt szurkolt a mosogatónak :D Sikerült :)

 53. kati mondta

  szia via! mint tékozló gyermek visszatértem :) a harmadikom születése után a lakásban a minimális tisztasági köröket futottam le eddig, így újra káosz van. már elég nagy a kiscsaj így elkezdem újra. 4hónapig szépen rendben ment minden aztán a baba érkezése borította az egészet idővel. naszóval újrakezdőként megint itt vagyok és csinálom ahogy hagyják

 54. sugimoki mondta

  Kedves Via,
  Szuper az oldalad, gratulálok, öröm ide jönni mindig!:o)
  Már lassan 1 hónapja olvasgatom, bele is ugrottam mindjárt a zónázásba is, bár 7 hónapos minimanóm mellett nem mindig olyan könnyű (de ez is csak kifogás, mert baba előtt sem voltam egy nagytakarítós típus…:)

  Amit én megfigyeltem: a bevezető szakasz napi feladataiból sok mindent magamtól is mindig így csinálok, a zónázással mégsem haladok jól, talán azért, mert rengeteg a szortíroznivalóm van, ez visszaveti a takarítós kedvemet.
  Egy valamit viszont most már hetek óta csinálok, ez pedig a mosogató-fényesítés. Olyan szinten igénylem már, hogy most már nincs olyan este, hogy mosogatnivalót hagyjak benne, szuper érzés reggel!:) Nekem ehhez 3 hétre volt kb. szükségem.
  És most néztem meg az eredeti flylady oldalt, és melegség töltötte el a szívem: e szerint 1 egész hónap áll rendelkezésre csak a mosogatófényesítés “megtanulására”.:P
  Megnyugodtam, úgy látszi, én a magyar átlag háziasszonyoknál is SHE-bb típus vagyok, több időre van szükségem.:o)

  • mondta

   Szia! Hivatalosan nem szabad addig zónázni, amíg a lomtalanítással nem végeztél az adott helyiségben, hiszen addig csak a kupit takarítod, az meg kicsit kontraproduktív. Javaslom, hogy a kiégés ellen először minden helyiséget lomtalaníts ki teljesen, és csak akkor állj neki a zónázásnak, ha adott helyiségben már nincs semmi, ami felesleges! Időben is jobban jössz ki, ha a lomtalanításra szánt napi 15 perc felszabadul, és utána ahelyett zónázhatsz.

   Az eredeti FlyLady honlapon nagyon sok minden dolog máshogy van, ezt a 30 naposat, amit itt találsz a blogon, én gyúrtam össze, szóval ezért vannak különbségek. :)

 55. sugimoki mondta

  Köszi, abszolút logikus, amit írsz, így fogok tenni!
  Egyébként a hetek óta tartó olvasgatás itt az oldaladon arra is mindenképpen jó volt már, hogy új szemléletet adott, egyre inkább rendszerben gondolkodok – pl. már be tudom tartani, hogy péntek az 1 órás takarítás napja, hétfő-szerda sima porszívózás (+ 3 perc portörlés az extra-gáz helyeken), kedd-csütörtök-szombat pedig a torna napja (1 órás). Így nincs az, hogy egy nap több “komoly” feladatom is lenne, tudom, ha csütörtök: akkor torna, majd holnap porszívózok nyugodtan.

  Illetve még egyet tanultam itt tőled: apró dolgok is sokat tudnak lendíteni, vagy úgy is mondhatnám: ha apró dolgokat sem teszek meg, akkor tényleg nem jutok közelebb az elfogadható rend és tisztaság állapotához.
  Például: már napok óta sanda szemmel néztem a hűtőbe, több helyen voltak nem szipmatikus foltok – de nem álltam neki hűtőt takarítani, mert az bizony nem 15 perc, így a foltok minden nap szembeköszöntek.
  Ma rájöttem, hogy kb 2 perc letörölni ezt a 4 db nagyon látványos foltot – és wow: úgy néz ki a hűtőm első pillantásra, mintha minden nap suvickolnám!:) Persze, majd a zónázás alatt meg fogom én rendesen is csinálni, de most tök jó, hogy nem kell izgulnom, hogy egy vendégemnek esetleg azt mondjam: “nyugodtan vedd ki a hűtőből”, ő pedig tényleg kinyitja…:)

 56. Caki mondta

  Szia!Nagyon örülök hogy rátaláltam az oldaladra!!:)Eddig mindíg mindent tökéletesre akartam megcsinálni és ennek az lett a vége hogy nagyobb lett a kupi mivel elfáradtam.De ez a program nagyon jó és magam is meglepődtem hogy 15 perc alatt mekorra rend tud lenni:)A páromnak is megmutattam a programot erre ő kinevetett hogy úgyse fogom megcsinálni.Hát igen is bebizonyítom neki hogy menni fog!!!:DA 15 perc mozgásnál előbb elkeseredtem hiszen babát várok és így nem nagyon lehet ugrabugrálni…de aztán tovább olvastam és megtaláltam a kismamáknak szóló mozgástippjeidet!Ezt külön köszönöm neked:D

 57. kispumak mondta

  Sziasztok! Kicsit félve teszem fel itt a kérdésemet, nem tudom, hogy végigolvassa-e még valaki a kommenteket.
  A mosogatással kapcsolatban érdekelne, hogy akinek van mosogatógépe, hogy pakolja be a piszkos edényeket? Leöblíti, átsikálja előzetesen, vagy a már félig (teljesen?) rászáradt edényeknél is a gépre bízzátok a munkát? Van valami speckó program (zuhanyoztatás), amit esetleg érdemes lefuttatni, ha nem indítom el minden nap, hogy mégse száradjon rá a cucc másnapig?
  köszi előre is a válaszokat!

 58. ercsika mondta

  Tegnap eljött a nap, mikor úgy döntöttem, hogy muszáj tennem valamit…azt mondta a kedvesem, hogy nem tudja elképzelni, hogy el tudnék vezetni egy háztartást, mert nyakig ülök a kupiban…
  Igaza van, tényleg nyakig ülök:-((( totális káosz van, de most nagyon komoly az elhatározásom, hogy vmit tennem kell…
  Drukkoljatok:))

  • mondta

   Írj majd, hogyan haladsz.
   Kísértetiesen hasonlít a helyzetünk :)))
   Szombat este is megkaptam, hogy ha ennyire nem bírom ésszerűen beosztani és megszervezni az életemet, kapkodok a feladatok között, és mégis hónapok óta káosz az életem, akkor mit akarok én esküvőt meg gyereket? ….. no comment….
   De majd most megmutatjuk! :)

   • mondta

    Szerintem ez úgy működik, hogy az embernek a saját önbizalma növekszik az által, hogy valamibe belekezd, és azt több-kevesebb sikerrel véghez is viszi. Saját magáról is lesz egy képe, mire képes és mire nem.
    Így ezzel felvértezve már el lehet dönteni, hogy a kritika jogos-e, vagy csak kifogásokat keres a másik….
    Az biztos, hogy én rosszul járni nem fogok :)

 59. ercsika mondta

  Követek mindent. de beszúrok szorgalmi gyanánt néhány 15 perces etapot, és azalatt különböző helyeken lévő, különböző nagyságú putrikat kisebbítek…de nehéz ez, de nehéz….vettem ma ultrasavot és mikroszálas kendőket, és végignéztem a pókhálótalanító kínálatot is, és már arra vágyom, hogy legyen végre valami látszat is. sőt, az irodában 2 percig rámoltam az asztalról…

  • mondta

   Ne akarj mindent egyszerre! Ezt az iramot így hirtelen nem lehet ám bírni hosszú távon!
   Az ultraszavó gyilkos szer, arról én is írtam a blogomon, fél nap szellőztetés után is uszoda-szag volt a szobámban…. és még a szememet is csípte, pedig igyekeztem nem lélegezni belőle nagyokat.

  • mondta

   Szégyenteljesen…. :(
   Valahogy a reggeli rutinok még mennek-mendegélnek, de a délutániak-estiek teljesen elmaradnak. A zónázás tervezésénél járok elvileg, de gyakorlatilag sehol…
   A heti nagy projektem a fürdőszoba rekesz-mentesítése lett volna (így költözés után 5-6 hónappal….) de ez sem sikerült.
   De legalább már tudom, mit nem csinálok.
   Illetve azt is tudom, hogy a ma esti vendégfogadáshoz kerek 1 óra elég a takarításra, mert azt már kipróbáltam a lakáskényeztetésnél :)

 60. ercsika mondta

  Én be sem tettem a lábam a monyhába, mióta csillog a mosogató, nehogy telepakoljam:))
  A fürdő még tartja magát, de a kanapé színe még ismeretlen…alakul, alakul…már a barátnőm is rugdos, minden nap figyelmeztet…mikor el nem felejti…:-((
  Hajrá nekünk!!:)

  • mondta

   Dehogy rontottál! Ezt a hozzáállást felejtsd el. Azért lett kosz a konyhádban, mert használtad. Hogy a fenébe ne használtad volna? Azért van, hogy használd!! Igen, koszos lett, igen, kajamaradék van mindenhol, kifolyt az étel, szennyesek az edények. Na és? Nem múzeumot vezetsz, hanem háztartást. Volt mit ennetek. Hurrá! Tessék szépen felkelni az önsajnálat pocsolyájából, főzz egy teát/kávét, állítsd be 15 percre az időzítődet és ess neki!

