Mosásos/mosógépes körkérdés

Idara kérésének teszek eleget, aki szeretne Titeket kifaggatni a mosási szokásaitokról, illetve arról, hogy milyen gépetek van. :) Főként a kézi mosás érdekli, mert, ahogy írta:

Hiába van kézi program is a mosógépemen, a legtöbb felsőmet kézzel mosom. Voltak ugyanis pulcsik, amiket én már nem láttam ugyanolyannak a gépi mosás után, mint akkor, amikor kézzel mostam. Pedig 30 fok, kímélő és kevés mosószer, mindent megtettem. Nagyon finnyás vagyok ezen a területen is. Márpedig ha nem látom olyannak, nem veszem fel többé, akkor sem, ha mások tökéletesnek látják. Érdekelne, hogy milyen márkájú mosógépre esküsznek a többiek, esetleg van-e olyan, amelyiken nem 50 percig fut a kézi program.

Részemről csak a nagyon kényes dolgokat mosom kézzel, méghozzá így. Felültöltős, Indesit mosógépem van, most tavasszal volt 7 éves, soha semmi probléma nem volt vele. Leggyakrabban 30-40°C-on mosok, 30 illetve 90 perces programon. Folyékony mosószert, mosószódát, folteltávolításra perkarbonátot, Színfogót (most éppen öblítőset) használok. Egy szennyestartónk van, és a mosódobba való dobáláskor szortírozok, két nagy csoport van: világosak és sötétek. Szárítógépem nincs, a kád fölé van fúrva egy fregoli, azzal gazdálkodom. :) Félévente ecetes főzőmosással kezelem a gépet. Mosókonyhám sajnos nincs, de nagyon-nagyon szeretnék, és szerelmes vagyok a mosókonyhás képekbe. Az eddigi mosásos bejegyzéseim itt találhatók, minden egy helyen. :)

Kategória: Takarítás, Zöld

Hozzászólások

 1. sunshine mondta

  Ó, hát nem csak én vagyok finnyás mosás-témában? :)
  Nekünk 27 éves Miele mosógépünk van, felültöltős, digitális kijelzős(!). Imádom; amikor először mostam vele, szabályosan látszott, hogy ez valóban MOS, nem csak forgat. A fogyasztása sem annyira vészes.
  A ruhákat alapból 3 felé válogatom: apa munkás ruhái, sötétek, világosak. Mióta van gyerekünk, sokszorosára nőtt a szennyes, így gyakran jön össze egy-egy adag kék-fekete, sárga-barna-zöld, fehér vagy piros-narancs is. És persze külön a rongyok (felmosó mop-fej, törölgetőruhák), a törölközők az ágyneművel, konyharuhák… Szinte minden nap mosok, de tényleg.
  Mosószerből: Tomi+mosószóda, 1/3-2/3 arányban, hatékony és költségtakarékos. Öblítőből minimális Lenort használok, különben böknek a ruhák:(
  Szárítani leginkább napon szeretek, de van mosókonyhánk, aminek télvíz idején örülök igazán, mert egy, a lakásból már leselejtezett hatalmas radiátor van benne, és vagy 15 méter kötél és egy felhúzós szárító az apróbb dolgoknak: amit este kiteregetek, reggelre megszárad, mert trópusi a hőség (tésztakelesztéshez is kiváló:) ).
  Igyekszem szépen teregetni, hogy ne kelljen sokat vasalni. Apa ruháihoz 40 vagy 60 fok kell, a nem munkásakat 30 fokon mosom. 45 perces a rövid program, és hála istennek elromlott a kapcsoló (vagy lehet, hogy gyárilag ilyen?), és leáll a program centrifugálás előtt. Ez azért jó, mert így csak akkor indítom el az 5 perces centrizést, ha tudom, hogy ki is tudok utána rögtön teregetni; nem állnak és gyűrődnek a ruhák addig, míg odajutok (gyerek mellett nem akkor teregetsz, amikor akarsz, hanem amikor tudsz…)
  Na, ezt kiveséztem;)

 2. jucus25 mondta

  Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van mosókonyhám. Imádom, az elsők között volt a berendezése. :)

  Nekem ez az elöltöltős LG gépem van: http://www.lg.com/hu/haztartasi-elektronika/mosogep/LG-inverteres-mosogep-F1292QD.jsp

  Én abszolút meg vagyok vele elégedve: halk, akár 7 kg mosnivaló is belefér és gazdaságos is.

  Én is – Viához hasonlóan – a legtöbbször 30 ill. 40°C-on mosok. A gyorsmosást is sokat használom. Az enyémen a kézi program 19 perces illetve anyagfüggő. (Sok időbe telt kitapasztalni mindent, de megérte) Kézzel nem szoktam mosni…

  Egyelőre még nem próbáltam a színfogót, de pont tegnap vettem egy dobozzal.Amiket mosásnál használok: nagy kedvenc a mosókapszula, a folyékony mosópor (fantasztikusan kiszedi a csúnyább foltokat) és persze az öblítő.

  Nekünk is egy szennyestartónk van és én fekete, fehér illetve színes csoportokat szoktam kialakítani.

  A mosógépemben van szárító is, de inkább a szabadban megszáradt ruhákra esküszöm, persze jól jön ez a funkció ha nincs erkélyed, ill. télen.

  UI: én is odavagyok a mosókonyhás képekért!

 3. katy27 mondta

  Felültöltős Whirlpool mosógépem van, de az igazi dobás nem ez, hanem a szárítógép. Utóbbi egy igazi istenáldása, télen a leghasznosabb háztartási gépem. Nyáron a teraszon szárítok a napon.
  30 és 60 fokon mosok, utóbbin a törölközőket, a konyharuhákat és az ágyneműt, előbbin az összes többit. Egy szennyestartóm van, reggelente a WC-n ülve szortírozok (csúnya kulisszatitok :D ). Van világos program, sötét, piros és a már említett hatvanfokos. Régebben külön mostam a kötött cuccokat, mióta mindent 30 fokon mosok azóta ez fölösleges. Kézimosás programmal még nem próbálkoztam, nekem az kicsit fából vaskarika, inkább kimosom kézzel amit kell. Most elgondolkoztam, hogy mit is takar ez a kategória, de csak a szivacsos melltartóim és a kutya nyakörve és póráza jutott eszembe. Előbbieket kímélni kell, utóbbiakat körömkefével súrolni.
  Sajnos a környezetbarát mosással rossz tapasztalataim vannak, 40 fokon se lettek tiszták a cuccok, ezért maradok a jó öreg folyékony Persilnél és a kék Quanto öblítőnél. Folteltávolító ritkán kell, 1-1 flakon Vanish több mint egy évig elég. Színfogó kendőt még soha nem vettem, de a múltkor Via felvillantotta előttem az egyetlen értelmes felhasználási módját (többszínű ruhák, pl. sötétkék-fehér csíkos póló), és be kellett látnom, hogy nem csak buta libáknak való, akik nem képesek színek szerint szétválogatni a szennyest, úgyhogy lehet, hogy kipróbálom :)
  A gépet 2-3 havonta átmosom egy liter 20 %-os ecettel 90 fokon.
  Vasalni egyedül az asztalterítőt szoktam, azon kívül szerencsére egy kezemen meg tudom számolni a vasalásra szoruló ruhadarabjainkat.
  A képen látható mosókonyha pont megfelelne nekem, megadom a címet, hova küldheted, jó? :)