 61. luxusrozi mondta

  23 nap FlyLady után ma reggel körbenéztem a konyhában, hogy bizony lenne mit sikálni-lemosni. Elvigyorodtam és egy szimpla mosogatás után úgy döntöttem, ezek a lemosnivalók már megvárhatják a helyüket a februári második zónában. Holnaptól éljen az előszoba, viszlát bűntudat és 8 órás maratoni takarítás!

 62. NSDetti mondta

  Szia, Via! Kicsit későn, de csatlakozom (és sosem késő elkezdeni…). Anyum már vagy 30 éve flyladyzik, csak nem tud róla:) És tény, hogy ragyog mindene a tisztaságtól. Tőle örököltem, hogy tisztaság- és takarításmániás vagyok… Most egy 3 hónapos babával vagyok itthon, a szülés előtt költöztünk.
  Az én mosogatóm este bizony nem ragyog, és mosatlan edények is vannak benne, mert a bojlerünk elég kicsi (a költözés után nem volt időnk nagyobbra cseréltetni, majd tavasszal lesz rá alkalom). Ha a bébit megfürdetjük, akkor vagy mosogatunk, vagy egyikünk zuhanyzik, mert nincs több melegvíz… Szóval a Zuram este zuhanyzik, én reggel, mosogatás meg délelőtt és főzés után… Kicsit a sajátommá formáltam a programot, de a lényeg, hogy nincs káosz:) Köszi a program közzétételéért!

 63. ercsika mondta

  Tegnap befejeztem a konyhát, mára csak a felmosás maradt-na, nem 15 perc volt, de nagyon elégedett vagyok!:) Jöhetnek estére a vendégeim, nincs szégyenkeznivalóm. Csak a szobába be ne menjenek…
  Via, mára ott tartok, hogy a DMben hosszú perceket töltök a tisztitószeres polcnál, erre eddig csak a szappanoknál voltam képes…Már a zónázásokat is alig várom. Kedves elmegy külhonba 10 napra, azt szeretném, hogy elámuljon, mire hazajön, hogy miféle csoda történt otthon:))))

 64. Lisboa mondta

  Szia Via!

  Én egy újrakezdő anyuka vagyok… A Programod nagyon jó és mindenkinek áradozok róla (persze általában hülyének néznek, hogy minek kell program a takarításhoz), csak eddig nem sikerült végigcsinálni, a leghosszabb időszakom egy hét volt… :( Valami mindig közbejött. Sajnos maximalista vagyok… És inkább újrakezdem mindig a folytatás helyett… De még az egy hét is látható eredményeket hozott!!! Kérlek szoríts, hogy most sikerüljön!
  SIKERÜLNIE KELL!

 65. Csibe5 mondta

  Szia Via!

  Elég régóta követem a blogod, de csak most regisztráltam. Nagyon sok ötletet adsz és mindig lelkes és energikus vagyok miután feljövök ide. Tényleg nagyon köszönök mindent. A flyLady program nagyon tetszik és szeretném elkezdeni, de van egy kis gond. Borzasztó nagy kupi van nálunk és én meg egyáltalán nem vagyok kitartó. Megtennéd nekem, hogy megparancsolod, hogy rakjak rendet és ha rákérdezel és nem sikerült büntetésből kitiltasz innen?
  Akkor legalább lenne motiváció.
  Kösznöm!

  • mondta

   Igazság szerint nem szeretnélek büntetni, azért nem, mert akkor rossz motivációból követed el a rendrakást. Ne nekem csináld, és ne a büntetés elkerülése miatti félelemből! Érsz annyit, hogy rend legyen magad körül. Ha elkezdenélek fenyegetni, csak addig tartana az energiád, amíg én fenyegetnélek. Ha rájönnél, hogy ki az igazi haszonélvezője a rendednek (saját magad), akkor örökre kitart a lelkesedésed, és nem kell hozzá senki más, csak Te. :)

 66. nijntje mondta

  Hello!
  Teljesen véletlen találtam ide és azonnal elküldtem a linket egy barátnőmnek, ahol taktikai atombombát robbantottak a lakásban. Ma kezdjük a programot (szolidaritásból csatlakozom, hogy rugdoshassam…) és meg kell mondanom, csodát várok. Ha ez nála tényleg működni fog… Minden esetre nagyon hálás volt, mert tudja, rá kellene vennie magát a takarításra, de már úgy eluralkodott a káosz, azt sem tudja, hol kezdje.
  No és a negyed órás takarítások… azt kell mondjam, már imádom ezt a programot!!!!

 67. Bettuska mondta

  Sziasztok!
  Én is most kezdem a programot és már az elején nagyon tetszik. Imádom a rendet, de annál is jobban szeretek hétvégén pihenni és lustálkodni főleg az egész heti hajtás után, de minden szombatom azzal telik, hogy reggeltől délutánig takarítom a lakást, maratoni mosás-vasalásokat tartok… ehhez a programhoz viszont nagy reményeket fűzök:)
  Már az elején felmerült bennem, hogy a porszívózás-felmosást én nem tudnám 1 helyiségre leredukálni, hiszen ha már elkezdek porszívózni csak körbemegyek a lakáson pl: nekünk elég nagy a nappalink és egyben van a konyhával és az étkezővel, viszont pl az előszoba pedig tényleg csak egy kis lyuk, most hogy nézne ki, hogy azért az 1 m2-ért elkezdek porzsívozni, amikor tovább tart a porszívó összerakása (eredeti dobozában tartom), mint a kiporszívózás maga.
  Ti ezt hogy csináljátok? Minden héten csak egy helyiségre kerül sor?
  ,

  • mondta

   Szia!

   Az egy órás gyorstakarítás az egész lakásra vonatkozik, minden helyiségre, csak a zónázás során levő alapos porszívózás vonatkozik egy-egy helyiségre. Ha gondolod, összevonhatod az egy órás gyorsporszívózást az adott zóna porszívózásával, és akkor úgy néz ki a dolog, hogy mindenhol porszívózol egy kicsit, de az éppen aktuális zóna helyszínén többet.

 68. szviki mondta

  Szia, Via
  én ma kezdem a programot, de már múlt héten elolvastam a nagy részét. Nagyon sok mindent én is így csinálok, az évek során sikerült kidolgozni jó sok praktikumot. :) Talán a rendszeresség hiányzott eddig, valami szisztémát akartam kidolgozni, mert a 2 gyerek (1,5 hó és 3,5 évesek) , mellett egyébként eléggé elúszok, illetve pont a hétvége megy el a házimunkák nagy részével, mikor ugye együtt lehetne a család. Szóval éppen a legjobbkor találtam az oldaladra.
  Nagyon jó. szerintem egyébként valami hasonlót simán oktatni kellene az iskolában lányoknak, fiúknak egyaránt.

  Valaki kérdezte a gázfőzőlapok rácsának tisztítását. Én úgy csinálom, hogy ha nagyon koszos, akkor egy környezetbarát hideg zsíroldóval befújom, (ez nem olyan méreg) pár órát áll, alaposan lesikálom dörzsivel. Ezután hetente 1x mosogatógépben a legmagasabb fokon elmosom. Csillog-villog, ragacsmentes.
  Egyébként a mosószóda/mosópor+forró vízes áztatás is megható eredményekre képes a rácson.

  Szép estét,
  Viki

 69. sajtocska mondta

  Sziasztok!

  Kissmargit, én is ma kezdem.:) Igazából újrakezdő vagyok… Első alkalommal túl sokat akartam egyszerre, egy nap alatt akartam bevezetni az összes rutint, aztán amikor elkezdtem takarítani, nem álltam meg a 15 perceknél. Garantált a kiégés.
  Most kezdem előről, szépen, lépésenként, ahogy Via leírta!

 70. mondta

  Igaziból ezért regisztráltam, csak mindig elfelejtem. Én nem FlyLadyzek, megvan a magamhoz való eszem :) Viszont a mosogatófényesítést a hatására gyakoribbá tettem, amióta egyterűben lakunk. A legdurvább vegyszerem itthon a mosószerem, szóval nem tartok ilyesmit. Egy kivétellel: DM Power Reiniger, vízkőre, rozsdára, penészre meg nemtommire – csak vízkőre használom, a listában szereplő más problémánk nincs. Piros spricnis flakon. Valami durva, maró dolgot tartalmaz, mert a kezem remekül bír mindent, még a citromsavat is, de ehhez kesztyű kell, ha nem akarom utána három hétig regenerálni. És rohadt büdös, valami ammóniatartalmú dolog szabadul fel belőle. Viszont befújom a mosogatót/csempét/fugát, max. két perc múlva egyszerűen letörlöm, aztán alaposan leöblítem, és mintha új lenne minden. És egy ideig le is pergeti a vizet. A fürdőben úgy félévente nyomok egy kört, a mosogatón kb. kéthetente (béna a kazán, sokkal jobban vízkövesedik minden, mint a korábbi, házközponti melegítős rendszerű lakásunkban) – a köztes időben néha lecifutánzatozom, de az legalább öt perc :)

 71. Neszta mondta

  Most már tényleg ráveszem magam, hogy elkezdjem!
  Már régóta szemezgetek és amikor tiszta a mosogatóm mindig a csillogó mosogató jut eszembe :)

  Viszont lenne egy kérdésem, ami nekem nem tiszta.

  Minden nap egy új rutint szerzünk, de addig ameddig kialakul a napi rutin és látható eredménye lesz, mit csináltok, hogy rend legyen?
  Mert nálam egy csillogó mosogatótól nem lesz rend, így akkor a 2. napon mit csináltok? A régi kínlódós módszer alapján menjek végig mindenen és akkor még pluszba sikáljak mosogatót is? A 12. napig még se állhatnak a szennyes ruhák!
  Remélem érthető vagyok :)

 72. timbuk mondta

  Szia Via!

  Már 2 éve vissza-vissza térek ide, hogy hátha rá tudom venni magam a programra. Eddig pár nap volt a maximum. :( Kislányom születése után találtam az oldalra, és a babám mellett képtelen voltam tovább vinni. Aztán nőtt, én meg csináltam tovább a kampánytakarításokat… Most a kisfiam 5 hónapos, és elegem van a folytonos kupiból, koszból. Tényleg rendszer kell ide! :)
  Ami nálam nehezítés, hogy sokat császkálunk, egy héten akár többször is utazunk, és akkor eléggé meg van lőve a program. Tudom, ott kell folytatni, ahol abbahagytam, de így meg ezer év, mire eljutok a zónákig.
  Adok még egy esélyt, előveszem a füzetem, és most megpróbálok mosogatót fényesíteni. Vicces, hogy van mosogatógépem, mégis mindig van vmi a mosogatómban (bár sok cucc csak öblítésre vár, megy a szelektív kukába).
  És nagyon felnézek rád, bírom a stílusod! És elképzelni nem tudom, hogy van időd, energiád ennyi mindenre. Én eléggé csődnek érzem magam perpill, talán ezért is tenne jót a flylady-zés.

  Ui.: Húú, ez az utolsó (Neszta hsz-e) eddig nekem sem volt tiszta! :) Kemény! Nálam is ultraerős a maximalizmus.

  • mondta

   Szia! Figyi, nem vagy csőd. Ezer olyan dolgot csinálsz, amit meg én nem. Csak egy szeletét látod az életemnek, valószínűleg azt szorzod fel 100%-ra, hogy lehetőleg még meg is ijedj tőle, hogy mennyire lehetetlen így élni. :)) Ha most benéznél hozzám, gyanítom, hogy nem azt látnád, mint amit a fejedben elképzelsz. Amikor egyedül vagyok itthon, képes vagyok egész napra bemajomfészkelni az ágyba, és ott ülök (mit ülök, trónolok!) a kupleráj közepén, kezemben a gép (éljen a wifi!), mellettem három könyv, újságok, a gépemen filmek, körülöttem jegyzetlapok, egy megkezdett teásbögre, meg egy megkezdett kávésbögre, egy kübli, amiben még van gyümölcs, egy harmadik bögre, amiben kefir van, meg egy tányér, amin egy félig megevett szendvics. Valahol a kupac alján ott van a hálóingem is — és az még a jobbik eset, mert azt jelenti, hogy átöltöztem. :))) Csak tudod mi van? Az ilyen napok után megrázom magam és fél óra alatt úgy gatyába szedem a lakást (meg magamat), hogy aki nem látta, meg nem mondja, hogy néha én vagyok a szemétdomb úrnője. Mert nem trampli vagyok, hanem űrnő, és amíg én vagyok az úrnő, addig nem sápítozok, meg nem azon agyalok, hogy jaj de kupi van, hanem teszem a dolgom. Azért van kupi, mert dolgozom. Azért mocskos a konyha, mert főztem. Az a dolga a lakásnak, hogy koszos legyen, nekem pedig az a dolgom, hogy összekoszoljam, miközben élek benne. És majd rendet teszek, ha rákerül a sor. Ennyi. Szóval lesz*rompirula, halál a maximalizmusra, és csináld azt, amit épp csinálsz – de azt teljes odafigyeléssel, legyen szó akár kupigyártásról, akár kupiirtásról.

 73. kati mondta

  Szia Via! Én már nagy újrakezdő vagyok ebben a programban, elsejével megint elkezdtem. :) Az ok a kertem ugyanis. Ősszel-télen nincs semmi gond, de tavasszal ahogy elkezdődtek a kinti munkák, újra elúszott a ház. Most ki kell találnom hogy egyeztessem össze a kinti és a benti munkákat, ami nem egyszerű. Majd megírom mire jutottam:)

 74. Theresia mondta

  Engem a takarítás meg a FlyLady hozott ide a blogra. El is olvastam akkor, de úgy döntöttem, hogy mivel még nem élek külön, nem is tudnám megcsinálni rendesen a programot. Aztán a többi bejegyzés itt tartott a blogon, szerencsére. :) Közben pedig rájöttem, hogy hogyan tudnám személyre szabni a programot: eddig a szobámat úgy takarítottam, hogy ha rám jött, akkor a szekrény tetejétől az ágy alattig le- illetve kitakarítottam mindent, hogy aztán jól el is menjen a kedvem a takarítástól egy időre… De rájöttem, hogy nem csak lakásra lehet levetíteni, hanem akár egy szobára is, úgyhogy az én csillogó mosogatóm az íróasztalom lesz. :) A nap legnagyobb részét úgyis itt töltöm (főleg így vizsgaidőszakban, de annak mindjárt vége, szerencsére :)), szóval muszáj is, hogy ez legyen a legrendezettebb. Ma neki is állok. A többit még nem tudom, hogy mire fogom levetíteni, majd egy-egy zónánál kitalálom, hogy az épp mire vonatkozzon a szobán/életemen belül. :) Aztán majd ha külön költözöm, akkor könnyebb lesz remélhetőleg, és majd rendesen tudok zónázni. :)
  Köszönöm az inspirációkat, nem csak a takarítósakat, hanem a többit is. Nagyon jó a blog, csak így tovább! :)

 75. mondta

  Az elmúlt héten elkészült a konyhabútorom – ennek örömére tegnap este kifényesítettem a mosogatót!
  Igaz, a többi rutinból egy csomó már megkopott, viszont a reggeli rutinokra tök jó rendszert fejlesztettem ki: a telefonom minden hétköznapra be van állítva, hogy csipogjon az egyes feladatok kezdetén, és ki is írja, mi a teendő. Lassan már kezdem fejből is tudni, sőt, néha beelőzöm a csipogást – és nem késem el a munkából!

 76. Joyce mondta

  Sziasztok! Egy evvel ezelott lattam ezt az oldalt, beleolvastam az amerikai valtozatba is. Akkor azt gondoltam, nekem mar modszerem van, de azert a mosogatofenyesites jol megragadt az elmemben.
  Mara rajottem, hogy az egesz lenyege a rendszerben valo gondolkodas es az onmagunkkal szembeni tisztelet, s azt latom a sajat es masok eleteben, hogy ha bennem kaosz van, az azonnal meglatszik a lakason is, de ennek az ellenkezoje is.

  Egy baratnomtol kaptam nemi inspiraciot az elmult honapokban, s erre ratett, hogy egy klassz kis egy legteru garzonba koltoztem arpilisban, ami nagyon motival. Egyreszt kcisi a hely, hogy megengedjem magamnak a kupit, masfelol konnyebb rendben tartani, mint egy ketszer akkorat. Ugy allok hozza, hogy remek gyakorloterep, mire feleseg es anya leszek, a nehezitett palyahoz mar meglegyenek az alapok.