 4. zeugma mondta

  Fejenként egy-egy szennyestartónk van, és külön mosunk. Ez nem pazarlás, mert mindenki össze szokta várni a saját ruháiból az egy mosógépnyit. Nekem világos, sötét (30-40 fokon) és ágynemű+törölköző (60 fokon) kategóriák vannak, kézzel csak a kényes dolgokat mosom (sál, ilyesmi), illetve Vanish szappannal egy-egy foltos ruhát, mielőtt a gépbe kerül. Olcsó folyékony mosószert használunk.

  Öreg Hajdu mosógépünk van. Legalább két-három havonta vagy szét kell szedni szerelni, vagy valamiért elzárják a vizet a házban. Mivel mindkettő után koszos vizet szív be a mosógép, és ezért az első mosást úgyis ruha nélkül kell lezavarni, ezt szoktuk felhasználni ecetes vízkőoldásra.

  Szárítani sajnos kevés helyünk van, ezért a klasszikus kislakásos praktikákhoz folyamodunk: emeletes szárító, szekrényajtóra akasztott vállfák, konvektorra terített nadrágok és törölközők (legalább nem kell vasalni); illetve nem mindenki egy napon mos, nehogy ne legyen hová kiteregetni.
  Ha valaha házba költözöm, mosókonyhám biztosan lesz! :-)
  És igen, jól jönne a szárítógép is, mert bár alapvetően száradjon magától a ruha, de van az a helyzet, amikor “szeretném a homokórát megállítani”, hogy ne nedves cuccokat kelljen hajnalban a bőröndbe pakolni…

  • hdgy mondta

   Szia! A szódabikarbóna tuti recept! A besárgult vagy beszürkült cuccokat áztasd be a kádba langyos vízbe és jól szórd meg szódabikarbónával. Hagyd ázni, néha nyomkodd meg, nem baj, ha kihűl a víz! Fehér, de mintás cuccnál még nem mertem kipróbálni :)
   Egyébként ez az új ariel professional nekem nagyon bejött, ariel mosóport használok hozzá és nagyon szépen kifehérítette a ruhákat.

 5. stuncsi mondta

  Nekem is egy felültöltős Indesit mosógépem van, de sajnos nagyon nem szeretem szegényt. 7 éves, de már évek óta rozsdásodik, penészedik, akárhogy takarítom…X( Mivel költözés előtt állunk – még nagyon előtte -, első dolgom lesz másik gépet venni. Most sajnos hely szűke miatt ez van, ezt kell szeretni alapon nem cserélem le. DE az biztos, hogy az újnál 2-szer is meggondolom, milyet veszek majd! Mondjuk engem nagyon összezavar, hogy annyi féle gép van. Számomra legyen méretbeli, de ne teljesítménybeli különbség. Miért van annyi féle? Tudjon mosni színest, világosat, gyapjút. Pl egy ideig éltem Amerikában és több féle mosógépet is volt szerencsém kipróbálni. Mind felültöltős volt, kicsit hagyományos kinézetűek, ám annál egyszerűbbek és praktikusabbak! Volt rajtuk kb 2 gomb mégis tökéletesen működtek. Nem értem, itthon miért nem lehet ilyeneket kapni. Amivel pedig szintén kint szembesültem, hogy létezik szárítógép! Hát az aztán a világ 8. csodája. Tátott szájjal néztem, hogy mit csinál. Természetesen első dolgom volt itthon is beszerezni egyet miután hazajöttünk. :) Már itthon is lehet kapni, igaz még csak Müller-ben találtam a gépbe való illatkendőt. Ez teljesen kiváltja az öblítőt. És mivel ezzel együtt száradnak a ruhák, sokkal intenzívebb lesz a ruhák illata.
  Mosáshoz pedig épp tegnap rendeltem ilyet: http://okokucko.hu/termek/ecozone_mosolabda_150_okolabda_okogolyo_mosogolyo.html Már nagyon várom, milyen lesz ezekkel ruhát mosni. A leírtak alapján mindenre alkalmas és utántölthető. És vagy egy évig nem lesz mosószerre gondom. Ha esetleg van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban, szívesen veszem. De csak jókat írjatok! :)
  Fehéríteni Clorox-szal szoktam. Nem vagyok azzal sem maradéktalanul elégedett, de pl a gyerkőc pecsétes ruháiból szépen kiveszi a gyümi foltot. Akkor hat jobban, ha közvetlenül a nedvesített foltra öntöm. De szigorúan csak fehérnél merem így alkalmazni.

  • zeugma mondta

   Nem akarlak elkeseríteni, de ezek a kerámiás izék nem sokat érnek. Kémcsőben, laborban talán működik ez az ionizálásos izé, de inkább csak elméletben, mert a való életben semmi haszna. Az a helyzet, hogy a mosógép akkor is elég jól kimossa a ruhát, ha semmilyen szert nem teszünk bele, csak a meleg víz van meg a ruhák mozgatása. Nagy általánosságban kimosódik és úgy-ahogy tiszta lesz, bár nem lesz jó illata, nem lesz puha, nem jönnek ki a durvább foltok, és egy idő után meg is szürkül az anyag. Elgondolkodtató, hogy mindezek a mosógolyókra is igazak…
   Érdemes egyszer kipróbálni, hogy mennyivel ér többet a csodakerámiás izé az üres mosásnál (szinte semmivel), és ezekhez képest mennyivel jobb, ha vegyszer is megy bele, akár bolti mosószer, akár természetes: szódabikarbóna, ecet, stb. (ég és föld!).