  Ahogy magamtol nekilattam a feladatoknak, most latom, sok alapelv azonos az itt olvasottakkal (pl. reggel meg eszembe jut megcsinalni ezt-azt, es a sok kicsi valoban sokra megy). Es ha mar ilyen hasonlo hullamhosszon vagyunk, nem szegyen tanulni Toletek, sot! Koszonom a rengeteg segitseget, megosztott beszamolot elore is!
  Most pedig lassunk hozza… folyt kov! :)

 77. mandita mondta

  Én kb. 5 napja lógok itt. Már csütörtökön regisztráltam, alig vártam a mai feladatot reggel, de bevallom a mosogatóm már pénteken csillogott. A csillogás pedig rendet vonz, mert azóta nincs kupi sem az étkező asztalon, sem a konyha pulton. Nagyon lelkes vagyok, remélem legalább olyan kitartó is.
  Várom a holnapi feladatot!
  Köszi Via!

 78. Csellentyűcske mondta

  Szia Via!

  Kerek egy hónappal ezelőtt iratkoztam fel a motivációs hírleveledre. Amint az várható volt, megbicsaklott a program – nyaralás, állásvesztés, miegyéb közbejött: inkább magamat építgettem, mint a rendet magam körül. Pedig ami belül van, az látszik kívül is, és ez igaz fordítva is. Így aztán elkezdtem elküldözgetni magamnak a motivációs hírleveleket, ma “kaptam meg” az első napit. Mivel a nagymamámmal közös háztartásban lakom, és a konyhát egyértelműen saját játéktérnek tekinti (és jól is bánik a tereppel), így én mosogató helyett a saját, igen vízköves és hervasztóan kinéző mosdómra fogom rávetni magam – plusz a fürdőszobatükörre. Lendületes mosakodási és fogmosási technikám nyomán tud olyan szép lenni az is, mint egy mosogató… Szeretném, ha biztatnál engem is: könnyen csüggedő fajta vagyok, kezemben önostorral, melyet gyakran pattogtatok… SEGÍTS!

 79. rozmaring mondta

  Szia Via!
  Először is szeretnék gratulálni a honlapodhoz, rengeteg érdekes olvasnivalót tartalmaz! A FlyLady programról a Nők Lapjában olvastam, és rögtön megtetszett. Szerintem nagyon sok dolgozó nő problémája, hogy hogyan lehet egy lakást úgy karbantartani, hogy ne legyen állandó lelkiismeretfurdalásunk a tornyosuló házimunkák miatt és ugyanakkor egy váratlan vendég betoppanásakor is vállalható állapotú legyen.
  Tegnap kezdtem el a programot, a mosogatóm csillog-villog! Egy megjegyzésem azonban lenne. Én úgy tudom, hogy a hypó, ill. a hozzá hasonló fertőtlenítőszerek (Domestos, Flóraszept stb.) forró vízben elveszítik a fertőtlenítő hatásukat! Javítsatok ki, ha nem így van! Szóval én ilyen megfontolásból a forró vízbe mosószódát szórtam, és ezt áztattam 1 órán át. A végeredmény így is meggyőző volt, csodásan leoldotta a szennyeződéseket.
  Izgatottan várom a többi feladatot, remélem a lelkesedésem az idő múlásával nem fog lankadni.

 80. Bab mondta

  Szia Via,
  újra szerteném kezdeni,mert már a lakás fut utánam…kezdeném a napi rutinoktól, h minden alap a helyén legyen.Viszont ma 9.-e van, most hogy kezdjem el? Néhány nap alatt hozzam fel magam, v hogyan? Szeretnék a zónákkal szépen haladni, mindig ahogy kiírod havonta.:) Így viszont “időben” kell a szeptemberhez jutnom.

 81. Jaffaszorp mondta

  Sziasztok! Most találtam erre az oldalra – ajánlották, pedig még nem is jártak nálunk, nem látták a lakást :-).
  Nagyon tetszik a dolog, ma belevágok!
  Már kipróbáltam, hogy mennyi fér bele 15 percbe, és tényleg hihetetlenül sokminden, még úgy is, ha egy gyerek a derakadra kötve “követi” az eseményeket.

  Nagymamám egykor azt mondta, hogy ha a lakásban fényes aminek fényesnek kell lennie (csap, tükör, mosogató) akkor az olyan mintha tisztaság is lenne. :-)

 82. meskete mondta

  Sziasztok!
  Most, hogy elkezdődött az iskola-óvoda, újult lendülettel álltam neki a lakásnak,de nagyon zavart, hogy olyan lassan haladok. A múlt hét közepén találtam ezt a honlapot, megpróbálom mától :)
  Nincsenek nagyratörő terveim, csak Karácsonyra készülök, 4gyerek mellett.. (8,6,3,9hó)
  Remélem, sikerül! :)

 83. HejoTitty mondta

  Köszönöm! :-) Megvolt az első feladat, és csak ámultam és bámultam, milyen fantasztikusan gyors és látványos a megújulás! A második napi reggeli tevékenység már automatikus, ugyanis munkába járok. Így 3. napi is az lesz, mert a beágyazás meg a heppem… :-) (nem tudom, miért, szerintem anyutól hoztam, otthonról)
  Azt gondolom, a lakásszépítés csak a mellékterméke lesz ennek a programnak – az igazi eredmény a saját fejlődésem lesz! :D
  Üdv.
  L.

 84. mondta

  Szia!
  Most találtam rá az oldalara, múlt héten, és tegnap kezdtem! Nagyon izgulok, meddig leszek kitartó, mindenesetre a mosogató-mumust kivégeztem és feltett szándékom nem visszaengedni.
  Ezen a ponton kérdésem, hogy ahányszor mosogatok napközben, mindig töröljem szárazra a mosogatót? Vagy napközben maradhat vizes, és csak este kell?

  Kíváncsi vagyok, a többi mumusra mikor és hogyan fog sor kerülni… ahogy ma körülnéztem a lakás számos pontján, háááát… lesz dolog!

  Tök jó, hogy lehet ide fordulni, amennyiben elakadnék, a napi emailek is nagyon jók, mint egy adventi naptár, úgy várom! Igaz, ma nem bírtam ki, és előre olvastam kicsit, de már bánom -oda a meglepetés!

 85. kismoncsi mondta

  Üdvözlök mindenkit!!!
  Ennek a hónapnak én vagyok az új versenyzője :)
  Olyan sok jó bejegyzést olvastam, hogy teljesen fel vagyok pörögve. Szupi látni, hogy nem csak én vagyok rendszertelenségben, sokszor kapkodok, vagy nagyon belemerülök egyes munkafolyamatba, és a többi lemarad, jön a egész napos takarítás. Szeretnék ennek végetvetni, és magamra is szeretnék egy-egy órát felhasználni. :) Én is nagyon várom a folytatást !!!

 86. sommonika mondta

  Sziasztok!
  Elsősorban szeretnék gratulálni a honlaphoz :)
  A teljes tartalom igényes,szórakoztató és könnyen hasznosítható.
  Örülök,hogy rátaláltam erre a cikkre!Végre eloszlatta a fóbiámat,hogy mindenkinél ragyogó rend uralkodik csak én szorulok segítségre :) A környezetemben élőknél soha nincs káosz bármikor megyek át hozzájuk.Bezzeg nálunk folyamatosan “rohan” a lakás.A mosogató állandóan tele van :( Munkámból adódóan 9-21-ig a munkahelyemen vagyok heti 4-5 napot.A párom napi szinten igényli a főtételt,szerencsére a bevásárlást/ főzést már megtanultam hozzáigazítani a beosztásomhoz,de a többi háztartási teendő általában elmarad.Sajna a mosogatás is….A szabadnapjaimon gondolatban megváltom a világot,de a gyakorlatban általában már a felénél feladom.
  Ma van a nagy nap!ELKEZDEM!Csak szépen a program szerint.Megyek mosogatni és a végén kitakarítom a mosogatót.A mosogatás elméletem szerint kb.3X15 perc is lesz…… és még főzni is fogok.Hajrá mindenkinek!

 87. Maris13 mondta

  Szia Via!
  Keresztlányomtól kaptam meg ezt a szuper jó oldalt. Ma kezdem a programot,de nem várok estig a mosogatással.Már alig várom az eredményt.Remélem a kedvem is jobb lesz tőle. Ugyanis nagyon nem szeretek mosogatni.Talán azért nem ,mert naponta legalább 4-5-ször mosogatok.