   Persze meggyőzni nem akarlak semmiről, csak javaslom, hogy tényleg próbáld ki és hasonlítsd össze. Ne költs rá feleslegesen, ha kiderül, hogy nem ér semmit.

   • zeugma mondta

    Mindezt tapasztalatból írom: allergia miatt évekig próbálkoztunk mosószer helyett ilyen csodamosók különböző reinkarnációival, nem sok eredménnyel. Csak a ruháink bolyhosodtak ki tőle (de, árt nekik a golyó dörzsölése). Végül aztán rájöttünk, hogy bolti mosószerből is lehet olyant találni, amitől nem viszketünk, és nem is csak a drágák között.

   • zeugma mondta

    Hm, kissé szókimondó a teszt, de megerősíti a tapasztalataimat: a mosógolyós és a sima vízzel való mosás közötti különbség a hibahatáron belül van, a legolcsóbb mosószer hozzájuk képest varázsszer.

 6. radyrpok mondta

  Én kétfelé válogatok (sötétek, világosak), 30-40°C-on szoktam mosni szinte mindent (felnőtt vagyok plusz városi kislány, nem szoktak koszosak, foltosak lenni a dolgaim, a vasalás meg a legjobb fertőtlenítő).

  A kézi mosás szükségességében egész addig nem hittem, amíg tönkre nem tettem egy kasmír pulcsit. Azóta a kényes dolgokat kézzel mosom a mosdókagylóban.

  Szárítás a nappaliban, szárító állványon. Szárítógépre nem vágyom, szerintem az nagyon párás éghajlaton praktikus, vagy ha az embernek 3-4 kisgyereke van, akiket naponta többször át kell öltöztetni.

 7. mondta

  Nekem AEG felültöltős mosógépem van, olyan funkcióval, amivel lehet rövidíteni a programokat. Mondjuk egy normál 40 fokos mosást 120 percről 20 percre lehet csökkenteni, ezt ki is használom, ha mondjuk nem olyan mocskos dolgokat mosok. TEgnap mostam vele így ki az ágyneműt!
  – Mosószernek a saját házilag készített folyékony mosószeremet használom: http://anyasporol.blogspot.com/2012/03/36-liter-folyekony-mososzer-hazilag-500_14.html
  – Öblítésre ecetet öntök az öblítőbe.
  – Fehérnél pedig még szódabikarbónát öntők hozzá!
  – Egy dolgot nem mosók ezzel a mosószerre a gyapjú pulcsikat, arra bolti ökomosószert használok.
  – Foltisztításra pedig gallseifét (marhaepe) szappan, dmben kapható 200 Ft körüli az ára.

 8. minimano81 mondta

  Abban kérném a segítségeteket, hogy Ti hogy oldjátok meg a mosószertartó tisztán tartását? Nekünk sajnos ez probléma. Whirlpool felültöltős mosógépünk van, 7 éves. Sajnos nagyon nehéz hozzáférni a mosószeradagolójához (belülről, hiába veszem le, nem tudok belőle ‘kikaparni’ semmit)… és az öblítős rész szokott penészedni…annak ellenére, hogy felváltva használok én is ecetet is öblítéshez. Tippek esetleg?

  • mondta

   Indesit felültöltős és két év után jöttem rá, hogy az a felső rész egyben lekapcsolható… :) volt dolgom!
   Tömény ecetes beáztatás 1-2 órára, az egészet beleteszem a kádba, elfektetem, hogy alul ne folyjon ki a tartó alján, és amennyire lehet feltöltöm ecettel. Néha megismétlem és egy rossz fogkefével dörzsölöm ki.
   Szépen feloldja a vízkövet, a műanyagon meg már kevésbé marad meg így bármi.

   Nekem a gumi penészedik meg körben, súrolva, fogkefével sem jön le róla, csak itt-ott megkopik rajta.

 9. Maya mondta

  Epp nemregiben jartam rosszul egy kenyesebb puloverrel, pedig az en gepemen van egy 15 perces kezi mosas. Igy nem lehetett volna gond, de masnap felveve a pulcsit szembesultem vele, hogy az egesz kb 5 centivel hoszabb lett:( A centrifuga volt persze a ludas… A tartalyokkal kapcsolatban annyit, hogy sosem abba teszem a mososzert, hanem a kupakjaba, es be a ruhak koze. Oblitot pedig nem hasznalok, mert azzal oblit a program vegen a gep, es az mar benne marad a ruhaban, es az nem tul egeszseges a bornek. Ami fele kacsintgatok, az a mosodio, mar van is egy adag bevetesre varva. Ehhez sem kell oblito, eleg nehany csepp illoolaj a mosodio kis zsakjara, de sokan mosodio melle az ecet-viz megadott aranyu keverekere eskusznek, mint oblito. Ecetszagu nem lesz a ruha, viszont friss illatu lesz, es nem mellesleg a mosogepet is jol karbantattja, ha minden egyes mosasnal talakozik nemi ecettel.

 10. muttyenke mondta

  Sziasztok! Volt szerencsém kipróbálni több gépet is, és én az AEG-re esküszöm. Jelenleg külföldön élünk, és a jó kis mosógépem az albérlőinknek otthon maradt, mi meg használjuk az ittenit, ami egy Ariston gép szárító funkcióval. Mondanom sem kell, hogy ég és föld a kettő. Ráadásul én nagyon allergiás vagyok arra, ha egy használati eszköz nincs rendszeresen tisztítva, hát ebben állt rendesen a penész-vízkő-mosószer kombinációja. Ecetes, majd szódabikarbónás, végül mosógéptisztító folyadékos mosás és egy órás fogkefés sikálás után tiszta lett a gép. Nagyjából. A lényeg az, ha állandóan karbantartod, nem hagyod bepenészedni a gépet, akkor a 30-40 fokos mosás nem teheti tönkre a ruháidat. Persze figyelni kell a címkét is, mit visel el a ruha. Ha valamit mégis áztatok, én a szódabikarbónára, illetve a Vanishre esküszöm. Előbbi fertőtlenítésre is jó, utóbbi viszont tényleg csodát tesz a folttisztítás terén.

 11. na.reka87 mondta

  Kézzel én nem mosok semmit sem. Ha foltos valami, bekenem Vanish szappannal. Eddig mosódiót, mosószódát és ecetet használtam, de elegem lett belőle. A ruhák beszürkültek, foltosak maradtak és ráadásul egy idő után még az illatuk sem volt a legfrissebb. A babámat sokszor kell átöltöztetni, és zömében fehérek a ruhái. Dreft sensitivet használok, nem érzékeny rá, és így mindig szép fehérek a ruhái. Na meg öblítőt :) Mosógépből szerintem az előltöltősek a jók.

 12. Emese mondta

  Felültöltős indestiünk van, 4 éve, azon kívül, hogy az öblítő nagyon rakódott le a mosószeradagolóban, nincs baja.
  Annak a nagyját ecetben áztatással, meg ecetes-szódabikarbónás vízben főzéssel (hihi) fel lehetett oldani, azóta öblítőt a gép nem látott.
  Mosódióval, mosószódával mosok, ecettel öblítek, azóta a hiperérzékeny bőröm sem panaszkodik, foltot és fehéreket perkarbonátos vízben áztatom mosás előtt, (jobban kihozza a konyharuhából az esetleges foltokat, mint a hypo!), és a fehér mosáshoz szórok egy kis szódabikarbónát is.
  Sötét, fehér, és törököző/ágynemű mosás van, kb hetente egy mindegyikből, és amikor összejön, akkor festékes-vegyszeres melósruháit a páromnak külön mosom.
  30 vagy 60-70 perces programokon mosok, 30 fokon, a törölközőket, konyharuhákat 60 fokon, az ecetes öblítés miatt ritkán szoktam csak főzőmosással átmosni a gépet ecettel, (ha mondjuk amúgy is szükség van egy 90 fokos mosásra valami miatt, a mosószóda és az ecet úgyis vízlágyító)
  A panelból én is mosókonyhás házról/lakásról álmodozom, de egyelőre az itteni lehetőségekhez mérten fontolgatunk egy mosó-szárítógépre beruházni, csak nagyon úgy fest, hogy a legkisebb mélységű sem biztos, hogy befér, vagy csak úgy, ha kisebb mélységűre cserélnénk vele szemben a fürdőszobaszekrényt (ilyen mosdókagylót “örököltünk” a lakással, teljesen feleslegesen elvesz a térből 10 centit legalább: http://mosdokagylo.web4.hu/blogimages/m/mosdokagylo/gallery_1/9_original.jpg)

 13. buongiorno mondta

  sziasztok,
  nekem egy indesit mosó-szárító van. Télen jó szolgálatot tesz a szárító rész, de aki teheti, szerintem vegyen külön szárítógépet, és valami jobb márkát (aeg, miele), mert ez az indesit úgymeggyűri a ruhákat, hogy azt szinte lehetetlen kivasalni. Több szárítóprogram is van rajta, és amelyik nem gyűri, az nem szárítja meg rendesen. Amikor Németországban voltam ösztöndíjjal, a koliban AEG, Miele mosó és szárítógépek voltak. Külön gépek. Ott remekül működött, hogy betetted a kimosott ruhát és csont száraon kivetted, és nem is kellett vasalni, nem volt gyűrött.
  Mosás: fehérek, színesek, feketék, pirosak+kötöttek szerint osztályozom a ruhákat. Ezeket 40 fokon mosom (kötöttet 30)a fehérhez megy fertőtlenítő is. A törülközőket, konyharuhákat, ágyneműt 60 fokon mosom. Öblítő: ecet vagy fehér coccolino. Mosószer: folyékony ariel
  Szárítás: télen szárítógép, nyáron erkély, emeltes ikeás szárítóm van. Köztes időszak: vendégszobában szárítok, de az ágyneműt, nagyobb cuccot akkor is géppel.

 14. mondta

  Én csak a “milyen mosógépet?” kérdéshez szólnék hozzá (egy ideig elektronikai bolthoz is volt közöm és rendesen kiokítottak;-) )
  # a mosás hatékonysága nem függ attól, hogy elöl- vagy felültöltős. Ez csupán szokás kérdése, ugyanazokat tudják. A felültöltős javára szokták írni azt, hogy ha valami kimarad a mosásból, le lehet állítani a programot, ki lehet nyitni anélkül, hogy elöntene a víz és bele lehet dobni. Meg hogy nem kell hajolni.
  # sok a mosás szempontjából fölösleges, csupán kényelmi kütyü pl. digitális kijelző, ami mutatja, hogy még hány perc van hátra a mosásból (úgyis észreveszem, ha leállt!). Ezek miatt egy-egy gép jóval drágább lehet, na és persze ezek a funkciók hamarabb elromlanak és drága a javításuk.
  # két-három tagú családnak nem biztos, hogy kell a 7kg-ra tervezett csodamasina, ha úgyis csak a feles program futna (még mindig az a leggazdaságosabb, ha teli van a dob. A féladagos mosás nem jelenti azt, hogy vizet is a felét használja, attól azért többet)
  # fordulatszám: 1000 fölött szinte szárazon szedem ki a ruhát (pamut, nem kényes ruhákat pörgetem ezen. kímélőbb programnál a gép automatikusan csökkenti a fordulatszámot, de manuálisan is be tudom állítani egy tekerős gomb segítségével és ki is tudom kapcsolni). Tehát gép választásánál ez szempont lehet, hogy 1000-1200-at legalább tudjon, ha fontos, hogy gyorsan megszáradjon a ruha. Teraszon, árnyékban pár óra alatt megszárad (a nap kiszívhatja a színes ruha színét, ezért kizárólag kifordítva mosom-szárítom).
  # nekem felültöltős Indesit van, akciósan volt 40 ezer Ft. Tud 11 programot, de általában kettőt használunk (az áztatás nélküli 40 és 60 fokot, kb. 50 perc mosás teli tankkal), néha kézimosás, sportcipő-program évente 2szer :-)
  # a háztartási gépeket úgyis 4-5 évre tervezik, ezt is bele kell kalkulálni a költségvetésbe :-D

  összefoglalva:
  vásárlás előtt jó körbenézni egy boltban, ahol nagy a választék, hogy lássátok, mit is tudnak a gépek. Akkor kialakul egy kép, hogy melyek azok a funkciók, amit kihasználnátok és mi az ami nektek felesleges (nekem az LCD kijelző mindenképpen az!). Nagyjából be lehet lőni az árkategóriát is, nyilván a Bosch, Samsung, LG, Miele a felsőbb kategória (ezeket 6-7 évre szokták belőni). Jó kitippelni két-három konkrét típust, felírni a termékszámot és otthon utánanézni a neten (a múlt hónapban 120 euróval vettem olcsóbban a hűtőt a neten és még haza is hozták!).
  Ja: fogyasztás! A és A+ között sokszor nagyon kevés a differencia, az árban viszont nem. Az említett hűtővásárlási projekt keretében kiszámítottam, hogy fogyasztás meg árkülönbség… szóval az A+-osnak 24 évig kellene működnie, hogy behozza az árkülönbséget, és akkor is csak nullán lennék, nem nyernék egy fillért sem.