 88. Mazsola01 mondta

  Szia,
  nem rég találtam el ide hozzád, rögtön le is csaptam a lehetőségre, hogy minden nap motivációs levelet kapjak, hátha így tényleg kialakul egy rendszer, és nem rohanásos, utálom a takarítást felkiáltásokkal kell, majd rendet tartanunk. Igen, többes számban, mert a férjem-miközben éppen nyakig belemerültem a mai mosogatótálca takarításba- közölte, hogy mi lenne, ha felváltva csinálnánk a feladatokat, vagy egymást segítve látnánk neki. Szóval csillog a tálca, mint még sosem (annyira, hogy a koszos edényeket nem volt szívem visszatenni, és ahhoz meg lusta voltam, hogy elvigyem/betegyem a mosogatógépbe őket, legyen mit csinálni holnap a drágaférjnek:), izgatottan várom a holnapi levelet. Elszánt vagyok, akkor is végig csinálom, ha a két gyerek a fejemen ugrál a takarítás közben :)))
  (egyébként köszönöm a 15 perces tippet is, hihetetlen volt rádöbbeni, hogy mennyi mindenre elég csupán csak ilyen rövid idő!)
  Szép estét neked: Betti

   • MaryAnn13 mondta

    Szia Via!

    Egy hete fedeztem fel a blogodat, átrágtam magam ezen a Flylady programon. :)
    Arra a megállapításra jutottam, hogy én Flylady-től függetlenül is majdnem ugyanazt csinálom. Ami különbség van: én megállapítottam hogy melyik helyiségben milyen takarítani valók vannak, és azt, hogy mennyi időnként (hetente, havonta) kell letakarítani, hogy még ne látszon rajta a kosz. Ha rosszul lőttem be az időtartamot, akkor módosítok rajta.
    Így minden tisztának tűnik, és egy hétre max 2-3 dolgot tervezek be, amit max 1 óra alatt meg tudok csinálni.
    Hasonlóképpen betervezem a különböző szépészeti műveleteket is – manikűr, pedikűr, hajmosás, stb.
    Mindezeket én azért találtam ki, mert naponta 9-től este 6-ig dolgozom, másnapra ebédet főzök, és nem akarom a hétvégémet áttakarítani. Persze van hétvégi takarítás – portörlés, porszívózás, felmosás, de ezt életem párjával együtt 1 óra alatt megcsináljuk. Ha már este világos lesz úgy fél 8-ig, akkor pedig péntek este takarítunk.
    Így az egész hétvége a miénk.
    De azért nagyon tetszik, amit írtál, pár dolgot azért átalakítok a rendszeremben. A receptjeidből már válogattam is a jövő heti menühöz, és szorgalmasan olvasom az archívumot is :)

   • mondta

    Szia! Akkor majd tetszeni fog a zónázás is, az is hasonló elveken alapul, a szépészetre pedig ott a Szépségprogram. :) Mindenkinek igazából saját rendszere lesz a végén, mert nagyon sokat kell testre szabni, alakítani, és persze nem csak egyszer, hanem folyamatosan, mert egy új élethelyzet követelhet változásokat.

 89. mondta

  Ma ismét nekiláttam a rutinok elmélyítésének.
  És most sokadszorra ez a mondat vált különösen igazzá:
  “Egyébként meg “terjed” a tisztaság, majd meglátod. :)”
  A mosogatóval együtt fényesedett a pult, a tűzhely… és csak azért nem mostam fel a padlót, mert már így is túlteljesítettem a mai penzumot, és holnap korán kell kelni.

  És olyan jó, hogy évek múltán is pont ugyanannyira lelkesítő a (sokszor olvasott) írásod!

 90. mondta

  Na, gondoltam, júniusban kitartóbb leszek, a motivációs hírlevélre is feliratkoztam és neki is álltam az első napi feladatnak. Nekünk dupla mosogatónk van, úgyhogy először csak az egyikből pakoltam ki, fel is engedtem jó forró vízzel, utána nekiálltam felsöpörni és felmosni, majd leültem szépen írni a költségvetést. Csak hallom, hogy valami nagyon csöpög… de mi a fene. Nem a felmosó, a mosogatót sem csurig töltöttem, akkor mi és miért csöpög? Odamentem a mosogatóhoz, hát már kifolyt alul a víz, a frissen felmosott padlóra, az alatta lévő rész alján meg állt a víz (nekünk ott nem kuka, hanem edények meg hagymák vannak). A zöldségtartó kosárka elázott, szerencsére a hagymák nem, meg az edény is, de az legyen a legnagyobb baj. Közben épp telefonáltam a Kedvessel, hogy hamarosan indul, és akkor találkozzunk és sétáljunk együtt egyet hazafelé… de inkább siet haza, én addig feltörölgettem, ő pedig gyorsan megjavítja. Úgyhogy izgi első nap. A mosogatónak egy picit várnia kell. (bár így a fele, félkész állapotban is egész csini ^^ akkor is, ha a csillogósra suvickolás még elmaradt, már a fertőtlenítés is jót tett neki) Egyébként a tisztaság tényleg terjed :) törölgettem is ma egy sort (pedig azt nagyon nem szeretek)

 91. misstick mondta

  En is nekialltam es nekem is volt mar egy tokeletlen rendszerem de rengeteg hasznos dolgot olvastam itt. A mosogatofenyesitesre en a youtubon talaltam otletet: elso soron ramegyek szodaval, leledorzsolom a raragadt cuccost. Eloblitem a mosogatot, majdnem szarazra torlom. Lefujom ecettel aztan otthagyom, elmegyek tusolni. Visszajovok es leoblitem/surolom ahol kell az ecetet. Szarazra torlom a mosogatot majd 1 kocka papirtolore fujok a tavalyi napolajombol aminek lejart a szavatossaga es magamra mar nem kennem (nem napkrem hanem olaj) es ezzel attorlom a mosogatot. Nem hogy csillog, de vakitoan fenyes es BANANILLATA VAN!!!!!!!!!!!!!! aztan 5 percig allok folotte es gyonyorkodom….

 92. Evis mondta

  Szia/Sziasztok!
  Ez a legelső kommentem itt. Úgy döntöttem, hogy akkor én most belevágok a flyladybe, mert ha valami, hát ez talán segíthet rajtam. Nagyjából 1 évvel ezelőtt valahogy teljesen kicsúszott az irányítás a kezemből és minden motivációt és lelkesedést vesztve, fáradtan lehúztam a rolót. Azóta kampánylelkesedéseket kivéve hanyagolom magamat, a családomat, a háztartásomat és közben utálom is magam. A napokban találtam ide, és mondhatom, hogy ennyire még semminek sem sikerült kirángatni a pocsolyából az utóbbi időben. Pont ez kell nekem, kicsi lépések, és az, hogy ne csak a takarítást, de magamat is bele kelljen tervezni az életembe. Bizakodok, mert szerencsére nem valami komoly trauma következtében csúsztam szét, hanem egyszerűen csak annyi minden összejött egyszerre, hogy azt elképzelni sem tudtam korábban, plusz kábé 2 éve nem aludtam (igen, kisgyerek, ráadásul útban a következő) rendesen. Anyukám szerint (akinek velem kapcsolatban igen jó meglátásai szoktak lenni) csak egy kis szervezettségre és önfegyelemre van szükségem. Hát, reménykedem benne, hogy jó helyre vetődtem, és sikerül összekapni magam újra.

 93. n.vanda mondta

  Szia/sztok!
  Nagy izgalommal a mai napon belevágok a programba :D
  Nemrég 2 kislány anyukája lettem, akik között 15 hó a különbség, ami önmagában is nagy logisztikázást követel, így (bár folyamatos küzdelem ez magammal) lejjebb kellett adnom a nagy rend és tisztaság mániámat…remélem azért Via az ötleteid/tapasztalataid sokat fognak segíteni és hamarosan megtalálom a “helyes utat” és elégedett leszek magammal és az otthonommal :D folyt…köv..

 94. Mena mondta

  Via, itt is gratulálok a programhoz, sok ötletet, inspirációt és persze noszogatást ad :) Meglátjuk, hogy fog beválni, ha sikerül majd túljutnom a rutinokon, nem lesz karácsony, stb. :) Egyelőre bizakodó vagyok. Mondjuk lehet hogy azért, mert momentán a mosogató-fényesítés a nálunk időző nagyim feladata, mert ő szeret mosogatni… :) Szóval máris ennyivel könnyebb a dolgom :)

 95. mondta

  Via, gratulálok én is a programhoz! Jól összeszedted. Tetszik, hogy egyszerre konkrét és mégis rugalmas, személyre szabható.
  Elkezdtem én is, egyelőre karácsonyig tesztüzemben, januártól pedig élesben. Meglátom, hogy majd újrakezdenem kell-e, vagy csak folytatni ahol abbahagytam.
  Időnként jövök majd beszámolni. :)

 96. Mena mondta

  Jelentem, ezen a héten már az esti mosogatófényesítés is megvan, valahányszor itthon vagyok! :) Kár, hogy nálunk is matt, nem csillog, de sebaj. A konyha rakodófelületeinek szintentartására plusz erre rámegy ugyan napi 20 perc, de itt legalább látszik a munka eredménye.