  Remélem hasznos voltam :-)

 15. ghilea mondta

  Nekem egy keskeny elöltöltős Samsungom van, nagyon szeretem. Az a jó benne, hogy mindent be lehet állítani rajta, nem vagy kötve a gyári programokhoz. Elvileg lehet saját programot is csinálni, de eddig még nem volt rá szükség.
  Én kétfelé válogatom a ruhákat, fehérek és színesek. Ariellel mosok 40 fokon, a fehér mosás mellé havonta kb. egyszer fehérítőt is teszek (az előmosás fehérítővel megy, aztán a rendes mosás mosóporral), ilyenkor ecettel öblítek, mert a fehérítő elég büdös.
  Öblítőt azóta nem használok, amióta rájöttem, hogy attól penészedik a gép. Az Ariel egyik legnagyobb előnye pedig az, hogy maradéktalanul feloldódik. Így a mosógépet sosem kell takarítani, az adagoló olyan, mint újkorában.
  Külön mosást csak az ágynemű kap, mert megtölt egy dobot, azt néha 60 fokon mosom. Néha a törölközőket is átmosom 60 fokon, bár ez valószínűleg felesleges.
  Szárítógépem nincs, egyrészt nehezen férne el, másrészt nem tartom környezetbarát megoldásnak. A fürdőben vagy a szobában teregetek. Ketten vagyunk, de heti 4-5 mosás simán összejön, ezt igyekszem viszonylag egyenletesen eloszlatni. Így mindig szárad ruha, de sosem annyi, hogy kezelhetetlen mennyiségű legyen.
  Egyébként ruhavásárlásnál nálam szempont a moshatóság, olyan ruhát, amit nem lehet bevágni a gépbe, nem veszek meg akkor sem, ha tetszik. A melltartókat is berakom, igaz hogy így kicsit rövidebb az élettartamuk, de legalább nem kézzel kell szórakozni vele.

 16. nitta mondta

  Nekünk is felültöltős Indesit van:) úgy látom ilyenből sok van, kicsi, praktikus, nem drága, megbízható, kb. 2 éves és ha (hamarosan remélem) különköltözöm, én is ilyet akarok. Az egyetlen baja amit fentebb is írtatok, hogy nehéz szétszedni a mosószeradagolót, sajnos nekünk is hamar kezd penészes lenni az alsó széle körben, mi is ecetet szoktunk benne állni hagyni időnként.

  Amit még a mosáshoz hozzá tudok tenni, régebben tanácsolta egy ismerős néni, hogy a fehér függönyt és fehér műszálas vékony felsőt, langyos vízben tegyük ázni, mert a forró szinte beleégeti a port, vagy izzadtságot (fehérjét is tartalmaz, úgyhogy logikus), és tényleg, azóta így csináljuk, plusz ami sárgulna, szódabikarbónát vagy sütőport! teszünk hozzá.
  Sajnos erkély nincs:( marad a fregoli és a szétnyitós szárító, viszont a melegben hamar szárad minden.

 17. timoca mondta

  Sziasztok!

  Én a színeseket mosódióval mosom, a fehéreket fele-fele arányban mosószódával és reszelt mosószappannal. Fehérítésre nátrium-perkarbonátot használok, öblítőnek pedig ecetes vizet pár csepp illóolajjal.
  Az a baj, hogy a bolti mosószerek és szintetikus öblítők nemcsak az emberi bőrnek ártalmasak, hanem a környezetnek is. Belekerülnek a talajba és a vizekbe, ezért jó lenne, ha nemcsak az allergiások mosnának környezettudatosan. Sok infót lehet találni pl. http://www.sulinet.hu/php/zz/fenntarthatosag/index_aloldal.php?cikk_id=156&szam_id=19 itt, meg még sok más oldalon.

 18. Idara mondta

  Via, köszönöm, hogy feltetted a kérdést : )
  Látom, van mosógép, amelyik minimális idő alatt végez a kéziprogrammal.
  A melltartókat én is beteszem kéziprogramra, de mosózsákokban.
  A fehér ruhákhoz függönymosószert használok (Müllerben kapható dobozos) és teszek a dobba 2 evőkanál szódabikarbónát.
  Sajna, több pulcsim van, amelyeket kézzel mosok.
  Leggyakrabban 30 fokot használok, kivéve ágynemű, törölköző.
  Folyékony mosószerem van, már leszoktam a drágáról, a Lidl-ben kapható Formil kényes ízlésnek is is megfelelő : )

 19. Dobi mondta

  Sziasztok Mindenkinek!
  Szia Via!
  Régi olvasó vagyok, de csak most regisztráltam.
  Már a lányomat is megfertőztem Urban:Eve-vel! :)
  Olvastam, hogy többeknek gondot jelent a mosószeradagoló tisztítása. Én időnként bele szoktam tenni a mosogatógépbe! Előtte néha ecetes vízben beáztatom, utána a kis lyukakból, résekből kötőtűvel kipiszkálom a fellazult, de estlegesen bentmaradt lerakódásokat. Tökéletes lesz!
  Szerintem a legjobb találmány a mosózsák, a kényesebb dolgokat beledobom (Pl. nylonharisnya is) és megy minden a mosógépbe.

 20. lutien mondta

  nekünk egy tizenvalahány éves Ignis felültöltős mosógépünk van. a kiválasztásánál az egyszerű kezelhetőség volt a lényeg ill. nem akartunk olyat ami túlságosan erősen centrifugál mert így annyira nem töri össze a ruhát. egy programgombja van és egy félprogram kapcsolója. rendes mosáskor még nem használtunk 40 foknál melegebb mosóprogramot kb 45 perc alatt cakum-pak végez. kézi program ami a tájékoztatón gyapjúprogramként említenek ami 40 vagy 30 fokos talán 20 perc.
  egyetlen pulóveremet mosom kézzel egy angórát tartalmazó mert az még mindig ereszti a színét illetve egyszer össze mostam valamivel és az a másik ruha csupa szösz lett.
  párnás Ariel mosószert használunk, és a DM saját márkás öblítőszerét. nem használunk vízlágyítót ill. egyéb mosóadalékokat. viszont kb. fél évente lefuttatunk egy tisztító mosást ami nem egyszerűen ecetes mosásból áll hanem ( sajnos nem tudom a nevét) kimondottan mosógép tisztító ami nem csak a vízkőtől szabadít meg hanem az esetleges mosószer lerakodástól is. nekünk ki lehet venni az egyik bordát a mosódóbból hogy kilehessen venni ami esetleg beleesik a mosógépbe és meg lehet nézni hogy milyen állapotban van a fűtőszál. elég régi mosogép már majdnem nagykorú de nem rozsdásodik és nem penészedik talán azért mert mióta elkezdtük használni még soha nem volt teljesen lecsukva a teteje így ki tud rendesen száradni.