 97. eri mondta

  Szia Via! Annyira tetszik az oldalad, hogy eletemben eloszor hozzaszolast irok a neten. Elkezdtem a Flylady-t, de lenne par kerdesem:
  -En ugy mosogatok, hogy berakom az edenyeket a mosogatoba, engedek rajuk vizet, vagy csak alapban rajuk folyik a hasznalat soran, par napig ugy vannak, aztan ha kell belole vmi, azt hideg folyo vizzel elmosom. A nagymosogatast kizarolag szabadnapomon vegeztem, ugyanezzel a technikaval. Szoval nekem a mosogato kifenyesitese elott -amit amugy ma nagy orommel meg is csinaltam munka elott- meg kene tanulnom rendszeresen, es vmi normalis modszerrel mosogatni. Ha mostantol minden este elmosogatok, akkor ugye naponta joval kevesebb lesz. Te ahhoz a keveshez is engedsz forro vizet? Elmosogatod mindennap a napi hasznalatban levo bogreket, reggelizo tanyerokat? Ha a kifenyesites, szarazra torles utan megint pakolunk bele, es a vizet is megengedjuk, akkor megint vizfoltos lesz, nem? Vagy a belsejet nem torlod szarazra, csak a peremet meg a csapokat?
  – Nekem a szodabikarbona sajnos nem volt eleg eros. Ugyhogy vennem kell vmit, csak nem szeretem a nem kornyezetbarat dolgokat.
  – Az ecetes resszel kapcsolatban: En kicsit beeceteztem a papirtorlot, attoroltem vele a mosogatot, es utana szaraz papirtorlovel toroltem ki. Jo ez igy? Vagy maskepp kene?
  Bocs az idiota ovis kerdesekert, de orommel lattam, hogy te tenyleg valaszolsz, es nagyon jo tanacsaid vannak…gondoltam batorkodom en is megszolalni…:-) Koszonom szepen, hogy segitesz a hetkoznapi embereken! Udv. eri

  • mondta

   Szia!

   Pár hete a mosogatógépesek lelkes táborát erősítem, így mostanra némileg módosult a rutin, de szívesen elmondom, hogy előtte hogyan volt.

   Sokkal egyszerűbb napjában többször kevesebbet mosogatni, mint napokig, vagy akár egy hétig összevárni a mosatlant. Egyrészt azért, mert “amit ma örömmel, holnap körömmel” (gy.k. a rászáradt kaját nehezebb elmosni), másrészt meg a nagyobb kupacot több idő elmosni, és sokkal nehezebben veszed rá magad, hogy nekiállj. (Plusz: ronda és ünneprontó a mosatlannal teli konyha. De ez csak privát vélemény – én utáltam a sajátomnál! :) És ha nem tudtam megcsinálni, nagyon idegesített. Amint nekiestem, a közérzetem is jobb lett.)
   Nagyon sok múlik azon, hogy egy vagy kéttálcás a mosogatód. Ha kéttálcás, akkor egyszerű: az egyikben beáztatod meleg, mosószeres vízbe a cuccokat, ott áznak egy kicsit, megsikálod őket (a csap nem folyik), aztán átteszed a másikba, ahol tiszta vízzel leöblíted (ez is lehet állóvízben). Ha egytálcásod van, akkor bevethetsz egy műanyag lavórt áztatósnak (ha nagyon sok mosatlan volt, régen én ezt csináltam), de van, aki a mosogatóba beletesz egy kisebb edényt, és azzal “osztja ketté” a teret. Olyan megoldást kell kidolgoznod, ami az eszközeidet figyelembe véve a leginkább kézre áll neked, és hatékonyan tudsz vele dolgozni. :)

   Az, hogy mikor mosogatsz egy nap, teljesen a rutinodtól függ. Ráérsz reggel elmosni azt a két morzsás tányért és két bögrét? Akkor csináld meg. Rohansz a munkába, mert lekésed a buszt? Akkor reggelente hagyd, és csináld meg, miután hazaértél, és mondjuk fő a vacsora, vagy feltettél egy teát, kávét, és úgyis ott várakozol a konyhában.
   Ha főzöl, akkor csinálhatsz (akár lavórban) meleg, mosószeres áztatóvizet, és munka közben már teheted be a dolgokat. Így főzés után könnyebb a rendrakás.
   Ha nem egyedül élsz, amikor csak tudsz, feltétlenül vonj be valakit, aki segít. Maga után mindenki el tud mosni vagy akár öblíteni egy-egy bögrét, tányérat, és a törölgetésbe, pakolászásba is beszállhat. Közben lehet beszélgetni, gyorsabban telik az idő, és hasznos emberi kapcsolatépítés is történik a házimunkán kívül. :) Ha közösen koszoltatok, a takarítás is lehet a közös feladat, senki sem a többiek alkalmazottja. :)

   A fényesítéshez: az a célja, hogy rendszeresen a “fejére nézz” a dolgoknak. Igen, a használattól megint cseppes lesz. Nem, ez nem baj, mert a tárgyaknak az a dolga, hogy használjuk őket. Nem főbenjáró bűn, ha közvetlenül a fényesítés után beleraksz két bögrét, és otthagyod, és reggel nem üresen vár. A te mosogatód, azt csinálsz vele, amit akarsz, ő van érted, nem te őérte. :)

   Az ecetes papírtörlő tök jó, de papír helyett mikroszálas törlőkendőt is használhatsz, ha ebben is a környezetbarát, újrahasznosítható verziót preferálod. ;)

   Remélem, választ kaptál a kérdésekre! :)

   • eri mondta

    Koszonom a gyors valaszt es hogy ilyen alaposan leirtad. A fozes kozbeni aztatos edeny nagyon jo otlet! :) A mikroszalas kendo meg nem tudom miert nem jutott eszembe, de legkozelebb ugy csinalom. Azaz mar ma este. Szoval koszi a tamogatast, remelem ezuttal sikerul elernem vmi valtozast az eletemben.

   • eri mondta

    Szia! Igazad van teljes mertekben. Jo neked, hogy neked ez ilyen termeszetesen jon. Nekem sajnos nagyon nehezemre esett mindig is, de valtozni akarok. Minden jot!

  • mondta

   Éljenek az újrakezdők! :) Nekem még megvannak a rutinom maradványai, de van, ami teljesen kikopott, úgyhogy feliratkoztam. :)
   A mosogatásba szerencsére már egész jól belejöttem, bár újra visszacsúsztam én is a néhány naponta mosogatásra.
   Nekem az álló vízben mosogatás mindig egy horror volt. Ezért én úgy csinálom, hogy mindig előreveszek egy-két könnyebb darabot (teás bögre, morzsás tányér, stb.), és lejjebb sorolom a szutykosabb dolgokat. Folyóvízben mosogatok, és igyekszem a makacs darabokat úgy rendezgetni, hogy rájuk folyjon a víz. Így a legtöbb már annyira leázik, mire elérek hozzá, mintha hosszasan áztattam volna, szinte soha nem kell kaparnom semmit, de a rettegett állóvizet is elkerülöm. És mivel keverős csapom van, nem is vízpazarló, mert nem kell mindig újra beállítani a hőfokot, hanem csak pöcc-pöcc, kinyitom, elzárom, csak a tiszta vizes öblítéshez folyik a víz, nem pazarló. Kíváncsiságból kipróbáltam már, hogy eldugaszolom a mosogatót a legelején és megnézem, mennyi víz fogy – kevesebb, mint az állóvizes módszerrel.

 98. Lina73 mondta

  Sziasztok!
  Múlt héten találtam rá erre az oldalra. Belenéztem ide-oda, kíváncsivá tett a dolog.
  Nekem a háztartással, renddel nincs sok problémám, szerencsére. :)
  Gondolom a jó pár év rutin, és amit az ember otthonról hozott sokat számít.
  Esténként sosincs mosatlanom, pár éve van csak mosogatógépem, de előtte se volt soha.
  Időnként, ha összejövünk jó páran, akkor sem vagyok képes ott hagyni a mosatlant, ha kell késő estig csinálom, bár mindig kijelentem, hogy majd holnap befejezem, de csak nem tudom otthagyni. :)
  Persze tudom, hogy miért, inkább még melegébe legyek túl rajta, cserébe másnap nem kell vakarni, áztatni a dolgokat, és reggel rend fogad, max. a tiszta edényeket kell elpakolni.
  A mosogatómat is rendszeresen karban tartom, egy kedvenc biotisztítóval, nekem is gránit van, a vízkő nem, de a tea, kávé folt meglátszik rajta. :)
  Pár napja már szemeztem vele, hogy megint esedékes egy alaposabb takarítás, így kapóra jött a tegnapi feladat.
  Bár úgy festett a dolog, hogy megint elmarad, de végül is az utolsó utáni percben csak megcsináltam, míg a kisfiam fürdőt. :) Ez a Te érdemed Via!!!( 2 gyermekem van egy mindjárt 20 éves leányzó, aki az idén érettségizik, szorítsatok neki :) és egy szintén mindjárt 9 éves ( el sem hiszem )kisfiam, kis szerelmem :). Mindkettőre nagyon büszke vagyok, tudom, hogy ez nem a gyerekekről szól, de kikívánkozott belőlem :)
  Visszatérve a mosogatóra én a régi módszeremhez folyamodtam, ami egy kicsit eltér az általad ajánlottól, a lényege ugyan az, amiben mégis más, én nem engedem tele meleg vízzel (igyekszem jó ideje a vízzel takarékoskodni), hanem kesztyű, Domestos, és a kedvenc mosogató”rongyom”.Egy nagyobb tisztítókendő van 4-be vágva, és az egyik negyede. Imádom, bármit csinálhatok vele, szépen kitudom mosni, mintha mindig új lenne, nem foszlik, nem kopik, szóval maga a tökély. :)
  De megint elkalandoztam, a mosogatórongyot bevizezem, áttörlöm a mosogatót és minden egyes részét, hogy nedves legyen, a Domestost rányomom a “rongyra” és azzal a tömény domestos-szal áttörlöm az egészet, a csempét is falon, mire a végére érek, már moshatom is le az elején, nem kell órákat várni az ásztatással, és még a vízzel is spóroltam. A kis „rongyom” is újjá született.
  Míg vártam a hétfői feladatra addig az általad javasolt napi 15 percet alkalmaztam. Nálam ami nem napra kész az a vasalni valóm, a párom minden nap ingbe jár, úgyhogy abból szokott lenni jó pár a többi mellett. A 15 percnek köszönhetően nem néz vissza rám a szobánkban, mert a szekrénybe nem szoktam elrakni, mert akkor még jobban elfelejtem, hogy van. :)
  Szóval köszi, két mosás között nem díszeleg a vasalni való. Nagyon tetszik!
  Köszi!

 99. manoo22 mondta

  Sziasztok!
  Nálam is csillog villog már a mosogató. Eddig is tudtam, hogy a szódabikarbóna nagyon hasznos, de hogy még súrolóként is megállja a helyét nagyon meglepett. :) Viszont érdekelne, hogy akinek van műanyag tányér és evőeszköz szárítója azok mit szoktak csinálni, hogy ne feketedjen be az alja :(
  Előre is köszönöm a választ.
  Üdv:
  Marcsi

  • Bogca mondta

   Szia!
   Minden mosogatás után miután eltettem az edényeket kiöntöm a vizet alóla, hogy ne legyen mi odavízkövesedjen és odapenészedjen. Ettől függetlenül sajnos idővel mindenképpen ez történik. :/ Ha penész és vízkő is van akkor először ultra szavóval fújom be a penészes részeket (más nekem nem vált be penészre, csak ez), utána meg ha az már eltűnt akkor ecetes tisztítószerrel átsikálom a vízköves részt és tádám.

   • manoo22 mondta

    Szia!

    Köszönöm szépen az ötleteket. Így csinálom plusz még amit talán tudok tenni, hogy estére megfordítom, bár a tálca így is vízköves lesz, de legalább az alja nem penészesedik! Köszönöm Bogca és Via! :)

   • mondta

    Vízkő ellen ecet! :) Tedd a konyhazónádba az ecetezés programpontot, és minden oké lesz. Aztán ha közte meg egy kicsit vízköves, hát na bumm. Gyakorlatilag minden attól a ponttól elkezd újra koszolódni, hogy abbahagyod a konkrét takarítást. De az a dolga, mert használva van. :)

 100. Stella73 mondta

  Szia Via! Most frissítem fel a FlyLady-s rutinjaimat és csak gratulálni akartam, hogy milyen szuperül megújítottad a levélküldő rendszert! Igazán le a kalappal! :) Így lesz újdonság a számomra is, pedig csak pár hónapja volt az első ‘kör’, amit csináltam!

 101. kiscsillag mondta

  Nagyon tetszik az új motivációs levél, nem először vágok neki, de most még több kedvvel fogok bele, pedig a kezdet eddig is élvezetes volt. Szóval Via, már csak szuperlatívuszokban lehet Rólad beszélni! Tegnap pedig – a programot kicsit megelőzve, de a májusi életmódváltó terveimnek megfelelően, különös tekintettel a 6 hét múlva esedékes érettségi találkozóra ;) – 15 percet mozogtam! Zenére ugrabugráltam, és jól esett!

 102. Szityike mondta

  Csatlakoznék az előttem szólókhoz: Nekem is nagyon tetszik a hírlevél!
  Lelkesen kezdtem így neki a mosogató sikálásnak (előtte persze a halom koszos edénynek estem neki…), így kettőt egy csapásra pipáltam ki!
  Alig várom a következő feladatot! :)

 103. ZsofiAnya mondta

  Említettem kb két hete a férjemnek, hogy van ez a program, és milyen jó lenne belevágni. Aztán vasárnap este gyorsan feliratkoztam, hogy hétfőn megkapjam az első részletet.
  Reggel kérdezte is férjem, hogy na, mit kell ma csinálni? :) Aznap ő éppen itthon volt, így bedomestosozta a mosogatót, de a kisikálásra már nem volt alkalma, így nem lett patyolat. Valami látszik rajta, de hát több éves réteget kell felszabadítani, úgyhogy meg fogjuk ismételni.
  Nálunk a “mosogató” egyébként a tűzhely, már ami a szem előtt lételt illeti. Ha a tűzhely tiszta, a konyha is sokkal tisztábbnak látszik, így engem jobban izgat, hogy azt letöröljem naponta, a mosogató valahogy másodlagos. De nyilván jó lenne, ha lassanként mindent ragyogni kezdene, szóval nem fogja megúszni!

 104. Enci mondta

  Sziasztok!
  Régóta nézegetem a programot, de eddig nem igazán tudtam alkalmazni. Szombat óta viszont együtt lakok a vőlegényemmel (juhúú :) ) és a beköltözési időszakban máris elkezdtem a napi rutinok kiépítését. Nagyon tetszene, ha nem kellene többé nagytakarítást tartani, mert eddig anyukámmal teljesen tönkrementünk, mire a tavaszi vagy épp őszi nagytakarítással végeztünk.

 105. jill mondta

  Kedves Via!
  Először is nagyon köszönöm Neked ezt a honlapot! Az egész fantasztikus, de számomra a FlyLady program különösen fontos, szinte már életmentő. Sosem voltam valami nagy takarító, rendrakó. De a gyerekek születése után különösen elfajult a helyzet. Voltak időszakok, amikor enyhébb depresszióval is küzdöttem (mindhárom gyerkőc születése után volt 1-2 ilyen év), és a sírás jött rám, ha ránéztem a lakás bizonyos -egy idő után legtöbb- pontjára. Ahogy itt már más is megfogalmazta, csak ültem a kupi tetején és nem tudtam, hogy kezdjek hozzá. Úgy éreztem maga alá gyűr a rendetlenség, a kosz. Mivel elkezdeni nem volt lelkierőm, sokszor mérhetetlen álmosság jött rám napközben is (állítólag a depresszió egyik formája, hogy az ember alvásba menekül a probléma megoldása elől), vagy tévéztem (persze amennyit a gyerekek mellett lehetett – őket nem hanyagoltam el). Közben tudtam, hogy különösen az anyukámat szinte megbotránkoztatja, hogy milyen lusta, rendetlen vagyok. A férjem viszont nagyon rendes, a házimunkába is sokat besegít, és sosem piszkált a takarítás miatt. Ha már nagyon nem bírta, akkor nekiállt porszívózni…
  Szerencsére a depressziós időszaknak vége lett, ahogy a gyes után visszamentem dolgozni, de a káosz ezzel nem szűnt meg otthon :) Viszont már nagyon akartam a változást, és nagyon hálás vagyok, hogy rátaláltam a blogodra. Bocsánat, ha túl hosszan írok, de most hogy ezt (életemben először) kimondtam/kiírtam magamból, már jobb érzés tölt el, és biztos vagyok benne, hogy ezt az időszakot végleg a hátam mögött tudhatom!
  Jelenleg a program 14. napján tartok, elég jók az eredményeim (a korábbi állapotokhoz képest…), apránként meglátszik a lakáson is, de az én lelkemben, gondolataimban már előre látom, milyen szép rend lesz, és szerintem ez a lényeg. Belül már nagyon rendeződnek a dolgok!
  Nagyjából minden világos, viszont az első napi feladathoz lenne kérdésem. Első este megcsináltam a mosogató nagytakarítását: domestosos áztatás, utána cif-ezés. Mivel nagyon kemény nálunk a víz, és minden csupa vízkő, ezért itt beiktattam egy erős vízkőoldóval történő lemosást is. Eddig is így csináltam, ha nagy ritkán kimostam a mosogatót, kivéve a domestosos áztatást. Ezután jött az ecettel való fényesítés, amit szintén sosem csináltam korábban. A végeredmény egy tiszta, de nem fényes mosogató lett. Ahová a vízkőoldót ráfújtam a mosogatóra, ott matt volt, ahová az nem ért el, ott fényesebb lett. Szerinted a sokféle vegyszer közül valami kölcsönhatásba lépett egymással? Én erre tudok gondolni. Volt valakinek ilyen tapasztalata?
  A másik kérdésem: én úgy értelmeztem, hogy az első napi menetrendből a többi napon a domestosos áztatás marad ki, a többit ( cif-ezéstől) ismételni kell minden nap. Ez nekem egy kicsit túl sok vegyszernek tűnik, ezért egyelőre az esti fényesítés csak az ecetes áttörlésre korlátozódik, és hetente egyszer Ciffel is súrolok. Ez hosszú távon elég lesz szerinted?
  Eddig sosem használtam ecetet takarításhoz, de nagyon tetszik, mert környezetkímélő. Tervezem, hogy egy üres spricnit feltöltök vele, ami mindig készenlétben lesz, a turbótörléshez is kell úgyis. A tapasztaltaktól kérdezem: a spricnis üvegbe tisztán ecetet tegyek, vagy víz-ecet keverékét? Ha ez utóbbi, akkor milyen arányban keverjem?
  Bocsánat ha túl triviálisak a kérdéseim. Még egyszer köszönöm Via a munkádat, tényleg hihetetlen, és nagyon nagylelkű tett, hogy mindezt ingyen közkinccsé tetted!