 21. sunshine mondta

  Egy csomó minden eszembe jutott még:)
  – Teregetni a napon csak kifordítva szabad; esetleg ha foltos maradt a fehér, akkor a foltot kell a tűző napra tenni, de előfordulhat, hogy besárgul.
  – A kötélen/szárítón én mindent félbe hajtok, mert ha a csipeszekkel pl. egy pulcsit az aljánál fogatva lógatok le, szinte biztosan megnyúlik.
  – Ha fontos, hogy gyorsan száradjanak, meg is szoktam fordítani a ruhákat a kötélen.
  – A mosószer-adagolót én is a fogkefe-módszerrel takarítom, illetve autómosáskor ki szoktam vinni a páromnak, aki “átfújja” a magas nyomású mosóval:)
  – A digitális kijelző a mi esetünkben nem volt extra kiadás: a gép nem mai darab, lomis piacon vettük 6 ezer Ft-ért, évek óta kitűnően működik, csak ki kellett tisztítani. Nekem jó, hogy látom, mennyi van vissza, mert nem mindig hallom meg, hogy lejárt-e vagy sem. Előtte nekünk is Indesit volt (elöltöltős), két év után csupa rozsda volt, majd kitörött a “lába”, és centrizéskor volt, hogy annyira elmászkált, hogy nem tudtuk tőle kinyitni a fürdőszoba ajtaját (azóta már van mosókonyha, hála az égnek). Akkor megfogadtam, hogy ha régi is, de minőségi legyen: az első mosásnál látszott a különbség, szó szerint más színük lett a ruháknak! 27 éve még nem 2-5 évre tervezték, és ez látszik is rajta. A legjobb hatezer volt, amit valaha kiadtam, tőlük fog nyugdíjba menni:)
  – Folttisztításra Caola mosószappan és Vanish vált be: ha nem annyira durva, és friss a folt, bedörzsölöm mosószappannal és hagyom állni egy félórát, majd mosás (ha pont nem mosok, kiöblítem kézzel, feldobom száradni, onnét pedig a szennyesbe megy). Ha beszáradt folttal van dolgom, öntök rá Vanish-t, gyorsan kezet mosok, mert a bőrt is eltávolítja egyébként, aztán hagyom állni egy negyedórát, a további lépéseket pedig lásd a mosószappannál.
  – Mosószert csakis az adagolóval együtt a dobba teszek, szerintem így sokkal hatékonyabb.
  – És igen: a mosógép ajtaját mindig nyitva kell hagyni! Lehet, hogy csúnya, stb., de akkor is. Nálunk emiatt (is) nagyon praktikus, hogy felültöltős: a gyerek biztosan nem pakol bele semmit (anyuéból szedtünk már ki duplót a ruhákkal…), másrészt nem éri el a gombokat. +1 előny: nincs újabb hot spot, ahol lehetne lomot tárolni!:)

 22. Krikri mondta

  Nekem egy Samsung elöltöltős mosógépem van, ami “gyémántdobos”. Ez azt jelenti, hogy a dobban nem azok a hagyományos kis lyukak vannak, ami bolyhosíthatja a ruhákat, hanem teljesen sima a felülete. Mióta meg van, azóta valóban nem bolyhosodnak úgy a ruhák, kényes darabokat is gond nélkül bele dobok kézi mosás programra.
  Amit külön szeretek, hogy van rajta gyerekzár, így amikor a kisfiamnak kedve támad nézegetni, hogy hogy forog a dob (és esetleg benne egy kisautó, amit belecsempészett) nem tudja elnyomkodni. Van rajta hang funkció, ami nekem nagyon hasznos, ugyanis csipog amikor lejár a program, így már csak a legőrültebb napokon fordul elő, hogy elfelejtem és benne marad a ruha. Van még rajta “ezüstmosás” funkció is , amivel alacsony hőmérsékleten is fertőtleníteni lehet a ruhákat. Nagyon szeretem ezt a mosógépet, sokszor adok érte hálát.
  A mosószerek közül az Arielt és a Persilt használom, öblítők közül pedig Silant vagy Coccolinot. Használok színfogót is, de nem azért mert lusta vagyok szétválogatni színek szerint a ruhákat, hanem azért mert van egy két erősebb színű ruhánk, amiből sosem jönne össze egy adag és két-3 darabért nem indítok el egy programit. Bedobom a többi színeshez egy kendő társaságában és probléma megoldva.

 23. Anna mondta

  Nekem is felültöltős mosógépem van, 8 éves, semmi baj vele. A maga idejében drágának számított, de akkoriban ez volt az egyetlen, aminek 1200-as centrifugája volt. Nem igazán a kényes ruhák mosásához ajánlott persze az 1200, de miután dolgoztam “mosónőként” külföldön, ahol több gép is ment egyszerre, már tudtam, hogy a 800-as centrifugálás és az 1000-es köszönőviszonyban sincsenek egymással (reálosak kedvéért: a hatékonyság a fordulatszám emelésével exponenciálisan nő). Ezért nem volt kérdés, hogy megveszem a legerősebbet, főleg, hogy csak a fürdőszobábaban, a kád fölött tudtam teregetni. Nem volt mindegy, honnan indul a szárítás…

 24. mondta

  Elöltölős 7kgs gép, elöltöltős 8kgs szárító.

  Egyből szín/hőfok szerint válogatva megy a szennyes, vagy 5 db ilyen tartóm: (http://www.reisenthel.com/en/LIVING/laundrybox.html)
  – világos (ruha)
  – sötét (ruha)
  – fehér (ruha)
  – 60 fok fehér (pelusok, törölközők, konyharuhák, nagyon koszos ruhák)
  – 60 fok sötét (törölközők, konyharuhák, foltos sötétek)

  amikor amelyik megtelik, megy a mosógépbe (pont egy mosásnyi cucc fér bele)
  Kb. minden nap mosok. Szárítani a fehér kört szárítom, mert abban van a sok zokni és alsónemű. Ezen kívül néha a mosható pelusokat, a sötétet csak esős ramaty időben, törölközőket mindig.