  • mondta

   Szia! Nem kell a kérdésekért bocsánatot kérned. :)

   Igen, lehet, hogy a sok tisztítószer összeveszett. :( Még nem tapasztaltam ilyet, de el tudom képzelni.
   A mosogató kitörlése nálam a napi rutinban simán a mosogatószivaccsal történik, nem nyomok rá plusz tisztítószert. Minek, egy nap alatt nem kerül rá annyi kosz! Szerintem teljesen jól csinálod, de nincs távlátásom, szóval magadnak kell megállapítanod, hogy arra a koszra, amit te egy nap alatt termelsz, mi a legkevesebb, elégséges takarítási technika. :)
   Nekem 15%-os ecet van egy pár decis spriccnis flakonban, és nem kevertem vízzel.

 106. jill mondta

  A sok kérdés után hátha én is tudok ötletet adni másnak. Látom, hogy többünknek okoz gondot a műanyag edénycsurgató tisztítása. Nekem is folyton fekete foltos penészes lett, és nagyon macerás a tisztítása. Én korábban a zuhanytálcába betettem, öntöttem rá domestost, és ott áztattam. Utána ha kellett (és mindig kellett!) befújtam vízkőoldóval. Aztán neki estem fogkefével. Tisztább lett, de sosem lett tökéletes :(
  Viszont most a következőképp csináltam: amikor a mosogató 1 óráig ázott a domestosos forró vízben, beleállítottam a csurgatót is ázni. Az alját a mosogató egyik felébe, a fölső részt a másikba (egyszerre csináltam a 2 medencét). Mivel így az egyik fele kilóg a vízből, félidőnél megfordítottam. Mivel együtt ázik a mosogatóval, így időt és tisztítószert is lehet spórolni. Amikor leengedtem a vizet, a szárítót átvittem a zuhanyzóba, leöblítettem, és lefújtam a vízkőoldóval, amíg a mosogatót befejeztem. Amikor azzal végeztem, jött a szárító. Az 1 órás áztatásnak köszönhetően sokkal könnyebb volt kitisztítani, mint máskor.
  Azóta pedig – megfogadva Via tanácsát – minden alkalommal, amikor kipakolom belőle a megszáradt edényeket, kiöntöm belőle a vizet, és egy papírtörlővel szárazra törlöm. Egy perc az egész, és azóta nem látom, hogy vízkőfoltok, penész jelenne meg rajta.
  Remélem ez a tipp másoknak is megkönnyíti a szárító tisztántartását. Én egyelőre ezen a ponton látom a leglátványosabban, hogy napi 1-2 perc odafigyelés milyen szintű eredményt tud produkálni!

 107. Anita mondta

  Újra itt, sokadik alkalommal :) Bevallom már nagyon-nagyon sokszor nekifutottam a programnak, de mindig félúton elakadtam. Most babát várok (augusztus közepén érkezik) és mától itthon vagyok, nem dolgozom :) Ezért, most újra nekifutok ennek az egésznek, immár komoly motivációval :) Szeretnék kielakítani egy működő napirendet és szeretnék fly lady lenni mire a kicsim megérkezik. Arra számítok, hogy így könnyebb lesz a életünk. A kisbabák szeretik a fix napirendet :) Nyilván nagyon át fgo alakulni mikor Ő megérkezik, de van időm megszokni a rendszerességet és bízom benne hogy ez hasznomra válik majd ha már hárman leszünk :) Köszönöm Via a lehetőséget :) Most végig csinálom :)

 108. Polzsu mondta

  Teljesen véletlenül találtam a honlapodra, és nagy örömmel és leleksedéssel vágok bele a programba. Jelentem az első napi feladat teljesítve!!!A mosogató ragyog :)
  Nagyon jók a hozzászolások is, sokat lehet tanulni belőle, jó ötleteket lehet benne találni :)
  Egy ötlet, bár lehet megvalósult már csak én nem találtam meg még az oldalon. Soak irnak környezet barát tisztiási lehetőségekről, tisztitó szerekről. Engem is nagyon érdekelne, meg lehet valahol egy csokorban találni őket, hogy ne keljen az összes hozzászólást átböngészni?Segítséget köszönöm :)

 109. fobra mondta

  Kedves Via!

  Nemrég találtam rá a blogodra. Számomra a tanácsaid nem egyszerűen abban segítenek, hogy a háztartásomat rendbe tudjam szedni, hanem terápiás jellegűek, mert már a depresszió szélére sodródtam a lakás állapota és a saját lomhaságom, lehetetlenségem miatt. Mindig is rendetlen voltam, a szemem valahogy nem áll rá magától arra, hogy mit kéne csinálni, kicsúsznak a kezemből a dolgok, és hipp-hopp felgyűlik egy hetes mosatlan edény, ruhák a földön, szalvéták, egyebek szanaszét:( Mivel minden a földön van, ha akarnék sem tudnék normálisan felporszívózni és felmosni:De talán a lelkem mélyén mégsem vagyok olyan visszataszítóan igénytelen, mint amilyen a lakásom, folyamatos szégyenérzet és frusztráció a társaim, vendégeket nem hívok, ha muszáj, akkor kampánytakarítás következik. Nem lehet eléggé megköszönni, hogy a blogod hangvétele még a magamfajtákkal sem elítélő. Most három napom van arra, hogy legalább látszatra rendbe kapjam a lakást, de utána el fogom kezdeni a maga visszafogott tempójában a programot. Nekem pontosan ez kell: apró sikerélmények, semmi maximalizmus,kis lépések és mindenek előtt rendszer. Ez az egyetlen területe az életemnek, ahol csak úgy tudom elvégezni a feladataimat, ha valaki pontosan megmondja, aznap mit kell tennem, és mindig figyelmeztet (mint pl. a kontrollmappa:) Szíven ütött az egyik bejegyzésedben vagy talán hozzászólásban olvasott mondat arról, hogy valahol nincs rendben az, hogy egy idegennek kitakarítunk, de a saját családunkat nem tiszteljük meg ezzel, pedig ők lennének a legfontosabbak, és hogy jól érezzük magunkat az otthonunkban.

  Ezt a három napot úgy fogom végigcsinálni, hogy minden napra felírok 10 elvégzendő feladatot, és mindre szánok 15 percet. Az három nap alatt 7,5 óra takarítás, lakásszépítés. Amit ennyi idő alatt meg tudok csinálni, az meglesz, ami nem, azt majd pótolom, ha a zónázásban odaérek. De így is be tudom majd engedni a vendégemet, ami most nem menne:) Via, még egyszer köszönöm ezta lehetőséget, nekem a gyógyulásra,a családomnak egy sokkal jobb minőségű otthonra.

  • mondta

   Nagyon szurkolok, hogy sikerüljön, és ne bántsd magad, ha nem lesz tökéletes! (Szerintem sosem lesz az.) Majd légyszi mesélj, hogy mi történt, és hogy haladsz, jó?

   Szerintem kezdd azzal, hogy minden helyiségben kidobálsz 20 dolgot, ami nem kell – szemét a földön, stb. Utána már egyszerűbb lesz! Fogj egy nagy kukás-zsákot, és járd körbe a lakást. Sok sikert!

Visszakövetések

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)