  általában 40 fokon mosok, öko mosószer + mosószóda, öblítő helyett ecettel
  Na-perkarbonáttal fehérítek

  soha semmit nem mosok kézzel, gyapjú 30 fok és gyapjúprogram és 800as centrifuga, ill. ami kényes az mosózsákban megy.
  (vagyis de 1 dolgot, a gyapjú tartalmú hordozókendőm kézzel mosom, hideg vízben, hogy tuti ne filcesedjen)

 25. Kriszta mondta

  Három gyerek és kertes-ház mellett, 7 kg-os (öt fős családnál kell is) AEG gépem van amit imádok, a legjobb háztartási gépem! Szinte minden program mosási ideje csökkenthető, így a mosási idő 20 perctől 2 óráig terjed (már amiket használni szoktam). Szárító gépem nincs, de a kívánság-listámon közvetlenül a mosogatógép után szerepel. :) Hetente kb. 8 alkalommal megy a gép (télen, amikor a sáros overálok, kabátok vannak, van hogy többször is). Nyáron nagyon jó, mert a kertben hamar megszáradnak a ruhák, télen szinte állandóan nyitva vannak a szárítók. Ingeket, blúzokat, (felnőtt) nadrágokat, pólókat (minden vasalni valót) vállfán szárítok, van egy (ha sokat mosok egyszerre, akkor kettő) ikeás állványom, amire a vállfás száradókat teszem. Kézzel ritkán mosok, max. a harisnyáimat, ill. a fürdőruhákat. Én is osztom azt a véleményt, hogy ruha vásárláskor érdemes arra is figyelni, hogy betehető-e a gépbe, vagy csak kézzel mosható. Mostanában már azt is figyelem, hogy kell-e vasalni mosás után, vagy sem, mert kicsit kezd elegem lenni, hogy heti szinten több órát vasalással töltök (pedig csak a legszükségesebbeket vasalom). 30-40-60 fokon mosok, kis mosószer+ mosószóda (fehéreknél még szódabikarbóna), öblítéshez ecet+ víz (néha egy kicsi öblítő is megy bele). 1200-1500 fordulatszámon centrizek, így gyorsabban megszáradnak a ruhák, mert nincs rá idejük, hogy napokig száradjanak, de nem igaz, hogy 1000-es fordulatszám felett szinte szárazon veszem ki. Törölközőknek, ágyneműknek, vastagabb nadrágoknak így is kell 24-36 óra mire megszáradnak. Az is igaz, hogy vannak olyan ruhák, amelyeket ha este kimosok, reggelre megszáradnak, de erre sokszor szükség is van a gyerekek miatt. (pl. amikor este derül ki, hogy másnap is fellépése van az ünneplője meg még mosásban, vagy a tornacucc miatt, vagy az ovis ágynemű szenvedett “balesetet” egymás után többször (szerencsére ebből már kinőttek)).
  Még egy nagy előnye van ennek a gépnek, az hogy programozható. Este bepakolom, beállítom az időzítőt és reggelre (mire felkelek) kimos, így még indulás előtt ki tudok teregetni is. Ez nagyon hasznos, különben nem tudom hogy boldogulnék ennyi mosni valóval.

 26. endi mondta

  Whirpool felültöltős mosógépem van, két emberre mosok. A hétvégén szoktam 3-4 adagot mosni. Sötétet 40 fokon (ha kell áztatok), világosat 60 fokon (konyharuha, törölköző, fehérnemű), színesek 40 fokon. Nem szoktam színenként szétválogatni, de ha sok van belőlük, akkor csinálok két kupacot: világosabb színesek, és sötétebb színesek, eddig még semmi nem fogta meg a többit, persze a nagyon élénk ruhadabokat ellenőrzöm, hogy nem eresztik-e a színüket, ha igen, akkor kicsit ecetes vízbe áztatom). Mivel mosok: mosódió+na perkarbonát vagy mosószóda, valamint van még DM-es mosóporom, ezt a koszosabb ruhákhoz szoktam használni nagyritkán. Öblítés: ecet+víz+teafa illóolaj. Nagyon kevés ruhát mosok kézzel (erre a célra van folyékony bébi mosószerem), én nem vettem észre, hogy kopnának, sérülnének valamilyen módon a ruhák. Minden ruhát kifordítok a fonákjára. Szerintem függ a mosógéptől, hogy mennyire mos szépen, egy jó mosógép nem “bántja” a finom holmikat sem. Persze a szaténselyem ruhámat kézzel, óvatosan nyomkodva mosom én is, de egyébként szinte mindent gépben.

 27. tormacsillus mondta

  nem volt időm mindent visszaolvasni, így lehet, h írtatok róla, bocsi, ha így van, de nekem az a kérdésem lenne, h mi a véleményetek a gőzmosógépről? van valakinek tapasztalata? most tervezem, h új gépet veszek, és nagyon gondolkodom, h gőzmosógépet vegyek..sokat olvastam róla, h sokkal hatékonyabb, kevesebb energiát fogyaszt és jobban megöli a baktériumokat, viszont azt is írták valahol, h a legalacsonyabb fokozat is legalább 40 foknak felel meg, így akkor mi legyen a gyapjú és egyéb, 30 fokon mosható holmikkal? ez az egy tart vissza..

 28. mondta

  Én is szortírozva gyűjtöm a szennyest, egy IKEA-s fiókos tárolóm van, ilyen csak textil fiókokkal:
  http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/S29877698/

  Én világosat, sötétet, az ingeket és a strapabíró darabokat (törülköző, ágynemű stb.) gyűjtöm külön. Elöltöltős Siemens gépem van. Általában 30 fokon mosok (Azt tudjátok, hogy a a kettő közötti különbség kb. 40% energiamegtakarítást jelent? Hatékonyságban pedig én eddig nem tapasztaltam különbséget.), van egy easy-care nevű program, ami kicsit kíméletesebb a ruhákkal. A penészesedéssel én is küzdök. :(

  Szárítani nyáron az erkélyen, télen a hálószobában (legalább párásít kicsit), egy emeletes szárítón (Azóta különösen szeretem, mióta gyerekem van, és a pici ruhákat nagyon helytakarékosan lehet rápakolni.)

  A bejegyzésben írtakhoz pedig annyit, hogy szerintem a kézi mosós programok pont azért hosszúak, hogy kíméletesek legyenek a ruhákhoz. Hosszabban áztatják-lötykölik a ruhát, így kompenzálják azt, hogy nem lehet nagyon “rázni” meg erősen meleg vízzel kezelni a koszokat.

 29. maris mondta

  Mosógépem: felültöltős, és Hajdu Energolux, kb. egyidősek vagyunk :-D Most már van minden baja, de szerencsére még javítható.

  Mosószer: általában a békás folyékony, amikor meg nincs pénzem, akkor gyakorlatilag tökmindegy, a legolcsóbb folyékony.
  Öblítő: ld. mosószer.

  Félévente ecetezés.
  Mindent 40 fokon mosok, nemigen van más opció, a 60-at meg a 90-et nem merem próbálgatni, volt már belőle baj.

  Válogatás: fehérek, feketék, pirosak, és a színesek, amik biztos, hogy nem fognak. Tehát 4 csoport.

  Mosózsák: helyett kispárnahuzat.
  Teregetés: a szobában. Télen közelebb rakom a radiátorhoz a szárítót :-D

  A nagyon kényes kötött cuccokat kimosom kézzel.

 30. Szityike mondta

  Sziasztok!

  Lenne hozzátok egy kérdésem (látom, sokan otthon vagytok mosógép- ügyben):
  Tudna valaki olyan mosógépet ajánlani, aminek a magassága nem haladja meg az 50-60 centimétert?
  Viccesnek tűnhet elsőre, hogy magasság alapján keresek, de ez tűnik a legcélravezetőbbnek…
  Nekünk most Hajdu Energolux-unk van és már nagyon régi szegényke… egy- két hibájával is szembesültem már és rég óta szeretném lecserélni.
  A fürdőszoba kialakítása miatt viszont (felül polcok, 2 oldalt fal, 3. oldal kézmosó+ alatta szekrény, 4. oldal wc) nem tudok magasabb mosógépben gondolkozni. Nagyon szerencsétlen ez a kialakítás és máshol nem is férne el a fürdőben az új mosógép, ezért mindenképp a régi helyére kellene tenni. Felültöltősben gondolkodom, mivel a mostani is az és nagyon szerettem ezt benne.

  Tudtok ajánlani egy NEM Hajdu márkájút esetleg? Mindenhol 80- 90 cm magas gépeket találok…

  Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

 31. Eszterc mondta

  Szia Via, sziasztok Többiek:)!
  Egy nagy kérdésem lenne: hogyan távolítjátok el a makacs foltokat (értem ezalatt pl. a pirospaprikás leveses foltot, gyümölcsfoltot, kakaós pudingfoltot). 2 éves kislányom van, és ezek a foltok mára mindennapossá váltak. A “friss” foltokat viszonylag jól sikerül eltüntetni már- folttisztítók arzenálja van a mosókonyhámban- most éppen DM-es Denkmit előkezelő és Vanish pray, Denkmit gallseife, de sajnos azokkal a foltokkal egyszerűen nem tudok mit kezdeni, amiket egyszer már kimostam folttisztítás nélkül:( Ezek a foltok örökre beivódnak a ruhákba? Vagy van erre valami bevált, jó módszer? Asztalterítőben is vannak ilyen öröknek tűnő foltjaim… És még plusz egy kérdés: a kissé beszürkült fehérneműket hogyan varázsolhatnám újra hófehérré? Köszönöm szépen a tippeket előre is!!

 32. Evike mondta

  Vanish mosószappant próbáltad már? Egyébként anyukám mindig rak a fehérekhez folyékony Vanisht és minden ruhánk szép fehér.
  Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy hogy lehetséges az, hogy mostanság még a legmárkásabb mosószer sem szed ki semmilyen foltot.
  (A legjobb egyébként nagyanyám által főzött szappan, amibe isten tudja mi van, de a 100 éves foltot is kiszedi. Nem is tudom mi lesz velünk, ha elfogy, mert már csak 1 darab van)

 33. benkri mondta

  Sziasztok, én mosódióval mosok+ a fehérekhez oxigénes fehérítő. Öblítőnek levendula illóolaj/3 csepp/. Irtó gazdaságos, és nekem tökéletesen megfelel. Valamint megnyugtat, hogy környezetbarát. A különleges foltokhoz a sima mosószappant ajánlom, százszor jobb, mint a vanish!! Minden folt kijön vele, nyaraláshoz is ezt viszem, gyerekeknek is ebből adok egy darabot, ha táborba mennek. Valamint a takarítórongyokat is ezzel mosom, le lehet reszelni, úgy teszem a mosógépbe.

 34. mondta

  Nem tudom aktuális-e még a fórum, vagy pörögnek-e a hozzászólások, de azért megosztom én is a tapasztalataimat, ha nem baj :)
  Személy szerint imádok mosni! Imádom, ha hallom, hogy pörög a mosógép, a frissen mosott ruhák illatát és azt, hogy fantasztikusan párásítja a levegőt.
  Én egy régi, összecsukható ruhaszárítót használok, amit az előbbi okokból kifolyólag a hálószobában tartok, általában szünet nélkül, mert ha van olyan nap, amikor momentán nincs mit mosni, akkor addig keresgélek, míg végül lesz. :D
  Öblítő-fan vagyok, imádom őket szagolgatni a boltban, tesztelgetni, hogy melyik mennyire tartós, vagy hogy melyik érte meg az árát, de szinte mindig másfélét veszek, a nevenincstől kezdve a márkásakig.
  Mosószerből folyékony univerzális Persilt, vagy Arielt használok – itt kinn Ausztriában ezek a legnépszerűbbek, és a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb minőségűek is, mint az otthon gyártottak, ezért rendszeresen tankolok fel mosószerből, mielőtt Magyarországra utazom – ajándékba (általában mindenki nagyon örül neki).
  Általában sötét és világos mosnivalókat válogatok szét, ömlesztve, mosás előtt válogatom ki, de sokszor gondban vagyok például a fehér-kék matrózcsíkos pólókkal. Tényleg, ezt hogyan kéne mosni? Világosat megfogja, sötét meg a fehér csíkokat színezi el. Sok háztartási praktikát bevetek a mindennapok során, de erre még nem sikerült megoldást találnom.

Szólj hozzá!

Házszabály

A kedvesség és a tolerancia alapvető errefelé. Ha úgy érzed, hogy a hozzászólásod nem olyan hangvételben íródott, ami ennek megfelel, inkább ne küldd el. Fenntartom a jogot a személyeskedő, rasszista, bunkó, stb. hozzászólások moderálására. Köszi a megértést. :)